Két Zenthe Ferenc-interjú részlete a legutolsó médiaszereplései közül. Az első tavalyról, amikor Jordán Tamás A Madách Színház igazgatója közölte vele, hogy beválasztották őt a Nemzet Színészei közé:
"...- Nem tagadom, nagyon meg tudok hatódni - mondta Zenthe Ferenc. - Főleg a szeretettől. Mert én szeretem az embereket, és szeretem a barátaimat. Attól kezdve, hogy hazaértem, csak olyanok jelentkeztek telefonon, akik valóban örültek, hogy ilyen megtiszteltetés ért. Hála istennek még van erőm, hogy megháláljam. Egy pici fájdalom is vegyült az örömbe. Az, hogy Bessenyei Feri helyére léptem. Hirtelen eszembe jutott, amikor a negyvenes évek végén Pécsett együtt kezdtünk, és kimentünk a piacra. Ettük a görögdinnyét meg a kecskesajtot. Meg amikor lejött hozzánk Balatonszepezdre, és sátoroztunk. Feri elment, ott, a koporsója mellett állva már éreztem, hogy nagyon fog hiányozni."
Zenthének elsőként Törőcsik Mari tudott gratulálni, majd átadta a telefont Kállai Ferencnek, ő pedig Raksányi Gellértnek. Komlós Juci csak a késő esti órákban érte el.
- Nagyon drukkoltam Ferinek - árulta el Komlós Juci. - Amikor mentem a szavazásra, végiggondoltam, kit válasszunk. Tudtuk, többen is vannak, akik megérdemelnék. De úgy éreztem, hogy közülük Feri érdemli meg a legjobban. Végül egyöntetűen rá szavaztunk, mert jó színész, országosan ismert művész és rendkívüli ember. Amikor gratuláltam neki, csak annyit mondott: Jó volt a házasságunk, Jucikám. Hiszen a Szomszédokban megélt több mint tíz évünk valóban boldog volt
A másik - igen megható - részlet az ez év áprilisában készült, 86. születésnapja alkalmából történt megkeresésekor készült beszélgetésből való:
"...- Nem vagyok még teljesen jól, kicsit gyengének érzem magam. Igen nehéz időszak áll mögöttem, kilenc hónapja nem mentem ki az utcára - meséli a művész, majd nagyot kortyol egy "varázsitalból", amelyet hűséges társa Gizella szolgál fel neki. - Most mondja meg - emeli fel a hangját -, milyen jó dolgom van nekem! Gizella mellett az embernek könnyű gyógyulnia, hiszen ő csupaszív ember, aki lesi minden gondolatomat. Nagyon hálás vagyok neki a törődésért, a szeretetért - mondja meghatottan, majd hagyja, hogy felesége ősz hajába túrjon.
- Hétfőn, a születésnapján rengetegen telefonáltak - veszi át a szót Gizella asszony, miközben ismét megsimogatja férje homlokát. - Megható hogy a barátok, ismerősök mind jókivánságokkal halmoztak el bennünket. Ferenc egy gyönyörű virágcsokrot kapott tőlem, a héten pedig átmegyünk a gyerekekhez, ott tartunk szülinapi ünnepséget, szűk családi körben. Tényleg nagyon nehéz időszakon vagyunk túl, de nem akarok panaszkodni, hála istennek úgy néz ki, Ferenc hamarosan sokkal erősebb lesz.
Ahogy mesél, Gizella könnycseppet morzsol el a szeme sarkában, úgy, hogy senki ne vegye észre meghatottságát.
- Meghívtak egy filmszerepre - veszi át a szót az örökifjú Feri bácsi -, de ezek a forgatások sajnos még nagyon fárasztóak nekem. Sokat kell várakozni, és a tempó is túl gyors, nem tudtam elvállalni.
A Nemzet Színésze még gyenge pillanataiban is csak a hivatásáról, és terveiről beszél. Kérdésünkre, miszerint nem tartja-e korainak a visszatérést, nevetve válaszol: - Minden vágyam, hogy újra a színpadon állhassak! Most ünnepeltem a 86 születésnapomat, szerintem még igen sok szerep vár rám."
Ezeket a szerepeket már az égi színháztársulat berkein belül, a viszontlátott legendás társak között játszhatja el mindannyiunk örök kedvence, a most elhunyt, de pályafutásával már régen halhatatlanná vált nagy magyar színészünk.
Isten nyugossza Zenthe Ferencet!