Talán nem lóg nagyon a téma a topikba.
Szóval amióta BD-t gyűjtök, teljesen meg voltam őrülve a Bolygónk a Föld (Planet Earth) című BBC sorozatból készült mozifilmért a Föld (Earth) -ért. DVD-n láttam a sorozatot, és már annak a képminősége is lenyűgözött. Egy természetfilm amit már Full-HD-ban forgattak, elképesztő beállítások, gyönyörű képek, jó "történet" stb... Szóval abszolút olyan film amiért a nagyfelbontást kitalálták. Minden vágyam az volt, hogy láthassam a sorozatot, vagy filmet BD-n, Full-HD-s tévén. Az angoloknál már talán egy éve kapható a sorozat BD, nem is drága, de semmi magyart nem tartalmaz. A film változat is kapható már, szinte olcsóbb mint az itthoni DVD kiadás, de az sem tartalmaz semmi magyart. Ez még nem is nagyon tartott volna vissza a vásárlástól, de ezt a filmet használtam volna tesztlemeznek, mikor jön valaki hozzám és nem érti miért ez a nagy BD felhajtás, ezt tettem volna be neki, ezen túl pedig nagyon szívesen megismertettem volna a családomat, barátaimat ezzel a nem mindennapi filmmel, akik talán még sohasem láttak rendes természetfilmet. Tehát nagyon kellett volna rá a szinkron.
Vártam egy csomó ideig hogy hátha kijön itthon is. Nem jött. Akkor azt találtam ki, hogy keresek a neten egy 1080p-s Blu-Ray rip-et. Találtam is, szinkron is volt hozzá, jól is nézett ki, de mivel ennél a filmnél abszolút maximalista vagyok, csak eredeti BD-n akartam a családnak megmutatni, nem tömörítve. Meg az az igazság, hogy különböző technikai problémák miatt (pl. az mkv file mérete) nem tudtam kényelmesen lejátszani a médialejátszón.
Nem bírtam már várni és azt sikerült kitalálnom, hogy megveszem a BD-t angliában. 2900 ft, és megveszem az itthoni DVD kiadást is. 2.800 ft. A tévén nézem a BD képét, a DVD-n lévő magyar szinkront meg egy másik DVD lejátszón fogom alá játszani, így lesz nekem szinkronos Earth BD-m, aminek segítségével remélhetőleg egy felejthetetlen élménnyel tudom gazdagítani angolul nem tudó családtagjaimat és barátaimat. Meg is jött a BD. Meggyőződtem róla hogy tényleg zseniális a képminősége. Megjött a DVD is. Megállapítottam hogy annak is nagyon szép a képe, illetve hogy a BD még ennél is mennyivel szebb, és hogy mennyire megérte megvenni mind a kettőt. :))
Ekkor jöttek a problémák. Egy-két perc alatt kiderült hogy a DVD-t és a BD-t nem lehet szinkronba hozni, a DVD mindig gyorsabb mint a BD. Ekkor jöttem rá hogy az angol kiadású BD-n a film 99 perces, míg a magyar DVD-n 95. Gondolom hogy nem vágott a magyar DVD. Tehát a probléma talán a 24/25 kép/mp anomáliánál keresendő? Eddig ilyen ugye az R1-es amerikai kiadású DVD-knél fordult elő, ahol ugyanaz a film hosszabb volt mint a magyar DVD-n. Gondolom itt az a helyzet hogy a BD 1080p-s felbontású képe 24 kép/kocka sűrűségben van a lemezen. Csak elmélkedem, szóljatok ha hülyeséget írok. A lényeg hogy elkeseredtem hogy nem tudom megvalósítani a tervem. Tovább gondolkoztam.
Eszembe jutott hogy ott van a gépemen még az a 12 gigás blu-ray rip, ami a szinkront is tartalmazza. Megnéztem gyorsan, és látom ám, hogy az mkv file hossza 99 perces mint a BD-n lévő változat, csak 31 másodperc különbség van közte. Akkor hogyan passzíthatták hozzá a kalózok a szinkront, ami a 95 perces DVD-n lévő változathoz készült? - gondolkodtam... Ennek ellenére szinkronba hoztam a két lejátszást, és minden jól is ment a 13. percig amikor is furcsa dolog történt. A számítógépen lévő film teljesen más irányt vett mint a BD-n lévő! :)) Tök különböző jelenetek következtek!!! Én meg csak értetlenül vakartam a fejem? Hogy lehet az, hogy egy film két különböző módon összevágott változatban is létezik???
Na ehhez szóljon hozzá valaki! :)