Keresés

könyvajánló topik

2009. február 8., vasárnap 20:00
Tényleg nagyon jó könyv, én karácsonyra kaptam és egyből elolvastam, de tervezem hogy ismét belefogok. Szórakoztató, több remek kis anekdota, történet olvasható benne és persze háttérinfók a filmhez. Aki szerette Coenék moziját, annak mindenképpen ajánlott!
0
2009. február 8., vasárnap 19:52
Nem tudom volt e már szó róla, de inkább megosztom (ha volt akkor ismét) veletek, hogy ma amikor benéztem egy könyvesboltba láttam egy Nagy Lebowski könyvet, mely nem a filmről szól, inkább a filmet körülvevő rajongásról, tele mindenféle hülyeséggel, persze csupa jó értelemben. Feltétlen meg fogom venni, mivel imádom a filmet. Aki kételkedik nyugodtan menjen el bármelyik könyvesboltba, és lapozzon bele, kegyetlen jó! :)
0
2009. február 1., vasárnap 15:38
Sebastian Faulks : Az ördög táncba visz

Nyolc hónappal a megjelenés után végül rászántam magam, hogy megvegyem, és elolvassam. Kicsit haragudtam is, hogy ezt adják ki, az eddig itthon kimaradt Ian Fleming regények helyett, amelyeknek magyar változataira valószínűleg ítéletnapig várhatok. No, mindegy látva az igényes kivitelt, illetve abban reménykedve, hogy ez talán jobb lesz Raymond Benson fércműveinél, meg amúgyis évek óta nem olvastam James Bond regényt, ez pedig mégis csak egyfajta tiszteletadás Flemingnek… A lényeg, hogy megvettem.
Nem ismerem Sebastian Faulks munkáit, de olvastam az összes itthon megjelent Fleminget, így azért össze tudom hasonlítani. A regény az utolsó Bond könyvek után játszódik, ott próbálja felvenni a fonalat, ahol annakidején Fleming abbahagyta. Csakhogy azóta eltelt, több mint 40 év, ami tagadhatatlanul érződik a kész művön. Ezért meg se kell próbálni, úgy olvasni, mintha a Fleming-féle Bond sorozatnak lenne a folytatása. Ha úgy nézzük, hogy ez csak egyfajta tiszteletadás, hommage, a mai kor Bond rajongóinak, akkor azt mondom - bár egy kicsit súlytalan - azért eléggé szórakoztató.
A 007-es az első fejezetekben elvileg zord, kiégett ügynök, amit nem túl finoman érzékeltetve tudunk meg, mégis jóval könnyedebb stílusban, mint Flemingnél valaha. Később is így van, akármilyen szenvedésen megy keresztül a hős, és akármi történik, egyszerűen sokkal felhőtlenebb az egész, mint Flemingnél. Ő egy kicsit komorabb volt ennél. Ennek kicsit ellentmond, hogy a könyv a vége felé eléggé (a jó öreg Iantól és a filmektől is nagyon szokatlan módon) öncélú brutalitásba megy át; van itt minden, levágott fejek, kiloccsanó agyvelők, ledarált testek.
Maga a főhős hála istennek nagyjából megmaradt az, akit a sorozatban megszokhattunk néhány apróbb változtatással. Először is piperkőcebb, mint valaha… többször nézegeti magát a tükörben, mint az összes regényben együttvéve, illetve nem öregszik, míg az eredeti szerzőnél azért ez érzékelhető volt, Bond ugyanis egyre kiábrándultabb, keményebb és mégis melankolikusabb lett, ahogy telt az idő. Nem túl erőteljesen ezt megpróbálja Faulks ábrázolni az elején, de aztán el is felejti.
További fontos különbség, hogy a korfestés nagyon meghatározó, míg ez Fleming regényeiben ezredrangú szempont, hogy milyen évet írunk, és milyen zenék szólnak a rádióban. Persze ennek ellenére remek ötlet volt Faulkstól ez a retro-Bond. Ezen kívül igyekezett minden fontosabb szereplőt beleírni a történetbe, illetve rengeteg utalást tett a régi regényekre, ami helyenként kicsit erőltetettnek hat. Szerencsére a történet hasonlóan meseszerű, helyenként kellemes és hangulatos, máshol kegyetlen és izgalmas, mint a mesternél. Továbbá nem hiányzik a sznobizmus, a rasszizmus, a homo fóbia, a mértéktelen cigaretta és alkoholfogyasztás, illetve a brit felsőbbrendűségbe vetett hit sem. A szerző ezeket mérsékelte ugyan, de azért jelen vannak rendesen. A hímsovinizmus és a lágy erotika azonban szinte teljesen hiányzik. Az erotika abban merül ki, hogy megemlítik párszor, hogy a főhősnőnek szép lábai vannak. Egyébként sem túl emlékezetes a csaj. A gonoszok is kicsit jobban vannak karikírozva a kelleténél, és már átlépnek egy bizonyos határt negatív irányba. A nagy gonosz tervük pedig inkább a filmekre jellemző, mint a könyvekre. Azonban a helyszínválasztást csak dicsérni tudom, még akkor is ha Faulks nem tudta úgy érzékeltetni a helyek hangulatát, mint tette azt Fleming annakidején.
Ezeket különbségeket leszámítva nagyjából sikerült megragadnia valamit az Faulksnak, amitől tényleg úgy éreztem, mintha igazi Bond regényt olvasnék, pár apróságot leszámítva. Sok remek dolgot emelt át ugyanis az író a Dr. No-ból, vagy a Goldfingerből, illetve sok klasszikus elemmel találhatjuk szembe magunkat (kínzás, csalás, fogság, találékonyság, Bond lebecsülése stb). Szóval könnyed szórakozásnak abszolút megfelel, pláne, ha nem olvastál még Fleminget. Nagyon sok kellemes percet okozhat. Azt tanácsolom vegyétek meg minél hamarabb, magatoknak, ismerősöknek, családtagoknak, mert nem fognak csalódni, és akkor talán még az sem elképzelhetetlen, hogy kiadják a hiányzó Fleming regényeket (pl Moonraker, Oroszországból szeretettel, Őfelsége titkosszolgálatában). Mert megérdemelnénk már.

(Mellesleg a könyv kapható itt az Xpressen is, de valamiért nem engedte, továbbítnai a kritikát.)
0
2008. november 5., szerda 0:07

Érdekes...:)
0
2008. október 27., hétfő 0:43
0
2008. október 27., hétfő 0:18
Köszi
0
2008. október 27., hétfő 0:17
Alex Garland: The Beach

magyarul nem tudom megjelent-e..
0
2008. október 27., hétfő 0:06
Lehet hülye helyen teszem fel a kérdést,de megmondaná nekem valaki hogy A part című Danny Boyle filmnek ki írta a könyv változatát?És ha ez megjelent magyarul akkor milyen címen?
köszi
0
2008. október 14., kedd 20:42
Már én is ;)
0
2008. október 14., kedd 20:35
Én fenn vagyok. Jópofa kis oldal, csak a feltöltögetés időigényes. Lassan, de biztosan... :-)
0
2008. október 14., kedd 20:24
Akit érdekel, megjelent egy ilyen könyv:

Olivier de Funès-Patrick de Funès:
LOUIS DE FUNÈS
NE BESZÉLJETEK TÚL SOKAT RÓLAM, GYEREKEK!
0
2008. július 30., szerda 15:33
Itt van valakinek regje? Esetleg egy hasonló online könyvgyűjteményes oldalt ismer valaki, ami jobb ennél? Hm?
0
2008. július 30., szerda 1:12
Csak a 3 filmnek köze nincs a könyvekhez (sajnos).
Sajnos törölve, helyette hálistennek! :)
0
2008. július 30., szerda 1:11
Csak a 3 filmnek köze nincs a könyvekhez sajnos. Szerintem azért, mert a CAPCOM nem volt részese a filmkészítésben, csak megkapták a RE cím jogot és ennyi. Elvileg Paul sokat játszott a játékokkal, mégse olyat hozott össze, pedig azt nyilatkozta egy interjúban, hogy a játékok alapján fognak menni a filmek. Az első még úgyahogy elmegy, de a 2-3 nem az igazi. Igaz, hogy van egy olyan könyv is, ami a sivatagban játszódik (amit a költő a saját fantáziája szerint írt meg, de sikerült neki egy újabb remek regényt összehoznia), de nem ilyen szarul, mint a film. Nézhetőek, nem azt mondom, csak nem érdemelték meg a RE címet. Alice valóban egy fain kics csaj, de köze nincs a RE világhoz.

A játékok alapján írta meg a költő és meg kell, hogy mondjam remek munkát végzett.
Eddig 7 könyv jelent meg, abból kettőt a saját fantáziája szerint írt meg.
Ha játszottál a játékokkal PS-en vagy PC-n, és szeretsz olvasni, akkor neked is valóak ezek a könyvek. ;)
0
2008. július 29., kedd 23:54
A filmváltozata mellé pedig Terry Gilliam: Brazil című filmes átiratát ajánlom.
0
2008. július 29., kedd 23:48
Arthur Koestler: Sötétség délben
0
2008. július 29., kedd 23:38
Pont ma délután zavartam le a 3 filmet egymás után :)
0
2008. július 29., kedd 17:49
Szeretnék ajánlani RESIDENT EVIL és horror rajongóknak 3 könyvet. Méghozzá 3 Resident Evil regényt. Amelyet STEPHANI PERRY vetett papírra, méghozzá tökéletesen. Az első két játék alapján írt meg két könyvet és a másikat meg saját maga költötte, amely a Resident Evil 1 és 2 között játszódik, amely szintén egy nagyon tökéletes munka lett. Sajnos Magyarországon csak 3 regény jelent meg, de eddig már 7 van a híres írónőtől. Szeretnék mindenkit arra bíztatni, hogy vegyék meg bátran a könyveket, hogy lássa a kiadó (Szukits Könyvkiadó), hogy van még jövője a RESI könyveknek MO-n! Nem fog csalódni senki, aki kiad egy keveset ezekre a remekművekre!

Remélem nem gond, hogy itt reklámozom e-könyveket, de mivel nem lehet kapni Xpressen, ezért remélem nem köveznek meg érte.

Remélem, hogy még sokan megveszik a könyveket és jöhet a többi rész is MO-n végre! ;)

0
2008. július 29., kedd 10:47
Ez nekem is megvan, azt hiszem a karóbahúzás részletes leírásánál hagytam abba. Szörnyű miket művelt az inkvizíció a szeretet nevében :S
0
2008. július 28., hétfő 18:12

Torrente del Bosque - Kínzások és kivégzések története

...avagy egymás elpusztításában mindig is jók voltunk. A szerző a középkortól kezdve a 20. századig bezárólag megismerteti az olvasóval szinte az összes kínzási és kivégzési metódust, s mindezt úgy, hogy az olvasó magán érezze az elítéltek fájdalmait.

Miután del Bosque elhelyezte térben és időben az egyes kivégzési formákat, röviden leírja, hogy milyen vétségekért volt szokás kiszabni őket, ezután jön a "munkaeszköz" leírása, s végül maga az eljárás. No nem ám nagy vonalakban, csak szépen lassan, lépésről lépésre. A leírások mellé a kis méretű könyv meglepően sok (fekete-fehér) képet is tartalmaz: kb. 60-40 arányban rajzok és festmények, valamint múzeumi fényképek segítenek magunk elé képzelni a procedúrát.

A könyvnek van egy másik változata is, "Kínzások és kivégzések Magyarországon", ez, bármilyen meglepő, kis hazánkra koncentrál. A kettő közül én az elsőt tartom érdekesebbnek, ugyanakkor érdemes a másodikat is beszerezni, mert a szerző több oldalon is foglalkozik Vlad Tepessel, Dózsa kivégzésével, Báthory Erzsébettel, és az ÁVH-s elvtársak módszereivel is.
0
2008. július 28., hétfő 17:19
Dobj egy mailt, és megsúgom ;)
0
2008. július 28., hétfő 17:10
"Be is rendeltem Az ember a fellegvárbant és sikerült megszereznem az Osiris féle Kubrick, és Lynch könyveket is, nomeg a Baxter féle Spielberg-et. Meglepődve olvastam, hogy a Mein Kampf is előkerült, elvileg az is úton van már hozzám, hátha elég nagy vagyok már hozzá :P"

KEdves Csurmee: ezeket honnan szerezted be?:)
0
2008. július 28., hétfő 16:59

Betty Mahmudi & William Hoffer - Lányom nélkül soha

Gondolom már mindenki ismeri, de azért írok róla pár mondatot.
A borító elején olvasható kedvcsináló végülis remekül összefoglalja a sztorit, idézem:
"Az amerikai Betty-t iráni származású férje rokonlátogatásra vitte a háborúban álló iránba. A férj megesküdött rá, hogy jól fogják magukat érezni, s két hét múlva újra otthon lesznek Detroit-ban. Hazudott." (Nekem még a régebbi borítós verzió van meg, nem ez a fekete)

Nos, a fenti sorokhoz mit lehetne még hozzátenni anélkül, hogy lelőjjem az összes poént?
Amire az idézet nem tért ki, pedig nagyon fontos részlet, az az, hogy a látszólag boldog házaspárral tart lányuk, a négyéves Mahtab is, ez a történetben talán a legfontosabb tényező.

Betty már az indulás előtt érezte, hogy ebből még baj lehet, de abban az illúzióban élt, hogy férje (Mudi) nem fogja átverni, és tényleg hazajöhetnek majd. A 2 hét elteltével kezdtek megjelenni a mondvacsinált problémák a papírokkal, s végül Mudi kinyögi: "nem megyünk haza, Iránban fogjuk leélni az életünket". Betty persze ellenáll, de Mudi fokozatosan megváltozik, a legkisebb ellenszegüléstől is képes vadállattá változni, amiből kifolyólag később majd elcsattan jópár nagyobb pofon is. A helyzetet súlyosbítja, hogy Mudi szinte egész iráni családja ehhez teljesen partner, Betty tehát egész nap megfigyelés alatt áll: a telefont nem használhatja, az első időszakban nem is mehet sehová egyedül, de utána is csak nagyon rövid időre kap eltávot.

Betty amerikai nő léttére belecsöppen egy olyan világba, ahol dúl az Amerika-gyűlölet, a nőket nem tartják embernek (a férjnek lényegében tejhatalma van, akár meg is ölheti különösebb következmények nélkül), ellenséges vadászgépek napi-heti rendszerességgel bombázzák a városokat, ráadásul egy szót sem ért az ottani nyelvből, angolul meg nem sokan beszélnek arrafelé. Mivel az iráni törvényekkel szemben még a nagykövetségek is tehetetlenek, Betty-nek egy sokkal kockázatosabb megoldást kell találnia, hogy lányával visszajuthassanak az Államokba...

Az izgalmas történet (megtörtént eset) mellett érdemes kitérni az arab világról festett képére is. Ha hihetünk Betty-nek, akkor az ottani élet eléggé extrém lehet egy "civilizáltabb" ország polgárának: a tisztálkodást nem viszik túlzásba (ez főleg egy egész nap fekete csadort viselő nőnél lehet kellemes), a babákra nem adnak pelenkát, tehát a lakásban kúszva-mászva oda piszkít a poronty, ahol épp rájön, a nők nem használnak zsebkendőt, hanem szimplán bele fujják az orrukat a csadorba, mindennaposnak számít a vérfertőzés, amitől rengeteg eldeformált gyerek születik, és így tovább.

Ami nem tetszett. Na ilyenből nem sok van, talán egy kicsit szájbarágós 1-2 helyen, és a befejezés el lett sietve, de érdemes beszerezni a folytatást (Végzetes szülők) is, ahol Betty a visszatéréssel indít.

Egy érdekesség: az apa, Mudi is írt egy könyvet, melynek stílusosan a "Without my daughter" (Lányom nélkül) címet adta. További infó és képek az igazi Betty-ről és Mudi-ról itt:
Without My Daughter

P.S.: a film elképesztően szar a könyv után, úgyhogy egy esetleges rossz filmélmény ne vegye el senkinek a kedvét a könyvtől.

0
2008. július 27., vasárnap 16:46
Nekem mindent összevetve cirka 35-40 könyvem van, amit 2-3 hónap alatt felhalmoztam, hogy majd elolvasom :) Én speciel Excel táblában vezetem a wanted könyveket és filmeket, mert tényleg képtelenség fejben tartani.

Felírom a Nem vénnek való vidéket is, hátha nem bánom meg :)
0
2008. július 27., vasárnap 16:23
Pontosan...magával sodorja az embert.
0