Keresés

A Blu-ray, és ami mögötte van... (speckók, tesztek, vélemények, stb.)

2018. szeptember 29., szombat 20:32
A Sony utoljára a BDP-S550-nel durrantott, nem mostanában, még 2008-ban. Egyike volt a már akkor is ritkának számító japán gyártású modelleknek. A mai napig kifogástalanul működik (működne, ha nem 2012-ben jött volna rá ki az utolsó firmware, későbbi lemezekkel már érdekesen bánik).

2011-ben akartam fejleszteni a Sony BDP-S480-ra, de két példányt is visszavittem, mert képhibákat produkáltak. Akkor nem realizálódott a készülék-frissítés, hanem jóval később egy Pioneer BDP-170 formájában. Ez valamivel jobban sikerült széria, mint a 150-es, amiből tudom, hogy Argento, purple rain és faterom példányai is megadták magukat. Ott valamit nagyon elbaszarinthattak. A 170-es viszont szintén kifogástalanul fut nálam rendszeres használat mellett.

UHD-ből a Panasonic DMP-UB700-as van, de már a hangjával nagyon meggyőzött, az M:I első részénél a menü alatt szóló zene (a híres főtéma a fél U2 előadásában), olyannyira brutálisan szól, hogy kedvem lett volna maxra tekerni a hangerőt, hadd vigye ki a ház oldalát. A képe is nagyon szép, igaz HDR-SDR 1080p konverzióval nézem, UHD tévé híján, de az előbb említett problémákat nem tapasztaltam, még sötét jeleneteknél sem.

Sony UHD-ről én sem olvastam eddig sok jót, így alapból kizártam, mint lehetséges jövőbeli márkát.
0
2018. szeptember 29., szombat 19:49
Nem véletlen lett tavaly EISA díjas.

Jelenleg a legjobb Chroma képskálázója és HDR optimalizálója a Panáknak van. HDR/SDR konverzióban is baromi jók.  

Én sosem beszélek le senkit semmiről, mindenkinek szíve joga mit vesz(anyagi keretének függvényében és amire persze igényt tart), de én személy szerint régen nem tartom annyira jónak a Sony asztali lejátszóit, most nem csak a tartósságról beszélek, hanem úgy általában.

De a Pioneerban is csalódtam, a szép prémium külső mögött messze nem az a minőség, mint hajdanán. Az az igazság, hogy baromira körbe kell olvasni/nézelődni fórumokat teszteket vásárolgatás előtt(akár hónapokig), mert mostanság sok márkával van elég sok probléma. Igazából szinte mindegyikkel, úgyhogy némi mázli is kell, hogy kifogj egy neked megfelelő darabot.

Jelenleg egy UB300-at használok és bár messze nem prémium kategória, de meg merem kockáztatni, hogy a kép és hangminőségre sok-sok másik márkát kenterbe ver. Nem volt még korábban Panasonic játékosom, de most már bánom. :)
0
2018. szeptember 29., szombat 19:13
Lehet, hogy a Panasonic tud valamit?
https://www.hdtvtest.co.uk/news/panasonic-ub400-201701044398.htm
Vicces gyerek vagy Sully, ezt díjazom. Téged nyírlak ki utolsónak.
0
2018. szeptember 29., szombat 13:45
Sziasztok!

Vettem egy Sony UBP-X700-as UHD lejátszót abból a célból, hogy a BD-n nem, de UHD-n megjelenő kedvenceket megvehessem, s legyen mivel lejátszani 1080p-ben. Nem szándékozom tévét cserélni, nincs igényem a 4K-ra.

Első fecskeként a Forrest Gump futott be mellé, amit tegnap este meg is néztem.

A HDR -> SDR konverzióval azonban nem igazán vagyok elégedett. A sötét részleteket teljesen kiöli a filmből, s gyakorlatilag ilyen szempontból még DVD-ről is jobban fest a film. Van valakinek tapasztalata ilyesmivel? Elképzelhető, hogy a Sony csak ennyit tud ezen a téren?

Néhány időkódot kigyűjtöttem, ahol egy félvak számára is szembeötlő a különbség:

Chapter 3
eleje, 12 10":
a busz váltója környékén a sötét részletek

Chapter 5
eleje, 29 57":
a Forrest mögötti fal és a főiskolai sapi

32 01":
az őrmester arca

vége felé, 37 42":
Jenny a sofőrtől kérdezi, elvinné-e, s itt a csaj arca

Az időkódok a DVD-ről vannak, a fejezetek az UHD-n is ugyanott vannak. Akár egy letöltött verzióval, akár a DVD-vel jól összevethető a kép, és nálam nagyon szembeötlő a különbség.

Esetleg olyan lejátszót tudtok ajánlani, ami jobban boldogul ezzel a feladattal?
0
2018. szeptember 7., péntek 18:52
kb. 5 éve vettem,2013-ban. 3 évig külföldön éltem. bár lehet egy próbát megér(ne) :)

0
2018. szeptember 7., péntek 12:16
Azt se felejtsük el, hogy a Pio-ra ha jól tudom 3 év garancia van, így egy 2,5 éves lejátszót el kell vinni a szervízbe.
0
2018. szeptember 6., csütörtök 22:35
A Pioneer BDP150-emet pont emiatt nyugdíjaztam most. DVD-ket nem olvas, Bd-ből sem mindet. Összesen max talán 2.5-3 évet ment, az 5-ből.

Tartósságra már egyik név sem garancia,ez rég nem arról szól. El kell adni az újat minél hamarabb.
0
2018. szeptember 6., csütörtök 21:36
Én a Panasonic dvd házimozim kb 9 év után nyugdíjaztam, sose volt vele gond, most is működik. A 4 éve vásárolt Sony bd lejátszó meg már szarakodik, előfordul, hogy nehezen olvas be gyári bd-ket vagy hogy lefagy. Többet vártam volna ettől a márkatól ennyi pénzért. A tv-m és a hifim is Panasonic, ezekkel sincs semmi baj, pedig utóbbi kb 18 éves.
0
2018. szeptember 6., csütörtök 16:55
Nem tudom, hogy min múlik, de én otthon összehasonlítottam ugyanazon a megjelenítőn, ugyanazt a tartalmat HDR10 és DV verzióban és a DV sokkal jobban nézett ki, sokkal természetesebb volt a képi világ és a színek, nem volt annyira mesterkélt, illetve a sötét jelenetek részletgazdagabbnak tűntek. És ez igaz a Netflixre is, én napi szinten nézem és ott is erősen kijön a különbség a DV javára, pedig az csak streamelt tartalom.
Persze kérdés, hogy mi lesz Xév múlva, nyilván bedobnak majd pár új formátumot, de a fentiek miatt én úgy gondolom, hogy pillanatnyilag érdemes figyelembe venni a DV képességet, ha valaki új lejátszó vásárlásában gondolkozik, persze ez csak az én nézőpontom, mert erősen függ a tartalomfogyasztási szokástól is.
Panasonic-ot nem tudom, nekem eddig még nem volt, de nem gondolnám, hogy rosszabb, mint más márka, pontosabban ez szerintem konkrét lejátszó függő is, mert itt a Sony-t dicsérték, nekem kettő is volt olyan, amivel sokat szívtam.
0
2018. szeptember 6., csütörtök 16:26
Nincsen szerintem velük semmi baj, a többi sem jobb vagy rosszabb tartósság szempontjából.

5-8 évente egy lejátszó szerintem bele kell férjen. Ennyi időnként jön úgyis újabb formátum vagy valami olyan változás ami új készüléket igényel!

Én eddig minden lemezes formátumot 1 készülékkel nyomtam végig (dvd, bd). Ha új készülék kellene az meg már uhd-s lenne.
0
2018. szeptember 6., csütörtök 12:44
Ajjaj, kezdem azt gondolni, hogy a Panasonic-kal baj van.
- Elnézést uram, meg tudná mondani hány óra?
- Már hogy ne tudnám megmondani dagikám?! Épp itt az ideje, hogy jól megcibáljam az orrodat és a fejedre húzzam az alsógatyádat.
0
2018. szeptember 6., csütörtök 12:43
Ezek nem túl jó hírek számomra, mert most vennék Panasonicot, ami még előtte nekem sosem volt. Sony, Samsung és Pioneer lejátszóim voltak, mind a Sony és a Samsung is sokat bír. Jelenleg a Sony lejátszóm már vagy 5-6 éve működik, semmi baja. A Samsung is strapabíró, remélem a Pana is az lesz, pláne ennyi pénzért.
- Már hogy ne tudnám megmondani dagikám?! Épp itt az ideje, hogy jól megcibáljam az orrodat és a fejedre húzzam az alsógatyádat.
0
2018. szeptember 6., csütörtök 12:42
Néztem teszteket, véleményeket, jónak tűnik az UB820.
Engem hidegen hagy a menü nyelve, eddig is angolul használtam a menüket, sokkal fontosabb pl. hogy legyen rajta kijelző.

Azért kérdezem az élettartamot, mert most ezzel a lejátszóval most egy darabig le akarom tudni a dolgot, és nem szeretnék majd 2 év újat venni, ezért remélem, hogy nem fog tönkremenni. Sosem vettem még ilyen drága lejátszót, ha olyan filmek jöttek volna BD-n is, mint most csak UHD-n, akkor nem is cserélnék lejátszót. De tudjuk, hogy pont azért jönnek csak új hordozhatón a filmek, hogy vegyél tévét meg lejátszót. Mindegy, én szerintem ezek után is a BD-ket fogom megvenni, persze adott esetben most már a 4K-s filmeket is megvehetem. Ez legalább adott lesz.

Kösz még egyszer a segítséget, jelenleg feldolgozás alatt van a rendelésem, 10-14 munkanapot ígértek. Alig várom! :) Az első 4K filmem már megvan: Forrest Gump, a 2. pedig a Ryan lesz Xpresstől.
0
2018. szeptember 6., csütörtök 12:38
Pontosan így kezdődött nálam is. Kezdetben csak néhány olyan lemez volt, amiket nehezen ismert fel, majd később mindegyik lemeznél ez volt. 5-10-20 próbálkozás után azért felismerte a BD-ket, onnantól hibáltanul lejátszotta, csak a felismeréssel volt gondja. DVD-ket viszont egy idő után már egyáltalán nem ismert fel.
0
2018. szeptember 6., csütörtök 12:21
A régebbi Pana nálam is vacakol. Kb. 8 éves, és egyed BD-ket néha nehezen vagy egyáltalán nem ismer fel, miközben a másik lejátszón semmi gond velük.
0
2018. szeptember 6., csütörtök 11:54
Az újabb készülékek hamarabb megadják magukat! Így tervezik őket!

A használat / nem használatnál, szerintem sokszor rosszabb, ha csak keveset fut a gép, mert a mozgó dolgok, nagyon beállnak. Ez igaz a kocsiknál is.

DV kérdéskörön lehet pörögni, de tegye fel a kezét, akinek a megjelenítője tudja a 4000 nit-et. Ergó tök felesleges.
0
2018. szeptember 6., csütörtök 11:23
Nekem először volt egy Philips DVD lejátszóm, amit még 2000-ben vettem. Még ma is működik, semmi baja. Utána vettem egy Panasonic BD lejátszót, annál öt év után adta meg magát a lejátszófej. A következő Panasonic lejátszóm csak két és fél évet bírt ki. Most egy multirégiósra alakított Pioneert használok. Remélem, hogy ez tovább bírja, mint a Panák.
0
2018. szeptember 6., csütörtök 10:54
Kint már kapható az UB820 és a youtube-on vannak részletes tesztek, bemutatók, ezeket azért érdemes megnézni, de én is úgy vélem, hogy mostanában az egyik legjobb vételnek tűnik, úgyhogy lehet, hogy nálam is csere lesz :-) A funkciókon túl több olyan apróság van, ami tetszik. Van aki azért nem szereti a Panát, mert nem magyarítják a menüt, de szerintem felesleges lenne, mert nem olyan bonyolult egy lejátszó menüje.

Az élettartamot nem tudom megjósolni, de azért biztosan hosszú évekig lehet rá számítani, illetve  a használat mennyiségétől is függhet, mert szerintem leghamarabb az optika adhatja meg magát, de ahhoz extrém sok óra lemezlejátszás kell. Nálam még ne romlott el egy lejátszós de az is igaz, hogy úgy 3-4évnél tovább egy sem volt meg, mindig frissebb modellre cserélem. Viszont a családban vannak őskövületek, még dvd lejátszó is és semmi bajuk. Ráadásul ebben az esetben, egy nem belépő kategóriás Pana azért szerintem rendesen össze van rakva.
0
2018. szeptember 5., szerda 16:27
Sajnálatos dolog, hogy az árukeresőn szereplő információk nem fedik a valóságot, én abból indultam ki.

Nagyon szimpatikus ez a 820-as változat, pláne úgy, hogy olyan jellegű ki-és bemenetek vannak rajta, amik pl. a korábbi, 420-as változatnál hiányoznak. A 420-assal is szemeztem, mert az csak feleannyi.

Szerintem megtaláltam neked köszönhetően a kiszemelt áldozatot, ez a 820-as Pana remélem beváltja majd a hozzáfűzött reményeket. :) Szerinted mennyi évig bírja majd ki?
0
2018. szeptember 5., szerda 14:30
Panában nincs 3D? Tudtommal van.
Ha az árukeresőn nézted, akkor azt ne vedd szentírásnak, ott össze-vissza írnak mindent. Most megnéztem a Panasonic honlapját és ott írják mindegyik lejátszóhoz a 3D-t, sőt letöltöttem három lejátszónak is a használati utasítását PDF-ben és ott részletezik is a 3D beállításokat.
Itt van pl. az UB820 használatija: https://www.panasonicstore.ie/wp-content/uploads/2015/04/UB820.pdf

A Sony X700-ban van még 3D és 4KHDR (DV is), de többen szidták, hogy rendszeresen lefagy. Nekem a régebbi X800 volt (az is kb. a K8500-al egykorú), az is 3D és 4k HDR, azzal meg voltam elégedve, egy apróság miatt váltottam csak le a mostanira.

Az én M9500-asomban valóban nincs 3D, de az engem nem érint. A K8500-asról jókat hallottam, csak a távirányítóját szidják, hogy borzalmas. Ahhoz olcsón hozzájuthatsz most (budaörsi MM-ben láttam nemrég olyan 50ezer körül, lehet, hogy utolsó darab volt, vagy ha használtban is gondolkozol, akkor még olcsóbban), egy hátránya lehet, ami mindne régebbi modellre igaz, hogy arra frissítések biztosan nem jönnek már, ami nem feltétlenól baj, ha jól működik. Ha neked elegendő a HDR10 támogatás, akkor akár jó döntés lehet.
0
2018. szeptember 5., szerda 13:52
Megnéztem az általad említett lejátszót, de sajnos abban nincs 3D támogatás. Nekem viszont erre is szükségem van, hiszen egy lejátszóban szeretnék tudni mindent, és nekem ehhez kell a 3D is, szóval a Pana minden változata ugrott. Vagy van olyan, amiben van 3D lemezes lejátszás is és a HDR-t is támogatja? Egyetlen egy megoldást találtam, a Samsung K8500-as lejátszót, ami már vagy 2 éves, de van benne HDR (ezt csak gondolom), 3D és UHD is.

Szerinted?
0
2018. szeptember 5., szerda 13:48
Az UB820 már támogatja a Dolby Visiont, részben emiatt is gondolkozom ezen, mivel a Ready Player One lemezen már van DV és talán később lesz több is és akkor jövőt állóbb ez a lejátszó.
Nekem most M9500 van,és egyébként tökéletesen meg vagyok elégedve (csak a DV és a kijelző hiányzik), amúgy ezen is van egy pici oled kijelző, de csak kis ikonokat jelez, hogy éppen milyen funkció működik (play, stop, off...stb.), sajnos számláló nincs benne, de ez is több a semminél, mert legalább visszajelez, hogy érzékelte a megnyomott funkciót, mert korábbi lejátszómnál néha bizonytalan volt, hogy "bevette-e" a kívánt parancsot.
Nekem még azért is fontos a kijelző, mert zenéz is ezen hallgatok kikapcsolt tv mellett és így nem látok semmi lejátszási infót.
M8500 annyival kevesebb, hogy azon csak 1HDMI kimenet van (nekem ez volt a döntő az M9500 mellett), nincs az oled kijelző és elöl van középen az usb bement, nem oldalt)
0
2018. szeptember 5., szerda 12:58
Igen, sajnos így tényleg leszűkül a kínálat, mert valóban nagyon kevés gyártó látja el a lejátszókat kijelzővel. Bevallom, nekem fontos, amellett is, hogy egy kattintással már látom hol tartok.

Az OPPO-t néztem, de ára miatt esélytelen és egy kijelző miatt sem fogok 40-50 ezerrel többet fizetni, így valószínűleg lemondok a kijelzőről.

De viszont akkor ott van a Samsung M8500 vagy M9500-ös modellje, az is szimpatikus.
0
2018. szeptember 5., szerda 12:56
Köszi.

Most olvastam egy cikkben az alábbit:

"a Dolby Vision HDR szabványt nem támogatják, ami azért érthetetlen, mert ez papíron ez biztosítja a legjobb képminőséget, és ha valaki egy ilyen lejátszóra vágyik, az pont emiatt dönt vásárlás mellett"

Ez most akkor mennyire befolyásolja a minőséget?
0
2018. szeptember 5., szerda 12:31
Sajnos a 4K lejátszók 90%-án nincs digitális kijelző, mondván, hogy a képernyőn meg lehet jeleníteni. Ha az fontos, akkor leszűkül a választék, Panasonic-ból UB700, UB900 és a most megjelenő UB820 kerülhet szóba, de ezek mind 130ezer forint felett indulnak. Sony, Samsung, LG lejátszók között nincs olyan, aminek lenne ilyen kijelzője, az OPPO 203 pedig már egy másik kategória a közel 300ezres árával.
Én személy szerint a fenti okok miatt annak idején lemondtam erről, eleinte nagyon zavart, de már megszoktam, hogy egy gombnyomás után tudom meg, hogy hol tart a film. De egyébként a fenti lejátszók szerintem megbízható minőségűek, 4K lejátszást és 3D-t tudják, digitális optikai kimenetük van. Az idei modellen, az UB820-on én is gondolkozom, hogy lecserélem rá a mostanit.
0