RENT:
Igencsak fiatalon láttam a Hair c. klasszikus rockmusicalt.Akkor még nem értettem meg miről is akar szólni,hisz én magam nem éltem még abban a korszakban,nem ismertem az akkori kor problémáit:a vietnami háborút vagy a rendszer és háborúellenes hippiket.Felnőtt fejjel újranézve persze teljesen más értelmet kap(hat) egy adott alkotás.Treat Williams és John Savage úgy gondolom ha más komoly szereppel nem is(ez főként Savage-re igaz),de ezzel a 2 lázadó karakterrel mindenképp beírhatták magukat a filmtörténelembe.
Sok-sok év eltelt azóta,de én a Rent megérkezéséig nem láttam olyan zenés filmet,ami ennyire megérintett volna.Chris Columbus filmje kétségkívül már a Mi generációnkhoz szól és olyan kérdéseket feszeget melyek közül sok nem veszített az aktualitásából ma sem.AIDS,drogproblémák,másság és szegénység,a mindennapok problémái,amelyekkel élnünk kell,mégha be is csukjuk olykor-olykor a szemünket:ezek valós problémák,melyekről ez a film oly őszintén beszél,hogy kevés néző az akit nem érint meg,akihez nem jut el az üzenete.
A Rent c. rockopera színházból a filmvászonra vitele úgy gondolom jól sikerült.Chris Columbus rendező sikeresen elszakadt vígjátékos és Harry Potteres imidzsétől,hogy egy szomorkás,olykor szókimondóan kemény filmmel mutathassa meg,igenis ő egy jó rendező és más műfajban is sikerrel megállja a helyét.
A filmben javarészt a színpadi változat szereplőit láthatjuk viszont,akik javarészt moziszínészként ismeretlenek(kivéve Taye Diggs és Roserio Dawson) ,ellenben mind szerethető és egyedi karakterek és énekhangjuk is remek.A betétdalok fülbemászóak,a lassú romantikus számoktól (Light My Candle) a tempós (Out Tonight) vagy érzelmes balladákig (One Song Glory) minden megtalálható,ami miatt a Rent is joggal említhető egy lapon akár a Grease vagy a Hair c. klasszikusokkal.
Szóval nálam ez a film több,mint a szerethető kategória.Igazi KLASSZIKUS,amit sajnálok,hogy csak évekkel az elkészülte után ismertem meg (ilyenkor azért sajnálom,hogy mennyi jó filmet nem láttam még mindíg).
A BD-ről már korábban írtam egy szösszenetet az adatlapra,ismételni nem akarom magamat.A kép továbbra is gyönyörű ,az angol TrueHD is dinamikus,s amennyire lehet kiaknázza a házimozinkat (az USA BD-n lévő LPCM hangsáv sajna a mi kiadványunkról lemaradt).Vannak bonuszok is,kimaradt jelenetek és a film elkészülését bemutató többfejezetes dokumentumfilm (angol felirat válaszható hozzá) meg némi BD-t népszerűsítű promó zárja a korongot.Az extrák sajnos csak SD-ben kerültek fel,de a lemez közel így is kihasználja a 2 rétegű BD kapacitását és SZVSZ inkább a film legyen pöpec kép- és hangminőségű mint a bonusz matériák.
Film:10/10
Kép:10/10
Hang:10/9
Extrák:10/6