Enny!
"A DVD filmeket teljes szépségükben egy 852*480-as plazmán lehet élvezni nem egy FullHD tévén...."
Ha már fikázunk valakit, legalább mi ne csúsztassunk. A PAL DVD-khez kevés a 852x480. Azt a felbontást az NTSC szabványhoz igazították.
A DVD-ket teljes pompájukban egy legalább HD Ready plazmán lehet élvezni, 1024x768 felbontástól.
A skálázásról meg... úgy emlékszem, itt is volt már téma: kérdés, a TV vagy a lejátszó végzi-e jobban? De ha abból indulok ki, hogy pl. nálam a DVD felbontása 720x576, a TV-m felbontása meg 1024x768, és mivel egy felskálázó játékos feltehetően nem fog 1024x768-ra konvertálni, én talán maradnék a HDMI-n keresztüli SD felbontásnál, amit így csak egyszer kell felskálázni, nem pedig egyszer fel, egyszer le, ami ugye kétszer rontja a képminőséget... Persze elképzelhető, hogy a lejátszó annyival jobban végzi a dolgát, mint a TV, hogy a kétszeri konverzió után is jobb legyen az eredmény, látatlanban én logikusabbnak érzem az SD kimenetet.
És erről be is ugrott egy kérdés, talán ti tudjátok a választ: mi van a kép leeső részével? Tudjátok, kb. 2,5-2,5% szélességű terület leesik körben a képről, ennyivel kevesebbet látunk egy SD adásból a TV-n. A HD-nél úgy tudom, ez már nincs, ott az 1920x1080 teljes méretében látszik - ha mégsem, az oltári nagy baromság, mert akkor ott is skálázni kell a képet a panel és a vágott kép eltérő pixelszáma miatt. Ha tehát a lejátszó az SD képet HD-re skálázza, majd HDMI-n keresztül elküldi a TV-re, gondolom, ott sem esik le az összességében 5%-nyi képszélesség, hiszen feltehetően 720x576-ból lesz éppen 1920x1080 képpont. És mi van akkor, ha a 720x576-ot egy-az-egyben küldi ki? Ott is leeső képszélek nélkül jeleníti meg a TV? Vagy ez már TV-függő? Netán ha a teljes képet látni akarom, nem kerülhetem meg a HD-re skálázást? Vagy maga a lejátszó is csak az egyébként is látható, kb. 648x518 képpontnyi területet skálázza 1920x1080-ra, és SD tartalmat lehetetlen leeső képszélek nélkül nézni a TV-n?
Kíváncsian várom a válaszokat. :-)
Vicces gyerek vagy Sully, ezt díjazom. Téged nyírlak ki utolsónak.