Keresés

A Blu-ray, és ami mögötte van... (speckók, tesztek, vélemények, stb.)

2009. október 19., hétfő 22:39
Ha figyeltél volna akkor tudnád,h nagyon-nagy valószinüségel már idén beindul az új Warner képviselet,de gyelöre a húzósabb cimekkel.  :)
0
2009. október 19., hétfő 22:21
Másnaposok BD (magyar szinkron és felirat, SZVSZ végleges speckókkal):

http://www.filmcity.cz/inshop/scripts/detail.asp?itemid=17809&TemplatesDir=vhs

Ide vajon mikor jön? Egy decemberi premier nem lenne rossz, a fa alá jól passzolna, lenne min röhögni a két ünnep között... :D

Bár ahogy az időtartamból elnézem, csak a moziváltozat jön, de azért az is eléggé durva volt...
0
2009. október 19., hétfő 20:00
Csak hogy mindenkit megnyugtassak: mindkét készülékemen az van a DTS logo alatt, hogy "Digital Out":))

Most már csak a BD-lejátszóra kell gyűjteni...
Személy szerint azt hiszem, nekem az Avatar című film jelenti majd azt a vízválasztó kiadványt, amit már nem lesz érdemes megvenni DVD-n, kizárólag BD-n.
Üdv a Tudatos Fogyasztói Társadalomban!
0
2009. október 19., hétfő 19:54
Na, én is beszálltam harmadiknak... :-)
Vicces gyerek vagy Sully, ezt díjazom. Téged nyírlak ki utolsónak.
0
2009. október 19., hétfő 19:53
Ha az van a lejátszódon, hogy DTS Digital Out, az csak azt jelenti, hogy a DTS jelfolyamot kiküldi a digitális kiementére, amit egy megfelelő erősítő tud megszólaltatni. A DTS nem kötelezően támogatott a DVD-Video formátumnál, ezért ott DTS hang mellett minden esetben van DD vagy PCM hang, amit már kötelezően ki kell tudnia küldeni (legalább egy sztereó) analóg jelként is a lejátszónak.
Vicces gyerek vagy Sully, ezt díjazom. Téged nyírlak ki utolsónak.
0
2009. október 19., hétfő 19:50
Derceto gyorsabb volt... :-)
0
2009. október 19., hétfő 19:49
A lejátszókon szereplő DTS-Out felirat azt jelzi, hogy digitálisan kiadják a jelet, de nem mutatják feltétlenül azt, hogy tudják is dekódolni azt, analóggá alakítani.

Tudtommal BD-lejátszók esetén ezzel nem lesz gond, vagyis a jelenlegiek kiadják analógon a DTS-t, legalább sztereóban.
0
2009. október 19., hétfő 19:47
Értem, szuper, köszi!
0
2009. október 19., hétfő 19:41
1. Nézd meg a lejátszódon a DTS logót! Ha az van aláírva, hogy "digital out", akkor az csak azt jelenti, hogy a digitális kimeneten ki tudja adni bitstream formában, de nem tudja dekódolni. Egy megfelelő erősítővel kell összekötni, ami dekódolja a DTS hangot.

2. Igen. A DVD szabványban csak a DD dekódolás kötelező, a BD szabványban viszont az alap DTS is. Ez azt jelenti, hogy a lejátszó képes sztereo PCM-be lekonvertálni a hangot, amit minden HDMI-s eszköz képes megszólaltatni, beleértve a tévéket is.
0
2009. október 19., hétfő 19:38
Köszi, de nem tervezek külön erősítőt beszerezni. Már így is épp elég doboz van a TV-k felett, most már legfeljebb egy BD-jelátszó férne el:) Egyébként meg az is botrányos, hogy ma már jóformán nem is lehet (kis hazánkban legalábbis, lásd MPEG2 kontra MPEG4) a tévécsatornákat se nézni valamilyen külön berendezés csatlakoztatása nélkül.
0
2009. október 19., hétfő 19:35
Amikor csak lehet, azt választok:)

Csak 2 dolog:
1. Ha egyik DVD-lejátszóm sem dekódolja a DTS-t, akkor miért szerepel a paramétereik között (sőt rájuk festve), hogy igen?
2. Ha a közeljövőben arra vetemednék, hogy veszek egy BD-lejátszót, akkor az tutira dekódolja majd a DTS-t, még akkor is, ha rá van írva, hogy igen?:)
0
2009. október 19., hétfő 19:27
Szerintem is úgy van, hogy derceto írja, a lejátszód nem kódolja ki a DTS-t, ezért nincs  hang a TV-n, ha lenne külön egy digitális erősítőd, akkor bitstream-en kiadná a lejátszó.
0
2009. október 19., hétfő 18:50
A DVD-d nem dekódolja a DTS hangot. Válassz DD-s (5.1) hangsávot! A Digital Out csak a hátul lévő digitális csatlakozóra vonatkozik, nem a saját hangszórókra.
0
2009. október 19., hétfő 18:43
Ami a készülékeket illeti, vegyük a legegyszerűbb esetet, amivel rendelkezem: ez egy Toshiba 19DV555 LCD-DVD combo. Ennél ugyebár a TV és a DVD-lejátszó fizikailag egybe van építve, tehát alapból nem lehet elrontani az összekötést:)

Ennél a készüléknél csak egy olyan opciót találtam, ami specifikusan a hangra vonatkozik. Ez a Digital Out, melynél három beállítási lehetőség van:
- Off
- PCM
- Bitstream

Ezek közül bármelyikre is állítom a kimenetet, a DTS hangsávok esetén ugyanúgy nem jön ki hang a TV hangszóróiból. Vajon mit lehetne itt még elrontani/állítani?
0
2009. október 19., hétfő 13:15
Pontosan úgy van röviden és tömören, ahogy Daemiaen írja, nem lehet gond!
-------------
Amúgy az számomra is technikailag rejtély, hogy ha egy DVD-lejátszó tudja kódolni a DTS-hangsávot, vagyis analóggá alakítja és kiadja Scart-on, vagy az analóg hagmkimeneten, akkor az miért nem szólal meg a TV hangszóróin? Ha a lejátszóból kijön az analóg jel, akkor annak akár egy sokol-rádió is meg kellene szólalnia, feltéve, ha lenne rajta analóg bemenet... ;-)
Nem lehet, hogy valami nincs jól beállítva a DVD-k setupjában (pl. hangkimenet digitálisra van téve és nem analógra, vagy 5.1-re és nem sztereóra, vagy valami hasonló)? Milyen DVD-lejátszók ezek pontosan?
0
2009. október 19., hétfő 13:13
Nem, ott kötelező volt a DD hangsáv.
0
2009. október 19., hétfő 13:11
Aha.
Ezek szerint a DVD-lejátszóknak nem alapfeltétele?:)
0
2009. október 19., hétfő 13:00
Mivel mindenki bonyolít, megpróbálom egyszerűen. :) A BD-lejátszóknak alapfeltétele, hogy akár DTS, akár DD van a korongon, HDMI-kábellel összekötve tévén minden gond nélkül meg tudjon szólalni a film.
0
2009. október 19., hétfő 12:45
Hát, annyira én sem vagyok hülye, hogy a CRT TV-re BD-lejátszót tegyek:)

Ellenben az LCD-re látom értelmét, mivel azon pl. a HD tévécsatornák is érzékelhetően szebbek és részletgazdagabbak a sima digitális SD-nél. Az LCD-n ráadásul van is HDMI-csatlakozó, tehát a problémának ez a része megoldottnak tekinthető.

Engem igazából ez a DTS-kérdés izgat, mert a DVD-lejátszókkal kapcsolatban igaz, hogy hiába képesek dekódolni ezt a szabványt, a TV-k hangszórói valamiért egyáltalán nem tudják kezelni. És ha ez igaz a DVD-lejátszókra, akkor minden bizonnyal így van a BD-lejátszókkal is, nem?
0
2009. október 19., hétfő 12:36
Először is azt kellene megnézni, hogy milyen módon csatlakoztatnád a BD-lejátszót a TV-hez?

Scart-ot ne keress rajtuk, csak HDMI-t, S-VHS-t és normál kompozit videókimenet, ezen 3 közül csak a HDMI visz át hangot, a másik kettőhöz külön kell csatlakoztatni az analóg hangkimenetet a TV-hez, hogy hang is legyen. A CRT-n biztosan nincs HDMI, tehát ott marad az S-VHS (vagy kompozit videó)+analóg hang megoldás, az LCD-n ha van HDMI-bemenet, akkor azt kell használni és lesz hang is, ha a BD setupjában mindent jól beállítasz.

Az már egy másik kérdés, hogy én nem vennék BD-t, ha csak S-VHS, vagy kompozit jelen tudod használni, ugyanis pont a nagy felbontás előnye veszik így el...
0
2009. október 19., hétfő 11:13
Köszi, elolvastam:)
Csak szeretnék biztos lenni benne, hogy jól értem-e...

A konkrét szitu a következő: itthon 2 TV-nk van: a nagyszobában egy CRT, de nem túl régi, rajta DVD-lejátszóval, a kisszobában pedig egy LCD, beépített DVD-vel. Mindkét lejátszó képes dekódolni a DTS-t, viszont egyik TV sztereó hangszórói - melyek ahhoz képest nem is olyan rosszak - sem tudnak megszólaltatni SEMMILYEN DTS-szabvány szerinti hangot, még DTS 5.1-et sem. Tudom, kipróbáltam.

Namármost ezek után arra lennék kíváncsi, hogy ha veszek egy BD-filmet, amin DTS hiper-szuper térhangzás van, azt meg tudom-e hallgatni a TV-ken minden erősítő és egyéb plusz kütyü nélkül, avagy sem? Ha ugyanis a BD-lejátszók egyszerűen lekonvertálják a DTS-HD hangot 5.1-re, azzal én nem leszek kisegítve, amennyiben a TV-k csak a DD-t képesek megszólaltatni. Ha azonban DTS ide vagy oda, minden BD-n van DD hangsáv is az adott nyelven - még ha nincs is külön feltüntetve -, akkor semmi gond sincsen, míg ellenkező esetben mindent dobhatok a kukába, illetve le kell mondanom róla, ami csak DTS.

Bocsi, ha nehéz a felfogásom, de erre van konkrét válasz?:)
0
2009. október 19., hétfő 1:16
Kedves, hogy megköszönöd a válaszokat, de inkább olvasd el őket!
0
2009. október 19., hétfő 0:16
Köszi szépen a válaszokat!
Csak még egy kérdés: ha teszem azt egy BD-n van Dolby True HD magyar és angol hang, akkor a BD-lejátszó mindkettőt lekonvertálja DD 5.1-be? És ha mondjuk DTS-HD mindkét hangsáv, és más magyar vagy angol hang elvileg nincs a lemezen, akkor is rendelkezésre áll a sima DD hang?
0
2009. október 18., vasárnap 23:28
Ez sem pontos. A BD lejátszók csak a sima DD és DTS hangot kötelesek dekódolni.
A DTS-HD egy sima DTS 5.1 adatfolyamból (CORE) és kiegészítő adatokból (EXTENSIONS) áll, a lejátszó, az erősítő vagy a tévé csak kiveszi az előbbi adatot, és tudja dekódolni. A Dolby Digital Plus és TrueHD ilyen formában nem kompatibilis visszafelé, de a lemezre mindig odateszik a sima DD hangsávot is. Egy kis trükkel persze egy hangsávnak látszik, de ez kevésbé hatékony. Nem is nagyon találkozni DD+ hangsávval BD lemezen (ellentétben a HD DVD-vel, ahol kötelezően támogatott).

A lényeg, hogy mindig van olyan hangadat, amit a lejátszó tud dekódolni.
0
2009. október 18., vasárnap 22:31
Ez azért nem teljesen van így. A szabványban inkább az szerepel, hogy a BD-lejátszóknak kell tudniuk lefelé konvertálni az újabb hangformátumokat, tehát elméletileg minden BD-lejátszó képes akár a 7.1 DTS-HD hangból DD 5.1-es hangot varázsolni, hogy a régebbi erősítőknek se legyen gondja az új technikával.
Nincs is minden BD-n eredeti angol DD 5.1 a DTS, vagy a Dolby True HD mellett.
0