Keresés

A Blu-ray, és ami mögötte van... (speckók, tesztek, vélemények, stb.)

2010. december 25., szombat 21:29
Asztaliban:Sony,Panasonic vagy Sony PS3.

Samsung,LG,Pio mostohán bánnak a szoftverfrissítésekkel.Ezeknél hallottam eddig főként lemez lejátszási problémákról.

Ha PC-be szeretnék,akkor nyugodtan az LG,Pio,Samu gyakorlatilag bármi.Ott eleve a szoftvereken múlik minden,nem a márkán.

X360-hoz csak HD DVD olvasó létezik,ez is csak külső USB-s formában.A Microsoft konzolja jelen pillanatban nem támogatja a BD-t semmilyen formában.

PS3 viszi a BD3D-t igen,de csak lossy hanggal.Magyarán,ha 3D-s BD pörög benne,csak az alap core hangsávok szólnak (dts-HD MA és a True HD nem).
0
2010. december 25., szombat 21:29
Nos. Túl vagyok a régóta várt BD tesztemen. Elsősorban magamnak csináltam, gondolkodtam is rajta, hogy leírjam-e tapasztalataimat, kockáztatva az írás visszhangját, illetve az esetleges komplett hülyének nézés, illetve megbélyegzés lehetőségét. Mégis írok, mert azért próbáltam tárgyilagosan viszonyulni a dolgokhoz – és így talán néhány bizonytalan emberkének támpontot adhatok..

Szóval a teszt résztvevői.

Philips BDP 3100 BluRay lejátszó
Denon 1940 DVD lejátszó
Samsung  LE32C450 82 cm HD Ready TV
Denon AVR-1804 erősítő

Filmek (BD és DVD egyaránt): Robin Hood, Avatar, Perzsia hercege, Eredet

A célom az volt, hogy otthoni környezetben, a jelenlegi TV-n milyen eredményt produkál az új formátum. A BD lejátszó zsír új, kölcsön kaptam az MM-ből, pár nap használatra. Nem csúcsmodell, de állítólag erre a célra megfelel. Hozzá kell tennem azt, hogy a TV-m az első nap, mikor bekötöttem, átesett egy lebutításon: nevezetesen nekem túl színes, túl éles, túl csicsás volt a DVD képe, ezért azzal kezdtem, hogy áttettem alapban „mozi” üzemmódra. Ez csökkentett kontrasztot, színt, fényerőt jelent, a feketét viszont kiemeltem. Azóta is így van, és tökéletes beállításnak bizonyult.

1.  Robin Hood : A legnagyobb „félelmem” a BD kapcsán nem teljesedett be. A túl éles kép, a rajzfilmszerű megjelenítés, a túlzott kontraszt nem jött elő. Szerencsére. A kép érezhetően éles, telt, mély, valóban élmény volt nézni. Ugyanakkor a DVD lemezt először a BD lejátszóba, majd a DVD lejátszóba is megpróbálva az a végeredmény, hogy mindkét lejátszó csak egy árnyalattal produkált gyengébb képet, mint a BD. Valóban élesebb a BD, de az én TV-men a különbség elenyésző
2.  Perzsia hercege : Kb ugyanaz, mint a Robin Hoodnál.. Érezhetően élesebb, részletgazdagabb kép, néhány jelenet valóban sokkal gyönyörűbb. Ugyanakkor a felkonvertált kép a CGI jeleneteknél sokkal moziszerűbbnek tűnt.
3.  Avatar: a várt csalódás. A BD képe műanyag. Giccses, túl éles, rajzfilmszerű. Ahol CGI van háttérben, vagy ahol a CGI állatok vannak, igaz, hogy gyönyörű színekkel, tűéles képpel pörög a film, de engem ez már zavart. A színészek a háttér előtt éles kontrasztban rohangálnak, Azok a jelenetek voltak a legjobbak, ahol nem volt CGI. Az lenyűgözően részletgazdag. Valóban. Mégis, a felkonvertált DVD képe sokkal homogénebbnek, moziszerűbbnek tűnt. Élvezhetőbbnek.
4.  Eredet: nos, itt érdekes a helyzet ugyebár, mert a BD képe valóban mentes azoktól a hibáktól, amikről beszéltetek. Szép, éles kép, valóban. A selejtes DVD képét mégiscsak összevetném vele, ugyanis a felkonvertált DVD kép, ha lesz javított kiadás (ha lesz), akkor ugyanúgy nem fog jelentős különbséget produkálni a BD-hez képest. Bőven meg fog nekem felelni.

A lényeg számomra a következő: a jelenlegi DVD+TV kombinációm gyengébb képet produkál, mint a BD. Ez néhány filmnél talán hátrány, de a CGI filmnél kifejezetten előny. A kérdés az, hogy az otthoni körülményeimet figyelembe véve érdemes-e 250000 ft-ot invesztálni egy átállásba, ráadásul utána megvenni 3-4000 ft-tal drágábban a lemezeket. A válaszom saját magamnak: Nem. Nem nyújt annyival többet, amiért megérné – pontosabban most, ennyiért nem. Ha nem kellene visszavinnem a lejátszót, meg holnap adnának mellé ajándékba egy TrueHD erősítőt is, akkor talán igen. Ha majd elromlik valamelyik eszköz, biztos BD-t veszek majd, de így nem.

Egyébként amit nem vártam, attól kaptam a legtöbbet. A hangtól.. Ugyan az erősítő nem tudta a DTS MA hangot megjeleníteni, csak lebutította DTS-re, de lenyűgöző volt a különbség a DVD 5.1 –e és a BD DTS-e között. Ha valamiért, akkor a hangért érdemes lenne váltanom.

Előre kérek mellőzni minden kötözködést, meg köpködést. Jobb, tisztább, teltebb a BD képe, de nekem jelenleg nem éri meg a váltás az általam elképzelt szintre. Nem állt szándékomban ezzel sem a BD-t leszólni, sem a DVD-t isteníteni, de én ezt ma így láttam.

Köszi, hogy elolvastátok.
0
2010. december 25., szombat 21:23
khmmm...a PS3 ettől függetlenül a mai napig az egyik legmegbízhatóbb BD lejátszó(rendszeres firmware támogatással,ami megint nem elhanyagolható szempont).

Bár abban igazad van ,hogy az elsődleges funkciója a játék.
0
2010. december 25., szombat 21:19
Olvasgatván a bizonyos korongoknál felmerülő problémákat néhány márkánál, ugyanazt tudom mondani, mint Dömi, hogy Sony-t érdemes vásárolni. Lehet hogy drágább, de garantáltan visz mindent. Az én saját BDP-S550-esem még a legelső, gyári firmware-rel megy, és eddig semmivel nem volt baja. Jónéhány olyan lemezem is van, ami másoknál nem futott probléma nélkül.
0
2010. december 25., szombat 21:18
Nekem a legújabb Sony bdp-s770-em van. Nagyon jó lejátszó. Mindenfajta frissítés nélkül lejátszotta a közel 50 darab Blu-ray lemezemet. Igaz, hogy az ára is húzós... de valamit valamiért.
Most kellett frissíteni egyedül a 3D-s film lejátszásához.. de 2D-ben azt is gond nélkül vitte.
0
2010. december 25., szombat 21:18
Nekem ez a kettő van :

LG BD370

Denon DBP 1611

Mindkettő internet eléréssel és állandó szoftver támogatással!
Másokkal ellentétben nekem soha semmilyen gondom nem volt az LG-vel, pedig az a lányaimnál van és hát eléggé nyüstőlik szegényt!!! Se film akadás se lefagyás !
0
2010. december 25., szombat 21:15
Szerintem mindenképp SONY! A Samsungban ugyanaz a cuccok vannak majdhogynem mint az LG-ben. Az LG meg teljesen kizárt! Azon kéne elgondolkodnia,h most minőséget akar a pénzéért vagy gagyit. Inkább egyszer jót mint többször gagyit!
Én PS-t se ajánlanék isten igazából,de ez a saját véleményem! Most emiatt le fognak hurrogni,de akkor se,mert azt játékra találták ki igazából. Mindenféle képen asztaliban gondolkodjanak.
0
2010. december 25., szombat 21:10
kedves BD tulajok! lenne pár kérdésem.

aki tehetné és most venne BD lejátszót az milyet venne? ma volt itt unokatesóm a vőlegényével és bemutattam már nekik mi a különbség BD és DVD között. na mondanom se kell, hogy az álluk leesett. erre jöttek a kérdések, hogy milyen lejátszót vegyenek, mert már egy ideje gondolkoznak rajta, de látni is akarták a különbséget. mondtam nekik, hogy a Panasonic-ot és a Pioneer-t nagyon dicsérik. erre mondták, hogy azok drágák, de 25.000-ért már láttak LG-t. mondtam nekik, hogy én olyat nem vennék, mert már itt is nem egyszer felmerült probléma velük, hogy ezt meg azt nem játszanak le. ajánlottam még nekik a Sony-t, de pl a Samsungokról nem nagyon nyilatkoztam, mert azokról nem halottam se jót se rosszat. illetve szóba került a PS3 mint al_ternatív megoldás. most a PS3 ugye tényleg viszi a BD3D-t? mert nagyon affele haladt végül is beszélgetés, majd szóba kerültek a Xbox-ok, de azokról sem tudok semmit. nekik egy LG Full HD-s lcd tv-jük van közel a 100cm-es átlóhoz de az alatt egy kicsivel pontosan nem tudom. ti mit ajánlanátok illetve mit nem!?
0
2010. december 24., péntek 14:05
"A Suspin tényleg nincs angol felirat?"

Nincsen rajta.

De mint BD kiadvány abszolút kötelező.Hihetetlen amit a képpel és a hanggal műveltek. ;)
0
2010. december 24., péntek 13:35
Meg Neked is! :)

A Suspin tényleg nincs angol felirat?
0
2010. december 24., péntek 13:09
Tavaly év végén írtam egy kisebb szösszenetet,egyfajta év végi összefoglalót a 2009-ben vásárolt filmjeimről:mi tetszett,miben csalódtam.Gondoltam ,mivel itt egy újabb esztendő vége,ezt idén is megteszem.

Persze,mint mindíg ez is saját vélemény,nem kell osztani.Kíváncsi lennék más kollégák idén vásárolt kedvenc,vagy éppen nem kedvenc korongjaira is. :)

2010 Legjobb BD-i (sorrend nélkül):

Avatar:bár én csak az első változatát szereztem be,úgy gondolom ennél szebb képet és hangot jelenleg semmilyen más jelenlegi BD lemez nem kínálhat.A film ugyan kevésbé fogott meg,mint maga a kiadvány,de vitán felül ez a 2010-es év HIDEF prezentációja és tesztlemeze.

Inferno (UK import) - Pokol:Úgy gondolom,ha nem is mint mozi,de mindenképp az idei egyik leginformatívabb és extrákkal telezsúfolt BD,amit lehetőségem nyílt beszerezni.Gyönyörűen felújított HD kép és hang,valamint egy rakat extra,4 féle cserélgethető borító,postcard,poszter és minden földi jó.Számomra a Brit Arrow Video az év kiadója.

Evil Dead (USA Import,a kiadvány régiózáras !):a 2 lemezes limitált Anchor Bay kiadvány,extrák tömegével és végre HD felbontásban és 2 féle képaránnyal kínálja nekünk az "Erdő szellemét".A kizárólag csak az USA kiadáson megtekinthető eredeti képarányú 4:3-as változat miatt minden Raimi fannak erősen ajánlott ezen verzió beszerzése.Az új TrueHD hangzás és a remasterelt kép végre új magasságokba emeli gyermekkorunk egyik kedvenc horrorját.  

Mindkét import filmért hatalmas THX Valkyr-nek.

2010 csalódása:

Harry Potter és a félvér herceg:2 lemezes,extrás BD kiadvány ide vagy oda,de nemcsak mint film csalódást keltő a HP6,hanem mint HD prezentáció is.Visszafogott hangzás,fátyolos olykor minden részletességet nélkülöző kép.A csodás képpel rendelkező Tűz serlege ehhez képest HD történeti mérföldkő volt.Ez a BD egy ritka hanyag munka a Warnertől.

2010 legjobb beszerzései/vételei:

Sóhajok - Suspiria (UK import) :az Inferno mellett az idei év másik legjobb Dario Argento BD megjelenése.hihetetlenül szép újraszínezett nagyfelbontású HD transzfer és a legerőteljesebb dts-HD MA hang,amit csak horrorfilm alá el tudok képzelni.A Goblins zenéje még soha nem volt ennyire hátborzongató.Hiába,tudnak ezek a Brit kiadók. :)

Pandorum (USA import,a kiadvány régiózáras !):az Event Horizon óta nem tudta így sci-fi horror rámhozni a parát,mint ez a film.Bár igaz,a készítők sokat akartak keveset markoltak,mégis a Pandorumnak van egyfajta hangulata.Mintha az Alient és a Pitch Blacket összegyúrták volna és végül egy igazán klausztrofóbiás hangulattal és ijesztő jelenetekkel operáló parahorrort kaptunk az arcunkba.A BD hangilag és képileg is bőven hozza azt,ami miatt beleszeretttünk a HD mozizásba.A kiadványért pedig hatalmas köszönet R2-nak.

Final Fantasy - Advent Children Complete:az idei év Anime BD-je nálam.A legszebb és legjobb animációs BD prezentációk egyike.Mint ős FFVII fan,pont azt kaptam ettől a kiadványtól amit vártam:egy bővített BD exkulzív verziót,ami kilométerekkel jobb összhatást kelt,mint hézagos,zagyva elődje.Istencsászár TrueHD hangzás,na és a kép..:hűba***meg kategória. :)

Fűrész (HD-DVD,Német import,Valkyr segedelmével):James Wan nemcsak megrendezte minden idők egyik legagyasabb thrillerét,de újabb kultusz sorozatot is elindított ezzel a filmmel.A Német Kinoweltes kiadvány gyönyör a köbön.Hihetetlenül szép HD képtranszfer,egyedülálló 7.1-es HD hangzás,extrák tömkelege,köztük az eredeti Saw rövidfilm HD felbontásban.Jó hír a BD gyűjtőknek,hogy a Kinowelt kiadta Blu-rayen is ezt a kiadványt. ;)

Az Árva - Orphan:iszonyatosan jó horrorfilm,az Ómen nyomdokain.A magyar felirat hiánya kisebb közfelháborodást váltott ki itthon (bár magyar szinkront természetesen tartalmaz a korong).Némi nyelvtudással (angol felirat is van segédletnek) rendelkezők pedig úgyis az eredeti hangot fogják preferálni,hiszen kedvenc Estherünket semmilyen szinkron színész nem fogja tudni ennyire hitelesen visszaadni.A kiadvány példás kép- és hangminőséggel rendelkezik,a felirat difi ellenére is.

Nagyjából így értékelem ezt az évemet.A 3D körüli hype jelenleg valami orbitális módon hidegen hagy,maradok az ósdi,elavult 2D-s vonalon. ;)

A 2011-es esztendőben valószínűleg még izmosabb katalóguscímfelhozatalra számíthatunk,így kíváncsiam várom milyen új kék kedvencekkel kényeztetnek el minket.

Végezetül szeretnék az összes Xpress fórumozónak,BD és DVD gyűjtőnek nagyon kellemes,békés ünnepeket és boldog új esztendőt kívánni. :)
0
2010. december 22., szerda 12:55
"Vikthor" ?  :-)
0
2010. december 22., szerda 12:44
pl. az lg lejátszómnál, ki lehet a menüben választani, hogy "automatikus", vagy 1080p-ben adja.

a pio dvd-ém, ami van(volt :) ), szintén felskálázott 1080-ra, jóval szebb volt a képe a hd lcd-én, mint mikor a dvd "saját" felbontásán hagytam (természetesen függ a lemez képétől)

az lg képe jóval szebb dvd-én, mint a pio :)

0
2010. december 22., szerda 1:16
Ha nagyon zavar, akkor max. ez a megoldás, bár engem már zavarna a kisebb képméret. Inkább nézd a HD tv-n, aztán utána ha beteszel egy BD-t, akkor újra tudsz örülni, hogy milyen szép a képe! :D
0
2010. december 22., szerda 1:01
Jav: automatikus :)
0
Köszönöm a válaszodat! Reméltem, hogy lehet valamit javítani a képen, de akkor sajnos mégsem... Mindegy, nincs mit tenni... hacsak azt nem, hogy ezentúl nézem hagyományos készüléken a DVD-ket.
0
Nincs mit! Amikor én is próbaképpen megnéztem egy dvd filmet az LCD tv-n, majdnem sírtam, mert ami a régi Funai CRT-n szép volt, az az LCD-n borzalmasan nézett ki.
0
2010. december 22., szerda 0:57
Visszaolvasva, még mielőtt valaki félreértene: nem a DVD-t sz*roztam le, hanem a jelenségre hívtam fel a figyelmet ezzel a mondattal! (Mármint hogy a felskálázás miatt nem lesz valami full HD, ami addig nem volt az!)
0
2010. december 22., szerda 0:55
Csak azért kérdezem, mert igen csúnya a képe a DVD-knek...
Amúgy köszi a választ!
0
2010. december 22., szerda 0:55
Automatikus. Az meg hogy rosszabbnak látod, természetes! A hagyományos CRT tv-k felbontóképessége kisebb, mint a DVD-k maximális felbontóképessége, ergo a képet tökéletesnek látod. A HD tv-k felbontása pedig sokszorosa a DVD felbontóképességének, és ugyan felskáláz, de a "sz*rból nem lehet várat építeni" effektus miatt a képminőség gyengébbnek hat, mint a hagyományos CRT tv-ken. Ezen ne lepődj meg, bár meg kell jegyeznem, van pár olyan DVD is, ami csodálatosan néz ki nagyfelbontású megjelenítőn, csak sajnos egyre ritkábban találkozom ilyennel! (főleg az utóbbi időben, a kiadók elég gusztustalan - butítsunk a DVD-n, hogy rászoktassuk az embeerek a BD-re - politikájának következtében)
Régebben kiadott filmjeim közül viszont rengeteg gyönyörűen néz ki!
0
2010. december 22., szerda 0:52
Ezzel a kérdéssel most megfogtál. Szerintem autómatikus, legalábbis a volt házimozim-nál nem kellett beállítanom semmit sem, hanem ő maga intézte az egészet.
0
2010. december 22., szerda 0:33
Látom senki :-(
0
2010. december 21., kedd 21:38
Valaki tudna nekem segíteni abban, hogy a DVD-k képének felskálázása Blu-ray lejátszón automatikus, vagy gombnyomásra műkődik-e ez a folyamat?
Sajna azt tapasztalom, hogy a képminőségük rendre sokkal gyengébb, mint hagyományos televízón.
0
2010. december 21., kedd 20:15
úgy látom egyre több embert csábít el az erő "kék" oldala! :)
0
2010. december 21., kedd 20:00
"háború" :-))

Ha minden jól megy, én meg a hétvégén (karácsonykor) átsurranok az ellenséghez és meglesem minden erényét és gyengeségeit.. Ha szerencsém lesz, kapok kölcsön egy BD lejátszót az MM-ből tesztelésre, szeretnék saját környezetemben meggyőződni arról a sokmindenről amiből eddig csak részleteket tapasztaltam.

Ha nem tetszik, csak simán visszaviszem, ha meg tetszik,  Ezt  néztem ki.. :-)
0