Kedves Dotkom Béla!
Elnézést, csak most láttam meg a borítókat. Ha még nem késő, én is belesuttognék a kinézetükbe. Alapjában véve jók!
Címoldal: ezt most nem vesézem nagyon, mert az mindkét esetben kb. jó lesz így. Az egésznek a virágmotívumokkal való "fűszerezése" külön szép, legalábbis nekem bejön. Ugyanakkor a címoldali dotkom-logót kisebbre venném, mert nagyon beleszól a felette lévő virágba és sorszámozásokba. Az eddigi kiadványaitokból emlékszem, hogy ezt a logót mindig ide szoktátok tenni, de most, hogy ott van az a sötét kör, kiemelendő a fontos információt, én kivenném belőle a cégnevet és a címoldal alján, középre tenném (persze akkor is picit kisebb méretben), a körbe beleírt elemeket pedig lejjebb hoznám, de az is lehet, hogy az egészet valamivel szintén kisebbre venném, köröstől, mindenestől. Nem sokkal, csak kicsit.
Gerinc:
Itt már kezdődik az, ami a hátoldalon - szerintem - kiteljesedik: az elemek zsúfolódása. Ahogy látom, van még üresség a gerincen, nem szükséges a felső számot és az MTV "lógóját" ennyire egymáshoz tapasztani. Ők maradhatnának így is, csupán az "1.", illetve "2." szám körül levenném a világos négyzetet és úgy negativálnám magát a sorszámot, így a számjegy és a logó között máris több hely maradna. Hasonlóan tömörülnek az alsó gerincelemek (kiadvány sorszáma, DVD-logó, virágmotívum, cím) is. A "DOT-021" sorszám (ahogyan a hátsó oldal alsó elemei is) szinte már leesik a papírról. Feljebb lehetne tenni a gerincen ezeket az alsó elemeket, ha a hosszú virágdísz rövidebb lenne. Akár jóval rövidebb, mert úgy felülről esetleg beférne ugyanez a virág tükrözve (hiába na, szimmetriamániás vagyok) ;-) Persze a 2. lemez borítójánál ez megbukna, mert ott a hátoldalról jövő virágmotívum rálóg a "zöldségre", illetve a gerincre, csak alig láttam meg. Nem tudom, mindez milyen programmal készül, de kérdezem: lehetne-e a zöldre lógó halványabb zöld részét a virágnak negativálni?
Hátoldal:
A már említett zsúfoltság itt teljesen kitombolja magát. Tudom, hogy mindezt rá kell, illetve rá akarjátok írni a borítóra, de a különböző kép-, szöveg- stb. elemek némelyike elbírna bizonyos fokú kicsinyítést, és még ez sem menne az olvashatóság rovására. Kezdjük felülről:
- az rendben van, hogy a "Kémeri" felirat szerepel (külön tetszik, hogy máshogy van "virágosítva" az 1. és a 2. rész esetében), de elegendő lenne ez a szó kisebb fokozatból is. Mint ahogyan az epizódok betűmérete is nagy a számomra (a reális megítéléshez persze 1:1 méretben kellene látnom). Szóval: ha ezek a címek kisebből lennének szedve, akkor valószínűleg elkerülhető lenne az a megoldás is, hogy a 2. lemeznél egymás mellé kerüljenek. Tényleg nem okés így elrendezve. Az 1.-nél jobb. Plusz: az epizódok sorszáma, felirata (pl. "1. epizód") pont akkor betűvel van, mint a címe, így meg nem különül el eléggé a számozás a címtől, olyan, mintha az "1. epizód" szövegrész is maga a cím lenne.
- a tartalmi leíráshoz választott Trebuchet MS betűtípus szerintem túlságosan elüt az amúgy jó (korhű?) dizájntól (esetleg Garamonddal milyen ötlet?). Itt emellett a betűméretet szintén csökkenteni kellene, ezzel is helyet megtakarítva az alsó harmad nagyon nagy zsúfoltságának csökkentésére. "Az egyes epizódokban többek között..." kezdetű szövegrészt nem tenném új bekezdésbe, mert egyrészt nincs túl nagy jelentősége, másrészt az első és a második bekezdés között csak kicsivel nagyobb a sortávolság, mint ebben a tartalmi leírásban egyébként, és nekem eléggé zavaró. Tehát ha ott azért nagyobb egy hangyabokányival a sortávolság, mert a 2. bekezdés különállóságát akartátok hangsúlyozni, akkor ez ehhez kevés, viszont ahhoz, hogy zavarjon, már elég. De ismétlem, én egybehúznám a két bekezdést. Ahogy most jobban megnézem, mintha az egész 2. bekezdésnek nagyobbak lennének a sortávjai, mint ami az 1.-ben van. Nem? Nos, a tartalom betűtípusán tényleg változtatni kellene, mert viszonylag nagy fokozata miatt igen nagyok a szóközei, ami számomra foghíjassá, szétesővé teszik az olvasandó szöveget. Nem a ti hibátok, véleményem szerint ez a betű ekkorában nem ide való. Egyébként pedig mindkét borítón középre zárnám a tartalmi leírást.
- további helyspórolás céljából a két képet valamivel szintén kisebbre venném, akárcsak az alattuk lévő "stáblistát".
- az alsó harmad elemeivel pedig még lehetne variálni, mert szinte szétvetik egymást, akár a heringek a konzervdobozt. Kiinduló javaslatom, hogy a hatalmas vonalkód magasságának felére csökkentésével (ez pl. CorelDrawban alaplehetőség) annyit lehetne nyerni, amennyi az amúgy is átok korhatáros fekete mezőnek kell. Utóbbi helye felszabadulna, amire kiterjeszkedhetne a mellette, alatta, körülötte olvasható, vegyes összetételű szövegek valamelyike. A cégetekre utaló szövegrészeket egy helyre kellene csoportosítani és betűtípus, - fokozat szempontjából is egységesíteni, hogy az összetartozásuk szembetűnőbb legyen. Így is közel vannak egymáshoz ezek a céginformációk, még sincs meg az összetartozós érzésem.
És még valami: a személyek család- és keresztnevét (ha sor végén fordulnak elő) ne válasszátok így külön, akkor inkább a "Tábori" is kerüljön új sorba a "Nóra" szóval. Lásd egyéb eseteket is!
Hirtelen ennyi. Kéretik mindezt építő jellegű hozzászólásnak tekinteni! ;-)
Üdv!