Nos. Túl vagyok a régóta várt BD tesztemen. Elsősorban magamnak csináltam, gondolkodtam is rajta, hogy leírjam-e tapasztalataimat, kockáztatva az írás visszhangját, illetve az esetleges komplett hülyének nézés, illetve megbélyegzés lehetőségét. Mégis írok, mert azért próbáltam tárgyilagosan viszonyulni a dolgokhoz – és így talán néhány bizonytalan emberkének támpontot adhatok..
Szóval a teszt résztvevői.
Philips BDP 3100 BluRay lejátszó
Denon 1940 DVD lejátszó
Samsung LE32C450 82 cm HD Ready TV
Denon AVR-1804 erősítő
Filmek (BD és DVD egyaránt): Robin Hood, Avatar, Perzsia hercege, Eredet
A célom az volt, hogy otthoni környezetben, a jelenlegi TV-n milyen eredményt produkál az új formátum. A BD lejátszó zsír új, kölcsön kaptam az MM-ből, pár nap használatra. Nem csúcsmodell, de állítólag erre a célra megfelel. Hozzá kell tennem azt, hogy a TV-m az első nap, mikor bekötöttem, átesett egy lebutításon: nevezetesen nekem túl színes, túl éles, túl csicsás volt a DVD képe, ezért azzal kezdtem, hogy áttettem alapban „mozi” üzemmódra. Ez csökkentett kontrasztot, színt, fényerőt jelent, a feketét viszont kiemeltem. Azóta is így van, és tökéletes beállításnak bizonyult.
1. Robin Hood : A legnagyobb „félelmem” a BD kapcsán nem teljesedett be. A túl éles kép, a rajzfilmszerű megjelenítés, a túlzott kontraszt nem jött elő. Szerencsére. A kép érezhetően éles, telt, mély, valóban élmény volt nézni. Ugyanakkor a DVD lemezt először a BD lejátszóba, majd a DVD lejátszóba is megpróbálva az a végeredmény, hogy mindkét lejátszó csak egy árnyalattal produkált gyengébb képet, mint a BD. Valóban élesebb a BD, de az én TV-men a különbség elenyésző
2. Perzsia hercege : Kb ugyanaz, mint a Robin Hoodnál.. Érezhetően élesebb, részletgazdagabb kép, néhány jelenet valóban sokkal gyönyörűbb. Ugyanakkor a felkonvertált kép a CGI jeleneteknél sokkal moziszerűbbnek tűnt.
3. Avatar: a várt csalódás. A BD képe műanyag. Giccses, túl éles, rajzfilmszerű. Ahol CGI van háttérben, vagy ahol a CGI állatok vannak, igaz, hogy gyönyörű színekkel, tűéles képpel pörög a film, de engem ez már zavart. A színészek a háttér előtt éles kontrasztban rohangálnak, Azok a jelenetek voltak a legjobbak, ahol nem volt CGI. Az lenyűgözően részletgazdag. Valóban. Mégis, a felkonvertált DVD képe sokkal homogénebbnek, moziszerűbbnek tűnt. Élvezhetőbbnek.
4. Eredet: nos, itt érdekes a helyzet ugyebár, mert a BD képe valóban mentes azoktól a hibáktól, amikről beszéltetek. Szép, éles kép, valóban. A selejtes DVD képét mégiscsak összevetném vele, ugyanis a felkonvertált DVD kép, ha lesz javított kiadás (ha lesz), akkor ugyanúgy nem fog jelentős különbséget produkálni a BD-hez képest. Bőven meg fog nekem felelni.
A lényeg számomra a következő: a jelenlegi DVD+TV kombinációm gyengébb képet produkál, mint a BD. Ez néhány filmnél talán hátrány, de a CGI filmnél kifejezetten előny. A kérdés az, hogy az otthoni körülményeimet figyelembe véve érdemes-e 250000 ft-ot invesztálni egy átállásba, ráadásul utána megvenni 3-4000 ft-tal drágábban a lemezeket. A válaszom saját magamnak: Nem. Nem nyújt annyival többet, amiért megérné – pontosabban most, ennyiért nem. Ha nem kellene visszavinnem a lejátszót, meg holnap adnának mellé ajándékba egy TrueHD erősítőt is, akkor talán igen. Ha majd elromlik valamelyik eszköz, biztos BD-t veszek majd, de így nem.
Egyébként amit nem vártam, attól kaptam a legtöbbet. A hangtól.. Ugyan az erősítő nem tudta a DTS MA hangot megjeleníteni, csak lebutította DTS-re, de lenyűgöző volt a különbség a DVD 5.1 –e és a BD DTS-e között. Ha valamiért, akkor a hangért érdemes lenne váltanom.
Előre kérek mellőzni minden kötözködést, meg köpködést. Jobb, tisztább, teltebb a BD képe, de nekem jelenleg nem éri meg a váltás az általam elképzelt szintre. Nem állt szándékomban ezzel sem a BD-t leszólni, sem a DVD-t isteníteni, de én ezt ma így láttam.
Köszi, hogy elolvastátok.