Sziasztok!
Bevallom nem nagyon szoktam nézegetni a fórumot, pláne nem írni hozzá, most mégis megteszem, mert valami szöget ütött a fejembe. Nevezetesen a lassan elterjedő BD-lemezeken található hangsávokról lenne szó.
Többször láttam már egy-egy BD-megjelenés kritikái között, hogy miért csak 5.1 vagy neadjisten 2.0 magyar hang került a lemezre. Azt hiszem, főleg az újabb filmek esetében egyértelmű, hogy a kiváló kép mellett a vásárlók elvárják a prémium hangzást. Engem ennek ellenére jobban aggasztanak az olyan BD-kiadványok, melyeken magyarul vagy angolul csak DTS hangsáv található.
Mert mi van akkor, ha én úgymond a kiváló képminőségre jobban gerjedek a mindenféle extrákat kívánó hangzásnál? Természetesen fejet hajtok azok előtt, akik igénylik a minél tökéletesebb, DTS meg True HD térhangzást, mivel teljesen jogos elvárásnak tartom. Mégis, ha valaki csak teszem azt egy HD-képminőséget garantáló LCD TV-vel rendelkezik, és valamilyen módon le tud játszani vele BD-szintű vagy azt megközelítő felbontású filmeket, az mit tegyen, ha a TV legfeljebb a DD5.1 hangsávot képes megszólaltatni? Tapasztalataim szerint ugyanis a forgalomban lévő TV-k a DTS, illetve ennél "magasabb" szabvány esetén nem tudják lejátszani a lemezeken lévő hangsávokat.
Lehet, hogy a geek-ek kinevetnek ezért, de mi van, ha nekem van egy pici szobám, mondjuk egy hálószoba, ahol van egy viszonylag kicsi HD-s TV-m, de komplett házimozirendszerre, erősítővel meg jó sok hangszóróval együtt már nincs helyem, és esetleg pénzem vagy hatalmas igényem sem? Egy HD vagy HD-Ready LCD TV ma már viszont alap, mindenki ilyet vesz, hisz már nem is igen lehet mást kapni. Ha jól tudom, Magyarországon is már majdnem 1 millió háztartásban van ilyen készülék, komplett házimozi rendszer viszont jóval kevesebben. Ezért talán nem lehet rajta csodálkozni, sőt szerintem természetes, ha az ember szeretné kihasználni a technológia által kínált lehetőséget, hogy nagyfelbontásban élvezhesse a különböző filmek képét, a sportműsoroktól kezdve a természetfilmeken át az akciófilmekig, anélkül, hogy a hangtól feltétlenül kirobbanó hatást várna.
Namármost, ha a BD-kre a közeljövőben tényleg csak DTS, True HD és egyéb, plusz hardvert igénylő hangsávokat tesznek, akkor hogyan lehet majd nemhogy élvezni, de egyáltalán megnézni az ilyen filmeket? Ha egy korongra adott nyelven rákerül a minőségi térhangzás, miért ne lehetne mellette egy DD5.1 is, hogy biztosan minél többen meg tudják szólaltatni a hangot? Az a 200-300 MB már csak ráfér egy, a DVD-hez képest nagyságrenddel nagyobb kapacitást biztosító BD-lemezre, vagy nem?
Nektek erről mi a véleményetek? Hurrogjon le nyugodtan, aki ezt lámaságnak gondolja, de szerintem igenis valós problémáról van szó.