Ami késik az nem múlik…
BD teszt: BloodSport (aka Véres Játék), 1988
A film: Azt hiszem ez az film amit nem kell igazándiból bemutatnom. Aki esetleg nem találkozott volna még vele, egyike Van Damme viszonylag korai filmjeinek. A kezdeti próbálkozásait követően sztem ettől a filmtől datálható belga akcióhősünk jellemző filmes karakterének kialakulása (Tovább viszi az ivet a Kickboxer, az Oroszlánsziv, az Időzsaru), felfigyelhetünk alapvető emberi kapcsolatokra (mester-tanitvány, barátság), és érzelmekre (persze sosem viszik túlzásba egyiket se). A történet elég egyszerű: emberünk meglóg a hadseregtől hogy részt vegyen egy illegális hong-kongi full contact bajnokságon, a cumiten. Menet közben barátokra is szert tesz (Ray Jackson szerepében Donald Gibb) illetve összemelegedik egy riporternővel (itt is természetesen sor kerül a már-már copyrighttá vált Van Damme-os s*ggvillantásra) aki a tiltott versenyről szeretne beszámolni. Van persze főgonoszunk is, a döntőben emberünknek a félelmetes Chong-Li-val kell (Bolo Yeung) kell szembeszállnia. A harci jelenetek sztem elég jól koreografáltak, sokszinű és érdekes harcokat láthatunk. A rendezés és e dramaturg is teljesen rendben van, külön kiemelném Paul Hertzog zenéjét, itt lehet hallgatózni: http://www.youtube.com/watch?v=KrNWSLdXqX0
Sztem tehát nem egy rossz “B” film, szokás szerint utánanéztem néhány adatnak: Imdb 6,3 pont, Boxofficemojo 12millió akkori USD. Készült ugyan egy rakás folytatás hozzá, értékelhető alkotás ezekből nem született. Ja, külön érdekességként azért megemliteném: nagy valószinűség szerint ez a film ihlette a későbbi Mortal Kombat játékokat.
A lemez: Legmerészebb álmaimban sem hittem volna hogy kedvenc Van Damme filmjeim valaha kijönnek kéken. A Kickboxer már vagy egy éve kijött, nagy örömmel konstatáltam a Bloodsport/Timecop megjelenését, nem is váratott magára sokat a begyűjtés az USAból. Mindkét film egy BD-50es lemezen terpeszkedik a műanyag tokban, az adott film alapmenüjéből lehet átmenni a másikéba. A menü egyébként álló, zene szól alatta, nem egy nagy durranás, 3/10.
A kép: Na ez az amire nagyon vártam, hogyan fest HD-ben? Megláttam az első képet Hong-Kongról: wtf?, ez miez, mér ilyen életlen. Aztán pár másodperc múlva új kép róla: vazze ez tűéles, kontrasztos, gyönyörű!!! Következő: készülnek fel a harcosok, megint gyönyörű, whoááá!!!! Következő, készitik fel a küzdőteret: wtf?, már megint homályos és életlen, stb, stb…. Szóval ebből is látszik hogy a képminőség elég hullámzó, néhol csodaszép, máshol elég ratyi. Szerencsére a jó jelenetekből jóval több van, itt tényleg szép a restauráció, éles, kontrasztos, részletes. DNR sehol sem fedezhető fel. Ha nem lennének életlen jelenetek akkor bőven megadnék egy 10/8-at. Viszont ami a lényeg: sosem láttam még ilyen jó minőségben, ugrás a DVDhez (pláne az itthoni VHS copyhoz képest) hasonlitva, a rajongók (köztük én is) igazán elégedettek lehetnek, 6/10 (belenéztem a Timecopba is, ott jobb a kép, de azt majd legközelebb)
Hang: Sajna 5.1re már nem tellett, 2.0ban szól a film, viszont elég tisztességesen. Paul Hertzog zenéje szépen és tisztán szól, a beszédhangok is jól érthetőek, mély hangokat nem igazán hallottam. Angol és francia szinkron van a lemezen, angol felirat választható még. 4/10.
Extra: Van egy előzetesünk HDban oszt kész. 1/10
Összeségében: Nagy-nagy öröm volt a film HD megjelenése, klasszikusként gyűjteményem egyik meghatározó darabjává vált. A kiadványt ugyan elkészithették volna jobban is, csiszolhattak volna még a képen, lehetne térhangzás és extrák stb., viszont igy is ajánlott a beszerzése, rajongóknak meg pláne. 5/10