indulatokat félretéve, sajnos tényleg nem pusztán a letöltések tehetnek róla, hogy többek közt ez is megtörtént. tény, hogy sajnos a nagy többség letölt meg másol, és ennek nem kéne így lennie. szvsz korántsem csak az a baj, ha valaki hivatásos kalóztól vesz pénzért másolatot, hanem az is, ha valaki - "önerejéből" ugyan, de - szakmányban állítja elő magának a másolatokat. gondolom, nem én vagyok az egyetlen, aki ismer olyat, akinek több száz másolt dvdje van. de azért azt be kell látni, hogy abban, hogy ennek nálunk ilyen kultúrája lett, bizony a kiadók is hibásak.
főleg a dvd-kor kezdetén lett volna fontos, hogy megfizethető árú legyen a dvd. többször mondtam már: ugyanazt a hibát követték el a dvdknél, mint a pc játékoknál. gyakorlatilag már akkor azt mondta magának az emberek 90 %-a, hogy "hú, ez K. drága", és lemásolta, azóta pedig nem is nézi meg a dvdket a boltokban. aztán elkövették azt a hibát is, hogy rengeteg olyan filmet adtak ki szinkron nélkül, ami igazából a magyar lakosság 95%-ának fabatkát sem ér szinkron nélkül. Pl. Reszkessetek betörők!, A muzsika hangja. ezek gyerekfilmek, és hát nem jellemző, hogy egy magyar gyerek 5-6 éves korában tudna olvasni, vagy értene angolul. és "talán" ez nem is várható el. (zárójelben jegyzem meg, hogy nehéz egy nem filmbuzival megértetni, hogy miért is vegye meg 8000 forintért a muzsika hangját dvdn, mikor megvan neki hboról ingyen, szinkronosan.) néha aztán bizony olyan igénytelenség is jellemzi a kiadványokat, ami nem pénz kérdése, viszont marha pipa az ember, ha rájön, hogy megvette a Kill Bill 1. és 2. részét, és a gerincük köszönő viszonyban sincs egymással, ezért aztán úgy néznek ki egymás mellett, mint egy rakás kaka. mindemellett gyakorlatilag marketingről nem beszélhetünk dvdknél. ha valaki nem keresi az alkalmat, hogy tudjon a megjelenésekről, a kiadványokról, akkor nem is fut bele a legális dvd-be.
azt én sem gondolom, hogy a magyarországi eladásoknak kellene fedeznie olyan költségeket, mint pl az extrák elkészítése, a kép megtisztítása, stb., mert ezeket egyszer készíti el a kiadó az összes piacra (ha nem így van, magára vessen), ezért ezek megtérülését a világon eladott összes dvd után kellene számolni. amúgy sztem egy kiadónak egy dual layer lemez még 500 ft sincs, de ezen nem vitatkozom, mivel tudni nem tudom.
az autós hasonlat azért sántít kicsit, mert ha a VW nem gyárt napfénytetős Polot, akkor veszek egy Ford Fiestát napfénytetővel. ha viszont itthon nem adják ki szinkronosan azt a nyamvadt SW trilógiát, akkor legálisan nem tudom megvenni szinkronosan, nincs alternatíva. ezt a kiszolgáltatott helyzetet használják ki maximálisan a kiadók.