Keresés

könyvajánló topik

2005. október 9., vasárnap 13:45
Megjelent a Francia história tizenharmadik, s egyben utolsó kötete az Európa Könyvkiadó gondozásában:

Merle, Robert:
PALLOS ÉS SZERELEM

A Francia história e tizenharmadik s egyben utolsó kötete - hiszen Robert Merle immár nincs köztünk - a francia történelem 1635 és 1661 közötti évtizedeit öleli fel: viharos és dicsőséges korszakot, hiszen ez idő alatt, 1638-ban jön a világra a rég várt trónörökös, a nép által "Istenadtának" nevezett majdani XIV. Lajos, a Napkirály, s a könyv azzal ér véget, hogy legfőbb tanácsosa, Mazarin bíboros halála után a fiatal uralkodó bejelenti: ezentúl nem tart igényt főminiszterre, s országa dolgait egyeduralkodóként maga kívánja irányítani. Addig azonban atyja, XIII. Lajos s a maga útját részben a spanyolok s az osztrákok elleni állandó háborúskodás - megannyi fényes győzelem és csüggesztő vereség - s az összeesküvések végeláthatatlan sora bonyolítja. Az utóbbiak élén hol a király örökkön intrikáló, hatalomvágyó öccse, Gaston, hol maga a királyné, a szépséges, de spanyol atyafiságához a kelleténél hűségesebb Ausztriai Anna áll, de fellázad királya ellen a fő kegyenc, Cinq-Mars is; az ő árulása és kivégzése a regény egyik látványos csúcspontja. A királyi hatalom legfőbb támasza az egymást követő két bíboros-főminiszter, Richelieu és Mazarin; tevékenységük bepillantást enged a politika ma sem tanulságok nélküli boszorkánykonyhájába. Szimbolikus jelentőségű, hogy a két nagy államépítő, Richelieu és XIII. Lajos egyazon évben hunyja le szemét. A narrátor és a kalandos cselekmény egyik fő mozgatója most is kedves hősünk, Orbieu hercege, aki szenvedélyes királyhűségének, valamint nyelvtudásának és diplomáciai érzékének hála számos kényes küldetésben áll helyt, de azért gáláns kalandokra is jut ideje. Igaz, hogy közben furdalja a lelkiismeret, hiszen minden vágya, hogy szerelmes és féltékeny Catherin-ja oldalán hűséges férj és példás családapa legyen. A viharos és drámai eseményekben gazdag történet megannyi jellegzetes, színes figurát vonultat fel, és érzékletesen varázsolja elénk a világtörténelem egy páratlanul izgalmas fejezetét.
most posts by TM
0
2005. október 9., vasárnap 12:40
Igen.
most posts by TM
0
2005. október 9., vasárnap 11:06
mi is elkedtük venni, de az a-betűs könyvesboltban az ötödik szezon után hirtelen a 13. kötet következett. ezek szerint már megjelent az egész sorozat?
0
2005. október 8., szombat 23:11
Nekünk megvan az egész széria, mivel anyósom nagy Merle-barát!
Magam még nem kezdtem bele ebbe a sagába, de majd kikérdezem őt!
most posts by TM
0
2005. október 8., szombat 21:51
Robert Merle: Pallos és szerelem

a Francia históriával megkezdett monumentális történelmi regénysorozat 13., (az író halála miatt sajnos) utolsó kötete. még csak ma vettem meg, így a történetről nem tudnék nyilatkozni, de gondolom nem vagyok egyedül azzal,hogy Merle neve önmagában garancia.

figyelemre méltó az európa kiadó gondoskodása a vásárlókról, amelyről talán a dvd-t kiadók is példát vehetnének: a könyvet nemcsak a  99 környékén elkezdett új kiadás dizájnjával lehet kapni, hanem az azt megelőző, vékonyabb, fehér kötésben is...
0
2005. szeptember 25., vasárnap 15:50
H. G. WELLS: Világok harca

Kiadó: ULPIUS-HÁZ KÖNYVKIADÓ BT.
Oldalak: 252
Ár: 2490 Ft

Tartalom: Nem sokkal azután, hogy a csillagászok szokatlan fényjelenségeket észlelnek a Marson, különös hullócsillag zuhan egy London melletti mezőre. Hamarosan kiderül, hogy az, amit meteornak véltek, valójában lövedék - és az idegen hengerekben látogatók érkeztek a Földre. A kapcsolatfelvétel azonban borzalmas következményekkel jár.
Mi történik, ha egy fejlettebb civilizáció megpróbálja leigázni a Földet? Miközben újabb és újabb hullócsillagok hasítják végig az eget, az emberiség jövője szinte napok alatt végveszélybe kerül.
Wells számtalan formában feldolgozott klasszikusa a science-fiction egyik alapműve, izgalmas és elgondolkodtató olvasmány. Helyenként borzongató, mind a mai napig érvényes vízió az idegen kultúrák találkozásáról, kiváló tanulmány a pusztulás szélére sodródott társadalomról.

Ma kezdtem el olvasni a könyvet, és egyszerűen zseniális, nagyon tetszik. Spielberg kissé tényleg átértelmezte az eredeti regényt, de nem sokban tért el a tárgytól, hiszen a leigázás a filmeben is és a könyvben is borzalmas.

Megyek és olvasom is tovább.

Jah ha még nem láttad a filmet, akkor előtte mindenképpen a könyvet olvasd el!
0
2005. szeptember 18., vasárnap 12:06
LAURELL K. HAMILTON: ÉGŐ ÁLDOZATOK - Anita Blake vámpírvadász 7

Bolti ár: 2380 Ft
Kiadó: AGAVE KIADÓ
Oldalak: 410
Borító: FŰZVE
Kiadás éve: 2005

Ismertető
Anita Blake napjai eddig sem voltak eseménytelenek, de mióta kifejezetten szoros szálak fűzik Jean-Claude-hoz - St. Louis vámpírmesteréhez -, az élete bonyolultabb és veszélyesebb, mint valaha. Anitának rá kell döbbennie, hogy vannak dolgok, melyektől még Jean-Claude is fél. Ilyen például az öreg és hatalmas vámpírokból álló Tanács, melynek tagjai most eljöttek, hogy kielégítő magyarázatot kapjanak társuk halálára.

Anita Blake ismét nagyot alakít, immár a 7. kötetben izgulhatjuk végig kedvenc vámíprvadászunk kalandjait, akit még mindig szörnyek veszenek körül, és szabadulni nem tud tőlük! Mint ahogy mi sem tudunk tőle.... Iszonyúan izgalmas regényt vehetünk a kezünkbe Égő áldozatok címmel. Akinek tetszett az előző 6 rész, az ebben sem fog csalódni! :)
0
2005. szeptember 17., szombat 12:29
http://www.imdb.com/title/tt0277529/
0
2005. szeptember 17., szombat 12:22
Erről a tévésorozatról még nem hallottam. Volt olyan jó, mint a könyv? :-)) Bár az lehetetlen. Azért kíváncsi lennék rá. :-)
0
2005. szeptember 17., szombat 2:32
Jól emlékszel, az volt az! Aztán szegény "Lukács" jól lebukik, és mégtutibb dutyiba teszik. És az egyik rész vetítésével egynapon volt a Süsü, a sárkány ősbemutatója is 1976 decemberben, ez megmaradt az emlékezetemben.
most posts by TM
0
2005. szeptember 17., szombat 0:12
Én egy csomó egymás utáni tölgyfaajtóra emlékszem, (SPOILER) amikor a kése épp az utólsó farigcsálásakor törik el... bár lehet, nem egy filmre gondolunk.
0
2005. szeptember 16., péntek 22:49
Meg ha már nagypofákú középszerű újságíró vagyok akkor ajánlom mindenkinek az egyik nagy kedvencemet (tán példaképemet is): Moldova Györgyöt.

Tőle aztán minden jöhet: prózai mű (Magányos pavilon - letehetetlen), szatíra...(bármi)de főleg a riportkönyvek(Hajósok ének - néha tankönyvnek is működik). Meg persze az önéletrajzi kötetei....
0
2005. szeptember 16., péntek 22:43
Most csak John Irivng legjobbja jut eszembe amit már háromszor olvastam (plussz a film ami nem volt elmaradva a könyvtől): Garp szerint a világ.

Nagyon szép könyv, élvezet forgatni a fejezeteket.
0
2005. szeptember 16., péntek 21:59
A Kurtizánok...-at még 1976-ban láttam tévésorozat formájában! Atyaég, már akkor is volt televízió! Lassan fel kellene ujítanom a témával kapcsolatban az emlékeimet, mert már csak arra emlékszem, hogy egy fazon egy tölgyfaajtót farigcsál, hogy kijusson a cellájából...
most posts by TM
0
2005. szeptember 16., péntek 21:51
Most onnan jutott eszembe, hogy mindjárt kezdődik a filmváltozat a Filmmúzeumon.
Balzac: Elveszett illúziók
Lucien de Rubempré rendkívül izgalmas története. Balzac az egyik kedvenc íróm, és nem véletlenül. Nagyon érdekes történet, tökéletes jellemrajzok.
A folytatás, a filmekkel ellentétben, itt szintén tökéletesre sikerült: Kurtizánok tündöklése és nyomorúsága.
Balzactól ezek a kedvenceim, mindenkinek ajánlom. Na meg a Szamárbőr, a Goriot apó .... :-)))
0
2005. szeptember 15., csütörtök 11:14
Legújabb áldozatom: Stephen King Az írásról c. könyve. Meglepő, hogy a mester 700-1000 oldalas nehézsúlyú regényei után ez alig nyom többet 200 oldalnál, de még így is sikerül bő lére eresztenie a saját életével foglalkozó részeket. Ezek sem kifejezetten unalmasak, de inkább illenének egy curriculum vitae könyvbe. Sokkal szívesebben olvastam volna egy hangyányival többet néhány regénye születésének körülményeiről (a legjobban A ragyogás hiánya fájt), vagy éppen magáról az írásról. Összességében nem haszontalan könyv, de én ennél azért többet vártam.
0
2005. július 29., péntek 10:11
"Szép történetek, egészséges látásmód, gazdag történet"
És bocs a szóismétlésért, még reggel van. :-)))
0
2005. július 29., péntek 10:10
Elírtam, Nárziss és Goldmund a címe. :-)))
0
2005. július 29., péntek 10:10
Még nem olvastam ugyan végig, de mindjárt kész vagyok vele, és nem hiszem, hogy a vége miatt megbánnám, hogy elolvastam, ezt már most tudom.
Hermann Hesse: Hárziss és Goldmund
Hessében valahogy sohasem csalódom. Bármit olvasok tőle, mindig megfog a stílusa, a mély gondolatok, amiket felszínre hoz belőlem. A bensőséges hang, amivel főhősei gondolatait tárja fel, mindig olyan, mintha csak az enyém lenne, valahogy minden érzésemet pontosan úgy fejezi ki, ahogy azt én érzem, de így sohasem tudnám szavakba önteni.
Ez is, mint mindegyik regénye, rendkívül fájdalmas, szomorú, ugyanakkor erős életigenlés jelenik meg benne, az élet szépségét és örömeit is hirdeti ugyanakkor. Szép történetek, egészséges látásmód, gazdag történet. Mindenkinek ajánlani tudom ezt, és Hesse bármelyik regényét (kedvencem azért még mindig Az üveggyöngyjáték).
0
2005. július 29., péntek 9:51
No, senki nem olvasta még ki a HP & Half-blood Prince-t?
Sok mindent igazából nem lehet írni róla, mert csak lelövöldözném a poénokat, de nem volt rossz. Nekem eddig talán a négyes könyv tetszett a legjobban, de még attól sem lettem HP rajongó.
0
2005. július 24., vasárnap 15:05
Írok neked a chat topicba választt, mielőtt elevenen felkoncolnak.
0
2005. július 23., szombat 2:56
Örülök hogy tetszett! A sok smiley ellenére azért érzed benne a groteszket? Egy igazi kis remekmű! :)

Jaj gyerekek! Ez az off-vita kezd már nevetségessé válni... Így nem lehet beszélgetni! A fórum tudtommal meg erről szól...
0
2005. július 22., péntek 15:55
Komolyan nem értelek! Ha valaki megdícsér egy hozzászólást, miért bűn? Nem nálad vannak bajok?
most posts by TM
0
2005. július 22., péntek 15:46
Tán jogom van észrevenni, nem? Én pedig azt hiszem, neked kéne visszavenned, nem szeretem, ha megrendszabályoznak. De ahogy olvasgatom a fórumokat mostanában, elég ellenséges a hangulat irányotokban - és hozzáteszem, erről csak ti tehettek. (Ti pedig offenziv helyett elég agressziv stilust vettetek fel, ami szerintem nem áll jól). De mielőtt én lennék a hibás, hogy ez a topik (is) szétmegy, itt be is fejeztem.
0
2005. július 22., péntek 15:33
A neved ellenére visszavehetnél, tényleg nincs igazad! Azért én hozzáteszem: "szerintem" !
most posts by TM
0