Keresés

Hányan is vagyunk???

2003. január 31., péntek 18:37
Én 2 éve figyelem csendben az Xpress társadalom alakulgatását, azóta van házimozim, de csak 3 hónapja kezdtem innen filmeket rendelni, nagyrészt azért, mert általában külföldön élek, ahol olcsóbban lehet a filmeket beszerezni, de a 2 év alatt kialakult bennem valamiféle különös lojalitás az Xpress felé, amiért ilyen egyedülálló lehetôséget biztosít nekünk, akik szeretünk mások véleményét, jó, vagy akár rossz tapasztalatait meghallgatva dönteni arról, vajon érdemes-e egy-egy DVDt a gyûjteményünkben tudni. Így aztán mostanában innen tömögetem be a filmes polcomon tátongó lyukakat. Irogatni is az utóbbi idôben kezdtem, azt pedig azért /régebben azért nem/, mert Zalus Szadakó a legtöbb esetben telibetalálta véleményével az enyéimet, halovány ismételgetésekbe bocsájtkozni meg nem láttam értelmét (mostanság gondolkodom, hogyan fogom az Amerikai Szépséget megvédeni, illetve kifejteni, mennyire nem jönnek be nekem a Penge filmek :o)). Ami a milliószor megvitatott "kis piac vagyunk" témát illeti, vagyis azt, hogy visszájára sül majd el az a trend, hogy egyre kevesebb filmet veszünk, egyre többet másolunk, vagy nem is másolunk, csak kölcsönzünk, én azt tenném hozzá (mástól még nemigen hallottam, talán mert nagyfokú naivitásra utal részemrôl, döntsétek el jól!), hogy szerintem azok a kiadók/forgalmazók/akárkik semmiképp ne sírjanak a kicsi piac miatt, akiknek a jóvoltából egyre sûrûsödnek azok a filmek, melyek már a megjelenésüket követô hónapban egyszer csak nem lehet kapni többet. Nem szeretem például, hogy jó ideje képtelen vagyok megvenni a Thelma and Louise-t, hogy legalább fél évig nem volt Groundhog Day, és sorolhatnám még (nem tudom megállni, az Eyes Wide Shut is nagyon fáj). No nem mintha ezek a filmek lennének túlsúlyban, hiszen a legtöbb DVD általában elérhetô, fôleg az a 80%-a a megjelenéseknek, amelyet tényleg csak 10-20 ember vesz meg, ôk is valószínûleg ajándékba. Én egyébként abba a Kiga által említett csoportba tartozom, akik régen szinte mindent megvettek, mert annyira kevés film jelent meg, ma már nagyon megválogatom, mit veszek, bár így is mellényúlok néha. Nemsokára teljes lesz azonban az eddig megjelent filmekbôl kimazsolázgatott gyûjteményem otthon, néha azon kesergek, mi lesz aztán. Remélem az új megjelenések közt is lesz havonta egy-egy mindig, amit érdemes lesz bevállalni, sokkal többre nemigen számítok, tudom, többeknek már ez is sok, ahogy olvasgattam a hozzászólásokat. Na jók legyetek, Xpress people, nézzetek sok filmet továbbra is!
0
2003. január 31., péntek 15:06
Hogy hányan rendelünk az én sem tudom, de én legalább "rendszeresen" szoktam filmeket venni többnyire az XPress-től. Nem mindent de sztem az átlagnál többet. Lassan 3 éve veszem a filmeket most valahol 60-70dbnál járok. Nem tudnám kategorizálni, hogy mit veszek meg és mit nem akár stílusilag v. műfajilag inkább úgy mondom:azt ami SZÁMOMRA jó film.

Az árakról meg egyebekről pedig az a véleményem mint a többségnek: meglehetősen drága. Nemzetközi cégnél dolgozom és vannak itt külföldiek akik kifejezetten mondták nekem, hogy az itthoni árak jelentősen magasabbak mondjuk a franciánál. Relatíve. Mert abszolút szinten a DVD drága.
Ennek pedig megint a becsületes vásárlók isszák és fogják meginni a levét. Mert mi történik mostanában? A számítógépes DVD írók árai nagyon esnek. 100,000Ft.-ért lehet venni írót, 1500Ft-ért nyerslemezt. Az DVD is a CD sorsára fog jutni, nekiállnak és másolják össze vissza. Már körvonalazódik az "ipari" méret, nem egy embert ismerek aki szinte csak így szerzi be már a filmeket. Leszedik a magyar hangot meg 1-2 feliratot + képet így simán kifér minden film egy írható DVDre.
A becsületes ember pedig? Fizet. Sokat. Mert ővele fizetteti meg a kiadó a lopott példányok árát is. Mert akkor eshetne az ár, ha sokan vennék.

Én még abban reménykedem, hogy talán 1 év múlva elindul a forradalom, olyasmi ami anno a CDnek meghozta a térnyerést. Akkor a bakelitlemez gyártással álltak le, most a VHSel kéne. (ha végre a DVD szabvány tudna gazdaságosan rögzíteni is házilag amire már vannak jelek). Ha mindenki aki VHS-t vesz most, DVD-t venne akkor a DVDket megérné a mostani VHS árszinten is kiadni... Akkor pedig :-))))))))))))))))))))))
De ez álom.
Én meg felébredtem.
...
0
2003. január 31., péntek 14:40
Nem tudom, hányan lehetünk (lehettek), mert én is inkább csak duzzasztom a létszámot, és őszintén bevallom, az Xpress-től renedelt filmjeim száma zéró.
Szerintem is nagyon drágák a filmek, és a valamivel több, mint egy éve tartó DVD-s pályafutásom alatt mindössze egy tucat filmet gyűjtöttem be, aminek majdnem a felét ajándékba kaptam. De a mozijegy árak miatt már moziba sem járok, marad a DVD kölcsönzés.
Bocs Xpress, hogy nem rendelek tőletek, de nemkem az a párszáz forint is számít (nem az anyagi helyzetem miatt, hanem inkább a szemléletem/neveltetésem? miatt). Ennek ellenére lelkes látogatója vagyok az Xpress honlapnak, az ország szerintem legjobb filmes adatbázisának, és az Xpresstől szerzett információim alapján döntöm el, hogy melyik az a kiadvány, amit érdemes megvennem.
0
2003. január 31., péntek 9:37
Teljesen egyetértek az előttem szólókhoz. Sajnos a legtöbb esetben nem csak a filmszeretett hanem a pénz is befolyásolja a vásárlást. Én is a legtöbb esetben a "többször" nézhető filmeket veszem ill. rendelem meg. Évente ez olyan 10-15 darabot tesz ki. Ami igazából bosszant az az, hogy némely kiadás iszonyú "gagyi".
(Pl: Deep Impact, Álmosvölgy legendája,)Valahogy ezeknél teljesen elfelejtik, hogy a magyar embernek is van igénye a jó hangzásra, extrák feliratozására...ésatöbbi. Hál' Istenek azért egyre több az "elfogadható" kiadás és szerencsére ezekből van a több.
Ami a létszámunkat illeti én úgy veszem észre, hogy egyre többen vagyunk. Országosra bővítve ugyanez a dendencia. Nekem is egyre több ismerősöm van aki "megengedheti" magának ezt a kölcsséges hobbit. Nekem szám szerint három évi gyűjtőgetésbe került, hogy megvegyem a rendszeremet. Sok más dolog volt amiről ezért le kellett mondanom, de megérte.:-)
0
2003. január 30., csütörtök 10:27
Hogy havonta hány filmet veszek? Hát én tavaly összesen vettem 4 db-ot. Szeretek filmet nézni, de a legtöbbet csak kikölcsönzöm, csak azt veszem meg, amit biztos hogy sokszor fogok megnézni. Drága... Persze sokan azt mondják, a dvd-zés amúgy is luxus dolog. Elég hozzá, hogy a rendszerem kb. fél évi fizetésem ára. Eddig egyszer írtam le, hogy miből áll, hát kaptam érte fikázást rendesen... Pedig írtam, hogy nem azért ez a rendszer, mert erre esküszöm, hanem ez a lehetőségem. Ennek ellenére szeretem jó minőségben nézni és hallgatni a filmeket, még ha a "gyűjteményemet" két kezemen is meg tudom számolni.
De idén úgy számolom, venni fogok vagy hatot legalább!! :-))
0
2003. január 30., csütörtök 8:07
És ebben is sajnos mennyi igazság van. :-(
0
2003. január 30., csütörtök 7:59
Nyilvánvaló, hogy üzleti adatokat nem fogunk megtudni, de nem is ez a cél.. Csupán csak annyi, hogy kb. ki mennyit költ gy hónapban filmekre; persze ez sok mindentől függ, kinek mi az ízlése, van aki gyűjtő & szinte mindent megvesz, van aki csak a sikerilmeket, van aki semmit :) Én kicsit több mint 1 éve vagyok csak DVD lejátszó tulajdonos, igy csak azóta veszek filmeket, havi 1-2-t ami nem igazán mondható soknak szerintem. Egyet kell értenem az Xpress hozzászólásával, hogyha tényleg többen komolyabban gondolnák a filmvásárlást, akkor lehetne több szinkron és olcsóbb filmek. Irigykedhetünk az Ausztrálokra. Ma már sz*rér h**gyér lehet venni lejátszókat, csak éppen a filmekre nem akarnak áldozni pénzt sajna..
0
2003. január 30., csütörtök 0:52
Én meg kezdek egyre inkább elfordulni a filmektől. Egyre kevesebb ember van Hollywoodban akinek a munkájára még kíváncsi vagyok. Moziba is alig járok mostanában. A Mátrix és a LOTR következő részeit persze mindennél jobban várom, na és persze mindent ami a Pixar-tól jön, de ezzel talán ki is fújt. Az idei év nagy "durranásai" egy halom képregényfeldolgozás, amik semmit sem jelentenek számomra, mert soha nem olvastam az eredetiket, néhány folytatás (a T3 az előzetes alapján semmi újat nem mutat), amelyeknek már az előzményei sem hoztak lázba és néhány drámának szánt alkotás amely már a forgatókönyv megírásakor kizárólag azért születik meg, hogy alkotói ott feszíthessenek Oscar-díjkiosztón, amely mellesleg mára csak egy üres marketingfogássá redukálódott, látványos ostobaság, pofátlan önajnározás, kampányolás, nevetséges ítéletekkel (Titanic, Amerikai szépség ba....eg ne röhögtessenek már). Azért szurkolok a TTT-nek és a Chihiro-nak. Szóval amikor már ott tartunk, hogy az Akira-ból is élőszereplős filmet csinálnak mert már annyira nincs ötletük, na az már válság a javából. És túl sokba kerülnek a filmek, túl sokan dolgoznak ebben az iparban, túl nagy pénzt akar mindenki szakítani, túl nagy kockázattal. Ilyen körülmények között ne csodálkozzunk, ha a magyar piac kicsinek bizonyul. Meggyőződésem, hogy ha kevesebb filmet gyártanának és ésszerűbben csinálnák ezt az egész bizniszt, akkor lehetnének olcsóbbak a DVD-k, lehetne több szinkron és nem kellene a piacot sem a tízszeresére növelni.

Ami a DVD-ket illeti, van néhány olyan film, amit mindenképpen megveszek, de ez nagyjából 5-10 darab évente, ennek a kb. fele animációs film. Amióta lehet DVD-t kölcsönözni, nem veszek meg olyat, amit nem feltétlenül muszáj, az meg abszolút nem motivál, hogy többszáz filmes gyűjteményem legyen, nem akarok ezzel vagizni, sőt el is adok néhány filmet, amiket már nem nagyon emelek le a polcról.

Helyette rááltam az anime gyűjtésre, ebből viszont tényleg szeretnék egy szép nagy DVD gyűjteményt. Kár hogy, itthon ugyebár semmit sem adnak ki, de még nagyon Európában sem, így többnyire USA-ból, Japánból és Ausztráliából rendelek mostanában. Így nem sok pénz marad, amit az Xpress-en el tudok verni :)
0
2003. január 29., szerda 17:48
Sokan külföldön laknak (pl én), így nem nagyon érdemes az Xpresstől rendelnie - de szívesen beszélget a filmekről, dvd-kiadásokról... :))
0
2003. január 29., szerda 17:13
Ez pontosan így van. Nem te vagy az egyetlen, aki így gondolkodik. Ezért lenne jó, ha a filmek többsége tömeg-áron lenne kapható, hogy ne érezd luxusnak, hogy megvettél egy filmet. Ha 2-3 mozijegy árából kijönne egy film (lassan annyi lesz, de nem a DVD árcsökkenése, hanem a mozijegyek áremelkedése miatt), sokkal többen vennének DVD-t. De mivel nem olcsó, csak kevesen vesznek, tehát nem is lehet olcsóbb - a 22-es csapdája.
Egy mondatban a helyzet ma az, hogy a 3 évvel ezelőtti állapothoz képest ugyan sokkal többen vásárolnak DVD-t, de az egy-egy filmből eladott mennyiség nem emelkedett jelentősen, sőt, többnyire csökkent.
0
2003. január 29., szerda 16:49
Engedd meg, hogy egy másik (talán nem reprezentatív) statisztikát is a figyelmedbe ajánljak. Ez pedig az lenne, hogy a régi nagy DVD-sek közül egyre többen mondanak le a mennyiségi filmvásárlásról. Én is ebben utazom de sok ismerősöm van hasonló cipőben. Mikor még havi 1-2 film jelent meg még azt is megvettük ami nem is kellett. Ma már, hogy havi százezrekért lehetne filmet venni sokakat riasztott el, hogy ennyit nem ér. Egyre többet hallani a HDTV felbontásról meg a DVD utódjáról és ez talán még riasztóbb. Én tavaly feleannyi filmet sem vettem, mint azelőtt. Inkább másra költöm. A film szeretete megmaradt csak a tulajdonlás vágya lanyhult. Csak azokat a filmeket veszem meg amelyeket ténylegesen meg is nézek annyiszor, hogy megérje megvenni. Sok filmem van mi még mindig celofánban van. Annyiszor láttam (klasszikusról van szó), hogy DVD-n meg sem néztem. De meg kellett venni mert nem hiányozhat az ember gyűjteményéből. Most már azt gondolom, hogy az ilyet nem veszem meg csak azért, hogy elmondhassam, hogy nekem megvan.

Nagyon offra ment a végén ez a hozzászólás.
0
2003. január 29., szerda 16:31
Az kevés lenne :(
Nem nekünk van kevés tagunk, hanem az országban van kevés olyan ember, aki megengedhet magának egy ilyen drága hobbit. Nem nekünk kellene több tag, hanem országosan lenne jó, ha megtízszereződne azoknak a száma, akik képesek és hajlandók DVD-t vásárolni. Abban a pillanatban nem lenne gond, hogy kerül-e egy kiadványra szinkron, vagy sem, abban a pillanatban nem lenne gond, hogy a kiadók, kereskedők drasztikusan csökkentsék az árakat....
De azért addig is hozhattok még egy embert :)
0
2003. január 29., szerda 16:26
Szerencsére erre már van megoldás. :-) Folytassam?

"Mindenki hozzon magával......."
0
2003. január 29., szerda 16:14
Sokan vagytok, de nem elegen ;)
0
2003. január 29., szerda 16:02
Az hagyján, hogy hányan de hány néven? Lassan már mindenki más néven írkál. Ember fia meg majd kitalálja, hogy kit küldött el már a fenébe, hogy még egyszer ne tegye.

Az üzleti adatokról szerintem nem fogsz kapni semmilyen infót.
0
2003. január 29., szerda 15:51
Kíváncsi lennék rá, hogy hány "tagja" van az Xpressnek & ebből vajon mennyi lehet az aktív rendelők száma (keménymag :)) Persze ebből nem lehet levonni, hogy mekkor is Mo.-on a DVD-sek tábora; ki milyen gyakran rendel és mennyi is szán havonta filmekre?
0