Keresés

2008 - A 10 legjobb film

2009. január 2., péntek 11:01
2008 - A 25 LEGJOBB FILM.

(Dyln, erről a listáról kérlek, csak azokat a filmeket vedd figyelembe, melyeket bemutattak 2008-ban nálunk a mozikban.)
0
2009. január 1., csütörtök 19:54
Köszönjük. Amúgy érdekes lista (bár a Juno-t én sem értem).
0
2009. január 1., csütörtök 18:34
ki is raktam egy figyelmeztető bóját. :)
0
2009. január 1., csütörtök 18:11
Január 31
0
2009. január 1., csütörtök 18:04
Dylan, meddig van időnk pótolni és listát küldeni?
0
2009. január 1., csütörtök 18:00
Spoiler-díj az év eddigi legspoileresebb listájának: AE óévi díj-listája.
0
2009. január 1., csütörtök 17:50
akkor szerintem ki kellene kötnöd azt, hogy ha valaki idén indított egy filmet, az jövőre már ne tehesse meg ezt újra.
0
2009. január 1., csütörtök 17:45
egy alternatív filmes összesítő
0
2009. január 1., csütörtök 17:37
Nem kell letoltesgurunak lenni ahhoz, hogy Magyarorszagon meg be nem mutatott filmeket lasson az ember, a Man in Wire-t pl. teljesen legalis uton lattam. ;)

Az uj szabalyzat szerintem sem a legszerencsesebb, de ha mar ez van, akkor e szerint szavazok.
0
2009. január 1., csütörtök 16:55
TOP 10 - 2008

1. Sweeney Todd – A Fleet Street démoni borbélya (10/10)
2. Börtönvonat Yumába (9/10)
3. Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford (9/10)
4. Amerikai gengszter (8/10)
5. John Rambo (8/10)
6. Trópusi vihar (8/10)
7. Hideg nyomon (8/10)
8. Cloverfield (8/10)
9. Wanted (8/10)
10. Wall-E (8/10)
0
2009. január 1., csütörtök 15:41
A Gran Torino szerintem is remek film, nálam felkúszna az első helyre is :) De én is majd csak most év végén fogom feltenni a listára, mert addigra már moziban is láttam, s remélhetőleg dvd-n is meglesz :) Ahogyan a Benjamin Button is :) Bár azt már kibírom a premierig :)
0
2009. január 1., csütörtök 13:54
Én sem tartom jó ötletnek olyan filmek indulását, amit csak premier előtti letöltésként lehet megnézni, mivel ez csökkenti az esélyeit... (Nem mindenki letöltésguru) De mivel ezen filmek kizárásával több szavazónak problémája volt (köztük egyik éven neked is! :) tavaly is, (értsd: a listák több mint fele még be sem mutatott filmekből állt, mert valahogy minden nagyobb stúdió év végére tolja a legjobb filmjeit, meg az élmény is frissebb...) feldobtam hogy akkor fektessünk le új szabályokat. Ezek lennének azok...

Talán Caballero olyan jó filmnek tartja a Gran Torinot, vagy az új Finchert, hogy a jövő évi listájába is beleveszi, és így talán nem csökkennek a mostanában általam is legjobban várt mozi esélyei! :)
0
2009. január 1., csütörtök 13:41
szerintem elég nagy baj, hogy vannak filmek, melyek az új szabályoknak köszönhetően akár éveken keresztül indulhatnak. megeszi a játék hitelességét és kinyírja a filmek súlyát is, hisz ha vki most jelöli pl. a gran torinót, az jövőre valszeg már nem fogja jelölni, ezzel a film esélyei csökkennek mindkét évben - ha meg jelöli, akkor meg vessen magára. :)

szerintem tartanod kellett volna a korábbi években alkalmazott szabályokhoz, de ez most már mindegy.
0
2009. január 1., csütörtök 13:36
A The Courious Case Of Benjamin Button-t, és a Gran Torino-t már én is nagyon várom... Elméletileg mindekét film megfelel a szabályoknak, csak ez jövőre okozhat gondot... Mivel a többség csak jövőre fogja látni... És mivel 2009-ben lesz a magyar mozipremierjük is, jövőre is indulhatnak a versenyben! Nincs ezzel semmi probléma, csak jelzem! :)
0
2009. január 1., csütörtök 1:59

01. The Curious Case of Benjamin Button
02. WALL·E
03. Man on Wire
04. Juno
05. The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford
06. Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street
07. Gran Torino
08. The Wrestler
09. The Dark Knight
10. Quantum of Solace
0
2008. december 31., szerda 18:58
2008 legjobb filmjei nálam :

1. Trópusi vihar
2. Iron Man-Vasember
3. Indiana Jones és a Kristálykoponya Királysága
4. Wanted
5. A Hihetetlen Hulk
6. Hellboy II.-Az aranyhadsereg
7. A Sötét Lovag
8. Kung Fu Panda
9. Wall-e
10. Narnia krónikái: Caspian herceg
0
2008. december 31., szerda 17:55
Így nem ér,hogy 2009-ben megnézett filmeket teszel majd fel a listádra...:)))
0
2008. december 31., szerda 14:08
Viszonylag hasonló filmes izlésünk ellenére úgy nézem, csak egy közös film lesz a listánkon, a Plasztik szerelem. Meg vagyok lepve, no.:)

Láttam többet is a tieid közül, a Zuhanáson gondolkodtam is, de azt hiszem, nem fog beleférni a 10-be.  A Kalandorok még várat magára nálam, hosszú a január. Az még felkerülhet, viszont ott lesz a 10-ben - ezt már most tudom - az Erőszakik és az Ádám almái. Aminek a hiányán csodálkoztam nálad, az a Once.
0
2008. december 31., szerda 13:44
Megtetszett AdamTaylor módszere, ahol is a lista mellé egy-két gondolatot is beszúrt, én is hasonló módon tenném közzé az idei listámat:

1. Kalandorok
Még soha nem választottam magyar filmet az év legjobbjának, de a Kalandorok megérdemelte. Három férfi, három generáció keserédes története, többnyire kerülve a giccset és a ripacskodást. Bizonyítéka annak, hogy magyar rendező (kevés kivételtől eltekintve) nem csak kérészéletű limonádékat, művészieskedő dögunalmat és szellemi/lelki/testi nyomorban való sírós-vigadóst tud vászonra vinni.

2. Plasztik szerelem – Lars and the real girl
Ryan Goslingról lassan már azt is elhiszem, hogy a kabátfogast is hitelesen tudja játszani. Lars szerepében brillírozott ebben a könnyen perverznek gondolható, és emiatt félreérthető filmben, ahol a főszereplő egy guminővel az oldalán szeretne visszatalálni az emberek világába, és ebben nem várt segítséget kap a rokonaitól és a falujától. Nagybetűs SZERETETFILM.

3. Zuhanás – The Fall
Az év meglepetésfilmje volt nálam ez a „mozgó képeskönyvbe” oltott drámai mese. Látványban és zenében verhetetlen volt; némafilmként is élveztem volna. Elképesztő, hogy Tarsem mit hozott össze, és ha lehet hinni a hivatalos nyilatkozatoknak, minimális CGI-vel. Nem mellékesen döbbenet romantikus dráma is, egy tehetséges színész (Lee Pace) és színészpalánta (Catinca Untaru) főszereplésével.

4. A sötét lovag
A biztos befutónak hitt Batman a többiek fényében még a dobogóról is leszorult. Nem mintha Nolan idei munkája rossz lenne, sőt(!!!), csak túlságosan a saját képére formálta Gothamet, így inkább drámát csinált, és ez most nem nyűgözött le annyira, mint korábban „a bűvészcilinderből előhúzott” alkotása. Nem hagyott annyira mély nyomot, mint vártam; a két, feleslegesnek és zavarónak ítélt jelenet (Hongkong és a kompos), meg a túlzott realitás melletti abszurd giccs (Kétarc maszkja) még attól kedvem szegte, hogy már megjelenésekor rögtön a polcomra tegyem DVD formájában.

5. Vágy és vezeklés
„Háborús-romantikus, erős drámai szállal”, kiegészítve a filmtörténelem egyik legvisszataszítóbb karakterével. Ian McEwan vászonra vitt könyve Briony Tallis bűnéről(?) és az azt követő hatvanévnyi „nyüszítéséről”, Saoirse Ronan színészi játéka, és az erős vizualitás (főleg a dunquerk-i ötperces snitt) mellett a többi már szinte elhanyagolható.

6. Kung-fu Panda
A könnyedebb filmeket a „Has-fu” képviseli idén, mert teljes játékidejében könnyed szórakozást jelent, igazi családi film. Sokáig hezitáltam azon, hogy a Wall-E kerüljön-e a listára, mert animációban hasonlóan kidolgozott és nem kevésbé kedves, de annak a szájbarágós ökotémája untatott, így maradt végül a Panda.

7. Vasember
Mivel a Sötét lovag jórészt figyelmen kívül hagyta Batman képregényes múltját, így az idei év képregényfilmje a Vasember lett. Tony Stark és a fémruha története ugyan nem hibátlan film, de szórakoztató és látványos, Robert Dowley Jr.-nak meg kifejezetten jól állt a szerep.

8. Legenda vagyok
Hiába hemzsegett ez a film a hibáktól (a KisVukot idéző számítógépes animáció, a hézagos, szirupos sztori, és a gyengécske színészi játék), hősmozinak elsőrangú volt, az alternatív változatot látva pedig ez egy remek 2-in-1.

9. Út a vadonba
Sean Penn valós események alapján készített filmje egy szokatlan stílusú roadmovie, egy lázadó srác útjáról keresztül-kasul Amerikán. Kalandjai talán nem körömrágósan izgalmasak, de az ilyen filmektől szokatlan módon nem is idealizáltak, mint ahogy a főhős jelleme sem, és ez megfogott benne, az alaszkai fenyvesek meg gyönyörűek.

10. Elah völgyében
A Nem vénnek való vidék helyett sokkal jobbnak ítéltem Tommy Lee Jones ezen filmjét, két olyan gráciával az oldalán, mint Charlize Theron és Susan Sarandon. Az Elah völgyében tartalmaz mindent, ami egy jó politikai krimihez meg egy drámához kell, remek feszültséget teremt és tart fenn, így mindenképpen helyet kellett neki szorítanom a Top10-ben.

Csak a félreértések elkerülése végett jelezném, hogy technikai okokból nálam kimaradtak az év olyan nagy, sokak által említett favoritjai, mint az Erőszakik, a Fél Nelson és az Ádám almái, stb., és mert nem is várható, hogy ezeket januárban pótolni tudom, ezért ez a végleges listám.

A méltán népszerűtlen WorstOf listát is kihagyom, mert annak semmi értelme, hogy az első kilenc helyre beírom, hogy „Kis Vuk”, a tizedikre meg odabiggyesztem mondjuk az i.e. 10.000-et :D.

Várhatóan idén már nem írok a fórumra, ezért ezúton kívánok minden kedves, ezen a postot olvasónak, az Xpresses közösségnek békés, boldog új évet!
0
2008. december 29., hétfő 22:31
A 10. hozzászólásban közölt listámat én is megváltoztatom több ponton Dylan! Bocsi érte, de ma láttam az Ausztráliát s nekem is helyeket kell szórítanom neki, illetve korábban megjelent egy listán a Heima c. Sigur Rós turnéfilm is, s mivel nem emeltél ellene kifogást, én is beillesztem a listámba :)

Szóval, 2008 Top 10 filmje nálam :)

01. A sötét lovag
02. Mamma mia!
03. Indiana Jones és a Kristálykoponya királysága
04. Ausztrália
05. A nyomozó
06. Trópusi vihar
07. Heima
08. Amerikai gengszter
09. Égető bizonyíték
10. Cloverfield
0
2008. december 29., hétfő 21:40
Csak össze tudtam szedni néhány címet... bár ezek közül van, ami 2006-os meg 2007-es, de itthon idén mutatták csak be. :)

Egyszer
Im not there
Wall-E
Szkafander és pillangó
4 hónap, 3 hét, 2 nap
Az árvaház
Mongol
Út a vadonba
Fél Nelson
A távolság íze
0
2008. december 29., hétfő 19:52
Helyes! Alig várjuk! :)
0
2008. december 29., hétfő 13:38
Nem kell elnézést kérni. :)
Én például sokkal többre tartom az ilyen listákat, ahol pár soros szóbeli értékelés is szerepel, nem csak a kötelező sorrend. Január végén majd egy 25-ös, 10 perc alatt elolvasós gigalistával jelentkezem, úgyis van még pár pótolnivaló.
0
2008. december 29., hétfő 12:58
Módosítok, mivel tegnap láttam az Ausztráliát és ennek mindenképpen helyet kell kapnia a top 10-ben. Szóval ismét 1-től 10-ig:

Börtönvonat Yumába
Narnia krónikái: Caspian herceg
Dan és a szerelem
Tiltott királyság
Út a vadonba
Egyszer
Ausztrália
Indiana Jones és a kristálykoponya királysága
Legenda vagyok
Kaméleon
0
2008. december 29., hétfő 1:41
Lassan összeállt az én listám is, remélem már nem lesz benne sok változtatás. Bocsi ha egy kis duma is megy mellé. Sajna Wall-E még kimaradt, ha még beesik határidő előtt és valóban olyan jó, mint amennyire mondják, lehet listaváltoztatást eszközölök.

1., Nem vénnek való vidék
Az utóbbi évek egyik legerőteljesebb, leghatásosabb filmje, egyre jobban bírom a Coen tesókat, bár a Burn after readingnél nálam kissé mellényúltak.
2., A sötét lovag
A legjobban várt film volt, és nem is nagyon kellett csalódnom benne. Az első fél óra kicsit vontatott volt, de ez hamar elszállt. Azt hiszem filmet még nem vártam annyira mint ezt. Igaz, a számomra No. 1-es előzetes alapján kicsit több is lehetett volna, de csak minimálisan.
3., Erőszakik
Remek hangulat, jó beszólások, mindkét főszereplőjátéka díjat érdemelne, a Golden Globe összeszégyelheti magát ha a film egy díjat se kap.
4., A vasember
Igazi értékét nálam a második nézésre érte el. Szerintem a felvezetés ellenére pörgős, laza, Downey Jr. nálam az év színésze Tony Stark és Kirk Lazarus miatt.
5., Valami Amerika 2
Mai moziélmény, szintén nagy várakozások, és óriási röhögések. Az első rész az egyik kedvenc magyar filmek, ez nem sokkal marad el mögött, sőt, talán semmivel. DVDn minden félévben újranézős lesz, ahogy az elődje.
6.,  Vérző olaj
A főszereplő zseniális, a film sötét, magával ragad és nem ereszt.
7., Kalandorok
Nagy meglepetés volt, nem sok mindent vártam tőle, de végül remekül szórakoztam.  Jó kis hangvételű, vicces, szórakoztató, remek színészi játékot felvonultató.
8.,Indiana Jones és a kristálykoponya királysága
Nálam fennáll egy kis szakadék a régi trilógia és a negyedik részt között, mert nem szólt akkorát mint elődei, de még ígyis befér az évi top10-be.
9., Ananász expressz
Nehéz volt eldönteni, hogy ez vagy a Trópusi vihar kerüljön be, végül a fű győzött. Bírom Seth Rogent és munkáit, ez pedig a jobbak között van.
10., Mamma Mia
Érdekes musical, bocsi ha ehhez írok a legtöbbet, de nálam a legérdekesebb filmélmény volt. Moziban ülve komolyan mondom frászt kaptam Meryl Streept és barátnői ripacskodásától, mert akárki akármit mond, az az volt. Aztán az ABBA-dalok, a hangulat, vagy nem is tudom mi megfogott, és úgy jöttem ki a moziból hogy nekem tetszett, de a kritikusok meg az Xpressesek biztos szidni fogják. Kellemeset csalódtam hát bennetek hogy mégsem ezt tettétek :-P
Aztán az ünnepek alatt-most már DVDn- újranéztem, és most már kristálytisztábban körvonalazódott, hogy ez a film a musicalek átlag hibáit tartalmazza. Ízléstelen tömegjelenet, a háttérben lévő ember rá nem jellemzően dalra fakad, aki összejöhet, az összejön, nem is annyira nagy fordulat a végén, a karakterek kidolgozásával sem töltöttek el éjszakákat stb. Ezt mind végiggondoltam, és azt kell mondjam, még mindig ne tudok haragudni a filmre, mert még így is tetszett. Viszont egy erősebb kezű, tapasztaltabb rendezővel lehetett volna belőle több mint egy limonádé-film, amelyet az ABBA-dalok járatnak a csúcsra.

Az idei filmek között 56 darabot láttam, tetszési index szerint a tavalyihoz hasonlóan ismét pozitív a mérleg. Nálam a legrosszabb a 9és fél randi, de szintén rémes volt az I.e. 10000 és a Ne szórakozz Zohannal is. Sokkal többet vártam a Sweeney Toddtól, a Junótól, a Lepattintvától, a Hortontól, az X-aktáktól a Jesse James meggyilkolásától vagy épp a Hancocktól, de a Tekerd vissza haverből, Az eseményből és az Immigrantsból is lehetett volna jobb film.
Valahol a top10em után tanyázik a Trópusi vihar, a Meztelen dobos, A bakancslista és az Út a vadonba.
Pozitív csalódás a Spiderwick krónikák, a Mindenképpen talán, a Zsenikém, és a Wanted is.
Mindent összevetve szerintem idén is érdemes volt jópár filmet megnézni, és szerintem felettébb kellemes évet zártunk filmes szempontból
Bocsi még egyszer a sok dumáért.
0