Kollegina, szerintem nagy hibát követsz el, ha kihagyod a Micsodá-t(de hülyén hangzik ez a szó így leírva:S)
Talán tényleg nem ez a legjobb Polanski-mozi, mondjuk az Iszonyat-hoz, a Vámpírok báljá-hoz, a Rosemary s...-hez, a Kínai negyed-hez meg a többi ilyen klasszikus Polanski filmhez viszonyítva, de igenis megállja a helyét az életműben, sőt, szerintem szervesen illeszkedik is bele, mivel Polanski sokrétű rendező, ezért művei is saját sokrétűségét tükrözik. És erre pont kiválló példa a Micsoda, mely önmagában sem egyfajta stílust, inkább műfaji keveréket képvisel, csakúgy, mint Polanski minden 1969 után készült műve(emlékezetes, hogy a Manson-banda 1969-ben gyilkolta meg több más emberrel együtt Polanski várandós feleségét, Sharon Tate amerikai színésznőt), ezért én Polanski művészetét az 1969 elötti és 1969 utáni időszakra osztanám, ha megfigyeljük, az 1969 elötti filmjei a FÉLELEMRŐL, RETTEGÉSRŐL és az ERŐSZAK BEKÖVETKEZÉSÉRŐL, illetve annak VÁRÁSÁRÓL szóltak, mintegy a rendező félelmeit kivetítve önnön alkotásaira...
1969-ben, miután megtörtént a tragédia, Polanski mintha megkönnyebbült, fellélegzett volna, hogy lám, amitől rettegett, bekövetkezett, megvolt a mélypont, a pokol hét bugyra, ami egyszerre sokkolta és fel is emésztette őt addig is és akkor is és egyfajta katarzisként fel is lélegezhetett, olyannyira, hogy fekete humorral vonta be a halál misztikumát(A bérlő, Micsoda, Kínai negyed)ezzel tompítva annak rá gyakorolt sokkoló hatását...
1986-ra annyira tompult benne a fájdalom és a rettegés, hogy elkészített egy színtiszta vígjátékot a tuskó(lábú)kalózkapitányrólés annak ügyefogyott hajósinasáról.
Persze, a Kalózok nem aratott sikert, mivel, a nézők furcsállották az efféle Polanski-filmet, helyesebben nem ezt szokták meg tőle(nekem meg kifejezetten tetszett a film, ennek ellenére vagy tán épp ezért) és visszakényszerítették őt megszokott(?)műfajába, a pszicho-thrillerébe, melynek jó példája az 1988-as Frantic, ahol Harrison Ford éppolyan extrovertált figura, mint Polanski korábbi hősei(?)
A Keserű méz pedig azért olyan, amilyen, mert Polanski szeretett volna filmet állítani(igen állítani, mivel szobrot nem tudott)újdonsült feleségének, ezért az egész film nem más, mint maga Polanski felesége, minden és mindenki egyéb másodlagos, mivel a film Polanski feleségéből táplálkozik, Polanski felesége meg a filmből, ezáltal fel is falva mind a filmet, mind a szereplőket...
A kilencedik kapu pedig két dolog miatt lett elrontva:Johnny Depp nem való egy Polanski filmbe, de ha már benne van, mindjárt túl is misztifikálja azt, ezzel önmagát is túlmisztifikálva, túldimenzionálva(és a film túlmisztifikált volta a második hiba szerintem).
Csak azt akarom mondani, ha magadévá akarod tenni Polanski filmjeit, arra az időre olyanná kell válnod, mint maga Polanski és erre nem is olyan rossz kezdet a Micsoda című filmje...