Jórészt az alternatív befejezés miatt nyitottam ezt a topikot, mert ekörül vannak a legnagyobb véleménykülönbségek, és hátha másokat is megfogott a téma, nem csak engem
SPOILER ON!
Szerintem az I Am Legend a két befejezéssel két külön film, aminek még a kategóriája sem ugyanaz nálam. Erre jócskán rásegít az a szitu, hogy a 2DVD-s kiadáson nem alternatív befejezés van, hanem alternatív változat!
A mozis verzió egy hősfilm: nagy katarzis, önfeláldozás, vírusellenszer, elkülönítés, oázis a fertőzöttek tengerében, stb.. Sokan talán úgy értik, hogy ez milyen reménykeltő, de szerintem pont nem az (az ellenszer felfedezésétől függetlenül), az egy visszavonulás, elvégre hátrahagyják a fertőzötteknek New Yorkot, éljenek, ahogy tudnak, maguknak meg kialakítanak valami kis idilli izét, ahol mehet tovább a "normális" élet! Kompromisszumos befejezés!
Sokaktól hallottam, hogy az alternatív befejezés aberrált. Aberrált?! Kinek mi a szép, ugye; egy krokodilnak például egy másik krokodil... A filmben végig megbújt az, hogy ezek a fertőzöttek bizony nem csürhét alkotnak, hanem egy kissé torz, de emberi társadalmi életformát és berendezkedést képviselnek. Házakban élnek (csak épp a sötétben), húst esznek (én is sajnáltam a kutyát, de Kínában gyakrabban kerül tányérra, mint a csirke), vannak vezéreik, és igazából csak a saját életterüket igénylik (nem emlékszem pontosan, de volt egyetlen jelenet is a filmben, ami arról szólt volna, hogy ezek a fertőzöttek embert esznek?!). És pont ebben üt nagyot az új befejezés: szeretnek! Nem azért dörömbölnek az ajtón, mert "Gráááá, étel, grááá!", hanem azért, mert "Ott a csajom, bazmeg, lekötözve, elrabolták tőlem, kísérleteznek rajta, és ott az elrablója, egy olyan faj képviselője, amelyik arra tette fel az életét, hogy a mienket kinyírja!". Ez teljesen emberi! Azok ott az ocsmány CGI és a xenofóbia ellenére EMBEREK! Emiatt a velük való kisérletezés erkölcstelen, megölésük gyilkosság! És talán ez van a doki döntésében (elég hosszan mutatják a kísérleti tablót ehhez), mert nem hajlandó koncentrációs tábort csinálni ebből a gettóból, magát meg valamiféle Mengele-szerepbe kényszeríteni (oké, ez még szerintem is elég vad magyarázata a filmnek, de talán ott van)! A mozis befejezés egyszerű zombis filmmé silányítja ezt az egészet, jóval kevesebb társadalmi mondanivalóval.
Arról nem is beszélve, hogy -ellentétben az összes eddig általam látott zombis-vérszomjasos filmmel- ezek nem öntudatlanok, nem kontroll nélküliek! Normál tudatuk van! Momentán az, hogy ilyen rusnyák meg hogy allergiásak a fényre, csak a betegség meg a DNS-baszogatás tűnete! Ráadásul a mentális-érzelmi funkciókra alig, inkább csak a fiziológiai tulajdonságokra hat. Aha, tehát kísérletezünk mindenféle marhasággal, aztán kiderül, hogy hoppá, és hogy ne harapódzon el túlságosan a dolog, gyorsan kiírtunk egy pár ezer embert. De legalábbis különítsük el őket, közösítsük ki őket, tegyük meg őket veszélyforrássá! És azért az a film, amelyik egyszerre int be az általam nem igazán kedvelt felelőtlen tudósoknak, mellé csap egy hatásos xenófób-rasszista vonulatot, aztán még hősmozinak sem utolsó, az nálam megérdemel egy tapsot! Csak az a baj, hogy ez gyorsan elhalkul, mert aztán eszembe jutnak a digitális oroszlánok, és úgy kell visszanyelnem az ebédem...
Ami pedig hatalmas előnye mindennek, ami egyedivé teszi, hogy nem is túl liberális! A "szeressük egymást, gyerekek" vonulat helyett nem a "másság" kényszerű elfogadásáról szól, hanem arról, hogy a másságok hagyják békén a picsába egymást! Ha nem piszkálsz, tőlem azt csinálsz, amit akarsz; nem kell tisztelned, nem kell szeretned, nem kell a figyelned rám. Nem kell úgy tenned, mintha olyan lennék mint te, és én sem akarom elhitetni veled, hogy olyan vagy, mint én, csak titkolod. Nem kell egymás közvetlen közelében élnünk, és nem is kell úgy tennünk, mintha egyáltalán azt mi akarnánk, az nekünk jó lenne. Csak hagyjuk egymást élni! És ha nem... nos, a természetes kiválasztódás eddig viszonylag kevés problémára NEM talált megoldást. Az persze, hogy a domináns faj veszélyben érzi a saját pozícióját, jogos, csak akkor ugye ne is szent háborút hírdessünk "mások" ellen, mert az arányok gyorsan változhatnak. Fiatalabb koromban, egy Füles-zsebkönyvben olvastam egy érdekes vírusról, ami semmi mást nem okozott, csak annyit, hogy a fertőzöttek fején haj helyett fű nőtt. A novella meg szépen végigvette, hogy az első tébolyoktól és rémült öngyilkosságoktól hogyan jutott el ez a dolog a divatig, aztán lassan meglátták ennek az előnyeit (arra határozottan emlékszem, szerepel a leírásban, hogy a szerelmesek időnként érzéki módon lelegelték egymás fejét, meg hogy a fertőzöttek nyugodtabbak lettek, és a táplálkozási gondok is enyhültek, mert szükséglet szerint fotoszintetizáltak). Mígnem a végén kiközösítették azt a pár "korcsot", akinek a fején még haj nőtt. Lehet, hogy a végén ez is valahogy így alakult volna...