"ha egy gyártó sem gyártana olyan cuccokat, amik lejátsszák az illegális cuccokat, akkor kevesebb lejátszót adnának el. Nem, akkor az emberek szépen rászoktak volna az eredeti vásárlására, vagy néznék a monitoron, akinek ez megfelel. (Vagy kösse össze a szg-et a TV-vel!)"
Hát az MKV (HDrip) elsőkörben a PC-seknek lett kitalálva,de most átvándorolt az asztali lejátszókba is.Ez ugyanúgy várható folyamat volt,mint idővel a DVD-nél a VCD,SVCD,AVI megjelenése. :)
PC-re sincs már nagy szükség.A médialejátszók szinte már ugyanazt nyújtják egy nagyobb adattároló merevlemezzel,mint a PC,nem véletlen ilyen népszerűek.
A DVD piac kalózkodás miatti hanyatlása után ilyen kívánalmakkal kissé elkéstél.Én is azt hittem ez a helyes út,hangoztattam is régen,hogy remélem soha nem lesz írás DVD-nél,aztán mégis lett.
És tudod mit ?
Egyszerűen NEM volt meg az ösztönzés a DVD-nél egész addig a vásárlásra az ,hogy nem vittek az asztali játékosok semmilyen írott lemezt.Az emberek az első 1-2 évben szinte alig vették meg a DVD-t,VHS-t néztek tovább.Nagyon kevés ismerőst tudtál volna a környezetedben felmutatni, akinek volt lejátszója,netán komolyabb lemezgyűjteménye.Réteghobbi volt,még talán jobban mint a BD most.Aztán kijöttek a DVD írók,lementek a játékos és a film árak,most pedig már Dunát lehetne rekeszteni a sok leakciózott filmmel,aminek megintcsak megvan a jó és a rossz oldala is.A jó ,hogy mindenki iszámára elérhető lett,a rossz pedig a minőség hanyatlása.
Ez vár a BD-re is idővel.
Ráadásul a BD írók most nagyon korán megjelentek a piacon és már most számottevő a kalózkodási ráta,nem csak az MKV-ról van szó.Szélessávú nettel rendelkezők,akár komplett BD képfájlokat is letölthetnek,tehát ez esetben már szó sincs minőség vesztésről,maximum a tok és a kivitel maradhat ösztönző a vásárlásra.
Ennyit a Sony feltörhetetlen másolásvédelméről,amire olyan büszkék voltak.Aztán ott vannak még külföldön a HDTV csatornák mellett egy olyan komoly kiépített és számottevő DVD piac aminek a piaci részedése gyakorlatilag a BD sokszorosa.
Azért megintcsak van némi pozitívum is:
Azok screenshotok a Beaver-en és a többi tesztoldalon el sem készülhettek volna,ha nem lenne pld anyDVD program (ami megintcsak illegális),hiszen képet készíteni sem tudnál,mert a másolásvédelem ezeket a funkciókat alapból blokkolja.Nem tudnál képeket nézni,dönteni mit is vegyél meg,ez viszont jó dolog,nem ?
Meg egyszerűen meg muszáj mindentudó játékost csinálniuk,hogy többet tudjanak felmutatni a konkurenciánál (pld LG ahol a név maga nem olyan vonzó).Most akarnak komolyabb piacot hódítani,amíg még lehet.A gyártóknak a készülék darabszám eladás a fontos,a stúdióknak meg a filmek.Mivel két külön malomban őrölnek naná,hogy a kiadók kedvéért,nem fogják teljesen "buta" játékosokkal a piacot elárasztani.Ez már megvolt az első körben.
A DVD piacon is voltak ilyen "úttörő" játékosok:
Emlékeztek még pld. a Nintaus első játékosaira ? Gyárilag régiómentesek,egy rakat írott formátumott vittek (SVCD,VCD amik szintén PC-n voltak népszerű tömörítések akkoriban),ráadásul Panasonic belsővel rendelkezett.Utána egyre t5öbb lejátszó jött ki hasonló tudással felvértezve,később ezt az AVI támogatással még megtoldották.Egy haveromnak volt és míg az enyém szinte semmit nem tudott lejátszani,csak irígykedve nézhettem nála az 1-es régiós War of the Worlds-öt illetve Batman forever-t,mert az én kis Sonyamb csak 2 -es lemezek mentek és szinte alig volt valami értelmes film kiadva akkoriban. :)
A DVD is maradt volna rétegszórakozás a mai napig,az írogatásnak "köszönhető" részben azok is hogy lementek az árak a béka se**e alá.Én speciel örülök,hogy már nem 8-10 ezerért kell 1 db DVD-t megvennem.
A BD-re is ez vár,bár én örülnék ha beállnának már most egy 3500-4000 FT-os árra,s nem 7-8-10 ezerért pakolnák ki a multik a lemezeiket.Lehet hogy itt is ez fogja rávenni őket,hogy emberi áron adják VÉGRE a lemezeket.