Keresés

könyvajánló

2003. június 6., péntek 11:11
téged meg irigyellek, barátom! te nem szégyelled a sötétségedet, hanem nyiltan kiteregeted azt. csak így tovább! :(
0
2003. június 6., péntek 11:09
yamamura, derceto: megvan a megoldás. néha húzzatok le egy ázsia filmet. még akkor is ha kurva jó volt. mert így hihetőbb! ki nem szarja le, hogy az eddig általam látott (25-30) ázsia filmnek a 90%-a jó volt? ezt senki nem hiszi el. rontani kell az arányokat. kizárt, hogy ezek a sárgák ennyi jó filmet gyártsanak. ;)

0
2003. június 6., péntek 10:24
Különben pedig egy szóval nem mondtam, hogy az ázsiai produkciók szarok...
Csak ez a sok ömlengés elcseszi  még annak az érdeklődését is, aki megnézne vagy elolvasna vmit.
Semmi baj Ázsiával: az aki fanatizálja-azzal van a baj!!
0
2003. június 6., péntek 9:59
Bazira nem erről van szó, csak kicsit gáááz ez az egész már!
Az igénytelenebb hollywoodoo szarságoktól minden épeszűnek kifordul a gyomra...de ettől az önimádattól is, illetve attól is, hogy a legutolsó ázsiai maszlag is min.10/9. Amiről sose fogunk hallani (legfőképp nem látni!) mert nem mindenki egy Zu warrior, hogy egész életét a gépe előtt tölti vagy kalózfaszfejek golyóit nyalogatja: lécci--hagy kapjam meg!szótárazom két hónapig is, csak tudjak fröcsögni az xpress fórumon!!
S akkor még egy könyvajánló is az Oni baba és a negyven rablóval indul.....
Na meg a kis f...om!
0
2003. június 6., péntek 4:35
Furcsa, hogy szinte mindenki tudja, hogy Hollywoodban éppen miben játszik, mit rendez, vagy éppen kivel kefél. De ha valaki kiejti a száján egy ázsiai rendező nevét, vagy neadj'isten elolvas egy könyvet, akkor az egyből megszállott, vagy rosszabb.

Nem mi vagyunk azok akik meg vannak buggyanva.
0
2003. június 6., péntek 2:30
illetve van, csak nyitottnak kell lenni hozzá, értem? :]
0
2003. június 6., péntek 2:25
valóban. az én betépésem mentális, nincs az az ajzóanyag, ami reprodukálhatná. :]
0
2003. június 6., péntek 2:08
A részeg nők a legrosszabbak! :(
0
2003. június 6., péntek 2:06
Szoktam bemákozni néha...de a te betépesédet nem tudom sajna produkálni!
0
2003. június 6., péntek 2:04
amúgy ezen a fórumon senki sem olvas könyveket? :P
0
2003. június 6., péntek 2:02
mondd, beric, te részeg vagy?
0
2003. június 6., péntek 1:57
Ez tényleg megbuggyant a sárgáktól!!!!!!!!!!!
0
2003. május 28., szerda 23:01
sorry! ezt olvastam most. :] gondoltam, hogy megint lázongás lesz a vége, hogy már megint ázsia... de ez a topik [sem] csak arról szól.
0
2003. május 28., szerda 22:52
óó, nem is te lennél, tök jó ötlet volt ez a könyvajánló is...de rögtön ibusze kawasaki :) vagyki könyvével kezdeni...nem lehetett volna valamilyen szép magyar könyvvel nyitni...
0
2003. május 28., szerda 21:28
ibusze maszudzsi - kuroi ame [a fekete eső]
[JP, 1968 - (c) Európa, 1978]

a japán babona szerint ha fehér szivárvány vágja ketté a napot, akkor az országot mérhetetlen tragédia éri. 1945. augusztus 14-én feltűnik a jel az égen: másnap japán kapitulál, és ezzel vége a második világháborúnak. az ember azt gondolná, ez nem tragédia, hisz egy egész bolygó könnyebbült meg végre ezen a napon, az egykori büszke nippon birodalom számára ez volt a mélypont. felmerült bennem a kérdés, hogy vajon miért nem augusztus 5-én tűnt fel az égen a baljós ómen? figyelemre és tiszteletre méltó az a kitartás, az az odaadás, ami az ezer sebből vérző japánt jellemzi: miután előbb hirosimára, majd nagaszakira is atombombát dobott egy-egy b-29-es, bármely ország atomjaira hullott volna - képletesen és a szó szoros értelmében, de japán fölött még el sem oszlott a sötét gombafelhő, az ország máris elkezdte újjáépíteni önmagát.

a könyv címe, a fekete eső arra a rádióaktív csapadékra utal, ami az atombomba által felkavart természet "ajándéka", s a hirosimai bombatámadást követően megtízszerezte az atombomba áldozatainak számát. a közel tíz éve elhunyt, novelláiról híres ibusze maszudzsi könyve egy nagyon rövid időszak krónikája: az atombomba ledobásától japán feltétel nélküli megadásáig tartó 9 napos időszak eseményeit meséli el tárgyilagosan, naplószerűen, rövidebb-hosszabb riportok, eseménybeszámolók összefoglalásával.

a beszámolókat egy papírvékony cselekményszál fogja össze: az ötvenes évek elején járunk, jaszuko eladósorba került fiatal lány, aki iránt számos kérő jelezte érdeklődését, azonban a lányról az a pletyka járja, hogy sugárbeteg. gyámja, sigemacu elhatározza hát, hogy feleleveníti és összeírja a bombázás emlékeit, hisz azt a néhány szörnyű napot együtt töltötte a lánnyal. mindezzel azt próbálja bizonyítani, hogy a jaszuko nem beteg. a napló tárgyilagosan és személetesen, de sosem kívülállóként meséli el hirosima pusztulását; teljességgel hiányzik belőle az amerikagyűlölet, az önámítás, viszont kritizálja a japán vezetőséget, de nem ragadtatja el magát túlzottan. leginkább tények közlésére hagyatkozik, az olvasónak viszont már ettől is összeszorul a torka, pedig ibusze mellőzi a hatásvadászatot és a szentimentalizmust. regénye a poklok poklát írja le, viszont nem hiányzik belőle a remény érzete és a pozitív értelemben vett patriotizmus sem. a regény kiválóan összegzi a bomba egyszerű emberekre és az államra gyakorolt hatását; intelmekkel, keserű példákkal díszitett leírása emberközelben tárja fel az atomhalál szörnyűségeit.

könyvéből 1989-ben cannes-ban díjazott film készült immamura sohei rendezésében, ami még véletlenül sem keverendő össze az azonos című, azonos évben készült ridley scott filmmel...

kedvenc idézeteim:

"aznap reggel, mikor az atombombát ledobták, a hirosimai második középiskola munkaszolgálatos egysége éppen buzdító beszédet hallgatott a temma-hídon. a tanulók abban a pillanatban tetőtől talpig megégtek, de a vezető tanár rávette az egész társaságot, hogy nagyon halkan énekeljék el a "ha a tengerre megy..." kezdetű hazafias dalt. amikor a dal véget ért, kiadta a parancsot: "oszolj!", és ő maga ugrott elsőként a dagálytól megduzzadt folyóba. a fiúk is követték példáját."

"ha most azok a dombok fölött megjelenik a szivárvány, csoda történik. jöjj szivárvány, ne fehér legyél, hanem szép szines, és jaszuko meggyógyul!"
0