Egy zseni rendező különleges művészi alkotását ismerheti meg az, aki megvásárolja a Magvető kiadó és az xpress.hu kiadásában megjelent Tim Burton által írt és illusztrált kötetet.
A verseknek éppen egyszerűségében rejlik nagyszerűsége, mert hiszen én, aki magam is költő vagyok, jól tudom, mennyivel több tudást és nüanszot igényel néhány igazán frappáns sorban megfogalmazni egy-egy valódi életigazságot, netán általános érvényű érzést, gondolatot. Gratuálok a magyar fordításhoz, mert bár nem volt még szerencsém olvasni az eredeti művet, a magyar változta, úgy látszik, nagyon is megőrizte, sőt, meg merem kockáztatni, talán még magyarosan hozzá is tett Tim Burton édesen groteszk, betegesen reményteli költeményeinek élvezeti értékéhez. Bevallom őszintén, én, aki azért elég jól ismerem Burton munkásságát, e kiadás által szereztem tudomást a rendező költői szárnypróbálgatásáról, és ez egy újabb fegyvertényt jelenthet a könyv kiadói számára, ugyanis egy igazi kuriózumot tártak most az Olvasók elé. Azt régóta tudhatták kedvelői, hogy Burton a Disney animátoraként kezdte karrierjét, és illusztrátori, jelmez- és díszlettervezői, stroby board készítői képességeit valamennyi filmjében kamatoztatja, és a rajzolást igen magas fokon űzi, de hogy mindehhez még lírai vénával is rendelkezik, az számomra merőben új és kellemes meglepetés. Természetesen ezek a versek olyan posztot töltenek be az irodalomban, mint a filmjei a filmművészetben: egy sajátos, Tim Burton-i sötét, ismeretlennek tűnő, ám a sötétségbe belépve felcsillanó, és a befogadót elvarázsoló, lelkét megvilágosító élményt okozó világot képviselnek. Mindent rájuk lehet sütni, csak azt nem, hogy ne lennének rendhagyóak, mások, tehát eredetik. Tim Burton munkásságát lehet imádni, és lehet kifejezetten ódzkodni tőle. Én előbbi táborhoz tartozom, és ámulattal vegyes gyermeki rácsodálkozással tekintek minden egyes művére és leendő alkotása elé, mert ő a kollektív tudatalatti egy olyan szféráját eleveníti fel, amelyről szinte nem is sejtettük, hogy létezik bennünk, mégis, abszurd, különc, első pillantásra riasztónak, sőt, akár taszítónak tűnő figuráiban, történeteiben több erkölcsi tanulság, szépség, emberiesség és szeretet lakozik, mint a legtöbb "normálisnak", helyesnek elfogadott cselekvésben, és élethelyzetben, melyekre rásütik a konformizmus, megszokás bélyegét. Én ezt a könyvet nem csak a különc, gondolkodó, a dolgok mögé néző, érzékeny lelkületű felnőtteknek, de az önkeresés konfliktusai alatt őrlődő, az élet kezdetének küszöbén álló, összezavarodott, ám értékei kibontakozásának kapujában álló fiataloknak is javaslom, akárcsak Tim Burton filmjeit. Mert a bizarr, kívülről ijesztő, mások által kirekesztett, néha viszolygással megítélt burok alatt rengeteg gyönyörűség rejtőzik, amit érdemes megismerni.