„Tehát leminősíttettél egy filmet, ennek ellenére itt esz a fene. Ha valaki unalmasnak tart egy filmet, az nem lebzsel ott, ahol erről van szó.”
Vedd már észre azzal a marha sok eszeddel, hogy ez NEM RAJONGÓI TOPIK, ahová csak rajongók írhatnak, és főleg NEM NAGYTUDÁSÚ K ÚR TOPIKJA, ahová rajta kívül másoknak nincs bemenet! Mindezt megírtam már korábban is, de persze akinek nehéz a felfogása, annak többször is el kell ismételni valamit, mire az értelem halovány fénye pislákolni kezd a fejében. (Agyat szándékosan nem írnék, nem akarok túlzásokba esni.)
„Valószínűleg te sem a film miatt jöttél ide, hanem csupán beteges személyiséged vont ide, hogy kötekedjél, mert nem tudod elviselni, hogy az a degenerált észszülemény ne bűzölögjön ellenvélemény nélkül, ahova a magadfajták beteszik a lábukat.”
Lebegjen a szemed előtt ez az egyébként igen zagyva mondat akkor is, mikor a kapitális marhaságaiddal teleböfögöd a fórumot, leggyakrabban Pasolini és Jancsó témájában! Ja, bocs, elfelejtettem, hogy K úr a maga kreálta szabályok fölött áll, neki szabad azt is, amit másnak megtilt. Gondolom, egyébként e csodálatos megfogalmazás rejti részedről azokat az észérveket, amiket rajtam reklamálsz. No comment. Te egyébként akkor minek jársz ide? Unalmas a zsolozsmázgatás, sokkal szórakoztatóbb elmerülni az erkölcsi fertőben? Engem nem zavarsz, remekül mulatok a primitívségeiden: végre tudom, milyenek lehettek azok az álszent, bigott figurák, akiket Bunuel és Fellini számos filmjében oly zseniálisan tesz nevetségessé! (Nem véletlenül emlegetem pont e két rendezőt.)
Veled ellentétben engem egyáltalán nem zavar, ha valaki meleg, vagy ahogy a Te szellemi színvonalad számára közérthetőbb: buzi. Ugyanis én nem ilyen szempontok alapján osztályozom a filmeket és rendezőket, és az I. e. 10 000 nem azért vacak, mert Emmerich buzi, hanem azért, mert rosszul megcsinált filmről van szó. Ez az én véleményem, nem kell vele egyet érteni, de Téged minősít, hogy nem bírod elviselni, ha valaki nem veled ért egyet. Tudod, az ellenvéleményt a kommunisták nem szerették, akikre annyira szeretsz fújtatni, pedig valójában nagyon is egy követ fújsz velük.
Már észrevettem, hogy az Xpress fórumon Te vagy az egyetlen, aki aszerint szelektálja a rendezőket és filmjeiket, hogy buzi volt-e a művész, vagy sem. Gondoltam, kissé árnyalom az egyoldalú világképedet, és tudatom Veled, hogy favoritjaid közül Zeffirelli és Emmerich is buzi, utóbbi egy Leszbikus és Meleg Filmfesztivált is jelentős összeggel támogat, tehát még azt is kinézem belőle, hogy buzifelvonulásokon vesz részt. Persze kétségem sincs afelől, hogy éppúgy megtalálod a mentséget nekik is, mint Csajkovszkijnak és Oscar Wilde-nak is. Pedig az igazságot úgy kell elfogadni, ahogy van. Csajkovszkij attól még nagy zeneszerző marad, hogy olykor szeretett Csiluvszkij gróffal ágyba bújni, Zeffirelli sem lett rosszabb rendező attól, mert civilben Luchino Viscontival (is) voltak intim ügyei. De hát ezek magánügyek, csak a magadfajta minden lében két kanalak gondolják, hogy a keresztény elvek álcája alatt bele kell dumálniuk mások életébe, és megfellebbezhetetlenül megmondaniuk, hogy mi a helyes, meg mi nem, és kinek hogyan kell élni.
Sajnos az én fejem még nem annyira zavaros, hogy teljesen kézenfekvő legyen számomra, Roland Emmerich I. e. 10 000 című filmje kapcsán egész pontosan hogyan került szóba Jancsó meg Pasolini? Azt meg végképp nem értem, mit lököd itt nekem a dumát arról, hogy mit mondott Jancsó a könnyű drogokról? Kit érdekel? Engem biztosan nem, és azért, mert úgy gondolom, hogy vannak Jancsónak jó filmjei a pályája első szakaszából, ebből még nem következik az, hogy minden megnyilatkozása érdekel vagy minden szavával egyetértek. Nekem ugyanis nem szokásom kritikátlanul felsorakozni senki véleménye és megnyilatkozása mögé, van saját véleményem mindenről, ami hol ezével, hol amazéval egyezik. Nem gondolom, hogy tévedhetetlen vagyok, és nem gondolom azt sem, hogy más viszont az, még akkor sem, ha folyton a Megváltóval jön, folyton a Bibliát lóbálja a kezében, mert egyéb érvei nincsenek, ezért folyton valaki vagy valami köpönyege mögé, a Tekintély mögé kell bújnia.
Pasoliniről kár úgy megnyilatkoznod, hogy láthatóan a személyes utálatodon kívül szellentésed sincs arról, hogy mit beszélsz és kiről beszélsz. Rajtad kívül az égadta világon senki semmilyen kémkedéssel soha nem vádolta Pasolinit, bár félő, hogy majd fogják, hiszen a hülyeség sajnos gyorsan terjed. A baloldal meg éppenhogy nem szerelmi ügyet akart csinálni a rendező halálából, hanem politikait, és azzal vádolták a jobboldalt, hogy ők gyilkoltatták meg Pasolinit, mert kényelmetlen volt számukra a szókimondása. Javaslom, nézzél már utána egy-egy témának, mielőtt írni akarsz róla és okosnak akarsz látszani, még akkor is, ha ez a fáradozás nem kecsegtet számottevő eredménnyel.
Leveled többi részére nem kívánok reagálni, mivel nincs mire és főleg, mert semmi értelme. Az igaz, hogy pedagógus diplomám van, de nem a gyógypedagógia szakon szereztem. Javaslom, tanulmányozd a szentek életét, komolyan mondom, lenne még mit tanulni tőlük, akár Assissi Szent Ferenccel is kezdhetnéd. Én meg szépen megnézek addig egy-két Pasolinit, mert tartok tőle, a filmjeiben valójában Te már eddig is jobban elmerültél, mint én.