Keresés

A Blu-ray, és ami mögötte van... (speckók, tesztek, vélemények, stb.)

2009. október 18., vasárnap 21:56
Szia!

Egy-két hete ugyanezt kérdeztem én is a tapasztalt fórumozóktól és nagyon kielégítő, részletes választ kaptam. Olvass lentebb picit, mert onnan minden világossá válik majd számodra is.
0
2009. október 18., vasárnap 19:12
Köszi, erről még nem hallottam.
Ezek szerint csak egyes BD-filmek adatlapjáról maradtak le bizonyos hangsávok?
Üdv a Tudatos Fogyasztói Társadalomban!
0
2009. október 18., vasárnap 19:09
tudomásom szerint a bd szabvány feltétele, hogy a lemezen legyen normál dolby digital is, tehát bármi eddig és ezután kiadott lemezt meg tudsz hallgatni annélkül hogy plusz hangredszerre kellene költened :)
0
2009. október 18., vasárnap 19:05
Sziasztok!

Bevallom nem nagyon szoktam nézegetni a fórumot, pláne nem írni hozzá, most mégis megteszem, mert valami szöget ütött a fejembe. Nevezetesen a lassan elterjedő BD-lemezeken található hangsávokról lenne szó.

Többször láttam már egy-egy BD-megjelenés kritikái között, hogy miért csak 5.1 vagy neadjisten 2.0 magyar hang került a lemezre. Azt hiszem, főleg az újabb filmek esetében egyértelmű, hogy a kiváló kép mellett a vásárlók elvárják a prémium hangzást. Engem ennek ellenére jobban aggasztanak az olyan BD-kiadványok, melyeken magyarul vagy angolul csak DTS hangsáv található.

Mert mi van akkor, ha én úgymond a kiváló képminőségre jobban gerjedek a mindenféle extrákat kívánó hangzásnál? Természetesen fejet hajtok azok előtt, akik igénylik a minél tökéletesebb, DTS meg True HD térhangzást, mivel teljesen jogos elvárásnak tartom. Mégis, ha valaki csak teszem azt egy HD-képminőséget garantáló LCD TV-vel rendelkezik, és valamilyen módon le tud játszani vele BD-szintű vagy azt megközelítő felbontású filmeket, az mit tegyen, ha a TV legfeljebb a DD5.1 hangsávot képes megszólaltatni? Tapasztalataim szerint ugyanis a forgalomban lévő TV-k a DTS, illetve ennél "magasabb" szabvány esetén nem tudják lejátszani a lemezeken lévő hangsávokat.

Lehet, hogy a geek-ek kinevetnek ezért, de mi van, ha nekem van egy pici szobám, mondjuk egy hálószoba, ahol van egy viszonylag kicsi HD-s TV-m, de komplett házimozirendszerre, erősítővel meg jó sok hangszóróval együtt már nincs helyem, és esetleg pénzem vagy hatalmas igényem sem? Egy HD vagy HD-Ready LCD TV ma már viszont alap, mindenki ilyet vesz, hisz már nem is igen lehet mást kapni. Ha jól tudom, Magyarországon is már majdnem 1 millió háztartásban van ilyen készülék, komplett házimozi rendszer viszont jóval kevesebben. Ezért talán nem lehet rajta csodálkozni, sőt szerintem természetes, ha az ember szeretné kihasználni a technológia által kínált lehetőséget, hogy nagyfelbontásban élvezhesse a különböző filmek képét, a sportműsoroktól kezdve a természetfilmeken át az akciófilmekig, anélkül, hogy a hangtól feltétlenül kirobbanó hatást várna.

Namármost, ha a BD-kre a közeljövőben tényleg csak DTS, True HD és egyéb, plusz hardvert igénylő hangsávokat tesznek, akkor hogyan lehet majd nemhogy élvezni, de egyáltalán megnézni az ilyen filmeket? Ha egy korongra adott nyelven rákerül a minőségi térhangzás, miért ne lehetne mellette egy DD5.1 is, hogy biztosan minél többen meg tudják szólaltatni a hangot? Az a 200-300 MB már csak ráfér egy, a DVD-hez képest nagyságrenddel nagyobb kapacitást biztosító BD-lemezre, vagy nem?

Nektek erről mi a véleményetek? Hurrogjon le nyugodtan, aki ezt lámaságnak gondolja, de szerintem igenis valós problémáról van szó.
Üdv a Tudatos Fogyasztói Társadalomban!
0
2009. október 13., kedd 22:52
Kötekedhetsz ha ez kielégít....  nem tudom melyik mondatomból olvastad ki hogy másik készüléket nem néztem meg előtte, úgy hogy a kötekedésed ingatag lábakon áll, de azért próbálkozhatsz ha ez a vágyad :)
0
2009. október 13., kedd 22:34
Csak én is kötekedem, mint ahogy Te szoktál. Van egy lejátszód amire kijelented, hogy ennél jobbat még nem láttál. Tessék elmenni egy házimozi stúdióba és kismillió jobb készüléket tudnak mutatni, mint a Tied. Az én Denon DVD2500BT lejátszómnál is van jobb... csak ennyi.
0
2009. október 13., kedd 17:01
Miről beszélsz?
0
2009. október 13., kedd 16:35
Nem hiszed el, de ugyanezt már eleve bele akartam írni a post-omba, csak hajnal volt, fáradt voltam már...
Amúgy az egész cikkre jellemző, hogy egyáltalán nem olyan negatív a végkicsengése, mint amit a cím sejtet. Persze egy pozitívabb címmel biztosan kevesebben olvasnák el... Így viszont azonnal ráharapnak azok is, akik még nem ruháztak be a BD-be, és dörzsölik a markukat, hogy milyen okosak voltak, hiszen lám-lám, ez az egész technológia alig született meg, és máris halálra van ítélve...
Aztán persze ha veszed a fáradságot, és végigolvasod az egész cikket (ne legyenek illúzióink: bunkóék nem fogják ezt tenni, nekik kábé elég az index főcímeit is elolvasni ahhoz, hogy megfellebbezhetetlen értékítéletet alkossanak a világ dolgairól), kiderül, hogy nem ennyire sötét az összkép, csak annyi van, hogy itthon lassabban terjed a BD, mint a világ gazdagabb részein.
Én mondjuk kicsit keveslem a cikkben írt tizenvalahányezer darab BD-lejátszásra alkalmas magyarországi készüléket. Mintha valahol korábban ennél nagyobb számot írtak volna.
Összességében számomra az a tanulság, hogy itthon nagyon rossz a PR-ja a BD-nek, amiben azért komoly felelőssége van a készülék-gyártóknak és a kiadóknak is. Szinte kizárólag olyan emberek írnak cikkeket a témáról, akikről süt, hogy saját maguk sem értik a technológia előnyeit, nem lelkesednek érte, és mivel még ők maguk sem ruháztak be ebbe, ezért a cikkeikkel is azt próbálják igazolni, hogy jól döntöttek. Ha nekik nem jó, másnak se legyen az...
Ezt a trendet kéne a gyártóknak és kiadóknak egy kis PR-ra költött pénzzel befolyásolniuk: etetni kéne a tehenet ahhoz, hogy később fejni lehessen...
0
2009. október 13., kedd 12:00
Akkor most én leszek Te, csakhogy ne mindig Te kötekedjél :-)

Mekkora butaságokat beszélsz! A Denon DVD2500BT-nél még nem találtam jobbat...
0
2009. október 13., kedd 11:01
Én nem játszok és nem volt fontos, hogy a néhány bd-n fellelhető netet igénylő extrákat nézegessem. Ami fontos volt az a kép és hangminőség, d efőleg a kép, a színek, felkonvertálás meg miegymás és ebben pedig a pioneer 51fd asztali lejátszótól nem találtam jobbat. Most kellene egy másik lejátszó, az egy plasmára lenne kötve ott viszont az érdekesség kedvéért elgondolkozok majd a ps3-on...  Egy sima, egy fordított... :P
0
2009. október 13., kedd 10:05
Ebben a cikkben leginkább az index címadási technikája érdemel figyelmet. A link címe ugyanis az, hogy A BLU-RAY NEM LUXUS. Csakhogy ez majdnem pozitív üzenet lenne, tehát a szerkesztő gondolt egy nagyot, és kitalálta, hogy a blu-ray piac úgy ahogy van, gyakorlatilag világszerte pusztulásra van ítélve, már a Gladiátor sem tudja megmenteni. Ehhez képest külföldön stabil és egyre nagyobb piaca van a BD-nek.
0
2009. október 13., kedd 7:45
index: "A Gladiátor sem menti meg a blu-ray piacot"

http://index.hu/kultur/cinematrix/ccikkek/2009/10/12/a_blu-ray_nem_luxus/
0
2009. október 13., kedd 7:43
Szerintem kevesen vannak, akiknek asztali lejátszójuk és PS3-asuk is van egyszerre... Ezért akinek asztali lejátszója van, az valószínűleg azt fogja Neked ajánlani, akinek meg PS3-asa, az meg azt. Nekem asztali lejátszóm van, egy Panasonic BD 80-as. Nagyon ajánlom. :)
(Igaz, engem tökéletesen hidegen hagynak a játékok...)
0
2009. október 12., hétfő 22:24
Egy eleddig DVD-n meg nem jelent film...

Szex, hazugság, videó BD (magyar szinkron és felirat):

http://www.dvdsvet.cz/blu-ray/sex-lzi-a-video-blu-ray-p111362/
0
2009. október 12., hétfő 21:30
Valaki aki tud infót, hogy a hmv-n milyen bd-k vannak magyar vonatkozással?Át küldené nekem:)plzköszönöm
0
2009. október 12., hétfő 21:12
Akinek már vannak BD lemezei, melyik a jobb: Egy sima asztali lejátszó, vagy a PS3? Mit ajánlotok vásárlásra?
0
2009. október 12., hétfő 20:05
12 menet  BD   magyar szinkron és felirat:

http://www.cinefacts.de/blu_ray/db/details.php?id=52708
0
2009. október 12., hétfő 14:43
Szerintem nem nyúltak bele, ilyen ez BD-n!
0
2009. október 12., hétfő 14:39
Igen hasonló. Szerintem nagyon jó a kép, köröket ver a DVD-re!
0
2009. október 12., hétfő 14:38
a boncolásos képnél és az alatta lévő másik kettőnél pl. nagyon szembetűnő.
0
2009. október 12., hétfő 14:36
dvd kiadáshoz képest ennyire szembetűnő a változás, mint ahogy a fotókon látszik?illetve, pont ilyen a képe a BR-nek?
0
2009. október 12., hétfő 14:31
mondjuk én csak a képeket néztem meg, de amúgy sincs szemem az ilyenekhez
0
2009. október 12., hétfő 14:11
nekem úgy tűnik, hogy photoshoppal belenyúltak a képekbe, amik az oldalon láthatóak.

("more sharpen")
0
2009. október 12., hétfő 13:28
képek alapján nekem túl világosnak tűnik a new york ripper, ebben szerintem jobb a dvd
viszont a képélesség nagyon szép
0
2009. október 12., hétfő 13:24
Nekem már megvan, és mondhatom, szép munkát végeztek a filmmel!
0