Keresés

A Blu-ray, és ami mögötte van... (speckók, tesztek, vélemények, stb.)

2009. július 22., szerda 20:29
mennyi gyönyörüség van a lengyeleknél amikről mi még álmodni sem merünk!  :(
0
2009. július 22., szerda 20:26
na végre!!!!!!!!!   :)

nagyon vártam már. kiváncsi leszek hozzánk mikor jön be!
0
2009. július 22., szerda 20:24
A sziget               BD  magyar felirat és szinkron:

http://www.bluedvd.pl/p/pl/ga014/wyspa+blu-ray.html

/Mivel FHE így nálunk is esélyes./
0
2009. július 22., szerda 19:33
Amerikában azért teszik fel a netre a sorozat-epizódokat, mert így próbálják mérsékelni a torrentek miatt kiesett nézők számát. Ezeken az oldalakon reklámokat helyeznek el, ezzel növelik egy kicsit a bevételüket. Az egyes epizódok meg is vásárolhatók letöltésre, de még ezek együtt sem hoznak annyit, mint amennyi nézőt buknak a net miatt. Mondom: kézzelfogható már most a visszaesés a sorozatok számát és minőségét (költségvetését) illetően.
Az európai "népszerűsítés" terén van némi igazad, ez így is volt régebben, de most a visszájára fordult a dolog. Ha csak egy nappal később lenne látható mondjuk a magyar tévében egy epizód, mint az amerikaiban, már akkor is rengeteg nézőt veszítene a tévé, hiszen mégis ki a fene akar egy negyvenperces epizódot egy órán át nézni reklámokkal tarkítva, ha ott a vinyóján a reklámoktól megfosztott változat HD-ben? És a sorozatok DVD-forgalmán is tisztán látszik, hogy évről évre kevesebben veszik meg a sorozatokat is, mert elég volt az amerikai torrent változat is egyszer. De az idő majd eldönti, hogy mi lesz a TV-vel.
0
2009. július 22., szerda 19:19
A net-megvonásnak jó volna látni a technikai hátterét (tehát mi alapján döntik el, hogy most megérett-e az ügyfél a net-elvonásra, vagy nem - szűrik a forgalmat, tiltanak címeket stb.), hogy pontosan hogy is működne, bár nálunk szerintem ezt sem volna olyan könnyű keresztülvinni.

A kinti sorozatvetítésről én annyit tudok, hogy kint felesleges torrentezni (sorozatok esetében), hiszen ha lemaradt az ember, felmegy az adott csatorna honlapjára és ingyen - vagy nevetséges összegért - megnézheti az elmulasztott részt jó minőségben. De ezt majd egy sorozatokhoz nálam jobban jártas ember, vagy aki már használt ilyet elmondja. Sajnos csak amerikai nézők élvezhetik ezt.

A sorozatok "szabad áramlása" inkább az európai vetítésekre van hatással, rengeteg rajongót (=potenciális pénzforrás) szerez egy-egy sorozat a hivatalos bemutató előtt is (azok közül azért bőven akadnak, akik megveszik a sorozathoz kapcsolódó cuccokat, majd a DVD-kiadást).

Hál  Istennek itt is kezdik észrevenni, hogy nem szabad hónapokat, éveket várni egy-egy sorozattal, hanem az amerikai premier után, amint lehet már vetíteni kell - aztán persze lehet, hogy ami odakint siker, az nálunk fejre áll -.

Mivel rájöttek erre, hogy rögtön vetíteni kell, így lehetünk 1 résszel a német nézők előtt a Fringe - Rejtély sorozat esetében :) A Két és fél pasi esetében pedig utolértük a kintieket. Ahogy a Dexter esetében is, és még számtalan nagy sorozat esetében is.
0
2009. július 22., szerda 19:04
Ha a net-megvonást a törvényben rögzítenék (mint a franciák tervezik), akkor szolgáltatótól függetlenül nem lehetne egy adott lakcímre x ideig netet bevezetni egyik társaságnak sem. Olyan, mint amikor a rendőr elveszi a jogsidat ittas vezetésért. Nem mehetsz el egy másik autósiskolába, hogy gyorsan újat szerezz.

A Ne lopj! reklám (főleg az átugorhatatlan) szerintem is balfaszság és kontraproduktív, de ezért legalább nem a magyarokat kell szidni, mert egy nemzetközi balfaszságról van szó.

Inkább azt kellene bemutatni, hogy a kalózkodás már most milyen hatással van a szórakoztatóiparra, méghozzá életszerű, emberközeli példákkal.
Ott vannak például a népszerű TV-sorozatok, amelyek sorra buknak meg, vagy sorra törölnek a műsorból az amerikai tévék. Az kézzelfogható kár egy rajongó számára, hogy azért nem folytatódik a TV-ben a kedvenc sorozata, mert a torrent-nézők miatt kevesebb a sugárzáskor mért nézőszám, kevesebb a hirdetési bevétel és - szintén a torrent miatt - a DVD-eladások is csökkentek, tehát ott is bevételkiesés történt. Az amerikai csatornák többsége a következő évadban a korábbinál kevesebb "forgatókönyvezett" sorozatnak adott zöld utat (értsd: fikciós sorozatnak), mert egy LOST, egy DRÓT, egy Vészhelyzet, egy Chuck, de még egy 24 is hatalmas kockázatot és költséget jelent, miközben közel ugyanolyan nézőszámot lehet most már produkálni egy szar valóságshow-val, vagy primitív embertetris-es műsorokkal, amelyeket fillérekért lehet legyártani.
A torrentes sorozatrajongók mindig azzal védekeznek, hogy a netes "terjesztés" során lett kult egy csomó sorozat és szerzett még több rajongót. Na igen, de az alkotók, meg a sorozatokat finanszírozó tévécsatornák nagyjából tojnak arra, hogy hatmillióan látták letöltve a 24 legújabb évadát, ha a tévében csak hárommillióan nézték, és évről évre kevesebben ülnek le a reklámokkal megszakított változat elé, mert nekik abból nincs pénzük, hogy a neten viszont évről évre több a rajongó.
És még sorolhatnám, hogy hány népszerű együttes, énekes, zenész ücsörög inkább a babérjain és él a korábbi évtizedekben felhalmozott vagyonából, vagy (ha nem volt ilyen szerencsés) ment el egy másik szakmába dolgozni ahelyett, hogy újabb lemezeken dolgozna, mert nem lát már fantáziát a lemezkiadásban.
Szóval ilyesmikkel lehetne foglalkozni. Meg kellene interjúvoli Jack Bauert, hogy mondja már el a rajongóinak: attól még, hogy szeretik őt és a sorozatot, nem biztos, hogy lesz kilencedik évad, mert ha csak az nézi meg a reklámokkal tarkított adást, aki kivágja a két csipogás közötti mosópor-reklámokat mielőtt fellöki a netre, akkor a mosóporgyártó cég legközelebb már nem fizet azért, hogy megjelenhessen Jack Bauer mellett.
0
2009. július 22., szerda 18:55
Az azért nem nevetséges,h pl. (V.M.) van egy sorozat ami több mint egy éve kapható odakint magyar vonatkozásal a kiadó behirdeti és még az egyéves csúszást is tovább tetézi még félévvel "technikai okok miatt". Mi az a technikai ok? Mert a lemez már ténylegesen kint van több mint egy éve,tehát a kiadvány nem lehet ok. Csak a hülye huzavonájuk. Ugyanez ez van az Odaáttal is. Mire a kegyes kiadó behozza addigra már senkinek nem kell mert kintről behozatja a kiadó hülye tökölése miatt.
De maradjunk akár a BD-knél. Ott van a Daredevil vagy a Tűzben edzet férfi, Szükségállapott és még kitudja hány kiadvány amiken rajta vagyunk és basznak behozni. De a baromságot (lásd: Pompomsrác,stb) azok jönnek és az ilyen nem fogyó hülyeségek alapján szürik le,h nincs kerelet. Persze,h a baromságra nincs kereslett,ami meg fogyna baszik behozni a mindenható kiadó!!!!!!!!!!!!!!!!
0
2009. július 22., szerda 18:51
Szerintem nem nehéz belátni, miért érdemes kihasználni a bd live-ot, és feliratot elérhetővé tenni, mondjuk egy összeurópai bd megjelenésen. A kiadó megspórolná a magyar kiadás költségeit, a feliratot megvenné a mozifilm magyar forgalmazójától  és elérhetővé tenné bd live-on. Persze, nem vagyok tisztában a bd gyártás költségeivel, de nem gondolnám, hogy ez százezrekbe kerülne egy film esetén. A legnagyobb kiadás a felirat jogának a megvásárlása, ami ugye elvileg rendelkezésre áll, a mozifilm magyar fogalmazásakor megtörtént a fordítás, nem kell még egyszer lefordíttatni.

Véleményem szerint a bd egy darabig megmarad a dvd mellett, mint high end alternatíva, aztán mindkettő elhal, az emberek egy mozijegy áráért fogják letölteni otthonukban a filmeket, és élvezhetik a nagyfelbontású képet és hangot. Ha, egy kicsivel többet fizetnek még HDD-re is írhatják azokat.
Hamarosan már a mozikban is vinyóról vetitik a filmeket, nem fizikai filmszalagról, ez a szép, új világ...

0
2009. július 22., szerda 18:39
De annyi biztos, hogy szemléletváltásra szükség van, felhasználói részről is. De sajnos ez a legnehezebb - rendet rakni a fejekben :(
0
2009. július 22., szerda 18:38
Lehet teszek egy próbát :)
0
2009. július 22., szerda 18:38
Igen, a tájékoztatás tényleg nem lenne rossz - de nálunk ezt a felvilágosító kampányt is elszúrnák, olyan elbaltázott ne lopj reklámok mennének, tutira. Nagyon sokan nem tudják, vagy nem akarják tudni, hogy a filmek letöltése bűncselekmény.

A net-megvonás, és a szankciókat szerintem egyik cég sem fogja bevállalni, mert amelyik mégis, az meg is ásta a sírhelyét. Mert szépen az ügyfelek átmennek egy másikhoz.
0
2009. július 22., szerda 18:35
Ez korrekt, de erre most is vannak szabályok. Ha selejtes a termék, akkor a forgalmazónak kötelessége cserélni, ha tévesen szerepelnek adatok a borítón, akkor szintén köteles visszavenni és serintem ez működik is. A másik oldalon nem tudok olyan példát mondani, amikor a szerzői jog tulajdonosa tudta volna érvényesíteni valakivel szemben a jogait.
0
2009. július 22., szerda 18:33
Rosszul fogalmaztam: az internet-használók megrendszabályzásáról szóltam.
Tudom, hogy a net most olyan, mint egykor a vadnyugat volt, de szerintem például a francia kezdeményezés jó irány. Tájékoztatni kell az embereket, hogy mi legális és mi nem (ezt törvényben is rögzíteni kell), aztán jöhetnek a figyelmeztetések és a net-megvonás. Szerintem ez komoly és arányos szankció, és hosszú távon segíthet a legális tartalmak terjedésének.
0
2009. július 22., szerda 18:32
De persze ha a felhasználót szabályozzák - tiltani hülyeség, mert a tiltott gyümölcs, ahogy tudjuk, mindig édesebb -, a másik oldalt sem ártana ellenőrizni, szabályozni (gondolok itt a selejtes kiadványokra, vagy hiányzó tartalmakra, ami szerepel a borítón, és még sincs rajta stb. stb. és ennek semmi köze a haldokló dvd-piachoz)
0
2009. július 22., szerda 18:29
Ez nem egészen így van: én úgy tudom, hogy a koleszokban van szabályzat, az már más kérdés, hogy mennyire tartják vagy tartatják be.

Az internet szabályozása pedig nagy falat, és bizony sok-sok bicska beletörne. Mert milyen tartalom az, ami megengedett, és mi az, ami nem? Hol húzzuk meg a határvonalat?

Ha úgy működne, mint pl. az ORTT, hogy hoznak egy ítéletet, ezt persze megtámadják, mert mégsem úgy volt, és aztán szépen nem lesz semmi sem, büntetés meg pláne (pénzbüntetés max., a sötétítést az adó ha jól tudom kénye-kedve szerint tűzheti műsorra), folyhat továbbra is a szemét a tévékből.
0
2009. július 22., szerda 18:18
The Russian már írt arról, hogy ugyan nem jelentenek nagy vásárlóerőt, de a tevékenységükkel nagy kárt okoznak. Én mondom a másik felét: azzal, hogy korlátozás, tiltás, ellenőrzés és következmény nélkül mehet idehaza a fiatalok körében a letöltögetősdi, ezzel egy teljes generációt nevelünk rá arra, hogy szellemi termékért márpedig nem kell fizetni. Ha ez az általánosan elfogadott szemlélet (márpedig ez), akkor az általad olyannyira favorizált fizetős HD-s letöltés korszakára is hiába várunk majd Magyarországon. Lehet, hogy - ha szerencsénk van - angol nyelven majd lesz rá lehetőségünk, de egy magyar vonatkozású hasonló oldalnak addig nincs esélye életben maradni, amíg szabad a rablás.
Erre szokták azt mondani, hogy alkalmazkodni kell a helyzethez, új üzleti modelleket kell kitalálni, de sajnos az a szomorú tény, hogy a lopott, ingyenes digitális tartalom mindig olcsóbb lesz, mint az egyforintos legális alternatíva, és mindig kényelmesebb és vonzóbb lesz, mint az esetleg reklámmal megtámogatott ingyenes legális szolgáltatás. Szóval lehet ágálni a kiadók ellen, de amíg nem szedik ráncba az intenetet, addig marad a káosz és a zavarosban halászás.
0
2009. július 22., szerda 17:57
Végül is a stúdiófilmeket forgalmazó két kiadó által használt tokoknál az almás rétesem is masszívabb - remélem, spórolnak rajta.
0
2009. július 22., szerda 17:51
Épp ez az hogy nem jelentenek komoly vásárló erőt, mivel nem vásárolnak, viszont azzal hogy feltöltenek dolgokat és elérhetővé tesznek másoknak hatalmas kárt tesznek...
0
2009. július 22., szerda 17:24
"Márpedig a filmipar egy üzleti vállalkozás, ahol a piac szabályai döntenek."

Ha ez így volna, akkor nem külföldön drága pénzért nyomatnák a lemezeket, csinálnák a fordítást, hanem az olcsó belföldi munkaerővel csináltatnának mindent. Sőt, a nyugati kiadványokat is keleten lehetne csináltatni... Mer ugye mindenki a költségcsökkentésről beszél, de valahogy nem látom h a beszéden kívül más meg is valósulna belőle!
0
2009. július 22., szerda 17:23
Az egyetemisták aztán tényleg komoly vásárlóerőt jelentenek...

Xpress legalább egyszer felhúzhatná a vekkert.
0
2009. július 22., szerda 17:07
Külföldön is ugyanúgy az egyetemeken zajlik a legtöbb "kalózkodás". Ez nem csak magyar betegség, ott van olyan infrastruktúra, hogy száguldoznak a bitek, és pikkpakk lent van egy BD "untouched".

Nem a magyarok teszik fel a HD-ripeket, DVD-ripeket a sorozatokról, filmekről, mivel nálunk ha jön is ezer év múlva lesz.

Mi lenne a megoldás? Kössék ki az egyetemekről az internetet?

Egyébként a legtöbb dologban egyetértek veled, de ez ugyanolyan szélmalomharc, minthogy azt mondjam pl. egy gépészhallgatónak, hogy egy hétig nem ihat sört.
0
2009. július 22., szerda 16:30
Szerintem ez technikailag nem lehetetlen, de az a kérdés, hogy ez miért is éri meg a jogtulajdonosnak? Ki fizetné ki a magyar feliratozás költségeit? Miért foglalkozna ilyesmivel mondjuk a Fox, ha azt látja, hogy Magyarországon eladott korábban 1-200 darabot egy-egy BD-kiadványból? Mivel a feliratozást a nagy stúdiók nagy, központi fordítóirodáknak adják ki bérmunkába, egy DVD, vagy BD-felirat nem néhány tízezer forintba kerül, hanem százezrekbe, tehát még így számolva sem lenne ez üzlet a külföldi anyavállalatnak. Márpedig a filmipar egy üzleti vállalkozás, ahol a piac szabályai döntenek.
0
2009. július 22., szerda 16:23
A külön irodák országonként kb. 3 embert jelentettek. Úgy működött, ahogyan mondtad, hogy működni kellene: egy központi nagy raktár volt, egy központi döntés- és produkciós központ. A magyar iroda dolgozói csak a kész megjelenési tervet és a termékeket kapták, még a szinkronokat és a feliratokat is a külföldi központ intézte. Ennek az "arany időszaknak" köszönhetjük a most turkálós áron kapható, de még minőségi kiadványokat.
A vásárlóerő lehet, hogy tényleg csak a hatoda a németnek, de még az is jó lenne, ha a vásárlsi szándék is a hatoda lenne. De nem így van. A múlkor olvastam egy felmérést, miszerint a kalóz szoftverek, filmek és zenék közel 50%-át nálunk az egyetemek, iskolák infrastruktúráján keresztül töltik le a magyar fiatalok. Értsd: a befizetett adónkból fenntartott rendszer neveli arra az új generációt, hogy lopni márpedig ér. Próbálj meg egy német egyetemen torrentezni. Ha eleve nincs szűrve ez a rendszerben, és sikerül, másnap már az utcán találod magad, különben a dékánt veszi elő a hatóság.
Na például itt lehetne könnyen kezdeni a kalózkodás elleni harcot.
0
2009. július 22., szerda 16:22
Egy kis pontostás az előző megszólalásomhoz, természetesen a kiadókra gondoltam, akikkel baj van.

Nem vitatom, hogy vásárlóerőben, és kalózkodási hajlamban fordítottan arányosan nagy a különbség a német piachoz képest. Azonban a jelenlegi helyzet átláthatatlan, kaotikus, és úgy látszik senkinek sem jó, hiszen senki sem elégedett.

Akkor marad a bd-live funkció teljes kihasználása, legalább is az olyan periférikus nyelveket beszélő népeknek, mint a magyar. Én azt sem bánnám...

0
2009. július 22., szerda 16:17
Ja még annyi, hogy a németeket nem biztos h szerencsés a keleti régóhoz hasonlítani. Ha én ott laknék, keresnék min. netto 3000 EUR-t. Abból a pénzből magasan leszarnám, hogy egy BD 20-30 vagy épp több EUR, simán meg tudnék venni havi 10-15-t. Itthon a fizetésem jóval kevesebb, jó ha meg tudok magamnak engedni havi 4-5 BD-t! Azért különbség...
0