Keresés

Az Androméda-törzs (DVD)

2008. szeptember 23., kedd 18:24
Az alapján,amit írsz,nagyrészt jobban és részletesebben követi az eredeti regényt.Kivéve a női szereplőket.
0
2008. szeptember 23., kedd 0:07
ANDROMEDA-STRAIN (2008) MINI TV-SERIES

Volt tegnap és ma szerencsém megnézni ezt a 2 részes mini sorozatot, mely az 1971-es film feldolgozása. Amit le kell szögeznem rögtön, hogy számomra az eredeti film órási hatást gyakorolt, első megnézés után csak ódákat zengtem a filmről. Főleg a film utolsó 20-25 perce miatt, mikor is elszabadul a pokol, és a vírus a laboratóriumban ki akar szabadulni. Szóval a film számomra 100%-os volt, ilyen várakozások mellett ültem le megnézni a filmet, hogyan is tudtak mai technikával, egy remek sztoriból filmet készíteni.

Ridley Scott, mint producer volt jelen a filmnél, nem tudom igazából meglátszik-e, mindenesetre a film valóban látványos.
A sztori hasonlóképpen indít, mint 1971-es elődje, egy Utah államban lévő városka, Piedmont mellett vagyunk, ahol két fiatal éppen beteljesülő szerelmes jelenete mellett, láthatjuk amint egy műhold, vagy ahogyan akkor kinézett, meteor lezuhan a földre. A fiatalok balgaságukból adódóan mit sem törődve a veszéllyel, vagy bármi mással, begyűjtik a műholdat és a városba viszik. Szóval a film, már követi eredetijét. Utána pedig már nem tudjuk meg mi történt a műholddal, csak annyit, hogy a katonaság emberei be szeretnék gyűjteni a lezuhant "égi bombát". Nem is akarom ecsetelni tovább a film történetét, mert szerintem sokan ismerik. Csak párhuzamot akartam vonni a két film között. Annyit akartam megragadni, hogy hűen követi elődjét, meg is lepődtem rajta. A tudós gárda itt kibővült, nem 4-en, hanem 5en vannak, 2 nő szereplővel. Meglepően jól játszott mindenki a filmben, a karakterek hasonlóképpen jók lettek, mint az előző filmben. A hangulat és fenyegetettség, hogy így írjam végig megvan a filmben, a feszültség pedig nem szűnik meg. A sztori ki van bővítve jócskán, hiszen a film 2 részéből adódóan közel 3 órás és van mit mesélnie.
Ugye az 1971-es filmben, a történet végig a titkos laborban játszódott és a veszély, hogy kijuthat az Androméda a világba nem mindig volt egyértelmű. Ebben a tv-sorozatban pedig nem csak a laborban van jelen, hanem már veszélyt jelent az egész emberiségre, hiszen nagyon gyorsan terjed. Ez igazán jó ötletnek tűnik, nekem sokkal többet hozott így a sztori, hogy kibővítették. Egészen láthatjuk, ahogyan a vírus hogyan terjed, mi által, miért mutálódik ennyit. Jó ötlet volt így félelmet kelteni a nézőben, hogy ne csak azért izguljunk, hogy meg legyen az ellenszere a vírusnak.
Mint már írtam a film hűen követi elődjét, hiszen minden egyes jelenete megtalálható benne. A Piedmont városban életben maradt két személy, a csecsemő és a fekélyes ember. Aki itt is egy sajátos, tiltott szert ivott és életben maradt. Sőt, ami még jobb, hogy a történetéből megtudhatjuk pontosan mi is történt a városban. Hogyan nyitották ki a műholdat, hogyan terjedt el a betegség. Igazán érdekes, a 1971-es verzióban, ezt a fantáziánkra bízták. Szóval igazán érdekes. A lezuhant repülőgép jelenete is benne, mely nagyon izgalmas rész, SPOILER hiszen a gépnek már kiadták a kódot, mely azt jelenti, hogy a nukleáris bombát ledobhatják a városra. De a gép lezuhan, hiszen pontosan ugyanúgy bomlik szét a gép szerkezete, mint az 1971-esben. És a film első része itt is ér véget, hogy lezuhan a gép, ámde a bomba mégis éles maradt. SPOILER VÉGE Baromi izgalmas volt várni, mi történik a géppel. A történet tehát tartalmaz új jeleneteket is; nem csak a laborban vagyunk, hanem kint a szárazföldön is, láthatjuk az elnököt is, akinek jócskán van szerepe ebben a szükségállapotban, illetve a katonaság megjelenését, a főparancsnokot. Nekem nagyon tetszett a bővítés, érdekesebb lett a film.
Szóval aki attól fél, hogy majd nem lesz olyan mint az eredeti, az ne habozzon, mert mondom még egyszer; a film tényleg követi az eredetit lépésről-lépésre, ami még annyit is tesz, hogy hozzáad többet.
Jöjjön pár negatívum is azért, mert nem fogom az egekig magasztalni azért. Ami nem tetszett, hogy rengeteg volt az ideges szakszó benne. Annyira, hogy egyszerűen már bosszantott, hogy minden harmadik mondatban van valami idegen dolog. Ez nem is lenne baj, mert tudományos filmről van szó, de azért muszáj valamennyire érthetővé tenni a laikus néző számára, akinek szinte minden kínai. Ez nem volt nálam nyerő, mikor egy mondatban 3 érthetetlen szó is szerepelt. Nem hogy a szavakat nem érti az ember, a filmre sem tud így koncentrálni.
Következő dolog, hogy sajnos előjött nálam az az érzés, mintha egy "B" kategóriás filmet néznék, mint pl. ami szokott menni a ratyiklubbon, az Armageddon 7, meg a Madárinfluenza vagy mi. Igen sajnos, a stílus hasonlít hozzájuk, nem is kicsit. A trükkök, a szereplők, a helyszínek. Lehet egyszer viszont látom majd a ratyiklubbon vagy tévékettőn, mert hát ugye azért ez a film is tévére készült.
A film zenéje kitűnő, nem tudom már ki írta a zenét, de nagyon jó lett. Egyes jeleneteknél főleg, nagyon passzolt hozzá.
Sajnos a zárórész, az Androméda elterjedése a laborban című nem sikerült úgy ahogyan kellett volna. Megtörténik pár emberi feláldozás, a feszültség adagolása meg sem közelíti a 1971-ben készült filmet, ezt kicsit elszúrták. Ráadásul tudtam a végén kell lennie valamilyen csavarnak, mely az lett amire gondoltam. SPOILER Minden kormánynak, vagy magasabb szervnek kell tárolnia egy ilyen vírust, egy biológiai fegyvert, mely veszélyt jelent az ellenségekre nézve, így tehát az Andromédából sikerül egy adagot megszerezni és jó helyre jutattni. Ez várható volt. SPOILER VÉGE
A film még gyakorol egy kis amerikai társadalom kritikát is, mely nem baj, nem árt.

Összességében, amit el tudok mondani eme két részes remake-ről. Egy jól felépített, logikus film, mely követi elődje minden feszültségét és belead amit csak tud. Néhol kisebb-nagyobb hibával dolgozik a film, de azért ezek nem akkora méretűek. Az pedig tényleg ne féljen, aki úgy gondolja, hogy el fogják rontani az eredeti verziót. Nem igaz. Nekem tetszett a film, igazán jó feldolgozás, de azért nem nagyon ér az eredeti közelébe, azt a hangulatot, úgy érzem nem lehet visszaadni.
Nézzétek meg, rajongóknak kötelező.

Esetleg akinek kérdése van a filmmel kapcsolatban, az bátran:

orgadam@gmail.com

vagy itt is akár
- Elnézést uram, meg tudná mondani hány óra?
- Már hogy ne tudnám megmondani dagikám?! Épp itt az ideje, hogy jól megcibáljam az orrodat és a fejedre húzzam az alsógatyádat.
0
2008. április 9., szerda 19:47
http://www.sg.hu/cikkek/59338  "Jön Ridley Scott Androméda-törzse"
0
2008. április 9., szerda 18:17

Én elsőre megtörtént esetnek hittem...Anyira bevettem a könyv áldokumentum jellegét anno.
0
2008. április 9., szerda 12:06
A könyv egyébként tényleg jobb. Legalábbis én előbb olvastam, minthogy a filmet láttam és engem valahogy jobban megfogott.
0
2008. április 9., szerda 0:01
Valóban, inkább gyerekként tűnt félelmetesnek, mit felnőttnek. A könyvben jobban kijön a feszültségkeltés, mint a filmben. A jelenkorban elég gagyinak tűnő "szuperbiztonsági" berendezéseken és számítógépeken. Azonban bőven belefér a nézhetőségi kategóriában és mint thriller sok mostanit überel.
0
2008. április 8., kedd 18:28

Nagyon nehéz ezt megfilmesíteni...Nem rossz,de a kiváló regénnyel nem érhet fel.
0
2008. április 8., kedd 17:38
Én egyszer láttam ezer éve a tv-ben. Nekem akkor nem tetszett. Mai szemmel nézve elég retro feeling lesz.
0
2008. április 8., kedd 17:34
Könyvbe nagyon jó. Ha a könyv történetét követi a film, akkor fantasztikus, katasztrófa, thriller kategóriák illenek rá.
0
2008. április 8., kedd 17:25
Valaki megkapta/megvette már? Milyen a mono hang és milyen a képe? Milyen a film stílusa? Katasztrófa film? (csak mert még nem láttam, de tetszik a leírás alapján).
0