Emlékszem, hogy régen mennyi időt eltöltöttem - akkor még nem tudtam, nem értettem, nem fogtam fel - feleslegesen a HiFi torony előtt ülve, másolva a CD-ket drágábbnál drágább chrome-os, metal kazikra, folyamatosan hallgatva, esetleg "belenyúlva" a felvételbe - ha kellett. Mára már minden, ami most számít / tetszik, CD-n figyel a szekrényben: 6-700 db lehet.
Arra is emlékszem, hogy anno 4! HiFi-Stereo Sony videóval (igen, kettesével) vettem át magamnak a filmeket, amelyeket az akkori kiadók hivatalos megjelenési napja előtti este már megkaptam a tékákból, tehát én játszottam le / át magamnak először minden filmet. A videókazik gerincén az angol cím, speciális 3M-es ragasztócsíkkal leragasztva - az ujjlenyomatok elkerülése végett, bár videokazit sem adtam kölcsön soha senkinek - , belül magyarul a cím, a tokon felül is és óra-perc pontossággal a hossz. Úgy dühített, hogy szinte egy-két műsoros kazi volt csak, ahol pontos volt a film hossza: úgy látszik, akkoriban ez senkit nem érdekelt. A "profi" gépek viszont már így "számolták" az eltelt időt, úgyhogy a megfelelő kazik kiválasztása nem volt gond. Az így eltöltött idő is tök felesleges volt, hiszen "97-ben, amikor is először olvastam a DVD-ről, pánikszerűen eladtam mindent: szerencsém volt, elég jól ki tudtam szállni belőle. (Nem is értem, hogy emellett hogy maradt időm heti öt edzésre, hétvégi focikra, nyári táborokra, táboroztatásokra, még moziba is nagyon sokat jártunk, szinte mindent megnéztünk, és még sorolhatnám... :-D ) Ezután kezdődött el a DVD-k gyűjtése, a négylemezes díszdobozos Alien-kiadással, az akkori 30e Ft-os ár helyett 18.900Ft-ért - de ezt már leírtam anno valahol: Fotex-Records klubtag voltam, havonta rengeteg akciós kupon érkezett, ki is használtam mindet! Pontos számadatot nem tudok, de 1.000 db felett vagyok már és még nem vettem meg kétszer egy filmet sem! ;-)
A jövőképem a következő: az adathordozók fizikai birtoklása megszűnik, hiszen egyrészt le kell csökkenteni, illetve teljesen meg kell szüntetni a környezetszennyezést, ami a gyártások / előállítások során keletkezik, a túlnépesedett bolygónkon minden négyzetcentiméternyi hely számít majd, minimalista lakásbelsők lesznek (ld. Az ötödik elem). Másrészt pedig, ahogy írták mások, egyre nagyobb tárolókapacitású merevlemezek / adattárolók jelennek meg, amelyekre azután tengernyi zenét, filmet, bármit lehet "feltenni". Szerintem lesz egy központi "filmtár", ahonnan pár klikkeléssel a kényelmes karosszékben ülve kiválaszthatjuk az éppen látni kívánt filmet, sok nyelv és felirat, extra közül választva. Mindez persze 3.000*4.000-es felbontásban az egyik falon - ami képmegjelenítő is egyben - kivetítve, 10.2-es hanggal karöltve, amely "mindenhonnan" érkezik.
Szóval emiatt nem kékülök: nem fogok 6-7e Ft-okat kifizetni egy filmért ismét - hiszen ahogy belenéztem párba, nekem a felkonvertált DVD képe is tökéletesen megfelel... a jövőképem beköszöntéig mindenképp! :-D