Keresés

A Blu-ray, és ami mögötte van... (speckók, tesztek, vélemények, stb.)

2018. március 9., péntek 16:25
"ugyanúgy jelentéktelen piac maradnánk a külföldi stúdiók szemében, mint eddig, tehát továbbra is a kis mennyiségnek megfelelő magas költségeket számláznák ki a helyi képviseleteknek"

Árösszehasonlítgatók figyelem! Itt egy lényeges infó.
most posts by TM
0
2018. március 9., péntek 16:21
Írta ezt Xpress Robi 2009-ben...
Mintha megállt volna az idő.
most posts by TM
0
2018. március 9., péntek 16:20
"Egyelőre a legsikeresebb BD-lemezekből sem lehet országosan néhány száz darabnál többet eladni, és biztos vagyok abban, hogy néhány ezer forintos árcsökkenés sem dobná meg nagyságrendekkel az eladásokat - látom, hogy gyakorlatilag mindegy, hogy 9000 forintos BD-ről van szó, vagy 5790-es kiadványról, mindkét árkategóriában vannak sikeresebb kiadványok és bődületes bukások (ez utóbbi esetében azt kell érteni, hogy országosan az 50-100 darabot sem éri el az értékesített mennyiség).
Ilyen eladások mellett csak magasabb árkategóriában lehet megúszni a nagyobb veszteségeket - tudtommal őrületes nyeresége még egyik hazai kiadónak sem volt a BD-fronton. Ha 4-5000 forint lenne egy BD, akkor vajon elfogyna minimum 3x több? Nem hinném, de ha így lenne, akkor is még csak ugyanott tartana a kiadó nyereség szempontjából, mint most, és ugyanúgy jelentéktelen piac maradnánk a külföldi stúdiók szemében, mint eddig, tehát továbbra is a kis mennyiségnek megfelelő magas költségeket számláznák ki a helyi képviseleteknek.
A helyiek pedig hiába tudják, hogy mi van külföldön, a költségek miatt nem tudják lejjebb szorítani az árakat. A külföldieket szintén nem hatja meg a magyarok problémája - gyakorlatilag nem zavarná őket nagyon az se, ha egyáltalán nem létezne magyar vonatkozású BD."
most posts by TM
0
2017. december 11., hétfő 13:40
Egyszerűen el kell olvasni az itteni filmhez a fórumot, rengeteg ember írja.

Megy a lemez, de 2-3 kritikus helyen egyszerűen megáll.

A héten szívtam egy lemezzel, online rendeltem, és ki akartam cserélni (nem xpress) mert belül el volt repedve. Megfogadtam lemezt többet soha. Csak és kizárólag a szívás van vele.

Van olyan gyári bd-m, ami már olvashatatlan és soha senki nem fogja kicserélni. MKV-ból nincs ilyenem.

Jönnek az új verziók sorra minden filmből. Én meg egyszer kifizetem a film jogdíját, akkor azt onnantól használhatom...én így gondolom...nem a dvd és bd kiadás jogdíját fizetem, hanem a filmét. A többit mindenki a hajára kenheti, pedig több millát költöttem lemezekre, de elérték hogy többet soha.
0
2017. december 11., hétfő 11:33
Nekem is Sony cuccom van, kb 3 éves, de még soha nem frissítettem és hibátlanul visz minden lemezt, a Rush-t is! Ellenben a PS3-at korábban 2x is kellett frissítenem, hogy az adott filmet megtudjam nézni.
0
2017. december 11., hétfő 11:26
Na jó, de ez vajon azért van, mert technikailag nem megoldható a kompatibilitás, vagy azért, mert minden gyártó azt szeretné, ha az ő lejátszóit vásárolnák, és lehetőleg azokat is minél gyakrabban?
Üdv a Tudatos Fogyasztói Társadalomban!
0
2017. december 11., hétfő 11:24
Nalam Sony-n semmi baja nincs a Rush-nak. Tokeletesen mukodik es lejatszhato.
0
2017. december 11., hétfő 11:18
Nem véletlenül írják ki a lemez indításakor, hogy ha a lejátszója régebbi, mint a film (ami ugye nyilvánvaló), akkor esetleg gond lehet a lejátszással. Tudják, hogy picit lutri az egész. Nekem mondjuk csak három éves az Lg-m, még nem futottam bele semmi problémába, de eljöhet majd az is egyszer. Nálam meg a lemezre tapadt mikroszkopikus biszbaszokra érzékeny a cucc, dvd-nél néha le kell törölgetnem a szemre patyolattiszta lemezt, mert nem elakad film közben.
0
2017. december 11., hétfő 11:09
Az ember azt gondolná, pont azért vannak a szabványok, hogy ne kelljen ilyen dolgokkal vesződni...
Üdv a Tudatos Fogyasztói Társadalomban!
0
2017. december 11., hétfő 10:51
Nekem Sony BDP-S770-es lejátszóm van és tökéletesen megy rajta a Rush.

Egyszer kellett frissíteni csak a firmwaré-t, mikor vettem, azt is csak a 3D miatt...
0
2017. december 11., hétfő 10:28
Mindig is tudtam, hogy az újkori sony cuccokat kerülni kell.
0
2017. december 11., hétfő 10:16
Szerintem meg simán a lemez van elrontva és valahol picit kilóg a bd szabványból vagy maga a lemez anyaga nem megfelelő, nehezen olvasható.

Pl a rush is olyan, hogy sony lejátszón nem megy (perceket átugrik, beakad), máson meg igen, ez nem lejátszó probléma, hanem a lemez gond, mert mindegyik sony-n csinálja.
0
2017. december 10., vasárnap 23:37
Akkor a firmware lesz elavult.

Nálam először a 2013-as Farkas esetében jött ki a firmware-probléma, kb. 15 percenként felugrott a jelenetválasztó menüje. Mielőtt rohantam volna cseréltetni, kipróbáltam újabb lejátszóban, amiben tökéletesen működött. A régi Sony-n a hozzá gyártott legutolsó verzió van.
0
2017. december 10., vasárnap 23:21
No akkor tuti hogy ezért szaggat az enyémben is, és az extrák ugyanúgy nálam is tökéletesen mennek. Az újabb kiadványokkal viszont nem értek egyet mert az elmúlt pár évben vettem jócskán új filmeket is, és egyikkel sem volt ilyen probléma a Sony bdp-s350-en. Havernál is kipróbáltam a Kincsemet egy újabb Sony lejátszón, ott tökéletesen lejátszotta a filmet.
0
2017. december 10., vasárnap 22:50
Kíváncsiságból beraktam én is Kincsem-et a régi lejátszóba (na meg hogy megbizonyosodjak róla, hogy valódi 1080p24-es tartalom van a korongon), Sony BDP-S550 a szentem, szaggat a film abban is végig (az extrák érdekes módon nem).

Bár nálam már jóval korábban jelentkezett inkompatibilitási probléma másik filmmel, így már akkor kikerült a rendszerből.

Úgy tűnik, a régi lejátszók nem tudják már rendesen kezelni az újabb kiadványokat.
0
2017. december 10., vasárnap 22:07
Szia! Nekem is hasonló problémám van, csak nekem a Kincsem BD-vel vannak gondok. Én is beteszem a lemezt, a menüből elindítom, aztán a film teljes egészében szaggat. Kipróbáltam több lemezzel is, de csak ennél csinálja. Az én lejátszóm viszont 2009-es évjáratú Sony-bdp-s350 és 2011. óta nem jött rá új firmware. Lehet lassan le kéne cserélnem, pedig a mai napig szeretem, mert sosem hagyott cserben.
0
2017. december 10., vasárnap 21:56
Sziasztok.
Valaki találkozott már olyan problémával,hogy beolvassa a lemezt a lejátszó és el is indul a mozgó menü de a menüpontokkal teli sáv már nem jelenik meg ezért nem lehet semmit sem beállítani.Nagyon sokszor indítottam újra a lemezt mire nagy nehezen előjött egyik alkalommal és így meg is tudtam nézni a filmet.

A legújabb firmware van a Panasonic lejátszómon és csak a Baby driver című filmnél csinálja ezt.
Vajon lemezhiba lehet vagy a lejátszó öregedett meg?
Sajnos újabb firmware nincs hozzá és kb. 2011-es a kütyü.Dmp BD75.

0
2017. február 23., csütörtök 14:46
A Paramount jogok itthoni istentelen helyzete miatt kész csoda, hogy ehhez a filmhez még sikerült szinkronosan hozzájutni. Star Trek - Mindenen túl Blu-ray teszt:
http://blugeek.blog.hu/2017/02/23/bd_teszt_star_trek_mindenen_tul_2016_import_ajanlo
0
2016. november 15., kedd 15:47
Az HBO legújabb és mindmáig sikeres sorozatán felbuzdulva úgy gondoltam, hogy mindenképpen meg szeretném tekinteni a név- és ötletadó klasszikust, amely hazai fordításban Feltámad a Vadnyugat-ként vált közismertté már több mint negyven (!) éve. A brilliánsan jó alapvetést a Jurasic Park után (illetőleg most időben előtte) itt is Michael Crichton-nak  köszönhetjük, aki a hetvenes években már elismert író volt. A sikerek nyomán így rendelkezésére álltak azok az erőforrások, amivel megvalósíthatta akkori leghíresebb regényét. Ehhez pedig egyenesen beült a rendezői székbe...
Feltámad a Vadnyugat Blu-ray teszt:
http://blugeek.blog.hu/2016/11/15/bd_teszt_feltamad_a_vadnyugat

0
2016. szeptember 8., csütörtök 10:19
a láttam szó kimaradt.
Bocsánat még ébredezem.
0
2016. szeptember 8., csütörtök 10:17
A legtöbb filmet azért veszem,mert jó.
Legtöbb esetben moziban,vagy tvben.
Pár esetben azért,mert sok jót olvastam hallottam.
Persze fontos az ár.
Hol kapom jobb áron meg.
Nem hiszem,hogy bűn lenne.
Mostanában törekszem BD-k esetében azt venni ami jó.
Néha meg veszek 1-2 ismeretlent,de azt is azért mert érdekel.
0
2016. szeptember 8., csütörtök 0:57
"A „gyűjtő” szóra viszont mindig összerándul a gyomrom. Valóban vannak gyűjtők, akik azért vásárolják meg a filmeket, hogy minél több legyen, minél többet birtokoljanak. De remélem a többség azért vesz meg egy kiadványt, hogy élvezze a tartalmát, azaz megnézze a filmet. Az pedig egy mellékhatása ennek az élvezetnek, hogy utána a nyakán marad a termék"

Na ez egy érdekes felvetés, és szerintem pontosan itt van a kutya elásva. Szerintem a legtöbb lemezvásárló (amit igazából a gyűjtő alatt értünk) azért veszi meg a lemezt, mert szereti, és szeretné a filmet a polcon tudni. Tehát nem a darabszám az érdekes, hanem, hogy pontosan milyen filmekből és kiadványokból áll a kollekció (tehát mégiscsak gyűjtés). Azaz, ő a birtoklásért is fizet.

Akinek ez nem jelent pluszt, márpedig az átlag embernek ez nem jelent pluszt, annak igen nehéz megindokolni, hogy miért adjon ki (potenciálisan) egyszeri megtekintésért 7000 Ft-ot (hány mozijegy is?).

Nem szép dolog nem fizetni a filmért, de ebben igencsak sárosak a filmforgalmazók, egyszerűen elment a fizikai adathordozón való filmnézés mellett a világ. Addig, amíg nincs kényelmes fizetős digitális mód a filmek otthoni megtekintésére, addig olyan nagyon nem tudom hibáztatni a torrentezőket.

Mondom ezt keményvonalas vásárlóként (gyűjtőként).

"Én is elvárom, hogy a munkámért fizessenek és én is hajlandó vagyok más munkájáért fizetni természetesen. De azért nem kell sok ahhoz, hogy átbillenjen a mérleg, mert ha hülyének nézik azt a kevés vásárlót, akkor végül és gyorsan elveszítik őket (is)."

Ezzel maximálisan egyetértek, csak én a hülyének nézésbe azt is beleértem, hogy milyen filmek vannak manapság (vagy csak én öregedtem meg?). Látatlanban blu-ray-t vásárolni ha esetleg kimaradt volna valami nagy / hypeolt cím a moziban már erősen kockázatos, így én nem tartom megvetendőnek a vásárlás előtti előzetes megtekintést... Régebben azért nagyobb sikerrel tudott az ember látatlanban venni... Most, amikor három mozi után kettőről úgy jövök ki, hogy hát, ez elég gyenge volt...

A trónok harca tényleg pech, de azért az egy spéci helyzet, és én azt mondom, hogy inkább legyen, mint ne. Tényleg adhattak volna jelentős kedvezményt azoknak, akiknek megvan a dvd, bár gyanítom elég nagy az átfedés a két kör között, és akkor a maradék 10 főnek kellett volna kifizetnie a kiadás költségeinek nagy részét. Inkább jött volna ki egyszerre a dvd-vel, de megint ott tartunk, hogy kicsi piac.

Amúgy nemcsak a trónok harcára, hanem minden BD-re adhatnának kedvezményt annak, akinek megvan a dvd (talán külföldön volt is egy példa erre), szerintem az lett volna a legkorrektebb, de inkább begyűjtötték újra a teljes árat, tehát nem kell őket sem félteni.

"Tehát további spirálban vagyunk."

Én is így sejtem :( Disney, Paramount stb... Sajnos attól tartok, hogy látszanak a jelei, hogy - a cikkel ellentétben - nem, nem vagyunk elegen :( Véleményem szerint az eladások külföldön is folyamatosan csökkenni fognak, csak náluk nagyobb létszámról indul a csökkenés. (Nem véletlen próbálkoznak a kiadók folyamatosan, hogy legyen valami, amiért újra megveszed a filmet, 3D, UHD...)

"Ha valaki ki bír várni megjelenést követően akár fél-, vagy egy évet is, akkor legyen döntési lehetősége, hogy neki mennyit ér az adott film. Megjelenéskor teljes ár, vagy később kedvezményes. Mindkét réteg meglehet és megélhet, illetve eltarthat egy normális piacot."

Ezzel nagyon egyetértek, így pont az a réteg záródik ki, aki 7e-t nem tud vagy nem akar kiadni egy adott filmre, tehát kevesebb vevőre oszlik a költség.

"A külföldi, régiós megjelenésekre felirattal rá fogunk kerülni, mert azt nem nagy költség előállítani, nem hiszem hogy bárkinek is célja lenne teljesen elvágni a magyar vásárlók lehetőségeit."

Az elejével egyetértek, a második felével nem: nem hiszem, hogy bárkinek is célja lenne a magyar piacra veszteséggel kiadni filmeket. (Mondjuk erre mindig azt mondom, hogy aztán akkor egy szót se, ha valaki letölti a filmet). De én is így látom, a csak feliratos kiadványokig fogunk visszahullani, amivel attól tartok nem leszek maradéktalanul boldog, legutóbb egy ilyen külföldi importos itthon meg nem jelent filmet néztem meg, és volt benne egy nagy poéngyilkos félrefordítás, meg több kisebb... Meg úgy általánosságban, nem vagyok elhalva a dvd és a bd feliratoktól (némelyiket mintha alapfokú nyelvvizsgával sem rendelkező fordította volna).
0
2016. szeptember 6., kedd 11:45
Ha már így kikényszerítetted... :)

Miután a BD piacot temették már itthon 4-5 éve is és mégis tartunk valahol, igen, ez várhatóan így marad a jövőben is. De alakulhat máshogy is.

A „gyűjtő” szóra viszont mindig összerándul a gyomrom. Valóban vannak gyűjtők, akik azért vásárolják meg a filmeket, hogy minél több legyen, minél többet birtokoljanak. De remélem a többség azért vesz meg egy kiadványt, hogy élvezze a tartalmát, azaz megnézze a filmet. Az pedig egy mellékhatása ennek az élvezetnek, hogy utána a nyakán marad a termék és tartani, tárolni kell valahol és ebből végső soron egy gyűjtemény alakul ki, de ez két különböző dolog. Azaz nem minden vásárló gyűjtő (de minden gyűjtő vásárló…). Ha BD szintű kép- és hangminőségben árulnák digitálisan is a filmeket, amit azonnal nézhetsz, talán több esély lenne (lett volna) a legális tartalomfogyasztás elterjedésére még itthon is. Az meg téves megközelítés szerintem, hogy azért nem fizet valaki, mert lemond a birtoklási vágyáról. Alapvetően az élményért (a filmnézés élményéért) fizetünk itt is, mint máshol is. Sőt, itt sokkal inkább.

A fejekben viszont itthon nem lehet rendet tenni, nem is lehet számítani arra, hogy javuljon a morál. Egy film legális otthoni megnézéséért fizetni kell. Már csak azért is, mert ha valaki nem fizet, jogosulatlan vagyoni előnyre tesz szert azzal szemben, aki fizetett érte, hiszen azt az összeget másra tudja költeni. Ez elég egyszerű. Mégis megy a magyarázás, hogy de ez nem is torrent, mert ahhoz ez kell, meg az kell, meg lehet hogy kicsit mégis az, de akkor sem… Szóval gáz az egész.

Ezzel megérkeztünk az árakhoz is, amiről írsz. Ez nagyon szép dolog, hogy a leszűkölt és nagyjából stabil itthoni réteg (mag) egyre drágábban, vagy legalábbis nem csökkenő árakon tud hozzájutni a kiadványokhoz, de pont azért, mert nem veszik többen. Ez meg az asztalod, a pénzügyi elemzés. Na de ne dobjuk már el a józan észt: amiért sokan (és egyre többen) nem hajlandóak fizetni, azért kerül többe annak, aki meg venné? Ez bár logikus következmény, de ugyanakkor felháborító és tarthatatlan állapot is. Az pedig nem normális dolog, hogy lassan ezen a fórumon lévő bejegyzések alapján is az a kép alakulhat ki, hogy ez a kitartó vásárlói réteg árrugalmatlan termékként tekint a DVD és BD kiadványokra, azaz mindegy mennyi, (előbb vagy utóbb) úgyis megveszi. Ez tévedés és önámítás a kiadók részéről is. De ha tényleg így gondolják, akkor bukás lesz a vége. Bármelyikünk, akik vásárolják a filmeket, lehetőségünk lenne letölteni. De nem tesszük (legalábbis én konkrétan zérónál tartok), pusztán a morál miatt. Én is elvárom, hogy a munkámért fizessenek és én is hajlandó vagyok más munkájáért fizetni természetesen. De azért nem kell sok ahhoz, hogy átbillenjen a mérleg, mert ha hülyének nézik azt a kevés vásárlót, akkor végül és gyorsan elveszítik őket (is).

A jelenből: például én kifejezetten fel vagyok háborodva a Trónok Harca BD kiadványok megjelenésén. Megvan otthon a HD rendszer, mégis DVD-n voltam kénytelen megvenni és megnézni az évadokat. Évadonként megjelenéskori összegért. Most pedig tényleg el akarják hitetni velem, hogy rohadtul örüljek annak, hogy TOVÁBBI 15 eFt-ért évadonként ÚJRA megvehetem végre olyan minőségben, amilyen fogadására az otthoni rendszerem ki lett építve, és végül 23 eFt-ot fizethetek egy évadért (DVD+BD), miközben a másik meg már azt is látta állítólag HD minőségben, ami csak jövőre jelenik meg? Ingyen? Azért nem lehet sokáig feszíteni a húrt. Ha lett volna alternatíva a megjelenéskor, akkor BD-t vettem volna. De megvettem a DVD-t. Beszámítják esetleg a BD árába? Hogy legalább kétszer ne fizettessék ki azzal, aki egyáltalán hajlandó fizetni még ezért? Nem. Pedig nekem nem kell kétszer. Van olyan film, ami BD-n még mindig 5 eFt, miközben DVD-n egy ezres? Na.

A jövő? Itthon nem lehet hirtelen mindent megváltoztatni, mégis megpróbálták. Nem csak a magyarok élnek a bolygón, ismerjük a környezetünkben lévő kiadásokat és árazási politikákat. Itthon másfél éve nincs olyan akciózás, ami volt korábban (pl. kettőt fizet – hármat vihet, nem az ezer forintos meg eszetlen BD kiszórásra gondolok). Csak sajnos ez külföldön továbbra is természetes, így egyre jobban eltolódik az arány, természetesen a magyar vásárlók hátrányára. Nem hiszem, hogy ne esett volna tovább a BD eladások száma itthon az elmúlt két évben. Tehát további spirálban vagyunk. Attól meg hányok, amikor arról megy a duma, hogy egy tisztességes filmnéző azonnal, megjelenéskor, bármennyiért megveszi a kiadványt, mert az úgy jó és ezzel biztosítja azt, hogy a jövőben is ugyanígy eljárhasson (miközben nagy eséllyel moziban is megnézte). Nem. Az a tisztességes, aki hajlandó fizetni érte. Ha valaki ki bír várni megjelenést követően akár fél-, vagy egy évet is, akkor legyen döntési lehetősége, hogy neki mennyit ér az adott film. Megjelenéskor teljes ár, vagy később kedvezményes. Mindkét réteg meglehet és megélhet, illetve eltarthat egy normális piacot. Ha csak az első tartja el, az nagyon sokba fog kerülni a végén, a pénz meg talán mindenkinek számít.

De lehet egy olyan vége is a kialakult helyzetnek, hogy megszűnnek itthon a kiadások. A külföldi, régiós megjelenésekre felirattal rá fogunk kerülni, mert azt nem nagy költség előállítani, nem hiszem hogy bárkinek is célja lenne teljesen elvágni a magyar vásárlók lehetőségeit. A feliratos példányok eladásai szerintem kitermelik a feliratkészítés költségét és még némi hasznot is hoz talán. Ha ez így alakulna, akkor pedig ezeket lehet itthon boltként értékesíteni, ami ésszerűbb lenne, mint egyesével (kiadványonként vagy személyenként) kintről rendelgetni és még keresni is lehetne vele. Ha nem, akkor marad az önálló beszerzés.
0
2016. szeptember 5., hétfő 19:12
Egy kis elmélkedés a hazai Blu-ray piacról és annak jövőjéről:
http://blugeek.blog.hu/2016/09/05/home_video_ma_es_holnap_velemeny
0
2016. augusztus 25., csütörtök 15:41
Minő nyalánkság még az őszi levélhullás előtt :)

http://www.blu-ray.com/movies/Blood-Father-Blu-ray/155645/
0