A profi hamisítók, (akik a piacokat látják el áruval) nem írott DVD-vel dolgoznak. Akkora mennyiségnél egyszerűen nem éri meg a ráfordított időt.
Keresnek egy DVD gyártót, aztán ugyanavval a rechnolódiával legyártatják a hamis DVD-ket, amivel az eredetiek is készülnek. A külseje alapján nem lehet őket megkülönböztetni.
Ugyanez vonatkozik a borító nyomtatására is. Nagy mennyiségnél egyszerűen nem éri meg házi printerekkel nyomtatni. Az igazi nyomda olcsóbb. Főleg, ha zsebre dolgoznak. A nyomat minősége sem rosszabb, mint az eredeti. Bár erdeti is lehet elég silány, lásd a kerülj szinkronba sorozat borítóit, néhány belőlük olyan, mintha valami interneten található pici képből lett volna felnagyítva.
A lemez szine sem mérvadó. Pl kétoldalas lemezek között elég sok nem fehér, hanem enyhén aranyszinű. Akkor az mind hamis? Ja, itt vettem őket az Xpress.hu-n.
A matrica pedig semmit nem bizonyít. Gyártanak hamis matricát cigire, piára, stb. Miért pont DVD-re, CD-re ne gyártanának? Legfeljebb nem foglalkoznak vele, mert a vevőket nem nagyon érdekli. Ugyanakkor, gyári DVD-n sem mindegyiken van matrica. És, ha van is, hol a tokra van ragasztva, hol a borító papírra. Én már kaptam olyan DVD-t, aminek a tokjában a lemeztartó fülek le voltak törve. Kicsréltem a tokot, mert a lemez hibátlan volt, és nem érte meg a hercehurcát a csere. A matrica a tokon volt, és nem lehetett leszedni. Akkor most van egy hamis DVD-m? Vagy csak a tok hamis?
A DVD vásárlás, sajnos bizalmi ügy. Soha nem lehetsz biztos abban, hogy nem hamisítványt veszel-e. Csak az eladó tudhatja biztosan (esetleg ő sem). Persze, vannak kivételek, amikor biztos tudhatod, hogy hamisítványt kapsz. Amikor olyan dolgot veszel, ami nincs is. Például szinkronos filmet, amiből ilyen nem jelent meg, stb. De, amikor elvileg megjelent dolgot veszel, akkor sem lehetsz biztos a dologban. Még az egyenértékű (pl kétrétegű) kalózmásolatnak is kisebb az önköltsége, mint az eredetinek, például a jogdíjak miatt. Még a multik turkálóiban árult filmeknél is olcsóbb az előállítási ára, tehát megéri hamisítani.
Az egyetlen lehetőséged, hogy megbízol abban, akitől veszed. Ez van.