Keresés

Az Androméda-törzs (DVD)

2018. augusztus 17., péntek 1:18
A BD képe egyáltalán nem rossz, a 2/5 értékelés leginkább a rengeteg kópiahibának szól, fehér pöttyök és néhány karc van, de nem megy az élvezhetőség rovására. A felbontás és a szemcsésség megvan, nem DNR-eztek hálistennek. Lehetne jobb is, egy full restaurálás nem ártott volna. A hang dts-HD MA 2.0 mono, ami korához képest nagyon jól szól. Az elektronikus "kísérőzene" megadja a kellő hangulatot.

Maga a film mai szemmel sem hat elavultnak, bár kicsit lassan építkezik, de inkább ez, mint a ma divatos agyonvágott, tízezerrel pörgő agymenések.

A hazai DVD viszont nekem vágottnak tűnik, belehallgattam az azon található magyar hangba, már csak a kíváncsiság miatt is. Egyrészt vannak dolgok, amiket nem szinkronizáltak le, másrészt a korongon a film 124:10 időtartamú. A külföldi PAL verziók 125:17 időkódosak. Hova tűnt 67 másodperc? Ugyanúgy jártunk, mint egyéb Budapest Filmes Universal-kiadások?

Szerencsére a BD teljesen vágatlan, az Universal gyártású, nem magyar.
0
2018. augusztus 13., hétfő 12:05
Aminek a képe meglehetősen gyenge (legalábbis az USA-változaté a teszter szerint, gondolom mindenhol ezzel adták ki):

http://www.blu-ray.com/movies/The-Andromeda-Strain-Blu-ray/31654/#Review

Úgy egy hónapja sikerült megszereznem az angol BD-t (végre ott is megjelent nemrég), a napokban meg is nézem.
0
2015. október 26., hétfő 19:20
Nekem még gyerekkoromban volt meg a Kóma, a Rakéta Regényújság lapszámaiból egybegyűjtve. Nagyon meghatározó élmény volt ilyen durva dolgokról olvasni, és később, amikor a filmet is láthattam, az már lazább, gyengébb hatást váltott ki.
most posts by TM
0
2015. október 26., hétfő 17:53
Nekem a Kóma filmen jobban tetszett,hihetőbb volt.
A szerző messze legjobb regénye szerintem az Androméda-törzs.Korai mű,látszik rajta...
0
2015. október 25., vasárnap 22:51
A 13. harcos viszont szerintem jobb, mint az alapjául szolgáló regény, a Ködsárkányok.
0
2015. október 25., vasárnap 20:36
Én még az Idővonalat is hozzátenném, mert a sok próbálkozás ellenére sem készült szerintem azóta olyan mű, amelyik a kvantummechanikát konyhanyelvre lefordítva érdekesebben, ugyanakkor félelmetesebben tudta volna megfogni.
0
2015. október 25., vasárnap 20:32
A Kongónál mondjuk ez nem sokat jelent :) . Az egész egy rossz kincskeresős akciófilm, amit a stáb maga elpoénkodott, ahol még majomjelmezes emberek rohangálnak, és könyékig látszik a kellékes, amelyik a "bozótból felröppenő" madarakat dobálta be a kamera elé. Nem véletlen az a 7 Arany Málna jelölés :) .

Ahhoz képest a könyv egy hidegrázós időutazás a 70-es évek múltjába, hogy milyen volt sci-finek megélni azt, amit ma magától értetődőnek tekintünk, és hogy milyen volt, amikor a dzsungelek mélyén olyan évezredes kolóniákat sejtettek még, ahol a modern ember két percig se húzza, ráadásul azt a felsőbbrendű gőgöt is zsebre teszi, hogy az állatok milyen buták, hiszen képtelenek emberi nyelven kommunikálni.
0
2015. október 25., vasárnap 17:03
Arra célzok, hogy Crichton elméleti-tudományos okfejtései sok helyen maradtak ki. A Jurassic Park konkrétan egy gyereksztori lett az eredeti sztorihoz képest. De aztán Crichton is prostituálódott, mert a folytatásba beleírta az első regényben kinyírt Malcolmot, merthogy a filmverzióban életben maradt. Egyébként Malcolm volt pont az, aki az észt osztotta, de ebből szinte csak az a vízcseppes káoszelmélet került bele a filmbe.
most posts by TM
0
2015. október 25., vasárnap 13:06
Mint általában minden. Viszont ennek megítélése úgy tűnik változik a társadalmi intelligencia szint változásával, vagyis tulajdonképpen a saját önálló gondolkodásmód háttérbe szorulásával. Kezdik egyre kevésbé használni az emberek a vizuális képzelőerejüket, kezdenek elfelejteni "látni" vagy nevezzük bárhogyan is. Így sokaknak egy filmélmény többet nyújt mint a "puszta" sorok.

Emlékszem anno mikor a Postás kétszer csenget című könyvet olvastam - a könyv nem rendel korszakot a történethez - teljesen más korba vizualizáltam be a történetet mint az később filmen realizálódott. Így teljesen meglepő volt, egyben kevésbé tetsző is, persze hülyeség mert csak egy elvárás volt. Viszont a Hobbit és a Gyűrűk ura című filmek mintha az elmémből keltek volna életre, annyira egyezett az elképzelésünk a rendezővel. Igaz ott a könyvben eleve eléggé részletes leírások, utalások vannak mi milyen és hogyan.
0
2015. október 25., vasárnap 11:28
A Jurassic Park, a Kongó és a Kóma is jobb könyvben, mint filmen.
most posts by TM
0
2015. október 24., szombat 23:08
Ez valamiért kimaradt eddig, de most olvasva Remo és Niwrok írásait megjött a kedvem hozzá.
Ja ameddig el nem felejtem.. hát persze, hogy létezik belőle magyar feliratos BD.
0
2014. június 26., csütörtök 20:18
Ha ezt elolvasnád,a film kevésbé tetszene,szerintem.

Tényleg megéri,olvastam már tízszer.

Ezt a könyvet vagy nem szabad megfilmesíteni,vagy csak gagyit lehet csinálni belőle.
Wise nem ezt akarta,de elbukott.A lehetetlenre vállalkozott.Mikor elsőre láttam,elaludtam rajta.

Egy különbség,a könyvben az összes tudós férfi.
0
2014. június 26., csütörtök 20:09
Ebből mondjuk nem olvastam a könyvet, de az olvasottak között nálam az Idővonal van az élen.
0
2014. június 26., csütörtök 18:52
Crichton talán legjobb könyve.Messze a Jurassic-park vagy a Congo felett áll.
Gyerekként olvasva még el is hittem,hogy megtörtént.Áldokumentum regénynek van álcázva...

Viszont nem lehet jól megfilmesíteni.Kevés a párbeszéd,sok a töprengés és visszaemlékezés,oktató példa.

Korrekt próbálkozás,de inkább a regényt ajánlom.Ott nem érezni elnyújtottnak a laboratóriumba érkezés idejét.
0
2014. június 26., csütörtök 11:49
Értsd: húsz percig nézni a tudósok útját a laborig :) .
0
2014. június 26., csütörtök 11:40
He?
0
2014. június 26., csütörtök 11:34
Ezzel nehéz vitatkozni, hogy nem egy filmtörténti élmény :) .
0
2014. június 26., csütörtök 11:22
Attól még a fertőtlenítési vizsgálgatás bemutatása szükségtelenül el volt nyújtva. Feleannyi idő alatt is megértettem volna, hogy mit akarnak vele kifejezni.
0
2014. június 26., csütörtök 10:54
Pont azt a két dolgot emelted ki negatívumként, amik nálam a film legnagyobb erősségei, és a legjobban megidézik egy Crichton-könyv hangulatát: a tudományos "szárazságot", és azon belül is a fertőtlenítés unalmas folyamatát, továbbá a nő epilepsziás rohamát.

Azért, ahogy a kettő összefügg: hosszasan bemutatják, hogy micsoda elképesztő biztonsági intézkedések vannak, hogy hány és milyen lépcsőben történik a puszta lejutás is, és hogy ez a lehető legtökéletesebb rendszer... lenne, ha nem emberek tervezték volna, működtetnék és lennének tényezők benne, a saját emberi hibáikkal, gyengeségeikkel, vagy éppen betegségeikkel. Hogy eszébe sem jutott megvizsgálni senkinek a soklépcsős-szupertuti rendszer kialakítása során, hogy vajon akit leültetnek a gép elé, az hogyan reagál a villogó piros fényre. És így (meg a többi esetben, mondjuk amikor az egyén halálfélelme erősebb a kötelesség- és felelősségtudatánál) "rossz együttállás" esetén kb. szart sem ér az egész többnapos fertőtlenítős tortúra. Ugyanez volt pl.: a Jurassic Parkban is (legalábbis a könyvben; arra nem emlékszem, hogy a filmben benne volt-e), amikor a rendszer csak azt vizsgálta, hogy nincs-e kevesebb dínó, mert annyira biztosak voltak a békagénes "fogamzásgátlás" sikerességében, és fel sem merült, hogy akár csak a biztonság kedvéért tesztelni kéne, hogy nincs-e több belőlük, amiből elszökhet pár, meg amekkora mennyiségnek a kezelésére a kerítésrendszer nem elég.

És ez a Crichton-történetek egyik nagy üzenete nálam, ez az igazi "emberiséget fenyegető krízis", hogy hány és hány ilyen instant veszélyt hordozó rendszer van, ami csak azért nem okozott még katasztrófát, mert a hibátlannak, vagy éppen csak elegendőnek/megfelelőnek gondolt intézkedések mellett a tényezők nem álltak össze egy igazán szerencsétlen, az emberi gondolkodás és felkészültség határain túlra mutató problémába.

Régen láttam, de a fentiek és az adatlapon írt nosztalgikus okok miatt is nekem még mindig 9/10.
0
2014. június 26., csütörtök 10:02
Egy korai Crichton. - AZ ANDROMÉDA TÖRZS kritika:

http://filmekapolcrol.blog.hu/2014/06/26/az_andromeda_torzs
0
2009. augusztus 16., vasárnap 18:11
A könyvben nincsen.A filmben igen,de feleslegesen.
Újra kellene olvasnod...)))
A regény amúgy is sokkal jobb.
0
2009. augusztus 16., vasárnap 4:56
A filmben biztos hogy van, engem az akasztott ki a legjobban.
0
2009. augusztus 16., vasárnap 1:31
A könyvben is van egy nő, aki a vörös lámpától kap epilepsziás rohamot... A filmben is. Vagy nem? Már újra kellene néznem...
0
2008. szeptember 24., szerda 18:09
Inkább könyvhű.Ott 4 db. férfi tudós van.
Szerintem olvasd el.A szerző legjobb alkotása.Teljesen olyan,mintha egy tényleg megtörtént esetről szólna.
Az elején szerepel is,hogy államtitok,tilos elolvasni!.)))
0
2008. szeptember 23., kedd 20:36
Igen, ez a véleményem. A könyvet sajnos nem olvastam.
De számomra az 1971-es verzió nagyobb hatást gyakorolt mint ez.
De ez mondjuk 3 órás, és nem 125 perces. Így könnyebb részletes filmet készíteni.
Ezek szerint ez a 2008-as feldolgozás könyvhű, hogy így írjam...?
- Elnézést uram, meg tudná mondani hány óra?
- Már hogy ne tudnám megmondani dagikám?! Épp itt az ideje, hogy jól megcibáljam az orrodat és a fejedre húzzam az alsógatyádat.
0