Keresés

A Blu-ray, és ami mögötte van... (speckók, tesztek, vélemények, stb.)

2012. április 10., kedd 22:56
Rosszul gondolod. Pár példa a veszteségmentes tömörítésre:

Adatoknál: ARJ, RAR, ZIP.

Állóképeknél: GIF, TIFF, PNG

Videonál: HuffYUV

Hangnál: TrueHD, DTS-HD MA

A veszteséges tömörítések mindig adatvesztéssel járnak, viszont erőteljesebb tömörítést tesznek lehetővé (adatoknál ilyet nyilván nem alkalmaznak, média fájloknál viszont ezek is ismertek: JPEG, DivX, MPEG-1,-2,-3, MP3, WMA, AC3, DTS). A veszteséges tömörítő algoritmusok a beállított tömörítési aránytól függően veszítenek az eredeti adattartalomból: minél erősebben tömörítenek, annál többet. Persze ez csak önmagukhoz mérve igaz, pl. egy AC3 sztereó hang 192 kbps-on is lehet szebb, mint pl. egy MP2 vagy MP3. Nem véletlen, hogy a VideoCD-knél 224 kbps a szabvány bitráta (MP2), míg DVD-knél általában 192 kbps-on kódolják a sztereó hangsávokat.
Vicces gyerek vagy Sully, ezt díjazom. Téged nyírlak ki utolsónak.
0
2012. április 10., kedd 22:15

így legalább most én is okosodtam kicsit, csak egyetlen kérdésem maradt: hogy a viharba beszélhetünk veszteségmentes hangról, ha tömörítve vannak? úgy értem hogy a tömörítés már veszteséggel is jár, nem?

legalábbis nekem ezt mondja a logikám...
0
2012. április 10., kedd 21:21
Nekem sincs 7.1-es rendszerem, ezért kérdezem, hogy melyik a jobb? De nem baj, akkor is megveszem a TRUE-HD új kiadású Black Hawk-ot, nem fogok most napokat azzal tölteni, hogy PCM hangsávosat vegyek. Szerintem hangzásilag ezzel sem lesz gond...

Neked köszi, Gyulus!
- Elnézést uram, meg tudná mondani hány óra?
- Már hogy ne tudnám megmondani dagikám?! Épp itt az ideje, hogy jól megcibáljam az orrodat és a fejedre húzzam az alsógatyádat.
0
2012. április 10., kedd 21:18
Ha igaz, hogy a PCM-nél 16 bitesre "butították" a mintavételezést, és a TrueHD, DTS-HD MA meg 24 bites, akkor még jobban is járhatsz a tömörített verzióval.

Ez persze csak logika, meg a józan paraszti eszem. Nekem nincs komoly hangrendszerem, a szubjektív vélemények terén R2-D2 sokkal szakavatottabb.
0
2012. április 10., kedd 21:06
Azt szűrtem le, hogy a DTS-HD MA s TRUE HD hangok ugyanolyan hangot képesek produkálni, mint az LPCM hangsávok, csak kevesebb helyet foglalnak. Ez szerint akkor nem vesztek semmit, ha DTS-HD MA kiadással hallgatom majd a Black Hawk Down-t...?! :)
- Már hogy ne tudnám megmondani dagikám?! Épp itt az ideje, hogy jól megcibáljam az orrodat és a fejedre húzzam az alsógatyádat.
0
2012. április 10., kedd 20:59
Köszönöm ezt a kimerítő választ. Nem lettem azért mestere a a dolognak, de azért a lényeget kivettem. Azért kérdeztem ezt a különbség dolgot, mert sokat olvastam arról, hogy a PCM mennyivel jobb, mint az újabb kódolású hangok, és most például a Sólyom végveszélyben BD-t szeretném beszerezni, de csak a régi változaton van PCM hangsáv. Így most akkor kétségbe vagyok esve, hogy próbáljam meg azt levadászni, vagy jó az új kiadás is, DTS HD hanggal?!
0
2012. április 10., kedd 20:57
És nem lehet, hogy ez éppen a 24 bites mintavételezésre vezethető vissza? A DVD-Audio is 24 bites, a TrueHD és a DTS-HD MA is. A PCM sávok viszont a cikk alapján 16 bitesek a BD-k nagy hányadán.

Önmagában egy kódolási formátum ugyan nem indokolna semmiféle hangerő-változást, ugyanakkor érdemes belegondolni, mi volt a DVD-knél. A TV-ben megszokotthoz képest halkabbak a DVD-k, mert jóval dinamikusabb lehet a hangjuk. Ennek az a magyarázata, hogy a TV adásoknál erőteljes dinamika kompressziót alkalmaztak, hogy így torzulás nélkül hangosabban (erősebb jellel) sugározhassák őket, kivédve az átviteli láncban belépő zavarok hatásait.

Ha egy hangsáv 16 bit helyett 24 bites, és a 24 bites hangot másképpen konvertálja analógra az erősítő, akkor eltérhet a hangerő is (pl. végletekig egyszerűsítve a kérdést 16 bitesnél 16 egység a legmagasabb jelszint azonos hangerőn, 24 bitesnél meg 24). De az erősítők lelki világába nem látok bele.
0
2012. április 10., kedd 20:11
Örülök, hogy TE legalább értesz mindent.... :-))

Én csak azt érzem, hogy a DTS HD MA meg a True HD alapban hangosabb, mint a PCM.  De ez már így volt anno a DVDAudionál is.

0
2012. április 10., kedd 19:48
Na, direkt beleolvastam az érintett hangformátumok leírásaiba, mielőtt az én személyes meggyőződésemet írásba foglaltam volna, de a cikk csak alátámasztotta azt, amit eddig is sejtettem.

Először is megerősítést nyert, hogy a PCM semmivel sem lehet jobb, mint a TrueHD vagy a DTS-HD MA. Ez utóbbiak ugyanis teljesen veszteségmentes kódolással dolgoznak, tehát az adattartalma egyezik az eredeti, tömörítetlen hangéval. Ha a lejátszó vagy erősítő tudja ezeket dekódolni, akkor nem lehet hallható különbség a veszteségmentes hanghoz képest.

Sőt, ha igaz, amit a cikkben írnak, a tömörített hangok még jobbak is lehetnek, ugyanis a leírásban az szerepel, hogy a PCM hangsávokat a bődületes tárigény miatt - idézem: "BD kiadásakor 24/48-ról 16/48-ra konvertálják le. Az LPCM-mel kiadott lemezek nagy hányadán 16 bites hangsávokban van az LPCM (helytakarékossági szempontok miatt)"

Ezzel szemben a TrueHD veszteségmentes tömörített hang esetében támogatott a 24/96 (24 bites hangminták 96 kHz mintavételezéssel) 8 csatornán, vagy akár 192 kHz 6 csatornán. Ennyit a pontosságról.

Nem biztos tehát, hogy a konkurrenciaharc végeztével a stúdiók hátradőltek volna, mondván, most már jó lesz a népnek a tömörített hang is. Lehet, hogy csak ésszerűbb, és több hangsávot is elbíró masztereket készíthetnek, ha - még ha csak veszteségmentesen is, de - tömörítik a hangokat. Ráadásul így a minőségből sem kell leadni.

És hogy miért nem tömörítettek akkor kezdettől? Erre talán a cikk végi bekezdés adhatja meg a választ: "A TrueHD és a DTS-HD MA HDMI 1.3 kimeneten keresztül továbbítható, mert nincs megfelelő protokoll az 1.1-es verzióban hozzájuk. Az LPCM továbbítható 1.1 és 1.3 HDMI csatolófelületen is."

A kezdeti lemezeknél tehát meglehet, hogy csak a kompatibilitási gondok miatt kényszerültek az ésszerűtlenebb PCM hangsávok felpakolására, mert 1.3 HMDI hiányában a TrueHD és DTS-HD MA hangsávokból csak a veszteséges AC3 és DTS nyerhető ki, azzal meg nehéz lett volna a formátumháborúban demózni, mennyivel jobb a Blu-ray, mint a DVD...
0
2012. április 10., kedd 19:05
INNEN  többet megtudsz - ma megérted. Nekem vannak benn homályos részek.

Ami tény, hogy a BD vs HD DVD formátumháború végével a PCM hangok eltűnnek a BD lemezekről, már nem kell jobb minséget produkálni a konkurrenciánál...

Személyes véleményem az, hogy a PCM tisztább, jobb, pontosabb hangsáv, ugyanakkor szerintem hangosabban kell hallgatni. Akkor üt igazán.
0
2012. április 10., kedd 18:59

pontosan nem tudom megmagyarázni, arra biztos van megfelelőbb ember itt a fórumon is, de egyértelműen jobb a PCM hangsáv, mert az egyenértékű az eredeti film kópián található veszteségmentes hanggal!

a DTS-HD és a Dolby TrueHD mindkettő a PCM-nél gyengébb hangást produkáló "tömörítetlen" hang.
0
2012. április 10., kedd 18:52
Kérdésem tárgya a PCM hangsáv. Ez mitől különbözik egy DTS-HD hangtól? Vagy True HD hangtól? Jobb vagy rosszabb? Mert egyes első kiadásos BD lemezeken, melyeken csak magyar feliratok voltak, ilyen angol PCM hangsáv volt található, ami eltűnt, a már újabb, szinkronos példányokon. Most akkor ez rossz? A DTS-HD vagy TRUE-HD hang kevésbé jól szól, mint a PCM?

Köszi előre is a választ.
0
2012. április 10., kedd 17:27
további információk a Cápa BD-rőL:

http://www.blu-ray.com/news/?id=7943
0
2012. április 6., péntek 9:58
Ez nálunk nem igazán fog játszani, jól gondolom?
http://www.imdb.com/title/tt1152827/
0
2012. április 5., csütörtök 21:46
Igen, korrekt. :) Így már tudom mi kell nekem. Hálám üldözni fog...
0
2012. április 5., csütörtök 21:45
ez is változó.

Disney duplák azok 14-15mm (amaray)
FOX,Paramount,Függetlenek 12mm (elite)
Universal 11mm (elite)

remélem kielégítő a válasz
0
2012. április 5., csütörtök 21:43
Ez remek, ennyit nekem is sikerült találni, na de a kiadók milyen tokokban adják ki a lemezeket? Hány milisek?
0
2012. április 5., csütörtök 21:41
van 6, 11, 12, 14, 15 mm
0
2012. április 5., csütörtök 21:32
A BD tokok milyen szabványban léteznek, ha kérdezhetem így? Hány mm-es a tok vastagsága? Bajban vagyok... :( Az ELITE és AMARAY tokok hány milisek? Help.
0
2012. április 1., vasárnap 21:49
0
2012. április 1., vasárnap 21:48
Akkor már Szelekt. Már a Paramount jogok nála vannak.
0
2012. április 1., vasárnap 21:47

erre én is kíváncsi lennék, mert már jó ideje gondolkodom az angol kiadáson megvételén... beleértve a Világok harcát is.

nem független filmekről van szó, igazán bevállalhatná őket az InterCom (gondolom náluk vannak a Paramount jogok)...
0
2012. április 1., vasárnap 21:43
A Saving Private Ryan 2 lemezes BD kiadását tervezem beszerezni Angliából. Megéri? Láttam képeket, gyönyörű éles képe van a BD-nek, de Magyarországon nem lesz kiadva?
0
2012. április 1., vasárnap 20:42
Érdemes a vejnemöjnen.mjölnir.cjom oldalt is megnézni. :)
0
2012. április 1., vasárnap 20:37
www.amazon.renszarvas.fi
0