Keresés

Halottaink...

2012. január 25., szerda 12:24
Én is az imént kaptam a szomorú hírt:

Halálra gázolták Theo Angelopulosz görög filmrendezőt

Közlekedési baleset következtében életét vesztette Theo Angelopulosz, a görög filmművészet világhírű mestere - közölte a görög rendőrség. A 76 éves filmrendezőt kedden délután elütötte egy motoros Athén kikötőjének közelében, amikor át akart menni az úttesten. Súlyos koponya- és agysérüléseket szenvedett, több csontja eltört, és állapotát tovább súlyosbította a belső vérzés. A kórházban négy órán át küzdöttek az életéért, de végül kedden este belehalt sérüléseibe.

Negyvenöt percig kellett várni, mire a mentő kiérkezett a baleset helyszínére. A rendezővel dolgozó forgatócsoport tagjainak személyesen az egészségügyi minisztert kellett felhívniuk és megkérniük, hogy azonnal küldjön orvosokat a helyszínre, és vigyék kórházba Angelopuloszt. Szemtanúk elmondása szerint Angelopulosz súlyos sokkot kapott az ütközéstől, de nem veszítette el az eszméletét. Válságos állapotban szállították kórházba, és miközben az életéért küzdöttek, többször is megállt a szíve. A motor vezetője egy rendőr volt, de nem volt szolgálatban. A balesetben ő is megsérült, és kórházba szállították.

Az 1935-ös athéni születésű rendező először jogot hallgatott, majd csak ezután tanult filmművészetet Párizsban. Miután visszatért Görögországba egy ideig egy baloldali újságnál dolgozott filmkritikusként, majd a hatvanas évek végén kezdett filmeket rendezni. Lassú, álomszerű filmeket készített, kedvelt témái közé tartozott a háború, a száműzetés, a bevándorlás és a politikai megosztottság. Tizenhárom egész estés filmjének hosszú, párbeszéd nélküli jeleneteivel és rideg tájábrázolásával Angelopulosz örökre beírta magát a filmművészet legnagyobbjai közé. A magyar művészmozikban is sikerrel vetített, Harvey Keitel főszereplésével készült 1995-ös filmjéről így írt Bori Erzsébet a Filmvilágban: "Az Odüsszeusz tekintete nagyon szép film. És nem a Dél festői tarkaságától, fotogén külsőitől az. Angelopulosz filmjeiben sosem a nyugati fogyasztásra előcsócsált, prospektusból kivágott Görögországot látni, hanem a belső Balkánt, Dél-Európa északi tájait. A világ csúnya. Minél erősebben vetette meg valahol lábát az ember, ott annál csúnyább lett minden. De ez az egyetemes csúfság nem egyöntetű, más a nyugati, és megint más, nekünk bántóan ismerős a balkán. Theo Angelopulosz gyönyörű filmeket forgat erről a csúnyaságról."

Munkáit számos európai filmfesztiválon elismerték. A Táj a ködben című filmje 1988-ban Ezüst Oroszlánt (a legjobb filmrendezőnek járó elismerés) nyert Velencében, Az örökkévalóság meg egy nap című alkotása tíz évvel később megkapta az Arany Pálmát a cannes-i filmfesztiválon.

Nemrégiben kezdte meg a The Other Sea című legújabb filmjének forgatását, amellyel a görög válságra és a rivális politikai pártok együttműködésének szükségességére szerette volna felhívni a figyelmet. Ez a film A könnyező mező-vel elkezdett, majd a The Dust Of Time-mal folytatott trilógia befejező darabja lett volna. "Európa egy álom volt, amely nagyon gyorsan összeomlott" - mondta Angelopulosz még tavaly júniusban.

(Forrás: Origo Filmklub)
0
2012. január 25., szerda 11:53
A Dinasztia c. szappanopra 2. évadának fő problémája: Dr. Toscanni, a bosszúálló pszichiáter...
0
2012. január 25., szerda 11:39
R.I.P...
0
2012. január 25., szerda 11:28
James Farentino is elment közülünk...

http://www.imdb.com/news/ni21641635/

Leginkább a Végső visszaszámlálás-ból lehet ismerős az itthoni filmnézőknek...

Nyugodjon békében!
0
2012. január 2., hétfő 21:35
Szegény... Eddig nem is tudtam, hogy Ő is lapult Vader maszkja mögött!
0
2012. január 2., hétfő 18:46
Elhunyt Bob Anderson.
http://www.168ora.hu/arte/meghalt-bob-anderson-a-filmipar-legendas-kardmuvesze-88597.html
0
2012. január 1., vasárnap 13:32
Köszi a videókat, élmény volt megnézni ezt a műsort. Szép kort megért Garas Dezső, de azért nagyon sajnálom, hogy már nincs közöttünk.
Vicces gyerek vagy Sully, ezt díjazom. Téged nyírlak ki utolsónak.
0
2012. január 1., vasárnap 10:58
Amit írtál, az alapján egyértelmű, hogy olyan szoros kapcsolat nem alakult ki köztem és az eladók között, mint nálad, de valami hasonló volt, mert már engem is ismertek. A miskolci MM-ben egy-két eladóval közvetlenebb volt már a kapcsolatom, mielőtt elköltöztünk onnan, de az az üzlet csak pár száz méterre volt az otthonunktól, így gyakrabban be is tudtam oda ugrani. Most jó, ha negyedévente, félévente eljutok oda, de ha ott járunk, még most is nagyon közvetlenek velem is, meg a gyerekekkel is.
0
2011. december 31., szombat 22:58

most posts by TM
0
2011. december 31., szombat 22:55
Leginkább azt sajnálom, hogy a barátokká lett eladóktól elköszönni se volt alkalmam. De van pár telefonszámom, majd felvesszük a kapcsolatot. Ha meg nyerek a lottón, nyitok egy filmes boltot, és mindegyiküket felveszem.
most posts by TM
0
2011. december 31., szombat 15:10
TM!

Maximálisan együttérzek veled, pont ugyanezt éreztem én is, amikor a zalaegerszegi MM bezárta kapuit. Pedig rajtam nem múlott, rengeteg filmet vettem náluk is. Most Zala megyében egyetlen ilyen jellegű és ilyen filmkínálattal rendelkező üzletről sem tudok. :\
0
2011. december 31., szombat 14:53
Tadam mondhatta.
most posts by TM
0
2011. december 31., szombat 14:25
Most hallottam! :-(((

Isten nyugosztalja, drága Ede bá!
0
2011. december 31., szombat 14:18
Erre mondta már nem emlékszem ki, hogy horror árak vannak ott?
0
2011. december 31., szombat 14:06
Csak a bevételi adatokról hallottam, ami szerint a csabai is utolsó, nem véletlen, hogy akkora az árrés ott is, így próbálnak felzárkózni. Ha jövőre is "optimalizál" a MM, akkor az az üzlet kerül sorra.
most posts by TM
0
2011. december 31., szombat 14:05
Isten nyugosztalja!
0
2011. december 31., szombat 14:03
Így már érthető.
most posts by TM
0
2011. december 31., szombat 13:27
Jaj Istenem, nagyon szerettem! :(
0
2011. december 31., szombat 13:03
Az eredeti Csita már meghalt 1935-ben. Ráadásul nem egy Csita volt a filmtörténelem során.

http://en.wikipedia.org/wiki/Cheeta
0
2011. december 31., szombat 13:02
Garas Dezső lerakta ma. Részvét neki!!!!

http://hvg.hu/itthon/20111231_meghalt_garas_dezso
0
2011. december 31., szombat 12:53
Téglagyári megálló 2559. hozzászólásához csak csatlakozni tudok. Hiányozni fog ez a bolt. Nem kicsit.
0
2011. december 31., szombat 12:52
Kíváncsi leszek, hogy mi lesz a Media Markt helyén, hiszen ez az üzlet foglalta a legnagyobb helyet a Centerben.
0
2011. december 31., szombat 6:05
Ez gáz. :( Konkrét infód van róla?
- Elnézést uram, meg tudná mondani hány óra?
- Már hogy ne tudnám megmondani dagikám?! Épp itt az ideje, hogy jól megcibáljam az orrodat és a fejedre húzzam az alsógatyádat.
0
2011. december 30., péntek 23:05
Ismereteim szerint ez magasan (tán másfélszeresen is) az átlag feletti kor. Bizonyára Cheeta jó génállományal bírt, másodsorban a kímélő életforma is a sztárállat malmára hajtotta a vizet.
most posts by TM
0
2011. december 30., péntek 22:55
Okés.

Viszont annyit még megjegyeznék itt, hogy elképzelésem sem volt, hogy egy csimpánz ilyen hosszú életet élhet, úgyhogy utána is nézek majd, mit lehet róla tudni - kár, hogy már csak halálában.
0