Nemrég ébredtem egy hosszúra nyújtott The Dark Knight premier előtti vetítés után!
A filmmel feküdtem, a filmmel keltem, minden képkocka itt mocorog a fejemben...
Írnék egy jellemzést/kritikát SPOILER veszély lehetséges:
1. Heath Ledger: Nehéz szavakba önteni a gondolataimat, jellemezni egy szerepet (?) mert nincs Heath Ledger a film alatt, Joker van, Joker életre kel a vásznon! A karakter a gerince a filmnek, konkrét fegyvere a káosz, félelem, rettegés. Nem is szaporítom tovább a szavakat, óriási minden feltűnése és mondata! RIP †
2. Aaron Eckhart: Tulajdonképpen az első és egyetlen negatívum számomra az ő karakterében van. Two-Face-ként félelmetes, kegyetlen, agresszív (amikor először megláttam a kórházban majd berosáltam, az utolsó 10 percben meg szorongtam a jelenete alatt).
Harvey Dent figurája viszon nem tökéletes, szerintem több hangsúlyt lehetett volna fektetni a kettős személyiség ábrázolására. Néhány jelenet van, ami ezt próbálja(?) bemutatni, de azok nemigazán ütősek.
3. Christian Bale: Hozza a kötelezőt, de ez a film igazából nem róla szól, Bruce Wayne teljesen háttérbe szorul (arra ott a Batman Begins), Batman viszont jó, csiszoltabb, kifinomultabb technikával, néhol önmarcangolással, dühvel, tehetetlenséggel, majd felülkerekedve a belső vivódásokon megküzd a gonoszokkal!
4. Maggie Gyllenhaal: Engem nem győzött meg sem mint karakter, sem mint színésznő! A történetben fontos láncszem azonban, ezért nem elhanyagolható karakter (sajnos). Vicky Vale/Kim Basinger a mai napig a legjobb női szereplő a Batman filmek történetében.
5. Gary Oldman: Még mindig azt mondom, hogy a lehető legzseniálisabb húzás volt Gordon szerepére! Kimagasló teljesítményt nyújt az egész film alatt akció és drámai szempontból is.
6. Michael Caine és Morgan Freeman: Profi módjára hozzák a kötelezőt mint mellékszereplők!
A többi emberkét nem említem, megpróbáltam a legfontosabbakat összegyűjteni!
Összegezve ez a legjobb képregényfilm a filmtörténelemben, benne egy páratlan és felejthetetlen Heath Ledger/Joker karakterrel, utánozhatatlan hangulattal, színészi előadásokkal és művészi zenével.
Harvey "gyengébb" jellemábrázolása ellenére:
10/10