Valahol az is igaz, hogy a kiadóknak, gyártóknak is kellene törekedniük arra, hogy minél jobb kiadásokat hozzanak össze és minél inkább elérhetővé tegyék. Itt elsősorban arra gondolok, hogy emberek házilag összebarkácsolnak , olyan DVD-ket, eredeti szinkronnal, felirattal, vágatlanul, mindennel, hogy elképesztő. Itt is mennyi hozzászólás született arról, hogy hányan pattintottak össze biztonsági másolatnak nevezett DVD-jüket eredeti szinkronnal, mert számukra csak így élvezetes a film. Amit megértek. Nem vettem meg a Vissza a jövőben trilógiát se egyben, se 990-ért, mert bevallom annyira hozzánőtt a filmhez az eredeti szinkron, hogy nem tudnám mással élvezni. Egyelőre még kazin van. Kiadónak megérte? Nem, mert egy személy esetében kevesebbet adtak el. Nekem megéri? Valahol nem, mert DVD gyűjteményem nem tudom bővíteni vele, viszont meg is éri, mert mégis csak olyanért adjon ki pénzt az ember, ami neki megéri. Teljesen felesleges lenne az a pár ezer forintos kiadás, mert utána megszokásból úgy is csak az eredeti szinkronos verziót nézném. Sokan vannak így szerintem. Azok mit csináljanak? Többet ne nézzék, úgy ahogy már 15-ször látták? Vagy mondjuk van egy film, ami jobb esetben megjelent kazin az ősidőkben, azóta sehol se se kapható, tv nem adja, hogy szerezzék be az érdeklődők? Remélem senki nem azt tanácsolja, hogy akinek kell mondjuk a Berlin felett az ég, Suspiria vagy más finomság az rendelje, meg külföldről sok ezerért, főleg, ha nem is megy neki olyan jól a nyelv, mert ezeken semmi magyar az fix.
Elmondom, én vettem már pár filmet kalózban vagy szedtem le és az én esetemben sokszor ezek bírtak rá arra, hogy aztán meg is vegyem eredetiben, mert annyira tetszettek.
Mondjuk a Sztalkert és a Solarist látatlanban vettem meg (nem bántam meg őket), de gondoljatok bele, hogy ha valaki elkezd érdeklődni ezek iránt, hogy döntse el, ki akar-e adni darabjáért 4-5 ezer forintot (mert ennyibe kerültek)? Tv nem adja, tékákban (Pesten lehet van pár, ahol ilyenek is vannak) vidéken, ahol még nem zártak be, szinte esélytelen a beszerezhetőségük. Ha nem lenne az internetes letöltés, akkor esélytelen, hogy az a potenciális vásárló, aki még nem látta, de kacérkodik a megvételével(abban az esetben, venné meg, ha tetszik neki a film), megtudja nézni a filmet.
Szóval itt csak arra gondolok, hogy ezek is olyan dolgok, amikkel valamennyire vissza lehetne szorítani a kalózkodást. Mert így sokszor azok is rá vannak fanyalodva, akik mondjuk megvennék. Akik meg nem vennének eredetit, azokat most hagyjuk, mert azokat nem is lehetne rábírni.
Persze, ebben vastagon leginkább a külföldi jogtulajdonosok és kiadók vannak benne akik sokszor keresztbe tesznek a hazai kiadóknak.