Kedves Dylan!
Véletlenül vetődtem az Xpress e kies topikjába, és érdeklődve olvastam Mein Kampf-ügyi hozzászólásodat (a régebbiekbe is beleolvastam). Nevezett művet a maga teljességében nem olvastam, csak részleteket Mónus Áron nevű hasonszőrű harcostárs egyik fércművében; ezek a részletek (és MÁ egyéb elmés megjegyzései) is elegendő okot adtak arra, hogy a könyv nagy ívben repüljön a sarokba (pedig nem szokásom könyvekkel dobálózni).
Ahhoz, hogy megértsd a II. világháborút (és a XX. századot), felesleges elolvasnod a MK-ot, amely minden bizonnyal az egyik legunalmasabb és legszánalmasabb eszmefuttatás, amit valaha papírra vetettek. Forrásműnek elmegy ugyan, de nem szabad túl nagy jelentőséget tulajdonítani neki, a II. világháború ugyanis nem a MK miatt/nyomán/alapján stb. robbant ki. Néhány ok: Németország első világháborús veresége, a weimari köztársaság kaotikus viszonyai, gazdasági világválság.
Ezekhez járul az a sajnálatos tény, hogy egy kétségtelenül ügyes és kellőképpen gátlástalan ember jó időben volt jó helyen, és hajlandó volt azt mondani a német népnek, amit az hallani akart (nagyon leegyszerűsítem persze a dolgokat). Hitler világképe korántsem volt egyedi; az antiszemitizmus már évszázadok óta jelen van Európában (Torquemada a 15. századi Spanyolországban már véghez vitt egy kisebbfajta holokausztot), a fajelmélet sem egyedi, nem beszélve arról, hogy a nácizmusnak ezek csak egy-egy elemét alkotják.
"Hitler egy született vezető volt, nagyszerű stratéga, aki egy hatalmas világbirodalmat akart építeni, ami a kultúra és a béke birodalma lett volna."
Ez a kijelentés azért nagyon erős. Született vezető? Hát jó, lehetséges, de az azért nem olyan nagy erény. Nagyszerű stratéga? Könyveket lehetne írni arról (talán írtak is), hogy H. hányszor és hogyan hibázott, amikor önkényesen átvette tábornokaitól az irányítást. H. "nagyszerű stratéga" volta csak legenda, ne dőlj be neki. És hát a kultúra és a béke birodalma... ezt nem tudom hol olvastad (esetleg a MK-ban?). Egyfelől nem tudom, hogy miféle kultúra és béke lehet egy nácik által irányított birodalomban, de nem szeretnék ott élni. Másfelől az a béke és kultúra (ha esetleg) nem neked mint magyarnak jutott volna, hanem az árja németeknek, a szolgának szánt keleti népek véréből és verítékéből.
Természetesen én sem tiltanám be a Mein Kampfot, de azért 14 éves kölykök kezébe nem adnám (különben is, halálra unnák magukat rajta). A könyv nem magyaráz meg semmit (semmi újat) a II. világháború és a holokauszt tragikus tényeiből, és H. jellemrajzát is legfeljebb egy árnyalattal egészíti(het)i ki.
Azonban ha érdekel a téma - a topik címének megfelelően - ajánlanék én is neked néhány könyvet e tárgykörhöz:
Keegan, John: A második világháború, Európa, 2003
Haffner, Sebastian: Megjegyzések Hitlerhez, Európa 2002
Roseman, Mark: A végső megoldás - A Wannsee-jegyzőkönyv, Magyar Könyvklub, 2003
Améry, Jean: Túl bűnön és bűnhődésen, Múlt és Jövõ Lap- és Könyvkiadó, 2002
Levi, Primo: Akik odavesztek és akik megmenekültek, Európa, 1990
Borowski, Tadeusz: Kővilág, Múlt és Jövõ Lap- és Könyvkiadó, 1999
Nyiszli Miklós: Dr. Mengele boncolóorvosa voltam az auschwitzi krematóriumban, Magvető, 2004