Keresés

Halottaink...

2006. február 28., kedd 0:01
Nyugodjék békében.
0
2006. február 27., hétfő 22:41
nyugodjék békében. végig vele voltam a párbajban.
0
2006. február 27., hétfő 21:47
81 éves korában elhunyt dennis weaver, akit a legtöbben steven spielberg első egész estés filmjéből, a párbajból ismerhetünk, ugyanakkor ritka komikus színfoltja volt a gonosz érintése című filmnek is. béke poraira.

0
2006. február 16., csütörtök 12:53
Oké, rendben! :(
0
2006. február 16., csütörtök 12:34
Igen, de ha nem lesz a Trevi-kútban fürdőző nagymellű nő, nagyon ideges leszek.
0
2006. február 16., csütörtök 12:27
Sorry, de hát én nem vehetek fel megrendeléseket más kontójára. Még az se biztos, hogy az én DVD-im összejönnek, hiszen végül is barátom alapvetően nem vásárolni megy Olaszhonba, hanem a nevezetességeket szemrevételezni.
0
2006. február 16., csütörtök 12:17
Andreas Katsulas R.I.P.
0
2006. február 16., csütörtök 11:14
brühühű... ;-(
0
2006. február 16., csütörtök 10:46
Szerintem nagyon! :-)
Én például nem is merek előhozakodni semmi kívánsággal, na de - mint általában - csak egyszerű kibic vagyok a témában! :-)
most posts by TM
0
2006. február 16., csütörtök 10:42
Olasz turné?
Nagyon nagy illetlenség lenne, ha én is kérnék egy apróságot?
Egy speciálisan olasz piacra készült audio CD-ről lenne szó, és esetleg egy single-ről, de azt már kétlem, hogy be lehet szerezni! :)
0
2006. február 16., csütörtök 10:42
Ha mégis meghalna, ebbe a topicba azt is megírhatod! :-)
Viccen kívül, kívánom, hogy kapj valami szépet olaszból!
Nekem onnan utoljára egy E.T. bábut (babát?) hozott egy ismerősöm, nem olyan régen, cirka huszonkét éve! :-) De még ma is féltve őrzött ereklye.
Borowczyk ügyben pedig majd referáljunk, plíz!
most posts by TM
0
2006. február 16., csütörtök 10:35
Drága ajándék lenne... :))

Nagy reményeket fűzök közös barátunk hamarosan sorra kerülő olasz turnéjához, melynek kapcsán A SZERELEM MŰVÉSZETE is bekerült a számomra beszerzendő DVD-k közé. Sajnos az olaszoknál ez a film már régebbi megjelenés, nem biztos, hogy épp akkor és ott lesz belőle, ahol barátunk megfordul. De a remény hal meg utoljára...
0
2006. február 16., csütörtök 9:09
Nyugodjon békében...
0
2006. február 15., szerda 23:00
Akkor már tudom, mit veszek a szülinapodra. :-)
0
2006. február 15., szerda 20:28
A Filmes eszmefuttatások című Xpress topikban kedvenc Borowczyk-filmem, A BŰN TÖRTÉNETE megszületésének történetével is megemlékeztem Borowczykról. Aki szereti a rendezőt, annak érdemes elolvasnia Bikácsy Gergely BÍBOR ONÁNIA című írását is, amely a Filmvilág 1988. augusztusi (?) számában jelent meg, s a www.filmvilag.hu oldalon is elolvasható.

A rendező 3 filmje szerepelt a magyar mozik műsorán: VÉR ÉS LILIOM, A BŰN TÖRTÉNETE, ERKÖLCSTELEN MESÉK. (Ebből a háromból a VÉR ÉS LILIOM később a tévében is látható volt.) Videón adták ki A SZERELEM MŰVÉSZETE (1983) című filmjét, melyet aztán a tévé is levetített. Csak a tévében volt látható a PERIFÉRIA, az EGY KOLOSTOR BELSEJÉBEN (A ZÁRDA MÉLYÉN), A ROMLÁS DÉMONAI, a SZERELMI RÍTUS és a SÉRIE ROSE két epizódfilmje.

Szerény Borowczyk DVD gyűjteményem még csak 3 filmből áll: A BESTIA, A BŰN TÖRTÉNETE, EGY KOLOSTOR BELSEJÉBEN. Talán hamarosan A SZERELEM MŰVÉSZETE is meglesz, meg az ERKÖLCSTELEN MESÉK és a GOTO is. Vágyom A BESTIA és a SZERELMI RÍTUS limited editionjeire is, de a Japánban kiadott PERIFÉRIA és A ROMLÁS DÉMONAI DVD-knek is tudnék örülni...
0
2006. február 15., szerda 19:42
WALERIAN BOROWCZYK halálhíre engem is fájdalmasan érint. Nekem is egyik kedvenc rendezőm volt, és azt hiszem, hogy a filmművészet egyik legérdekesebb alkotóját ismerhettük, illetve sajnos nem igazán ismerhettük személyében. Field megemlékezését aligha egészíthetném ki, legfeljebb csak azzal a valószínűleg örökre fantasztikumnak beillő vággyal, hogy bárcsak nálunk is hozzáférhetők lennének DVD-n a rendezőnek mind a játékfilmjei, mind animációs filmjei. Borowczyk művészi elismertségét jónéhányan csak animációs remekléseihez kötötték, élőszereplős játékfilmjeit jobbára megosztva fogadta a közönség. Bár Walerian Borowczyk bő másfél évtizede nem került filmközelbe, és pályáját korai műveihez méltatlan alkotásokkal is zárta, olyan életművet hagyott maga után, ami remélem egy szép napon az azt megillető (szerintem a hozzá hasonló szemléletű Bunuel művészetével együtt említhető) helyre kerül.

Tavaly a közszolgálati a  77-es Egy kolostor belsejébent vetítette tőle, valamint a Filmvilág szeptemberi száma két cikkben is foglalkozott az elfeledett mesterrel. Megtiszteltetésnek éreztem, hogy egy alkalommal magam is népszerűsíthettem a rendezőt a Goto, a szerelem szigete egy tavaly őszi kecskeméti filmklub-vetítésen.
0
2006. február 15., szerda 19:19
Február 11-én elhunyt a CÁPA alapjául szolgáló regény írója, Peter Benchley. Spielberg klasszikusa mellett egy másik Benchley-mű adaptációja, A MÉLYSÉG (1977) című film is népszerűvé vált. Rendezője: Peter Yates.
0
2006. február 14., kedd 21:38
Egyik kedvenc rendeződ volt! Sajnálom!
Azt is, hogy még nem láttam tőle semmit.
Kár, hogy már csak utóbbin lehet változtatni...
most posts by TM
0
2006. február 14., kedd 19:16
Február 3-án elhunyt WALERIAN BOROWCZYK Franciaországban élő lengyel rendező. Jan Lenicával közösen készített rövidfilmjeivel forradalmasította az animáció műfaját. 1968-tól forgatott játékfilmeket is. Első mozifilmje, a GOTO, A SZERELEM SZIGETE (1968) sajátos, abszurd-szürrealista képi világával keltett feltűnést. Nálunk VÉR ÉS LILIOM címmel játszották a BLANCHE (1971) című alkotását, amely Julius Slowacki "Mazepa" című drámájának feldolgozása volt. Mindkét film női főszerepét felesége, Ligia Branice játszotta. ERKÖLCSTELEN MESÉK (1974) című négy epizódból álló alkotása tette világhírűvé. E művével a kereskedelmi célú erotika térhódításának tetőpontján Borowczyk olyan filmet alkotott, mely az erotikát a művészet magaslataiba tudta emelni. Egyetlen lengyel játékfilmjeként 1975-ben forgatta A BŰN TÖRTÉNETE című melodrámát, amely Stefan Zeromski hazájában rendkívül népszerű regényének harmadik filmváltozata volt. Utolsó pillanatban kiválasztott hősnőjével, Grazyna Dlugoleckával meglehetősen feszült viszonyban dolgozott, melynek eredményeként még negyedszázaddal később is szócsaták zajlottak mester és múzsája között, részben a lengyel sajtóban. A BESTIA (1975) című "botrányfilmje" a Szépség és a Szörnyeteg történetének sajátos értelmezése, mely számos országban a cenzúra beavatkozását eredményezte. Egyik legérdekesebb alkotása a PERIFÉRIA (1976), melyben két "erotikus ikon"-t hozott össze Joe Dallessandro és Sylvia Kristel személyében. A ZÁRDA MÉLYÉN (1977) című olasz filmjétől kezdve egyre több negatív kritikában részesült, mivel bírálói szerint szinte észrevétlenül ő is beállt a kereskedelmi célú erotika művelői közé. Ezen állítás szomorú bizonyítéka, hogy 1986-ban ő rendezte meg az EMMANUELLE 5. részét, noha egykoron az ERKÖLCSTELEN MESÉK kicsit épp az EMMANUELLE-féle filmek ellenében született. Két epizódot is készített a RÓZSASZÍN SOROZAT című nálunk is ismert erotikus tévésorozathoz. Utolsó játékfilmje, a SZERELMI RÍTUS (1988) női főszerepét kései alkotásai női sztárja, Marina Pierro játszotta. Borowczyk halálával egy kivételes vizuális látásmóddal rendelkező, bizonyos értelemben alábecsült művésszel lettünk szegényebbek. Több filmjének ő volt a díszlettervezője is. Nálunk csupán három filmje szerepelt a mozik műsorán, néhányat pedig a televízió jóvoltából láthattunk.

WALERIAN BOROWCZYK (1923–2006)

ERKÖLCSTELEN MESÉK (középen: Paloma Picasso mint Báthory Erzsébet)

0
2006. február 14., kedd 19:15
R.I.P.

Nyugodjék békében Owen bácsi!
0
2006. február 14., kedd 18:43
89 éves korában tüdőgyulladásban meghalt OWEN LARS - PHIL BROWN.Luke Skywalker nevelő apja.
0
2006. január 25., szerda 21:17
Én a Kiss Kiss (Bang Bang)-ben néztem meg két napja. R.I.P.
0
2006. január 25., szerda 19:57
Igen, én is a Kutyaszórítóból emlékszem rá leginkább, aztán persze a Shortcuts-t is nemrég láttam!
RIP
0
2006. január 25., szerda 19:45
Chris Penn...
A kutyasorítóbeli Niceguy Eddie...
RIP
0
2006. január 25., szerda 16:49
Nekem a Shortcuts-ban tetszett. Béke poraira.
0