Keresés

A legjobb western filmek

2012. július 24., kedd 13:24
Mostanában ismét elgondolkodtam a legnagyobb kedvenceken, s erre a döntésre jutottam:

Hatosfogat
Drága Klementina
Apacs erőd
Sárga szalagot viselt
A 73-as winchester
Ördögszoros
A folyó mentén
A seriff jelvénye
A vadnyugat hőskora
Neveda Smith
Rio Bravo
Pat Garrett, és Billy a kölyök
A törvényenkívüli Josey Wales
Nincs bocsánat
0
2012. július 14., szombat 12:11
És szerinted miért ez a legjobb? Nekem is tetszik, de engem zavar az elején lévő sorozatos logikátlanság. A részeges helyettes leüti a seriffet (!), utána meg együtt kapják el a rosszfiúkat.
0
2012. július 10., kedd 16:20
Nem lehet kérdés:

Howard Hawks: Rio Bravo

Ennél tökéletesebb western film nincsen!!!
0
2012. január 31., kedd 18:56
Akárhogy igyekszem, én, Sundance egyedül nem vagyok képes úgy látom fenntartani ezt a topikot. :)

De lássuk inkább, mit láttam a közelmúltban ami a vadregényes nyugatra helyezhető: My Darling Clementine John Ford rendezésében.

Aki neki ül ennek a filmnek tudnia kell, hogy Ford nem a történelmi hűségre (nem is James Earp halt meg 1882-ben, hanem Morg) helyezte a hangsúlyt, hanem - amiben a legerősebb - a történetmesélésre, továbbá a karakterekre ("Mr. Shakespeare"; a borbély; az öreg, gazfickó Clanton), s azokra levetítve a vadnyugat meghódítását (Doc Holiday szinte eggyé válik a sötét tájjal az egyik jelenetben, mikor Clementine találkozik vele hosszú idők után, s szinte együtt "köhög, fuldoklik" azzal).

Henry Fonda szerintem páratlan lazasággal s kelő tisztelettel hódolva játszotta az amerikai legendárium nagyját, Wyatt Earp-et, aki többek között Tombstone "rettegett" seriffje is volt a poros wild westen. Victor Mature-t talán furcsa lehet elsőre westernben látni, ám rögvest tudomást vehetünk arról, bizony ő is e nyugat szülöttje (bármennyire is kevésbé amerikai a külleme Fondának), s az ember igen elnézett volna pár westernt az ő főszereplésével.

A fekete-fehér amerikai táj életre kel Ford nagytotáljain, akció jelenetekkor használt mozgó kameráin.

A filmvégi tűzharc is igazi kuriózum. Érdekes mikor az öreg Clanton mögött alig pár másodperc alatt felkel a Nap.

8/10
0
2011. december 5., hétfő 21:45
Ez azért már durva... Román szomszédjainknál már kapható a HANGMAN S KNOT című ritkaság is DVD-n...
0
2011. november 20., vasárnap 20:52
Néztétek a Devil s Doorwayt? Hogy tetszett?

Szerintem zseniális. Mann zsenialitása már ebben a korai "sötét-westernben" is jól megmutatkozik.
0
2011. november 11., péntek 21:50
Texas:

George Marshall belépett kedvenc rendezőim klubjába: remek humorral és kellő kalanddal, jópofa karakterekkel és egyedi hangulattal megspékelt remek kis westerneket forgatott. A Texas egy közülük.

9/10
0
2011. október 29., szombat 21:06
Night Passage: Remek, igazi 50-es évekbeli J. Stewart western. Szinte az összes 50-es években készült - J. Stewart - western filmre jellemző sajátosság megtalálható a filmben (rejtélyes múltú főhős, Audie Murphy - bizony, ő maga is egy 50-es évekbeli westernek tipikus főszereplője -,). Felettébb szórakoztató remekmű. 8,5/10

Il grande duello: Mit is mondjak... Spagetti-western a javából, amit én nem igazán komálok... Elfogultság, de ez van... Azért Lee Van Cleef-et bírom. 5/10

Chisum: Nagy csalódás! Zavart benne, hogy - legalábbis számomra nagyon úgy tűnt - az operatőr a nagy rázoomolásokkal mintha a kor spagetti-westernjeit idézte volna. Meg Wayne-en kívül szinte mindegyik fszereplő ellenszenves volt... 6/10

Wagon Master: Ford egyik személyes kedvence, szerintem meg az egyik leggyengébb filmje... Olyan tipikusan semmilyen. 6/10

The Westerner: Wyler lassú tempója nem feltétlenül tett jót a western műfajnak, minden jelent hosszabb a kelleténél. 6/10

Thunder Over the Plains: Bevallom, magam se vártam sokat tőle, és - talán ezáltal - meglepetést okozott, jó értelemben! Randy Scott hozza a tőle szokott formát: remekül alakítja az unionista lovastisztet, aki nem mindig ért egyet felettese(i) parancsával. Tóth Endre western közege is igazán hangulatos, ízléses: remek karakterekkel gazdagította a műfajt, melyek nem feltétlenül eredetiek, de ízlésen tovább "bővítettebbek", "fejlesztettebbek". A film gyenge pontja egyértelműen Lex Barker. 8,5/10

The Naked Spur: Szépen sorban végig mentem Anthony Mann valamennyi westernfilmjén (na jó, még vannak, amiket nem láttam, pl: The Last Frontier, The Furies), és fokozatosan, minden egyes filmjénél egyre jobban rájöttem: talán a legjobb westerfilm rendező! És a The Naked Spur talán a legjobb mind közül, bár nehéz volna gyengét választani rendezései közül. Jimmy Stewart szinte végig ellenszenves, és még mi magunk is szinte a banditát alakító Robert Ryan-nel azonosulunk egészen a fináléig...
(Millard Mitchell utolsó filmszerepe volt a vén bohókás Jesse Tate.) 10/10

The Ox-Bow Incident: Érdekes westernfilm... Egyáltalán westernfilm? Nehéz lenne eldönteni, hisz  - bár western közegben játszódik, és "westernes" karakterek járják a vásznat - valójában egy pszichológiai dráma. A film feszes szerkezete, színészvezetése, fényképezése (no nem kell nagy totálokra számítani) és jellemábrázolása mind-mind kiemelkedő. 9/10
0
2011. október 20., csütörtök 23:03
Mostanság szintén láttam pár western-remeket. Köztük egy kevésbé méltatott, ám annál zseniálisabb pre-pszihologizáló darabot, a WHEN THE DALTONS RODE (1940). A rendező az a bizonyos George Marshall (nem, nem aki a II. vh-ban az amerikai hadsereg vezérkari főnöke volt), aki egy évvel azelőtt forgatta a szintén zseniális DESTRY RIDES AGAIN-t Jimmy Stewart főszereplésével, aki mielőtt bevonult volna a hadseregbe, leforgatta korai karrierje talán legjobb filmjét (a fentebb említettet). A film, mint a címből is kiderül, a Dalton fivérekről szól. Arról, hogy hogyan vál(ha)t(t)ak bűnözővé, bemutatja tündöklésüket, és hogy miként érte őket utol a sorsuk, igen egyszerű, a rendező mégis fent tartja a (mai) néző figyelmét (is). Főbb szerepekben olyan színészeket láthatunk, mint Randolph Scott (mint a Dalton család régi barátja), Andy Divine (a bohókás Ozark szerepében) illetve Broderick Crawford (Bob Dalton szerepében). A cselekmény szépen keretbe foglalt, Edgar Buchanan mesél a vadnyugatról Randy Scott-nak, aki a film elején egyedül, a film végén viszont már feleségével együtt várja a postakocsit. A film alapjául szolgáló művet egy még élő Dalton családtag, Emmett Dalton írta Jack Jungmeyerel.

9,5/10!
0
2011. október 15., szombat 18:26
Volt szerencsém a minap megnézni egy elfeledett gyöngyszemet, a No Name on the Bullet című filmet, Audie Murphy főszereplésével. Nagyon érdekesen van felépítve, maga a néző sem tudja, hogy kiért jött a fejvadász (Murphy) a városba, csupán a végén derül ki, s mi magunk is oly feszülten várjuk a végkifejletet, mint a város lakói. Megjelent DVD-n is, ráadásul magyar felirattal, csak éppenséggel itthon sohasem adták ki (Kultúrbarlangból - ha jól tudom - még beszerezhető (ajánlott minden westernrajongónak)).

9/10

Mostanában láttam még:

High Plains Drifter 9/10

Last Train from Gun Hill 9/10
0
2011. október 10., hétfő 21:29
Go West 7/10

She Wore a Yellow Ribbon 8/10

Unforgiven 10/10
0
2011. október 6., csütörtök 16:07
Ja és lemaradt az is, hogy nekem jobban bejön a kanadai hegyvidék, mint Mexikó lepukkant falvai.
0
2011. október 6., csütörtök 16:05
e-mail címet megtalálod az Aki DVD-t keres topikban is. :)
0
2011. október 6., csütörtök 16:05
Nem is tudom, talán amit a Vad banda képvisel tőlem távolabb áll, mint amit a Far Country, ennyi az egész, de ettől függetlenül mindkettő zseniális, a Vad banda és a Far Country is.

Szerinted miért jobb a Vad banda, mint a Far Country? :)
0
2011. október 6., csütörtök 7:21
sundance helyettese, adnál egy emil címet?
Vagy írj nekem.
Köszi!
KM
0
2011. október 6., csütörtök 1:24
na ezt magyarázd meg kérlekszépen, far county jobb mint a vad banda, na de miben?
0
2011. október 5., szerda 22:14
Fort Apache 9/10
0
2011. szeptember 30., péntek 22:54
Wild Bunch 8,5/10

The Far Country 9/10
0
2011. szeptember 29., csütörtök 3:01
Még a 80-as évek közepén láttam moziban, akárcsak egy másik aussie westernt, a The Man from Snowy River-t, ami szintén nagy kedvencem volt.
0
2011. szeptember 29., csütörtök 2:55
Én is nagyon rég láttam a Piszkos munkát. Igazi meglepetésfilm volt. Másnap a suliban még a földrajzórán is szóba került. Nem sok mindenre emlékszem belőle, de úgy rémlik, hogy az amerikai westernekhez képest elég vaskos volt a nyelvezete. Legalábbis a 80-as évek közepén annak tűnt.
0
2011. szeptember 26., hétfő 21:32
Mi a véleményetek a Piszkos munka c.  77-es ausztrál westernről? Nekem régen nagyon tetszett, sokszor láttam. Jó lenne, ha egyszer megjelenne valamilyen lemezen!

Néhány fickó, aki az út elején még nem ismeri egymást egy csomó dinamitot szállít egy halottaskocsiban. Az út végére a néző is megbarátkozik velük és ők is egymással.

http://www.imdb.com/title/tt0076601/
0
2011. szeptember 26., hétfő 21:17
Volt szerencsém a hétvégén két kitűnő westernfilmet megnéznem:

Tin Star 10/10

Little Big Man 10/10

0
2011. szeptember 24., szombat 23:40
Hondo 7/10
Rio Lobo 7/10
Man of the West 7,5/10
Keoma 1,5/10
0
2011. szeptember 21., szerda 1:35
A Shane(magyar címén Idegen a vadnyugaton) Alan Ladd talán legjobb westernje - persze, ehhez olyan rendező is kellett, mint a veterán George Stevens - de a mellékszerepekben is olyanok brillíroznak, mint a kölyök Brandon de Wilde, a rutinos Van Heflin vagy éppen a pályakezdő Jack Palance.
0
2011. szeptember 21., szerda 1:29
Nem tudom, én nem tartom sokra Budd Boetticher filmjeit, hacsak nem a Ride Lonesome-t(1959). Számomra elég középszerű alkotó volt.

A fúriák viszont meglepően jó film, ami attól is működik, hogy Mann végig fenn tudja tartani a feszültséget, sőt a végére még fokozza is...
0