Újabb tesztek... 1/2
Close Encounters of The Third Kind (30th Anniversary Ultimate Edition) - 2-disc UK digipak
A film: sokan Spielberg egyik legjobb filmjeként emlegetik, nem véletlenül. Amikor 2002 környékén, életemben először láttam, megmondom őszintén, nem igazán jött be az alkotás. Valószínűleg nem álltam még készen a megtekintésére, vagy az első kiadású DVD botrányos képminősége tette be a kaput, már nem tudom, de tény: a mai nappal ez a film is bevonult az all-time toplistámba, valami elképesztő élmény volt. 100%
Hozzáteszem, az eredeti 1977-es változatot néztem végig, nem a későbbi módosított verziók egyikét.
A kép: a készítése óta eltelt 31 év nagyon picit látszik, de a régi filmek HD-transzfereinek versenyében nagyon szépen helytállt, a sötét jelenetek ugyan kissé szemcsések, de a normál fénynél játszódó jelenetek majdnem kiugranak a képernyőről. Természetesen az eredeti 2.35:1-es arányt kapjuk, 1080/24p AVC MPEG-4 kódolással. 90%
A hang: angol dts-HD Master Audio 5.1 és Dolby True HD 5.1 közül lehet választani. Szinkron nincs a lemezen, de nekem nem is hiányzik, mivel magyar hanggal soha az életben nem láttam a filmet. A dts-HD MA igencsak a film korát meghazudtolóan szól, hihetetlen hangtér van mindvégig. A beszédhangok is páratlanul tisztán szólnak, és az effektekkel sem spóroltak, bár kissé hangosra van keverve az egész film, de ez bőven az élvezhetőség határán belül van. 90%
Extrák: a kiadvány kétlemezes, gyönyörű digipak csomagolású, a tartóban egy vaskos könyvecskével, plusz a két lemezzel (a hazai kiadás a szokásos műanyagtokban jelent meg). Az első lemezről tudok csak nyilatkozni extrák terén: a film három különböző változata (az eredeti 1977-es moziváltozat, az 1980-as Special Edition, és az 1998-as Rendezői változat, legutóbbi már korábban DVD-n is megjelent) seamless branching technikával, plusz egy bekapcsolható pop-up menü, ami a film különböző verzióit hasonlítja össze, hogy mely jelenetek szerepelnek másképp, vagy éppen melyek hiányoznak ebből-abból. Persze mindez angolul. 70%
Összkép: a sci-fi műfaj egyik alapműve, gyönyörű kiszerelésben, érdekesnek ígérkező extrákkal, a film összes verziójával, szép képpel, brutál hanggal. Csak ajánlani tudom.