Night Passage: Remek, igazi 50-es évekbeli J. Stewart western. Szinte az összes 50-es években készült - J. Stewart - western filmre jellemző sajátosság megtalálható a filmben (rejtélyes múltú főhős, Audie Murphy - bizony, ő maga is egy 50-es évekbeli westernek tipikus főszereplője -,). Felettébb szórakoztató remekmű. 8,5/10
Il grande duello: Mit is mondjak... Spagetti-western a javából, amit én nem igazán komálok... Elfogultság, de ez van... Azért Lee Van Cleef-et bírom. 5/10
Chisum: Nagy csalódás! Zavart benne, hogy - legalábbis számomra nagyon úgy tűnt - az operatőr a nagy rázoomolásokkal mintha a kor spagetti-westernjeit idézte volna. Meg Wayne-en kívül szinte mindegyik fszereplő ellenszenves volt... 6/10
Wagon Master: Ford egyik személyes kedvence, szerintem meg az egyik leggyengébb filmje... Olyan tipikusan semmilyen. 6/10
The Westerner: Wyler lassú tempója nem feltétlenül tett jót a western műfajnak, minden jelent hosszabb a kelleténél. 6/10
Thunder Over the Plains: Bevallom, magam se vártam sokat tőle, és - talán ezáltal - meglepetést okozott, jó értelemben! Randy Scott hozza a tőle szokott formát: remekül alakítja az unionista lovastisztet, aki nem mindig ért egyet felettese(i) parancsával. Tóth Endre western közege is igazán hangulatos, ízléses: remek karakterekkel gazdagította a műfajt, melyek nem feltétlenül eredetiek, de ízlésen tovább "bővítettebbek", "fejlesztettebbek". A film gyenge pontja egyértelműen Lex Barker. 8,5/10
The Naked Spur: Szépen sorban végig mentem Anthony Mann valamennyi westernfilmjén (na jó, még vannak, amiket nem láttam, pl: The Last Frontier, The Furies), és fokozatosan, minden egyes filmjénél egyre jobban rájöttem: talán a legjobb westerfilm rendező! És a The Naked Spur talán a legjobb mind közül, bár nehéz volna gyengét választani rendezései közül. Jimmy Stewart szinte végig ellenszenves, és még mi magunk is szinte a banditát alakító Robert Ryan-nel azonosulunk egészen a fináléig...
(Millard Mitchell utolsó filmszerepe volt a vén bohókás Jesse Tate.) 10/10
The Ox-Bow Incident: Érdekes westernfilm... Egyáltalán westernfilm? Nehéz lenne eldönteni, hisz - bár western közegben játszódik, és "westernes" karakterek járják a vásznat - valójában egy pszichológiai dráma. A film feszes szerkezete, színészvezetése, fényképezése (no nem kell nagy totálokra számítani) és jellemábrázolása mind-mind kiemelkedő. 9/10