Ha már így kikényszerítetted... :)
Miután a BD piacot temették már itthon 4-5 éve is és mégis tartunk valahol, igen, ez várhatóan így marad a jövőben is. De alakulhat máshogy is.
A „gyűjtő” szóra viszont mindig összerándul a gyomrom. Valóban vannak gyűjtők, akik azért vásárolják meg a filmeket, hogy minél több legyen, minél többet birtokoljanak. De remélem a többség azért vesz meg egy kiadványt, hogy élvezze a tartalmát, azaz megnézze a filmet. Az pedig egy mellékhatása ennek az élvezetnek, hogy utána a nyakán marad a termék és tartani, tárolni kell valahol és ebből végső soron egy gyűjtemény alakul ki, de ez két különböző dolog. Azaz nem minden vásárló gyűjtő (de minden gyűjtő vásárló…). Ha BD szintű kép- és hangminőségben árulnák digitálisan is a filmeket, amit azonnal nézhetsz, talán több esély lenne (lett volna) a legális tartalomfogyasztás elterjedésére még itthon is. Az meg téves megközelítés szerintem, hogy azért nem fizet valaki, mert lemond a birtoklási vágyáról. Alapvetően az élményért (a filmnézés élményéért) fizetünk itt is, mint máshol is. Sőt, itt sokkal inkább.
A fejekben viszont itthon nem lehet rendet tenni, nem is lehet számítani arra, hogy javuljon a morál. Egy film legális otthoni megnézéséért fizetni kell. Már csak azért is, mert ha valaki nem fizet, jogosulatlan vagyoni előnyre tesz szert azzal szemben, aki fizetett érte, hiszen azt az összeget másra tudja költeni. Ez elég egyszerű. Mégis megy a magyarázás, hogy de ez nem is torrent, mert ahhoz ez kell, meg az kell, meg lehet hogy kicsit mégis az, de akkor sem… Szóval gáz az egész.
Ezzel megérkeztünk az árakhoz is, amiről írsz. Ez nagyon szép dolog, hogy a leszűkölt és nagyjából stabil itthoni réteg (mag) egyre drágábban, vagy legalábbis nem csökkenő árakon tud hozzájutni a kiadványokhoz, de pont azért, mert nem veszik többen. Ez meg az asztalod, a pénzügyi elemzés. Na de ne dobjuk már el a józan észt: amiért sokan (és egyre többen) nem hajlandóak fizetni, azért kerül többe annak, aki meg venné? Ez bár logikus következmény, de ugyanakkor felháborító és tarthatatlan állapot is. Az pedig nem normális dolog, hogy lassan ezen a fórumon lévő bejegyzések alapján is az a kép alakulhat ki, hogy ez a kitartó vásárlói réteg árrugalmatlan termékként tekint a DVD és BD kiadványokra, azaz mindegy mennyi, (előbb vagy utóbb) úgyis megveszi. Ez tévedés és önámítás a kiadók részéről is. De ha tényleg így gondolják, akkor bukás lesz a vége. Bármelyikünk, akik vásárolják a filmeket, lehetőségünk lenne letölteni. De nem tesszük (legalábbis én konkrétan zérónál tartok), pusztán a morál miatt. Én is elvárom, hogy a munkámért fizessenek és én is hajlandó vagyok más munkájáért fizetni természetesen. De azért nem kell sok ahhoz, hogy átbillenjen a mérleg, mert ha hülyének nézik azt a kevés vásárlót, akkor végül és gyorsan elveszítik őket (is).
A jelenből: például én kifejezetten fel vagyok háborodva a Trónok Harca BD kiadványok megjelenésén. Megvan otthon a HD rendszer, mégis DVD-n voltam kénytelen megvenni és megnézni az évadokat. Évadonként megjelenéskori összegért. Most pedig tényleg el akarják hitetni velem, hogy rohadtul örüljek annak, hogy TOVÁBBI 15 eFt-ért évadonként ÚJRA megvehetem végre olyan minőségben, amilyen fogadására az otthoni rendszerem ki lett építve, és végül 23 eFt-ot fizethetek egy évadért (DVD+BD), miközben a másik meg már azt is látta állítólag HD minőségben, ami csak jövőre jelenik meg? Ingyen? Azért nem lehet sokáig feszíteni a húrt. Ha lett volna alternatíva a megjelenéskor, akkor BD-t vettem volna. De megvettem a DVD-t. Beszámítják esetleg a BD árába? Hogy legalább kétszer ne fizettessék ki azzal, aki egyáltalán hajlandó fizetni még ezért? Nem. Pedig nekem nem kell kétszer. Van olyan film, ami BD-n még mindig 5 eFt, miközben DVD-n egy ezres? Na.
A jövő? Itthon nem lehet hirtelen mindent megváltoztatni, mégis megpróbálták. Nem csak a magyarok élnek a bolygón, ismerjük a környezetünkben lévő kiadásokat és árazási politikákat. Itthon másfél éve nincs olyan akciózás, ami volt korábban (pl. kettőt fizet – hármat vihet, nem az ezer forintos meg eszetlen BD kiszórásra gondolok). Csak sajnos ez külföldön továbbra is természetes, így egyre jobban eltolódik az arány, természetesen a magyar vásárlók hátrányára. Nem hiszem, hogy ne esett volna tovább a BD eladások száma itthon az elmúlt két évben. Tehát további spirálban vagyunk. Attól meg hányok, amikor arról megy a duma, hogy egy tisztességes filmnéző azonnal, megjelenéskor, bármennyiért megveszi a kiadványt, mert az úgy jó és ezzel biztosítja azt, hogy a jövőben is ugyanígy eljárhasson (miközben nagy eséllyel moziban is megnézte). Nem. Az a tisztességes, aki hajlandó fizetni érte. Ha valaki ki bír várni megjelenést követően akár fél-, vagy egy évet is, akkor legyen döntési lehetősége, hogy neki mennyit ér az adott film. Megjelenéskor teljes ár, vagy később kedvezményes. Mindkét réteg meglehet és megélhet, illetve eltarthat egy normális piacot. Ha csak az első tartja el, az nagyon sokba fog kerülni a végén, a pénz meg talán mindenkinek számít.
De lehet egy olyan vége is a kialakult helyzetnek, hogy megszűnnek itthon a kiadások. A külföldi, régiós megjelenésekre felirattal rá fogunk kerülni, mert azt nem nagy költség előállítani, nem hiszem hogy bárkinek is célja lenne teljesen elvágni a magyar vásárlók lehetőségeit. A feliratos példányok eladásai szerintem kitermelik a feliratkészítés költségét és még némi hasznot is hoz talán. Ha ez így alakulna, akkor pedig ezeket lehet itthon boltként értékesíteni, ami ésszerűbb lenne, mint egyesével (kiadványonként vagy személyenként) kintről rendelgetni és még keresni is lehetne vele. Ha nem, akkor marad az önálló beszerzés.