Az írott/gyári film témához szólnék hozzá, mivel a HD-TV/HD-DVD még nagyon a jövő zenéje.
Sajnos azt kell mondanom, hogy a 10000 forintos asztali olvasók megjelenése egyáltalán nem tett jót a piacnak, hiszen aki ilyet vesz, az (tisztelet a kivételnek) nagy valószínűséggel a princora kiírt filmeket nézi, jobb esetben válogat az 1000ft-s kinálatból.
Apropó 1000ft-s kínálat: ugyancsak nem használt a piacnak ezen árkategória bevezetése (aminek az elődje ugye az volt, hogy 20 feletti (most már 30-40) a havonta megjelenő mellékletes újságok száma), hiszen azóta el vagyunk árasztva gagyi kiadásokkal. A nagy stúdiók viszont képtelenek lejjebb tornázni az áraikat, lévén az ő eladásaik nem nőnek. Magyarán baromi nagy lett az árkülönbség a két kategória között. A minőségbeli differencia pedig jelen esetben nem számít a vásárlónak (sajnos).
Ami engem illet, jó hat éve csatlakoztam a DVD-zők táborába, azóta közel ezer eredeti lemezem gyűlt össze, amiknek csupán csekély hányada nem itthon vásárolt darab (mikor rendesen megindult a DVD kiadás Mo.-n, leálltam az R1-es kiadványok gyűjtésével).
Ennek ellenére amikor elérhető árba kerültek a kétrétegű írók, én is beruháztam egyre (korábban nem volt DVD írom egyáltalán). Azóta már gyűlnek szép számmal az írott filmjeim is, DE (és most jön a lényeg) csak és kizárólag olyan filmekről van szó, amik idehaza elérhetetlenek és esély sincs rá, hogy megjelenjenek (gondolok itt pl. fekete-fehér némafilm-klasszikusokra, anime-kra stb.). Amennyiben persze ez mégis változna, úgy örömmel hajítom a kukába a kiírt példányt, hogy szert tegyek az eredetire. Nem tudom hányan vannak még ezzel így, de gyanítom jóval kevesebben, mint azok, akik már most lecsaptak egy-egy "princós" Nagy Sándorra, mert király, hogy megvan a cucc. Ezzel persze nem védeni akarom magam - de filmrajongó vagyok, aki mindenáron szeretné a neki tetsző darabokat a gyűjteményébe tudni. Számomra a szitázott, eredeti lemez az "érték", és eszembe se jutna más mellett dönteni, ha egyszerűen egyes filmek beszerzése megkívánja, hogy mégis a másik utat járjam.
Hogy hova is kívánok kilyukadni ezzel? Csak oda, hogy a szóban forgó rétegfilmek megjelenésére (amennyiben azok nem nagy stúdiókhoz tartoznak, tehát "alapból" rákerül a magyar felirat) továbbra sincs esély, mivel a felvevőpiac sajnos egyáltalán nem abban az ütemben és abba az irányba növekszik, amerre növekednie kéne. Amig pedig nem látni, milyen irányba alakul a DVD magyarországi sorsa (szerintem nagyon negatív, de remélem, tévedek), addig még elég korai Blu-Rayről meg HD-cuccokról beszélni. Elnézést, ha kicsit hosszú voltam, de ez kikívánkozott.