A négyes ünnep a 666 jegyében telt el... :-))
Igazából már rég újra akartam nézni az egész történetet, mert már rég le akartam cserélni az első, feliratos kiadást az újabbra. Nemrég sikerült megszereznem mindhárom filmet DVD árban BD-n, így talán még nagyobb kíváncsisággal ültem le a TV elé. Majd ha lesz ihletem, vagy megcsókol valami múzsa, talán írok róluk az adatlapokon is.
Ómen 1
Messze a legjobb film és lemez az összes közül. Filmként 1976-ban hatalmasat szólt, teljesen megérdemelten: van benne valami olyan sejtelmes, félelmetes, ami időtállóvá tette, ami miatt még most is működik. Nem tudom, az új kiadású DVD-k milyen minőséget képviselnek, de az általam birtokolt, első kiadásnál ez a lemez klasszisokkal jobb. ( BD-ként ugyan nem nehéz) A kép korához képest csodás, szép színes, meg éles. Néha igaz úgy tűnt, hogy a háttér picit homályos a front javára, de ezt betudom a szabvány gyengeségének. Amúgy nincs vele baj. A DTS HD MA hang viszont érdekes. Gyönyörű, tisztán szól, a párbeszéd nagy része a centerből, a zene meg 3.1-ben. Az első effekt, ami a hátsó hangfalon van, azt hiszem, a 22-ik percben törénik, a páviánok között. Ott jönn valami majomvinnyogás hátulól. S ugyan még néhányszor szólnak a hátsó surroundok- de az 5.1-et messze nem használják ki. Ennek ellenére ez nem zavaró, az elülső hangszórókból is gyönyörűen lejön az egész film. Csak kár érte.
Viszont ami elkápráztatott, az az extratartalom. Nagy vonalakban megegyezik a kétlemezes új kiadással, plusz az Omen legacy teljes eészsében ezen a lemezen van. Nagyon jó dokufilmek, közel négy órányi anyag. Rengeteg érdekes háttérinfóval, akit érdekel a filmkészítés folyamata is, és nem csak a film, annak nagy élmény. Még akkor is, ha a kulcsjeleneteket kb hússzor megnézzük közben ( Damien, it s all for you..) Mint ahogy nagy élmény a különállóan meghallgatható zenehangsáv is. Az jobban szól, mint a film maga. Az ómen első része minden tekintetben megérte az árát.
Ómen 2-3
Mint ahogy a másik kettő is: totál egyforma minőség (leszámítva, hogy a másodiknál tényleg spanyolul jön be a menü) Kép gyönyörű, néha a háttér homályos. A hang ua., mint az elsőnél, az 5.1 nincs kihasználva, de szépen szól így is. Extra mindkét lemezen hasonló: audiokommentár és előzetes - na, ott lehet látni igazán a felújított film és az eredeti trailer kép-minőségbeli különbségét.
Ja, és hogy miért is "nem tetszik" tulajdonképp a hang?? Mert belenéztem a két évvel korábban készült Ördögűző BD-be... Besz**rás. Na, valahol ott kéne lenni a szintnek, az új formátum esetében.. :-))