Keresés

könyvajánló topik

2005. június 15., szerda 15:18
Annak nagyon örülök, hogy az elsõ kettõ egy ilyen jó magyar regény! Mindkettõt imádom!!! :-)))
0
2005. június 15., szerda 15:17
Viszonylag jó lista, de a Gyûrûk urát és a Harry Pottert örültem volna, ha nem látom benne. :-))) A többi az odavaló, egyedül a Száz év magányt nem olvastam a többi közül meg az Abigélt, de azt filmen imádom, biztos könyvben is jó! :-)))
Elkelt volna egy Shakespeare, egy Hesse, egy Oscar Wilde. :-(
0
2005. június 15., szerda 15:13
NAGY KÖNYV
Milyen következtetések vonhatók le a hét végén a köztévé irodalmi show-műsorába beérkezett szavazatok alapján összeállított listából, amelyen sorrendben az alábbi könyvek szerepelnek?
Gárdonyi Géza: Egri csillagok
Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk
J. R. R. Tolkien: A gyűrűk ura
A. A. Milne: Micimackó
Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg
Szabó Magda: Abigél
J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve
Fekete István: Tüskevár
George Orwell: 1984
Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita
Jókai Mór: Az arany ember  
G. García Márquez: Száz év magány
most posts by TM
0
2005. június 7., kedd 22:05
O.K. Itt fejeztem be a vitát! :-)
0
2005. június 7., kedd 21:43
Ez szellemes volt!

Dylan hozzászólásai is komikusak, de nem viccesek.
0
2005. június 7., kedd 21:37
Addig meg majd jól elpattogtatom köztetek a földgömböt! :)
most posts by TM
0
2005. június 7., kedd 21:35
"Elpusztítani az ellenségeit, és az egész világra kiterjedő csak németek által lakott birodalmat létrehozni. Ez a németek szempontjából jószándékú terv is lehetne nem? A többi nép szempontjából meg sem.”

” Had tartsak azon véleményem mellett hogy Hitler valójában nem egy erőszakos bunkók által uralta benépesített birodalmat képzelt el magában, (Mert ez nem valószínű) hanem egy olyat ahol csak németek élnének.”

Kein Kommentar. Erre már nincsenek szavaim.

”Azthiszem egy hozzászólásomban kétszer is leírtam egymás után hogy nem akarom Hitlert védelmembe venni.”

Pedig ezt tetted.

„És azt is írtam hogy nálam jobban senki sem gyűlöli az antiszemitizmust, és a rasszizmus minden formáját. Érdekes hogy neked pont az ellenkezője jött le...”

Ne csodálkozz. Egyszerűen olvasd el mit írtál, és gondold végig!
0
2005. június 7., kedd 21:07
"Hitler jószándékú ember volt, csak az eszközei nem voltak megfelelőek, ugye?"

Hogy Hitler jószándékú ember volt-e vagy sem, az nézőpont kérdése. Mert mégis mi volt a szándéka? Elpusztítani az ellenségeit, és az egész világra kiterjedő csak németek által lakott birodalmat létrehozni. Ez a németek szempontjából jószándékú terv is lehetne nem? A többi nép szempontjából meg sem. Egyébként nem írtam ilyet hogy jószándékú. Célját pedig bizony rossz eszközökkel próbálta elérni.

"ez színtiszta neonáci propaganda"

Azthiszem egy hozzászólásomban kétszer is leírtam egymás után hogy nem akarom Hitlert védelmembe venni. Csupán valós képet szeretnék róla kapni. És azt is írtam hogy nálam jobban senki sem gyűlöli az antiszemitizmust, és a rasszizmus minden formáját. Érdekes hogy neked pont az ellenkezője jött le...

"Kultúra és béke!??"

Igen. Had tartsak azon véleményem mellett hogy Hitler valójában nem egy erőszakos bunkók által uralta benépesített birodalmat képzelt el magában, (Mert ez nem valószínű) hanem egy olyat ahol csak németek élnének. Mert akkor nem lenne ellenség ergo béke lenne.

És azt is írtam már hogy nem kizárólag a Mein Kampfból szeretném megérteni a holocaustot, de úgy gondolom elengedhetetlen volt hogy elolvassam.

0
2005. június 7., kedd 20:51
Helyes! És most menjünk "haza"! :)
most posts by TM
0
2005. június 7., kedd 20:50
Ez így igaz. :-)) Én is szeretem a filmet. :-))
0
2005. június 7., kedd 20:46
A "kedves úriember" megítélése örök vita, veszekedés tárgya, jó alkalom ideológiák ütköztetésére.
A magam részéről az illetőt egyféleképpen szeretem, mégpedig úgy, ahogy a filmtörténelem legnagyobb zsenije Charlie Chaplin bemutatta!
Ha úgy tetszik ez az én "H"-értelmezésem! :)
Arról nem is beszélve, hogy az Ő véleménye sokakat szórakoztatott is...
most posts by TM
0
2005. június 7., kedd 20:42
Köszönöm. Én azért dicsértem meg Dylant, mert szerintem pont hogy nem volt elfogult, hanem elismerte Hitler hibáit, mindössze annyit mondott, hogy nem árt elolvasni a könyvet. De én szeretnék kimaradni a további vitából. Elõre is köszönöm.
0
2005. június 7., kedd 20:31
Kedves Dylan!

Ne haragudj, de meggyőződésem, hogy nem tudod, mit írsz!

„Hitlert általában valami ördögi őrült gonosztevőnek szokás beállítani. Ez a Hollywoodi módi”

Valóban torz, idejétmúlt elképzelés! Hitler jószándékú ember volt, csak az eszközei nem voltak megfelelőek, ugye?

”Hitler egy született vezető volt, nagyszerű stratéga, aki egy hatalmas világbirodalmat akart építeni, ami a kultúra és a béke birodalma lett volna.”

Talán nem is vagy tudatában, kedves Dylan, de ez színtiszta neonáci propaganda! Kultúra és béke!?? Mi jön még? Hogy ő építtete az Autobahnt; hogy autót adott a népnek; hogy jól kezelte a munkanélküliséget??? Jó-jó, voltak hibái, de hogy szerette a kutyákat!
„engem sokkal inkább érdekel az ember, és ebből a könyvből aztán tényleg első kézből ismerhetjük meg Hitler világképét. Ami segít megérteni motivációit.” Megérteni próbáld, ne védeni és dicsérni!  

Naív elképzelés egyébként, hogy egy diktátort, egy háborút, egy népírtást meg lehet érteni a Mein Kampfból.

”nyíltan rasszista rockbandákat, meg ilyeneket, akiket a fiatalok képesek példaképnek tekinteni...” A nyílt rasszizmus ma politikailag nem szalonképes, ezért engem inkább a tieidhez hasonló hozzászólások töltenek el aggodalommal.

„Ez egy nagyon értelmes hozzászólás volt.”

Gratulálok, Juliet, akárcsak a témában tett előző hozzászólásaidhoz!
0
2005. június 7., kedd 18:15
vágvölgyi b. andrás: tokyo underground - második kiadás

bizonyára már sokan olvastátok vágvölgyi b. andárs könyvét, amelyben végigjárja a japán popkultúra egyes állomásait, jómagam sajna lemaradtam az első kiadásról. még nem olvastam ki, de ami eddig megvolt az mind érdekes. tulajdonképpen rájöttem, hogy útgy ahogy ismerem a japán őrületeket (már amennyire megismerheti egy európai), de vágvölgyi érdekesebben tud róla írni, mint mások. jobb a stlílusa, mint annak a frei tominank, aki egyébként az ő könyvét adta elő vázlatosan, csak teljes érdektelenséggel még szeptemberben az rtl klubon. vágvölgyi nagy erénye, hogy nemcsak megmutatja és kiröhögi a tőlünk idegen kultúrát (lost in translation), hanem próbálja megértetni az átlag európaival, hogy mi miért van (ezért jobb az utsó szamuráj, szerintem). a háttértudása figyelemreméltó.
0
2005. június 7., kedd 18:08
Sajna nem láttam, de lehet elég híres.
0
2005. június 7., kedd 17:55

Az Éden már megvolt, most tartok a második regénynél: Solaris

Folytatja a Szukits kiadó az Asimov gyűjteményt, kapható már a VI fejezet

0
2005. június 7., kedd 15:35
Kösz az ajánlót! a linket megnézem, a könyveket meg beszerzem! (Amelyeket még nem olvastam.)

Rosszkutyusz! Nem az volt a Constantine című filmben is?
0
2005. június 7., kedd 15:29
Rendicsek, nem gondolom, hogy védeni akarod H.-t. :-)

Ha már "A bukás" c. filmet szóba hoztad, érdekes adalékokat olvashatsz róla az Élet és Irodalom idei 18. számában: Berkovits Balázs: Hitler, az emberarcú címmel. A cikk elérhető online is a www.es.hu webhelyen.

Egyébként azt sem gondolom, hogy csak a MK alapján akarnád megérteni a II. világháborút (ami elég botorság volna), ezért bátorkodtam ajánlani néhány olvasmányt, hátha valamelyik elkerülte eddig a figyelmedet. :-)
0
2005. június 7., kedd 15:26
A címe csak annyi: A Végzet Lándzsája. Ez az a lándzsa, amivel Jézust oldalba szúrták és Bécsben máig látható. Mi a gáz ezzel a címmel?
0
2005. június 7., kedd 15:03
Kösz a véleményt!

Egyetértünk abban hogy nagyobbrészt unalmas, és szánalmas, Azt viszont nem írtam hogy csak ezen könyvből akarom megérteni a második világháborút, én a holokauszthoz vezető eseményeket szeretném igazán megérteni, és szerintem ehez elengedhetetlen hogy ismerjük Hitler tényleg szánalmas logikáját, ahogy a fajelméletet magyarázza, meg bizonygatja az igazát.

Sok mindennel egyetértek amit írtál, reagálnék arra is hogy Hitler milyen birodalmat is akart felépíteni, de nem teszem, mert nagyon úgy tűnne mintha védelmembe venném... Aztán még ki tudja mit gondolnátok rólam.
De azért mégis csak megteszem, hangsúlyozom, nem védeni próbálom!

Igen született vezetőnek tartom, hisz diktátorként szinte imádta a nép, és azért az sem volt semmi tőle, hogy 1 éven belül fél Európát elfoglalta. Persze ha belegondolunk abba hogy Hitler az egész világra kiterjedő birodalmat akart létrehozni, őrültnek tarthatnánk, hisz neki is tudnia kellett volna hogy az lehetetlen... És igen: mondhatjuk hogy önteltsége miatt vesztette végül el a háborút...
Hitler igenis egy kultúrált, békés birodalmat szeretett volna megteremteni, bizony én sem éltem volna ott, mivel ezt ő úgy képzelte hogy kiirtunk minden alsóbbrendű fajt, és csak az árják uralta birodalomban beköszönt a béke, stb... (Érdekes hogy Darth Sidius is hasonlókkal győzködi Anakin az SW III-ban...) Erről Mein Kampfban is ír, sőt A bukás című filmben is van egy pontosan erre utaló mondat! Nézzétek meg azt a részt mikor a maketteknél beszél az építészével...

Szóval nem beszélünk el egymás mellett!
0
2005. június 7., kedd 14:52
Közbeszúrnám, mint apró érdekességet (érdektelenséget?) hogy a Mengeléről szóló könyv, szűkebb pátriámban készült, a kollégám nyomdagépén.
Bocs az OFFért! :)
0
2005. június 7., kedd 14:30
Kedves Dylan!

Véletlenül vetődtem az Xpress e kies topikjába, és érdeklődve olvastam Mein Kampf-ügyi hozzászólásodat (a régebbiekbe is beleolvastam). Nevezett művet a maga teljességében nem olvastam, csak részleteket Mónus Áron nevű hasonszőrű harcostárs egyik fércművében; ezek a részletek (és MÁ egyéb elmés megjegyzései) is elegendő okot adtak arra, hogy a könyv nagy ívben repüljön a sarokba (pedig nem szokásom könyvekkel dobálózni).

Ahhoz, hogy megértsd a II. világháborút (és a XX. századot), felesleges elolvasnod a MK-ot, amely minden bizonnyal az egyik legunalmasabb és legszánalmasabb eszmefuttatás, amit valaha papírra vetettek. Forrásműnek elmegy ugyan, de nem szabad túl nagy jelentőséget tulajdonítani neki, a II. világháború ugyanis nem a MK miatt/nyomán/alapján stb. robbant ki. Néhány ok: Németország első világháborús veresége, a weimari köztársaság kaotikus viszonyai, gazdasági világválság.
Ezekhez járul az a sajnálatos tény, hogy egy kétségtelenül ügyes és kellőképpen gátlástalan ember jó időben volt jó helyen, és hajlandó volt azt mondani a német népnek, amit az hallani akart (nagyon leegyszerűsítem persze a dolgokat). Hitler világképe korántsem volt egyedi; az antiszemitizmus már évszázadok óta jelen van  Európában (Torquemada a 15. századi Spanyolországban már véghez vitt egy kisebbfajta holokausztot), a fajelmélet sem egyedi, nem beszélve arról, hogy a nácizmusnak ezek csak egy-egy elemét alkotják.

"Hitler egy született vezető volt, nagyszerű stratéga, aki egy hatalmas világbirodalmat akart építeni, ami a kultúra és a béke birodalma lett volna."

Ez a kijelentés azért nagyon erős. Született vezető? Hát jó, lehetséges, de az azért nem olyan nagy erény. Nagyszerű stratéga? Könyveket lehetne írni arról (talán írtak is), hogy H. hányszor és hogyan hibázott, amikor önkényesen átvette tábornokaitól az irányítást. H. "nagyszerű stratéga" volta csak legenda, ne dőlj be neki. És hát a kultúra és a béke birodalma... ezt nem tudom hol olvastad (esetleg a MK-ban?). Egyfelől nem tudom, hogy miféle kultúra és béke lehet egy nácik által irányított birodalomban, de nem szeretnék ott élni. Másfelől az a béke és kultúra (ha esetleg) nem neked mint magyarnak jutott volna, hanem az árja németeknek, a szolgának szánt keleti népek véréből és verítékéből.
Természetesen én sem tiltanám be a Mein Kampfot, de azért 14 éves kölykök kezébe nem adnám (különben is, halálra unnák magukat rajta). A könyv nem magyaráz meg semmit (semmi újat) a II. világháború és a holokauszt tragikus tényeiből, és H. jellemrajzát is legfeljebb egy árnyalattal egészíti(het)i ki.

Azonban ha érdekel a téma - a topik címének megfelelően - ajánlanék én is neked néhány könyvet e tárgykörhöz:

Keegan, John: A második világháború, Európa, 2003
Haffner, Sebastian: Megjegyzések Hitlerhez, Európa 2002
Roseman, Mark: A végső megoldás - A Wannsee-jegyzőkönyv, Magyar Könyvklub, 2003
Améry, Jean: Túl bűnön és bűnhődésen, Múlt és Jövõ Lap- és Könyvkiadó, 2002
Levi, Primo: Akik odavesztek és akik megmenekültek, Európa, 1990
Borowski, Tadeusz: Kővilág, Múlt és Jövõ Lap- és Könyvkiadó, 1999
Nyiszli Miklós: Dr. Mengele boncolóorvosa voltam az auschwitzi krematóriumban, Magvető, 2004

0
2005. június 7., kedd 14:28
ld. indiana jones
0
2005. június 7., kedd 14:27
az ok, de hitler nem volt az:) és ezek a könyvek - ha jól tudom - alapvetően erről szólnak
0
2005. június 7., kedd 14:06
Hát nem tudom nekem ezek a címek húzósnak tűnnek, elég szkeptikus vagyok e téren...
0