Keresés

KÉRDÉSEK

2003. szeptember 29., hétfő 23:29
Ezen a helyen nem létezik kép! Szóval ne nagyon erőlködjetek!
0
2003. szeptember 29., hétfő 23:13
0
2003. szeptember 29., hétfő 22:39
fő a szándék.......

azért köszi

:DDDDDDDDD

ha vki esetleg tudná, légyszi írja meg............
0
2003. szeptember 29., hétfő 22:34
Bocs... lelövöm magam :))) elmondaná valaki, hogy lehet beszúrni html tag-ot... :))))) hogy ne legyen html tag... :)))
0
2003. szeptember 29., hétfő 22:33
Megszivattam magam az imént.  A kódot nem látod, mert kód, de így néz ki (macskakörmök nélkül):

""

:))
0
2003. szeptember 29., hétfő 22:32
0
2003. szeptember 29., hétfő 22:21
egyébként, hogy tudok képet  beilleszteni a fórumba, vagy egy film adatlapjára?

0
2003. szeptember 29., hétfő 22:20
Egyetlen film sem készül 2.35:1, vagy 1.85:1 képaránnyal, ezeknél mindig jóval több képi információt rögzítenek a forgatás során. De ha változtatás (kitakarás) nélkül vetítenék a filmeket, valószínűleg sokan kiakadnának a belógó mikrofonok, sínek, kábelek láttán. Több werkfilmben látható, hogy a rendező forgatás közben egy monitoron nézi, mit is lát a kamera, és a monitorra be vannak rajzolva a különböző képarányok, hogy már ott láthassa nagyjából a rendező, mi is kerülhet a vászonra.
Vannak olyan tudatos rendezők, akik eleve úgy komponálják a képet, hogy a hagyományos Pan/Scan (csonkításos) eljárás helyett a moziban vetített szélesvásznú változat szélességének megfelelő szélességű, de 4:3-as képarányban látható kép használható legyen a tévés (VHS-es) vetítés során, vagyis az a képi információ is külső hatásoktól mentes legyen, amit a mozikban kitakarnak alul és felül. Magyarul: ezeknél a filmeknél a fekete csíkok alatt is vigyáznak, hogy ne lógjon be a mikrofon. Ezeken a kitakart helyeken általában nincs semmilyen lényegi információ, legfeljebb látjuk a lámpát is a szobában, vagy a beszélő kalaptollát, de cserébe nem kell szélességében vágni a filmet.
Viszont az esetek többségében a szélesvásznú változat tükrözi a rendező eredeti elképzelését, a bővített kép csupán egy kényszermegoldás a TV és a mozi-képarány különbségének áthidalására. (Kétségtelenül jobb, mint a Pan/Scan, de rosszabb, mint az eredeti szélesvásznú változat meghagyása.)
Cameron egyébként szereti így forgatni a filmjeit. Ha megnézed a Titanicot VHS-en és DVD-n, észreveheted, hogy a DVD-változat tulajdonképpen kevesebb képi információt tartalmaz, mint a teljes képernyős VHS-változat, ahol alul és felül több látható. Csak éppen a moziban pontosan azt láthattuk, mint a DVD-n.
0
2003. szeptember 29., hétfő 22:19
Megnéztem, és oksz.
Igazatok van (bár soha egy szóval sem mondtam hogy nem),de
sztem sok filmet amit a tv-k "nagyítanak" nem ilyen precizitással vannak megcsinálva, hanem csak egyszerűen fölnagyítva, lenyírbálva a szélei.
(volt például egyzser egy olyan, western film, és kb 5 percig, csak a nagy homok tengert lehetett látni, alatta emberek beszédét.Mivel volt szerencsém látni ezt a részt szélesvásznú módban is, lehetett tudni, hogy a kép két (nemlátható) oldalán két férfi áll., lehet hogy ez ritka, de találkoztam ilyennel)
0
2003. szeptember 29., hétfő 22:09
Luke, a Neo által ajánlott linken van egy Super35-ös kép, amin berajzolták hogy mit látsz a 16:9-es és a 4:3-as tévéken. Két nagyon szemléletes kocka is van kint egy vígjátékból, ahol a háttal álló John Gleese (talán ő) elvileg meztelenül látszik a mozis és a 16:9-es változatban, míg a 4:3-ason a nacija rajta van.

Üdv.
0
2003. szeptember 29., hétfő 22:05
Ajánlom figyelmedbe - ha érdekel - www.widescreen.org
0
2003. szeptember 29., hétfő 21:46
Neo:

Lehet, elhiszem, de én többségében a csonkított változattal találkozom.
0
2003. szeptember 29., hétfő 21:40
"Ha egy film 4:3-ra készül azon nincs mit nem érteni.De ha szélesvásznúra készül (16:9;2,35:1 stb...) és annak látod a "felnagyított" 4:3-as változatát, na az már csonkított. Ott csak kevesebbet látsz, de többet semmi esetre sem."

Ez nem egészen így van. Igaz, hogy csonkított, de nem úgy, hogy pl. a 2,35:1-es képarányból kivesznek egy 4:3-as képet. Legalábbis nem feltétlenül.
Pl. A Gyűrűk ura - van 1-2 jelenet ahol szembeötlő, hogy alul felül kicsit többet lát az ember. Vagy nézd a Mátrix-ot, ua. a helyzet.
Mindenesetre én maradok az eredeti képarányoknál...
0
2003. szeptember 29., hétfő 20:57
Már annyiszor elmondtuk! MERT A KINOWELT CSŐDBE MENT!!!!!!!
0
2003. szeptember 29., hétfő 20:55
Ezt a képarány vitát nem igazán értem.

Medve: Magyarázd el nekem légyszíves hogy érted azt, hogy: "A 4:3-as képarányban valóban alul többet látsz a filmből...."

Ha egy film 4:3-ra készül azon nincs mit nem érteni.De ha szélesvásznúra készül (16:9;2,35:1 stb...) és annak látod a "felnagyított" 4:3-as változatát, na az már csonkított. Ott csak kevesebbet látsz, de többet semmi esetre sem.
0
2003. szeptember 29., hétfő 20:37
Köszönöm a választ, de igazából nem vagyok járatos a kiadókkal kapcsolatban,tehát nem tudom,hogy a Kinowelttel mi a helyzet,ha náluk van a jog akkor miért nem adják ki?
0
2003. szeptember 28., vasárnap 14:50
Az Alkonyattól Pirkadatig című film joga sajnos a Kinowelt-nél van/volt! Szóval ne nagyon számíts arra, hogy a közeljövőben kiadják!

Üdv
0
2003. szeptember 28., vasárnap 13:45
Szeretném tudni,hogy kifogják-e adni az" Alkonyattól pirkadatig" című filmeket valamikor,vagy esetleg a" Corruptor"/azt hiszem a magyar címe "Mocskos zsaru"/című filmet ?
0
2003. szeptember 28., vasárnap 13:22
Most esik le mit kérdeztél igazából. A 4:3-as képarányban valóban alul többet látsz a filmből, csakhogy ezeket a többletinfókat sem a moziban, sem a DVD-n nem látod. Ezért mondják azt, hogy a DVD verzió a moziváltozattal megegyező képet mutat, akkor is ha 2:35-ös eredetileg.
0
2003. szeptember 28., vasárnap 12:55
Ha 16:9-es tévéd van, a különbséget jól látod majd, ha mondjuk megnézed...

valamelyik 1.33-as klasszikust; pl. CASABLANCA 4:3 (1.33:1)
valamelyik 2.35-ös nagymozit; pl HARRY POTTER, GYŰRŰK URA, SW 16:9 (2.35:1)
valamelyik 1.85-ös kiadást; pl. CSILLAGKÖZI INVÁZIÓ (1.85:1)
0
2003. szeptember 28., vasárnap 12:42
Technikai okai vannak. Maga a 4:3 és a 16:9 (széles) az ún. aspect ratio, ami a függőleges és vízszintes képarányszámot hivatott jelölni. A hagyományos televíziók képaránya 4:3-as.
Csakhogy a filmek több különböző képaránnyal készülhetnek, míg a 4:3-soknál ez az osztó 1.33-as (4/3), addig a szélesvásznú formátum többféle lehet (ezt a 16:9 jelölés alatt mindig látni fogod - ezt hívják egyébként anamorfikus transzfernek): 1.33 - 1.78 - 1.85, itt ez utóbbi kettőt gyakran látod. Ezt azonban még gyakrabban: a 2:35.1 (Super35 formátum, 2:35x szélesebb mint amilyen magas) képek szélesebbek a 16:9-nél, ezért ezeknél a filmeknél a 16:9-es képernyődön is alul-felül fekete csík láható (a panscan eljárás eredménye, letterbox), ami mondjuk nem olyan széles mintha 4:3-as verzióban nézted volna, de a képből így is többet látsz, mert esetleg az alsó részek túlnyúlása felesleges információkat hordoz. A fekete csíkok meg jók a feliratok számára. A különbség az eltérő szabványok, eljárások miatt adódik.
0
2003. szeptember 28., vasárnap 3:57
Hali!

A kép tetejének és aljának "levágása" azért van, mert a film egy bizonyos Super 35 eljárással került felvételre, és a szélesvásznú változatnál kevesebb látszik függőlegesen. Ez rendezői koncepció, a kivágással a rendező által nem kívánt részek vannak eltávolítva, ilyen filmek pl.: Independence Day, Alien 4, Gyűrűk ura összes, Titanic, The Patriot (Mel Gibson), és még jópár másik film.

Mikey-Soft
0
2003. szeptember 28., vasárnap 3:31
Hello Mindenkinek!
Arra a kérdésre szeretnék választ kapni, hogy mit jelent a filmeknél, hogy a képarány 1:2.35 vagy 1:1.85, meg 16:9 vagy 4:3, meg szélesvásznú meg minden. Nagyjából képben vagyok, de mégsem. Aki tényleg szereti a filmeket elmegy moziba, aztán megnézi videón, majd megveszi DVD-n (tétlezzük fel).
De van valami amit nem értek. A minap adták a HBO-n A Gyűrűk Ura első részét. Ha összehasonlítom a tv-ben látott képarányt a DVD-vel, azt veszem észre, hogy DVD-n a film mindkét oldalán szélesebb, azaz többet látok a filmből. Ha használom a Zoom funkciót a kép mindkét oldalából mégtöbbet látok. Ez az egyik amit nem értek, miért van ez? Normál esetben miért nem a teljes képet látom? A másik; vissza térve a tv-ben látott filmhez, a DVD-n a filmből alulról és felülről is hiányzik egy bizonyos sáv. Nem ez az egyetlen ilyen film aminél észrevettem, például: A Függetlenség Napja vagy az Alien Resurrection. Ott pld. annál a jelenetnél amikor Ripley kitépi az idegen belső fogsorát, utána átnyújtja Call-nak, majd Call ledobja az idegen tetemére, a DVD-n nem lehet látni amint az ráesik az idegenre, videón viszont igen. Nekem ez a nagy kérdés, na ez miért van? Miért van ráírva a DVD tokjára, hogy 'ezen a DVD-n található formátum megőrzi az eredeti mozifilm képarányát'. Na itt már nem vagyok képben, mert ez valahogy valótlan. Hogy őszinte legyek kicsit becsapva érzem magam. Az ember kiad egy filmért mondjuk 6-7000 forintot és ilyen 'hibát' talál. Nem azt akarom mondani, hogy ez felháborító, de valahol idegesítő. Lehet, hogy egyedül vagyok ezzel a 'problémával', és mást nem érdekli, de ha valaki választ tud adni ezekre a kérdésekre annak Köszönöm!
0
2003. szeptember 27., szombat 13:05
Xpress: Az előrendelési listaát nem lehetne megjelenésük időrendjében kilistéázni, illetve egy szumma értéket aláírni?
PallR
0
2003. szeptember 23., kedd 12:25
Üdv! Mikor várható újra ingyenes házhozszállítás (10000 Ft feletti vásárlás esetén) és mikor várható egy budapesti lerakat, ahol személyesen meg lehetne venni a DVD-ket. Ha jól tudom a Top Secret nemrég még akciós volt, nem lesz hamarosan újra az?
0