Keresés

A Blu-ray, és ami mögötte van... (speckók, tesztek, vélemények, stb.)

2009. október 3., szombat 10:01
Mindehhez vehetsz egy batár nagy tévét, merugyebár a pöcs 82 centisen alig látszik valami különbség (mondják), na meg olyan meg már csak a lúzer dévédéseknek van.
most posts by TM
0
2009. október 3., szombat 9:58
láttál már 150-200 ezer forintos dvd lejátszón lejátszott anyagot? van ilyen tapasztalatod? vagy csak újabb lehetőséget érzel arra hogy hiányos technikai tudásodat megcsillogtasd, hogy aztán valaki majd jöjjön és szépen helyére tegye a dolgokat? félre ne érts, nincs bajom veled, csupán azzal, hogy olyanokat próbálsz állítani, olyan stílusban ami mögött azt érzem, hogy nincs kellő megalapozott információ és hiteles tudásanyag.
0
2009. október 3., szombat 9:45
valóban nem lehet számszerűsíteni, mint ahogy azon sem fogsz fennakadni, hogy bruce wayne-nek cserepes a szája, hisz a valóságban sem ezzel lennél elfoglalva, ha eléd állna batman. :) a film nagy felbontásban teljesebb lesz, átütőbb, filmszerűbb - nem feltétlenül élethű, - hisz sok rendező a szűrőkkel, zajeffektusokkal, egyebekkel nem az élethűségre törekszik -, hanem eredethűbb: maximálisan megközelíti azt az élményt, amit a film alkotói megálmodtak, amikor a vágószoba melletti kis privát vetítőtermükben ellenőrizték a filmet. ha éppenséggel az volt a céljuk, hogy ablakot nyissanak a világra (ilyenek a természetfilmek), akkor azt fogod látni, ha pedig az, hogy egy mocskos, karcos ókori csatát láss sok lassításal, akkor pedig azt - s nem fogsz fennakadni a szemcsék sűrűsége miatt hátast dobó dvd-transzfer hibáin. pl. a WATCHMEN esetében sem fog benned minden másodpercben tudatosulni, hogy dr. manhattan mennyire aprólékosan ki van dolgozva (pórusok a bőrön, anyajegyek, ráncok, erek, szőszálak...), egyszerűen csak jobban elhiszed a figurát, ugyanis a szemed valóságosabbnak látja - még az effektusok ellenére is. ezzel rorschach is egyetért.
0
2009. október 3., szombat 9:28
Enny!

Úgy értettem, hogy a cikket "fikáztad"... A BD minőségbeli fölénye - illetve annyak technikai lehetősége! - tényleg megkérdőjelezhetetlen.

Egyébiránt minden hozzászólóval egyetértek, overscan ügyben azonban nem nagyon lettem okosabb.

Természetesen mindenkinek igaza van abban, hogy a felskálázott SD kép sosem lesz natív HD, ugyanakkor az SD is kellőképpen szépen mutathat, ha jó a transzfer, még egy középkategóriás lejátszóval is. Én legalábbis olykor még most is leeső állal nézem a 106 centis plazmán egy-egy DVD képét.

Na, mindegy. Előbb-utóbb majd én is rácsodálkozok a HD élményre.

Más.

Vajon mennyi képi információt képes felfogni az emberi agy? Tele a net screenshot-okkal, melyeken remekül össze lehet vetni az SD/HD képminőséget. Igenám, de ugye ezek állóképek. Nyilván sokkal-de-sokkal jobban mutat egy 2 megapixeles fénykép, mint egy 0,4 megapixeles, de ezeket a képeket hosszú-hosszú másodpercekig vizslathatjuk...

Ha mozgásában nézzük, akkor az SD-nél másodpercenként 10 megapixel képinfó jut el hozzánk, míg HD-nél 50 megapixel. Nem is annyira a számokon van a hangsúly, hanem az érzékelhető különbségen. Ha állóképként 5x annyira részletgazdagnak érzékelem is a képet - hiszen valóban ennyi a különbség, - mozgásában is ötször annyira jónak látom?

Jó, ez a kérdés költői, az élményt nyilván nem lehet számszerűsíteni...
Vicces gyerek vagy Sully, ezt díjazom. Téged nyírlak ki utolsónak.
0
2009. október 2., péntek 11:34
Esetleg van valakinek személyes tapasztalata a Csoda a jégen BD-vel kapcsolatban? Megköszönném ha megosztaná velem.
0
2009. október 2., péntek 0:16
http://www.blu-ray.com/movies/The-Mel-Brooks-Collection-Blu-ray/7110/
0
2009. október 1., csütörtök 20:00
Milyen igaz, tényleg Nick Cage volt. :)
0
2009. október 1., csütörtök 12:47
Lesznek karácsonyig Warner BD-k a PRO VIDEO-tól itthon?

0
2009. október 1., csütörtök 10:37
Ez így van, attól hogy felskálázott képet lát az ember, az még egyáltalán nem natív HD, a kép ugyanaz marad, mert ahol már eleve gyengébb felbontású a transzfer, ahhoz utólag hozzáadni nem lehet semmit...
0
2009. október 1., csütörtök 10:35
Szia Gyulus!

Ezt a mondatot egyáltalán nem "fikázásnak" szántam. Egyszerűen a felskálázott kép véleményem szerint csak arra jó, hogy meg tudd nézni a DVD-ket a nagyobb felbontású TV-ken. Hiába skálázzuk fel, attól még képrészleteket nem fog hozzátenni a filmhez sem a TV sem a lejátszó.

A high end DVD lejátszókkal valóban szép eredményeket lehet elérni mondjuk 150-200 ezer forintért, de ennyi pénzből már bőven lehet vásárolni egy középkategóriás BD lejátszót. Itt most nem arról volt szó, hogy én fikáznám a DVD-t, egyszerűen a cikkben valótlanságokat állítanak, és megkérdőjelezik a BD minőségbeli fölényét, ami egy oltári nagy b@romság
0
2009. október 1., csütörtök 9:04
ez az "erőszakosabb" egyébként ugyanaz, ami nálunk is megjelent dvd-n, sőt, moziban is ezt a változatot láthattuk. csak az amerikaiakat és az angolokat fosztották meg néhány másodpercnyi durvulástól, amit aztán visszatettek a dvd/bd-változatba. így hirdethették meg erőszakosabbnak.
0
2009. október 1., csütörtök 8:53
SPI így nem valószínű,hogy jön BD-n A képlet.

Amit viszont én szeretnék az SPI-től az Elrabolva BD,de sajnos ez sem igen lesz.

(Angoloknál az Elrabolva erőszakosabbra vágott verzióban jön BD-n,persze magyar vonatkozás nélkül DTS-HD  Master Audio eredeti hangsávval.)
0
2009. október 1., csütörtök 3:57
A kisfelbontású plazmás hozzászólás tényleg hülyeség, de azt tegyük hozzá, hogy egy gyenge lejátszó és/vagy tévé kombinációjában a felskálázott kép lehet nagyon kaki. A jó DVD lejátszók nem véletlenül drágák még mindig, csodákat tudnak művelni az öregedő formátummal.

Mindenképpen érdemes kipróbálni a lejátszó natív és felskálázott kimenetét is. Teljes mértékben a konkrét készülékektől függ, hogy melyik ad jobb eredményt.

Az overscan eléggé tv-függő, de tapasztalatom szerint a fullhd tévék az 1080p jelet automatikusan 1:1 arányban jelenítik meg, míg a többi felbontás esetén az overscan vagy adott, vagy kapcsolható. A lejátszó biztosan nem vág le a képből, legfeljebb néhány pixelnyit, de azt sem a skálázás során.
0
2009. október 1., csütörtök 3:10
A Képletben nem Tom Hanks szerepel, hanem Nicolas Cage. :)
0
2009. október 1., csütörtök 2:57
Bocs, a film magyar címe helyesen: Képlet.
0
2009. október 1., csütörtök 2:54
Tud valaki arról valamit, hogy A képlet (Knowing) c. film várható-e itthon BD-n? A DVD okt. 20-án jelenik meg.
Lehet rajta vitatkozni, hogy a film jó-e vagy sem (nekem speciel tetszett, a sok Tom Hanks-et ért kritika ellenére is), de az biztos, hogy van benne egy-két jelenet, amit szívesen megnéznék BD-n. A külföldi kritikák is egyfajta BD-demóként emlegetik a lemezt.
Ha itthon nem várható, megrendelem kintről...
0
2009. szeptember 30., szerda 22:28
Excsajok szelleme   BD magyar felirat (szinkron nincs feltüntetve,de valószínű):

http://www.provideo.ro/Catalogs/Blu-ray/Blu-ray/Fantomele-fostelor-iubite-BD-/4426p.aspx
0
2009. szeptember 29., kedd 17:05
szerintem ez arra céloz, hogy 2009-ben ilyen filmek jelentek meg, illetve fognak megjelenni, hisz a HALÁLOS IRAM már megjelent.
0
2009. szeptember 29., kedd 17:01
DVD EXTRÁN OLVASHATÓ:

"A filmforgalmazók Blu-ray HD-lemez kínálata folyamatosan bővül, 2009-ben olyan sikerfilmek várhatók, mint a Gladiátor, a Bond sorozat, a Terminátor – Megváltás, az Angyalok és démonok, a Halálos iram, a Transformers 2., a Közellenségek, a Jégkorszak legújabb része és a teljes jeges trilógia, valamint a Disney klasszikusa, a Hófehérke. "

Tényleg várható karácsonyig a Bond sorozat folytatása,vagy csak elírás?
0
2009. szeptember 27., vasárnap 10:38
Enny!

"A DVD filmeket teljes szépségükben egy 852*480-as plazmán lehet élvezni nem egy FullHD tévén...."

Ha már fikázunk valakit, legalább mi ne csúsztassunk. A PAL DVD-khez kevés a 852x480. Azt a felbontást az NTSC szabványhoz igazították.

A DVD-ket teljes pompájukban egy legalább HD Ready plazmán lehet élvezni, 1024x768 felbontástól.

A skálázásról meg... úgy emlékszem, itt is volt már téma: kérdés, a TV vagy a lejátszó végzi-e jobban? De ha abból indulok ki, hogy pl. nálam a DVD felbontása 720x576, a TV-m felbontása meg 1024x768, és mivel egy felskálázó játékos feltehetően nem fog 1024x768-ra konvertálni, én talán maradnék a HDMI-n keresztüli SD felbontásnál, amit így csak egyszer kell felskálázni, nem pedig egyszer fel, egyszer le, ami ugye kétszer rontja a képminőséget... Persze elképzelhető, hogy a lejátszó annyival jobban végzi a dolgát, mint a TV, hogy a kétszeri konverzió után is jobb legyen az eredmény, látatlanban én logikusabbnak érzem az SD kimenetet.

És erről be is ugrott egy kérdés, talán ti tudjátok a választ: mi van a kép leeső részével? Tudjátok, kb. 2,5-2,5% szélességű terület leesik körben a képről, ennyivel kevesebbet látunk egy SD adásból a TV-n. A HD-nél úgy tudom, ez már nincs, ott az 1920x1080 teljes méretében látszik - ha mégsem, az oltári nagy baromság, mert akkor ott is skálázni kell a képet a panel és a vágott kép eltérő pixelszáma miatt. Ha tehát a lejátszó az SD képet HD-re skálázza, majd HDMI-n keresztül elküldi a TV-re, gondolom, ott sem esik le az összességében 5%-nyi képszélesség, hiszen feltehetően 720x576-ból lesz éppen 1920x1080 képpont. És mi van akkor, ha a 720x576-ot egy-az-egyben küldi ki? Ott is leeső képszélek nélkül jeleníti meg a TV? Vagy ez már TV-függő? Netán ha a teljes képet látni akarom, nem kerülhetem meg a HD-re skálázást? Vagy maga a lejátszó is csak az egyébként is látható, kb. 648x518 képpontnyi területet skálázza 1920x1080-ra, és SD tartalmat lehetetlen leeső képszélek nélkül nézni a TV-n?

Kíváncsian várom a válaszokat. :-)
Vicces gyerek vagy Sully, ezt díjazom. Téged nyírlak ki utolsónak.
0
2009. szeptember 27., vasárnap 9:45
nincs rajta optikális kimenet... és ezzel szemben csak egyetlen hdmi kiment van rajta. nálam ez bukta. :(
0
2009. szeptember 27., vasárnap 2:57
Hát, én most végeztem a Constantine BD-vel, két hete meg DVD-n néztem meg (akkor döntöttem el, hogy HD-ben kell nekem). Sem képileg, sem hangilag nem összeegyeztethető a két formátumon a film minősége, a kék javára dől a mérleg, természetesen...

Ami meg a régiómentes BD-lejátszó hazai használatát illeti, derceto kolléga az illetékes az ügyben, neki is USÁ-ból van playere...
0
2009. szeptember 27., vasárnap 2:03
Inkább 260. :) Persze az is elég baráti. Biztosan bedugható ez egy itthoni konnektorba?
0
2009. szeptember 27., vasárnap 2:00
Egyébként eléggé elkeserítőek a hozzászólások is a cikkhez... Sajnos tükrözik az átlagember tájékozottságát. (Bezzeg az üvegből készült CD-lemezek hangminősége, na az már valami! Jesszusom.)
0
2009. szeptember 27., vasárnap 1:53
Neee, ne hozzuk már be ide is a politikát. Ezt a cikket egyszerűen egy hozzá nem értő ember írta (sajnos ez a Népszabi szinte valamennyi, tech-témájú cikkére igaz...), akinek csak az volt fontos, hogy olyat írjon, amit az emberek szívesen olvasnak - és amitől feltehetően ő is jobban érzi magát (hiszen nyilvánvalóan neki sincs otthon BD-játékosa). Márpedig a többség, akinek még valóban nagyon drága ez a formátum, akkor érzi jól magát, ha igazolva látja, hogy tulajdonképpen nem veszít vele semmit, ha megmarad a jó öreg DVD-nél. Hiszen az újság is megírta, hogy a DVD-vel is el lehet érni ugyanazt a képminőséget, mint a BD-vel...
Emlékszem, amíg annak idején nem volt mobiltelefonom, meg voltam róla győződve, hogy az nekem tök felesleges, flancoljon csak vele a sok pojáca. Ki hallott már ilyet, az utcán, menet közben telefonálni...! :)
0