Az tény, hogy nem minden stúdió örült a DVD-nek. Volt, aki nem hitt benne, mások a kalózkodástól féltek (és igazuk volt).
De ez már lefutott dolog. A DVD elterjedt, siker lett, kikerülhetetlen és visszavonhatatlan. A szellem kijutott a palackból. Itt most már csak az a nagy kérdés, hogy hogyan lehet minimalizálni a károkat. Szerintem semmiképp nem úgy, hogy megjelentetjük a tökéletes másolatra lehetőséget adó formátumot.
Mit lehetne tenni?
1. alacsonyabb árak (ez külföldön már működik).
2. módosított törvények és piaci hozzáállás - érdekes, hogy a Microsoft elérte, hogy ne lehessen "biztonsági másolat" dumával megúszni a kalózkodást. Azt kellene mondani a kiadóknak, hogy 5 évig garanciát vállalnak a filmjeikre. Ha törik, karcolódik, lejátszhatatlanná válik (tehát szükség lenne a biztonsági másolatra), küldje vissza mindenki a hibás lemezt egy központi címre, és egy üres lemez áráért kap egy csere-lemezt a filmből. Szevasz. Mire is kell akkor a biztonsági másolat, vagy egy olyan szoftver, ami "biztonsági másolatokat" készít? Szépen magyarul megmondva: meg van nyerve a per.
Amit írtál a SONY-ról. Lehet, hogy a kétrétegű írható lemezek nem fenyegetik a német, az amerikai, az angol, vagy a skandináv piacot. De mi lesz a magyar piacon? Vissza a VHS-hőskorba? Jöhetnek újra a kintről behozott, házilag feliratozott, VHS-szinkront alákeverő, narrátorizált kalózpéldányok?
Néhány év alatt a korábbi töredékére csökkentek a CD-eladások - mert mindenki hozzáfér a másolás technikájához. Nem lehet azzal magyarázni, hogy drágák voltak a lemezek, mert a korábban olcsó magyar előadók korongjait is másolták orrba-szájba. Fel is ment az áruk. Sajnos ilyenek vagyunk - most mindegy, hogy ennek gazdasági, és/vagy történelmi hagyományai vannak, de miközben egy svédnek eszébe sem jut, hogy lemásoljon egy CD-t, addig én ismerek olyan emberkéket a környezetemben, akik jó beosztásban keresnek annyit, mint egy átlag svéd, de eszükbe sem jut eredeti CD-t vásárolni.
Szerintem világviszonylatban is azért több kárt okoznak majd a DVD-R9 lemezek, mint amennyi hasznot hoznak. Ki a fene vesz fel a tévéből megőrzésre filmeket? Az egyszer használatos sorozatok, vagy meccsek rögzítésére pedig nincs jobb a gigantikus vinyós megoldásoknál (pl. TiVo). Olyanra én is vágyok.
Tehát, a régi költői kérdés: miért és kinek lesz jó az írható DVD-R9?