Keresés

A keresztapák harca: régi vs. új transzfer

2008. június 18., szerda 11:18
Azt azért ne felejtsük el, hogy 1972-74-ben készült filmeknél szerintem egyikünk sem szeretné az eredeti mozis látványt visszakapni. Gondoljunk csak bele, hogy milyen technika volt akkor a mozikban, és milyen van most a nappalinkban. A Keresztapa forgatása egyébként sem volt egy sétagalopp, anyagi problémák is adódtak, és még a nyersanyag sem volt állandó minőségű. Az akkori labortechnikának is megvoltak a technikai korlátai.
Természetesen erősen szubjektív, hogy valakinek az elmosódottabb, pasztell-színhangulatú Keresztapa tetszik jobban (eddig csak ezt láthattuk), másoknak pedig a színgazdagabb változat, de azon nem érdemes vitatkozni, hogy ez az alkotás megerőszakolása vagy sem, ugyanis ugyanaz a fickó döntött most az új változat látványa mellett, aki 36 éve a színészeket rendezte a kamera mögött.
0
2008. június 18., szerda 11:17
vagy inkább kisebbségben?...
0
2008. június 18., szerda 11:17
Egyébként meg valljuk be: szinte senkit nem érdekel a kép megváltoztatott színe. Sokkal inkább a szinkron a korongon. Ezért lesz eladható. Elhanyagolható kissebségben vagyok...
0
2008. június 18., szerda 11:11
Én nem vonom kétségbe ennek a kiadásnak a legitimitását, hiszen az alkotó annyit és akkor változtat, amennyit akar. Amit állítok, hogy ennek a DVD-változatnak a képe nem azonos a film moziváltozatának képével. Nem azért nem azonos, mert képtelenek reprodukálni azt, hanem mert nem így akarták most piacra dobni.

Az biztos: a transzfer lehet részletgazdagabb (és ez tényleg jó), de a celluloid részletgazdagságát még így sem közelíti meg. DE. A részletgazdagság növeléséből nem következik, hogy a színeket is ennyire meg kellett volna változtatni. Ez is tudatos döntés volt.

Én csak arra hívtam fel a figyelmet, hogy ez a legújabb DVD-változat a film eredeti (tehát moziváltozatához képest) más, és hogy a 2002-es DVD-változat híven adja vissza a moziváltozat színvilágát, míg ez lényegesen eltér tőle.

Nekem az eredeti jobban tetszik, de innentől már minden vásárló maga dönt, illetve nem, mert ha a régi nem beszerezhető, akor csak ez van. Ez van...
0
2008. június 18., szerda 10:45
szerintem erről vitázhatnánk napestig (elnézést a pongyola fogalmazásért), de jó lenne hallani az operatőr és a rendező véleményét a témában.

egyelőre ez a feladat is csurmee-ra hárul. :)
0
2008. június 18., szerda 10:39
Közben elfelejtettem helyesen írni... elnézést!
0
2008. június 18., szerda 10:37
Megnéztem. A meleg tónusokat kifényelték. Az ég kék, míg az eredeti moziváltozatban barna, a vörös Dianne Keaton ruháján hideg, a fülledség hiányzik belőle, a ciprusok sárgászöldje hejett hideg zöld leveleket látunk. Északibb hangulatot kölcsönözve a filmnek. Ezt a változatot Gordon Willis nélkül készítették, és megtehetik, mert a stúdió a rendezővelegyütt az ura a filmnek. Kellett valamit változtatni, hogy jobban eladható legyen a dolog, de a képek hatása megváltozott.

A küéső felvételek nem színelmosódottak, hanem arany-barna szűrővel felvett jelenetek. Ez a szűrő a hőség, a fülledtség kiemelője ebben az esetben. Kékre vissza lehet ma már fényelni digitálisan, mert kimaszkolható minden részlet. És lehet mondsani, hogy az ég kék, nem petid aranybarna, de a mozi látomás, hangulat. Még akkor is ha Coppola most, operatőre nélkül, revideálta ezt. Én azt hangsúlyozom, hogy nem ez a változat, nem ez a színtónus tette ezt a filmet világhírűvé a mozikban. A mozis változathoz a 2002-es transzfer áll sokkal közelebb.
0
2008. június 18., szerda 10:26
sokkal jobb az új

jó összeállítás
0
2008. június 18., szerda 10:24
(új képpel upgradelve.)
0
2008. június 18., szerda 10:23
nem lehet, hogy a szabadtéri képeken látható színelmosódás nem alkotói szándék, csupán egy kényszerű velejáró az akkori technikák korlátozottsága miatt? gyanítom, hogy erről lehet szó, hisz a stúdiókörülmények között rögzített képeken nincs ekkora elmozdulás, ugyanakkor ha coppola ilyen, már-már szépiásnak álmodta meg, akkor most miért ment volna szembe ezzel az álommal? ez nem lucas-módi, hogy tegyünk bele több cgi-t. :) inkább a mátrixra emlékeztet, melynek az első részét sokkal felületesebben, egyszerűbb eljárással szűrőzték (erre volt keret), mint a folytatásokat, s ezt a hibát a felújított kiadásoknál (melyek hozzánk sajna nem jutottak el) kiküszöbölték.
0
2008. június 18., szerda 10:13
A felbontás nekem másodlagos. A DVD számomra a mozi reprodukciója. Aki látta vásznon, és azt az élményt szeretné viszontlátni a DVD-lemezén, annak a régi transzfer a mérce.  A régi transzfer hű az eredeti moziváltozat színdramaturgiájához. Legalábbis az itt közölt képek alapján markáns elmozdulás van a hideg tónusok felé. Technikailag már 2002-ben is megoldható lett volna ez az új változat. Ez egyszerűen üzlet, de nagyon jó színvonalon előadva. Egy új változat. De számomra ez nem "az" a változat...
Ettől persze mindazoknak, akiknek a felbontás fontosabb, mint az összhatás, értékes darab lehet ez az új változat.

A film elsősorban a kép által közvetített hatás, emelkedettebben mágia. A színek markánsan megváltoztak Gordon Willis mozis fényeléséhez képest. A szorongató fülledség atmoszféráját beáldozták a digitális elvárásoknak. Természetesen ennek is megvan a létjogosultsága, de ha a film a celluloid és a mozi, akkor a 2002-es transzfer közelebb áll az eredeti kópiához.
0
2008. június 18., szerda 10:09
Volt régen egy olyan olasz filmparódia, hogy A KERESZTAPA MÁSIK ARCA, a magyar mozikba hamarabb eljutott, mint az eredeti film. Na, én annyi év után azt a paródiát látnám szívesen. Az eredeti Coppola-trilógiát nem kedvelem annyira. Nem rossz, sőt jó, de kicsit talán túl van spilázva, főleg az első két rész. Az első rész első helyezett az IMDB Top 250-es listáján? No comment, főleg ha alaposabban megnézem azt a listát. Ami a képminőséget illeti: első blikkre osztom Vincent Vega véleményét.
0
2008. június 18., szerda 9:57
világos? hmmm. szerintem az új transzfer köröket ver a régire, amely mindhárom rész esetében természetellenesen tejszerű réteget kap. felbontásban sokkal jobb (ez összekicsinyítve nem anyira látszik, de mindjárt csinálok egy kiemelést :), a színek sokkal természetesebbek és élethűbbek, a feketéknek van mélységük (nem igaz, hogy nem látszik a bokros háttér: pont annyira látszik, mint a valóságban), a kontrasztok nem olyan durvák, s a képarányt is jobban rendbe szedték: több látszik az új transzferen (pl. robert duvall keze).
0
2008. június 18., szerda 9:27
Egyszerűen kifényelték a szűrőket a filmből, ezért lehet kék az ég színea totáloknál. Egyszerűen a fülledséget lúgozták ki a képekből. Nálam biztos a régebbi változat a jobb, és igen jelentős mértékben.

Ez az új nagyon tv-játék ízű a fényelésében: tehát a cél, hogy minden részlet legyen világos. De a hangulat, az sajnos megkopik így...
0
2008. június 18., szerda 9:04
A Keresztapa, és A Keresztapa I.-nél még csak-csak lehet vacillálni, hogy melyik a jobb, de A Keresztapa III.-nál nem kérdés: a bemutatott képek alapján sajnos a régi a szebb. Nézzük a két legalsó képet! Az utolsó előtti kép-párnál az új verzió vörösben úszik, az utolsó kép-párnál pedig ha egybevetjük a bokros hátteret a kapuval, akkor az újabbnál szinte feketébe olvad az egész, a kocsi mögött az oszlopos kapu szinte már nem is látszik. A szívem vérzik, kár érte, és nem értem hogy ha egyszer már hozzányúlnak, akkor miért nem jobbá varázsolják? Én legszívesebben egy az egyben a régi digipackot venném meg újra a magyar szinkronnal kibővítve és slussz-passz.
0
2008. június 18., szerda 8:51
Tényleg valahol jobbnak tűnik, de általában életlenebb, sötétebb. A fene se tudja. Majd eldöntöm, ha már kint van, és úgyis az lesz a mérvadó, hogy lesz-e rá keret. :-)
0
2008. június 18., szerda 3:08
Olyan sok különbség nincs, így éjfél után 1 órával és 12 perccel. Valahol elmosott, valahol éles.

Vincent Vega véleményét osztom én is.
0
2008. június 18., szerda 2:43
Az Isten áldjon meg csurmee! :)
0
2008. június 18., szerda 1:56
Néhol tényleg kicsit talán "túl van pucolva", de a nagytotálos jeleneteknél, nem csak az égen, de a bokrokon is látszik, hogy gyönyörű. Jó lesz ez... Jama! Tudsz valamit Bd-s megjelenésről (nem feltétlen itthon)...
0
2008. június 18., szerda 1:37
Hát a fene se tudja eldönteni. Hol az egyik, hol a másik tűnik jobbnak.
Mondjuk nekem teljesen mindegy, nem szeretem ezt a trilógiát :)
A 3. részt még nem is láttam.
0