Keresés

Kétrétegű, írható dvd lemezek!

2004. szeptember 10., péntek 8:55
"Nem véletlen amúgy, hogy a CD nem tudta teljesen kiszoritani a szalagos kazettát a piacról."

És mi lenne az oka? A kazettás magnó jóval drágább, mint a CD lejátszó és a kompakt kazetta is jóval drágább, mint az CD-R. Én már évek óta nem találkoztam olyan elmebeteggel aki kazettára másolta volna a szarjait. A kazettás magnó talán még az autókban lehetne túlsúlyos.
0
2004. szeptember 10., péntek 1:22
Írott vs "Gyári préselt" téma:
Ha a ránézésre nincs is különbség a kettő között a házilag írott akkor is messze van még az eredetitől. A forgalomban lévő DVD írok 95% egyszerüen gyenge minőségtet produkál. Ez majd ott fog meglátszani nagyon, ha majd évek múlva próbáljátok meg az írott anyagot lejátszani. Sok esetben már néhány hét elég egy gyenge író+sz*r lemez kettősnek.

DVD minőség vs. mpeg2-4, blue ray, stb
Nos Xpress-nek nagyon is igaza van. A DVD olyan minőséget biztosít ami az emberek nagy részének már többletnek számít mint amennyi kell, de nem csak az embernek hanem az egyéb technikának is.
Például a TV-se tudják igazán vissza adni azt a felbontást, amit a DVD lehetővé tenne.
Ezek után nem csoda ha virágzik az mpeg 4 műfaj illetve sokaknak túlzás a blue ray technológia. Nem véletlen amúgy, hogy a CD nem tudta teljesen kiszoritani a szalagos kazettát a piacról.

"...Szerény véleményem szerint, ezek az új lemezek nem fogják nagy mértékben megváltoztatni az eredeti DVD eladásokat.Aki idáig eredetiben megvette a filmeket, az ez után is ugyan úgy megveszi őket (köztük én is),én sokkal többre tartom az eredeti DVD-ket, mint a másoltakat..."

Meg kell hogy mondjam tévedsz.
Te valójába egy szűk rétegbe tartozol akikről a marketing szakkönyvek is említést tesznek.
Az a nagy helyzet, hogy ezt tisztán közgazdasági kérdés.
Ha a magyar átlag fizetést és szociális rendszert figyelembe veszed akkor van egy küszöb érték amit a többséget alkotó középosztály haviszinten, különös gond nélkül ki tud fizetni egy DVDre.
Nos ez nem a 5-6000Ft (USAban igen, de nem itt).
Az emberek többsége úgy van ezzel, hogy ha 2500-3500 között lenne egy DVD ára akkor nyugati mintára tudna venni havi szinten 1-3 DVD ezzel szemben teljes áron csak a régen várt kedvenc filmekre tud áldozni. Jelenleg Magyarországon a DVD árak pont egy ilyen küszöbb érték felet mozognak.
0
2004. szeptember 9., csütörtök 20:30
Általában olvassák az asztali lejátszók a DVD DL lemezeket. Persze vannak kivételek ezért javasolt egy próba előtte.
0
2004. szeptember 9., csütörtök 16:33
Ez jó kérdés, egy biztos, hogy nem mindegyik dvd-rom olvassa a dvd9-es írott lemezeked. Hogy az asztali lejátszókkal mi a helyzet... passz!
0
2004. szeptember 9., csütörtök 13:47
Bocs az előzőért!

Az lenne a kérdésem, hogy a Dual Layer-es írható DVD-k lejátszásához, szükséges-e új asztali lejátszó, vagy lejátszák a "régiek" is?

Pl: Egy olyan lejátszó ami eddig olvasta a DVD-R lemezeket, az olvasni fogja a DVD-R DL lemezeket is?
0
2004. szeptember 9., csütörtök 13:42
sda
0
2003. november 6., csütörtök 18:26
2. pont
ilyet soha nem csináltak még, vagy igen?
másrészről szerintem ettől még másolnának
Mo-n az ár a szempont. Amikor a Diablo2 megjelent 3e-ért élő élettelen megvette pl. Az audió CD-knél meg az a helyzet, hogy a mai silány zenékért, a kreált lány és fiuegyüttesek, egy-eyg számocskájáért, nem fognak emberek 5 ezreket fizetni.Nem az embereket kéne okolni a kialakult helyzetért, hanem a kiadóknak maguknak.

A svédek si másolnak. vannak svéd ismerőseim (tősgyökeres svédek - azt mondták minek megvenni, ah olcsóbban is meg lehet szerezni, szóval nem magyar találmány a másolás sem. Nem hiszem, hogy pl. magyarok mennek ki USA-ba, és tömörítik át az R1-es DVD-ket kiadás után)

másrészről érdekes kérdést inkább az EU csatlakozás vet fel, bár ahogy érzékelem a tendenciát, a folyamatos árvcsökkentéssel erre készöülnek is a kiadók (mert ugye mondjuk a DVD-k tekintetében, könnyü bárhonan vásárolni, és bocsánat de pl. miért vegyem meg a Jófiút itthon közel 6,5 ezerért, angolul, mayar felirattal, amikor Angliából rendelve szállítási költséggel együtt is kijön 2500,- -ból - ma már például hajlamos vagyok a csak feliratos filmeknél megnézni általános R2-es kiadás-e (van-e rajta magyar felirat) és ha igen, akkor megvárom amig ott akciós nem lesz, vagy pedig azt mondom, igaz nincs rajta magyar, de van mondjuk angol, akkor meg megér 5 fontot - mondjuk arról se beszéljünk, hogy soxor milyen szarok az R2-es kiadások, ellentétben pl. az R1-essel, ahol mondjuk ha nincs is felirat a closed caption alap - de ebbe ne menjünk bele, mert nem a témába vág

úgyhogy én nagy érdeklődéssel várom, mit hoz 2004, itthon a DVD-k terén
0
2003. november 6., csütörtök 18:10
minek kéne 500 Ft amikor kijön kevesebből is. Mert akkor a ott a DivX, Xvid
és bizony egyáltalán nem ócska a minőségük
0
2003. november 6., csütörtök 18:01
a D-VHS szalagos
és legalább analóg?

mert sem a szalag nem jó, sem az analóg technika

MPEG2 meg egyáltalán nem rossz minőségű, csak tudni kell jól használni
0
2003. november 6., csütörtök 17:49
ekkora vincseszter kapacitások mellett a 4,7 Gb nagyon kevés
a kilenc giga sem sok, min 30-40 kéneelérhető áron

és MOST
nem 5-10 év múlva
amikor terbájtos háttértárolóink lesznek
0
2003. november 6., csütörtök 17:46
A filmforgalmazók nem hülyék. Sokba fog kerülni. Hamarabb lesz elérhető a blue-ray mint ez a technológia (persze ne legyen igazam)
0
2003. november 6., csütörtök 17:43
szerintem a másoló másoló is marad, a kényszeres DVD függő meg a 6-7e forintos DVD-t is megveszi, mert az neki KELL
és hogy ezzel magát anyagi romlásba dönti, azzal nem törődik
0
2003. október 31., péntek 23:57
Na igen, ebben van valami.Ha ez igy lesz, akkor szerintem ez a réteg ugyan úgy fog venni filmeket, csak kevesebbet, a kevésbé jó filmeket, amiket nem venne meg gondolkodás nélkül, de az igazi jó filmeket szerintem ezután is megveszik.
Ami még jó dolog lenne a kalózkodás visszaszorítására, az az árak csökkentése.
Mióta vannak ezek a bomba áras akciók több másolós ismerősöm is vesz 3690 Ft-os filmeket, ennyit már kiadnak a számukra nagyon jó filmekért, 6000Ft-ot az életben nem adnának egy filmért.
0
2003. október 31., péntek 23:24
Azért az (már nem is tudom milyen jelzőt használjak) igényesebb másoló réteget visszatartotta az újratömörítés a DVD5 esetében. Ez megszűnik a DVD9-cel. Magyarán a másolat bitről bitre megegyezik az eredetivel. Szép dolog a doboz meg a többi, de 5000Ft kontra 500Ft sok gondolkodást nem kíván. Egyébként félve vallom be de nekem is van itthon másolt lemezem (mentségemre legyen mondva csak olyan amelynek az eredetije is megvan csak nem magyarul) és szebb borítót csináltam neki, mint az eredeti gyári. Ugyanúgy mutat a polcon, mint a többi.
0
2003. október 31., péntek 23:08
Szerény véleményem szerint, ezek az új lemezek nem fogják nagy mértékben megváltoztatni az eredeti DVD eladásokat.Aki idáig eredetiben megvette a filmeket, az ez után is ugyan úgy megveszi őket (köztük én is),én sokkal többre tartom az eredeti DVD-ket, mint a másoltakat, ha egy film tetszik, akkor megveszem, sokkal jobb úgy nézni a filmet, hogy tudom, hogy ott figyel a polcon eredetiben, jó ránézni a dobozára, lehet nézegetni, jól mutat a polcon, főleg ha egyre több van belőle.Egy díszdobozos DVD-t (fém díszdobozos Elit Alakulat, Gyűrűk Ura,Múmia,stb..) pedig aztán egyáltalán nem pótolhat egy gagyi másolt lemez, nagyon szép látványt nyújt egy díszdoboz.Szóval aki idáig is igényt tartott ez eredetire, az ezután is megveszi amit szeretne, aki meg idáig is másolt mindent DivX-be az ugyan úgy csinálja tovább, csak jóval drágábban.
Erről a HDTV-ről meg annyit, hogy nem nyújt annyival többet, mint a DVD a VHS-hez képest, a többségnek még bőven elég a DVD minősége, jó ideig nem fognak váltani.
0
2003. október 31., péntek 22:22
csak egyetérteni tudok, és főleg az utolsó mondatoddal. ha mo-n egy film 16:9-ben megy akkor 10 emberből legalább hét ezt mondja: "bhű, basszák meg! levágták a kép tetejét". szóval, ha a gondok itt kezdődnek ekkor eleve nem számíthatunk semmiféle előrelépésre. és ezzel megint elkanyarodtunk a témától. :)
0
2003. október 31., péntek 22:20
"Ahány emberrel beszéltem aki látta már az mind el volt tőle ájulva."

Engem nem kell meggyőzni, és tudom, hogy van jobb, mint a DVD, viszont a kritikus tömeget szerintem soha nem lehet erről meggyőzni, mert egy részük egyszerűen nem hallja (DVD esetében nem látja) a különbséget, a másik felét meg nem hatja meg.

"arra mitől lenne igényes, hogy 16:9-es TV-t vegyen és DVD filmet nézzen."

Nem igényes, hanem kényelmes. Nyugaton nincs nagy különbség a 16:9 és a 4:3 tévék ára között, ráadásul a választék is nagyobb és a műsorok nagy része is 16:9-es már, tehát egyszerűen rászoktatják a népet a szélesvásznúra, így ha legközelebb tévét vesz, azt választja. Nálunk még gusztustalanul drágák a 16:9 tévék és a választék is kicsi, de talán ez majd megváltozik. A DVD pedig azért lett sikeres mert kényelmes, divatos és baromi olcsón beszállhatsz a dologba 15 ezer forintos lejátszókkal. Azt pedig mindenki tudja, hogy kalóz-felvételeket, vagy VCD-ket baromi olcsón be lehet szerezni. Nekem már újságolták lelkesen szomszédok, hogy látták a klasszikus Star Wars-t magyar szinkronnal DVD-n és baromi jó volt a kép és a hang. Megnéztem és a VHS VCD átirata volt. Az átlag-ember számára viszont ez volt a DVD, és elégedett volt vele. Nekik HD-DVD? Minek?
0
2003. október 31., péntek 22:00
Nem sértődöm. Bocsánat, igazad van. Ennek szellemében:
1. Házimozinál más az alap. Aki házimozizik az magával szúr ki ha 4:3-as kicsi TV-t vesz. Egyrészt nem érvényesül a DVD lemez árában rejlő minőség másrészt kicsiben látja a filmeket.
2. Rossz helyre kapcsolsz. A Vészhelyzet már évek óta 1.85-ben megy az RTL-en tucatnyi filmmel egyetemben és az HBO-n is egyre több film megy széleszvásznon. És mi egy igénytelen ország vagyunk.
0
2003. október 31., péntek 21:54
"Lehet, hogy ma még minden ötödik hivatalos DVD-lemezre jut egy másolat, de a zenei piacon már pont fordított az arány, és nincs okom azt hinni, hogy ez fordítva ne így lenne. Írható DVD-t többnyire az vesz, aki filmet akar másolni."

Persze feltételezésekből indulunk ki mert számokat nem ismerünk. Az én feltételezéseim szerint 10 DVD lemezből egyet biztosan adatmentésre használnak. Egy másikat házi videókra, egy harmadikat pedig DVD recorderekbe (TV műsorok). A fenmaradó 7 lemezből 1 minimum rontott tehát kuka. A maradék hatot használhatják arra, hogy filmeket vegyenek rá. Persze nem tudjuk, hogy a hatból mennyi RW, nekem a legtöbb ismerősöm csak arra használja a DVD-RW lemezeket, hogy a számítógépből eljuttassa a filmet a DVD lejátszóig. Aztán törli és kezdi elölről.
Buta érv, de nyilván nem hülyék a gyártók, hogy pont most dobják ki a DVD9-et a piacra. Technikai oka biztos nincsen mivel a két csoport a + és - egyszerre jelenik meg. Ez üzleti kérdés.

Az elejére: biztos igazad van. Hajlamos vagyok elfogani az érveidet, de akkor is ütközöm valamivel. Ha ennyire igénytelen a nép (amit azért hajlandó vagyok elfogadni) akkor arra mitől lenne igényes, hogy 16:9-es TV-t vegyen és DVD filmet nézzen. Márpedig a 16:9-es TV-ket egyre jobban veszik és a DVD lemezek is egyre jobban fogynak. Többször említetted a DVD-Audio dolgot. Ezzel sem értek egyet. Persze vaktában vagdalózom, de szívesen vendégül látlak, hozz  magaddal öt embert és csinálok vaktesztet DTS Audio CD kontra DVD-Audio. Nem fogjátok megmondani a különbséget. De szívesen várlak a Házimozi Shown és ha lesz valakinek kint cucca akkor megejthetjük a DVD kontra HDTV vaktesztet is. Szerintem másnap bezárod a DVD boltot. :-) Ahány emberrel beszéltem aki látta már az mind el volt tőle ájulva.

Végeredményben semmi értelme erről beszélni, ahogy látom nem sok embert érdekel a téma és tenni sincs nagyon mit ellene. Nyilván Te üzleti szinten is érzékelni fogod, hogy van-e hatása a DVD9-nek vagy sem. Ha kicsit engedsz a tartásodból akkor még talán Te is felveheted a kínálatba az írható DVD lemezeket, hogy Neked is jusson valami a nagyon játékából.
0
2003. október 31., péntek 21:52
Az tény, hogy nem minden stúdió örült a DVD-nek. Volt, aki nem hitt benne, mások a kalózkodástól féltek (és igazuk volt).

De ez már lefutott dolog. A DVD elterjedt, siker lett, kikerülhetetlen és visszavonhatatlan. A szellem kijutott a palackból. Itt most már csak az a nagy kérdés, hogy hogyan lehet minimalizálni a károkat. Szerintem semmiképp nem úgy, hogy megjelentetjük a tökéletes másolatra lehetőséget adó formátumot.

Mit lehetne tenni?

1. alacsonyabb árak (ez külföldön már működik).
2. módosított törvények és piaci hozzáállás - érdekes, hogy a Microsoft elérte, hogy ne lehessen "biztonsági másolat" dumával megúszni a kalózkodást. Azt kellene mondani a kiadóknak, hogy 5 évig garanciát vállalnak a filmjeikre. Ha törik, karcolódik, lejátszhatatlanná válik (tehát szükség lenne a biztonsági másolatra), küldje vissza mindenki a hibás lemezt egy központi címre, és egy üres lemez áráért kap egy csere-lemezt a filmből. Szevasz. Mire is kell akkor a biztonsági másolat, vagy egy olyan szoftver, ami "biztonsági másolatokat" készít? Szépen magyarul megmondva: meg van nyerve a per.

Amit írtál a SONY-ról. Lehet, hogy a kétrétegű írható lemezek nem fenyegetik a német, az amerikai, az angol, vagy a skandináv piacot. De mi lesz a magyar piacon? Vissza a VHS-hőskorba? Jöhetnek újra a kintről behozott, házilag feliratozott, VHS-szinkront alákeverő, narrátorizált kalózpéldányok?
Néhány év alatt a korábbi töredékére csökkentek a CD-eladások - mert mindenki hozzáfér a másolás technikájához. Nem lehet azzal magyarázni, hogy drágák voltak a lemezek, mert a korábban olcsó magyar előadók korongjait is másolták orrba-szájba. Fel is ment az áruk. Sajnos ilyenek vagyunk - most mindegy, hogy ennek gazdasági, és/vagy történelmi hagyományai vannak, de miközben egy svédnek eszébe sem jut, hogy lemásoljon egy CD-t, addig én ismerek olyan emberkéket a környezetemben, akik jó beosztásban keresnek annyit, mint egy átlag svéd, de eszükbe sem jut eredeti CD-t vásárolni.
Szerintem világviszonylatban is azért több kárt okoznak majd a DVD-R9 lemezek, mint amennyi hasznot hoznak. Ki a fene vesz fel a tévéből megőrzésre filmeket? Az egyszer használatos sorozatok, vagy meccsek rögzítésére pedig nincs jobb a gigantikus vinyós megoldásoknál (pl. TiVo). Olyanra én is vágyok.
Tehát, a régi költői kérdés: miért és kinek lesz jó az írható DVD-R9?
0
2003. október 31., péntek 21:50
Na, amikor irtam még nem volt itt xpress irása, ugyhogy sikerült majdhogynem megismételnem amit ö mondott :))
0
2003. október 31., péntek 21:46
Kiga: Most nehogy megsértödj de az ilyen óriási gigahozzászolások halmazát szokták forumgyilkos beirásoknak is hivni. Egy ici-picit fogj vissza vagy várj mig más is ir. Egy idő után igy elmegy az ember kedve hogy mindent végigolvasson  ( én se olvastam el az összes irásodat teljes egészében... bocs). Ráadásul igy reagálni is nehéz.

"Ha van egy 4x5 méteres szobád ahol most kényelmesen egy 82cm-es TV-t tudsz nézni akkor oda vehetsz nyugodtan egy 106cm-es plazmát és megspóroltál fél négyzetmétert. "

Fura hogy szerinted a 82cm-es TV az alap. Szinte minden országban jelenleg a normál 4:3-as TV-k vannak a leginkább elterjedve. S ez a piac imho nem kiváncsi egy "nagy TV-n nagyon jól néz ki" formátumra, aminek a lemez árai sokszorosát nyomják a DVD lemezeknek.

A másik dolog pedig, hogy: én akármilyen csatornára kapcsolok 4:3-as adás megy. Még az amcsi CNN is meg az angol adók is. Mér akarna minden átlagos felhasználó marha nagy szélesvásznú TV-t venni, hogy aztán oldalt szép kis csikok éktelenkedjenek. És hogy lemarad a film fele? Ugyan már... a nagy piac nem az igényeskedő filmrajongókból tevődik össze, ahogy azt xpress is kifejtette. A DVD már tömegcikk. A HD-DVD viszont nem elégit ki tömegigényt. Ahogy xpress is leirta, érdemes megnézni a CD piacot. Már rég vannak a CD-nél sokkal jobb minőségű formátumok, de nem képesek elterjedni mert az a minőségi javulás amit felmutatnak nem elégit ki tömegigényt. Az emberek nagyrészének a CD böven elég a megfelelő zene-hallgatáshoz, a többi marad a zenerajongóknak, akárcsak a DVD - HD-DVD esetében is imho...
0
2003. október 31., péntek 21:29
Én sem mindenben értek egyet, de ez nem baj :)
Bár a plazmatévék ára rohamosan csökken, addig, amíg valódi tömegtermékké válnak sok víz lefolyik még a Dunán. De tegyük fel, hogy holnaptól minden lakótelepi lakásban lesz plazmatévé. Mondjuk egy tisztességes 120-as képátlójú. A DVD képe az átlag-felhasználó számára így is tökéletesen megfelel majd. Egyszerűen nincs igénye arra, hogy ugyanakkora felületen több képpontot lásson, mert így is tök jó a kép. Állítom, hogy tíz tévéből kilencnél még soha nem használták a színbeállítási lehetőségeket és 100 emberből 99-et nem zavar, ha egy kicsit konvergenciahibás a kép. Tehát nem érzi azt a vágyat, hogy neki most HDTV-t, vagy HDDVD-t kellene okvetlenül vennie, mint ahogy 100 emberből 95-nek nincs igénye arra, hogy a CD-nél nagyobb mintavételezésű hangot hallgasson (jó példa erre, hogy nem a DVD-AUDIO terjed veszettül, hanem az MP3).

"Ez inkább filmigénytelenség, mintsem minőségigénytelenség."
Szerintem a kettő összefügg. Nehogy már tömegesen legyenek olyan képminőség-mániások a Pan/Scan vásárlók között, akiknek megfelel, hogy csak az eredeti film felét, harmadát látják, de nem érik be a DVD felbontásával?!

"És ne felejtsük el, hogy nem annyi DVD-R lemezt adnak el amennyire DVD filmet másolnak. Hanem tízszer annyit."
Ebben Te biztos vagy? Nem furcsa, hogy a valószínűleg nem elsősorban a hivatalos megjelenések mellé nyomtatandó szövegkönyvek céljából fenntartott DVD-feliratozásokat kínáló oldal látogatottsága és forgalma minimum tízszer akkora, mint mondjuk az Xpress-é? :) Lehet, hogy ma még minden ötödik hivatalos DVD-lemezre jut egy másolat, de a zenei piacon már pont fordított az arány, és nincs okom azt hinni, hogy ez fordítva ne így lenne. Írható DVD-t többnyire az vesz, aki filmet akar másolni. Tisztelet a kivételnek.
0
2003. október 31., péntek 21:02
Nagyon beteg vagyok ezért össze-vissza jutnak eszembe a gondolatok. Még egy dolog az eszembe jutott. :-)
Nem ismerős ez a dolog valahonnan? Nem történt ez már meg egyszer? Segítek. A DVD lemez a filmgyártók támogatásával jelent meg? Nem úgy volt, hogy 3-4 elektronikai konszern azt mondta, hogy holnaptól ez lesz és punktum? De bizony. A filmgyártók heves tiltakozása fogadta a DVD ötletét. Milyen hülye dolog a VHS-nél alig drágábban a LaserDiscnél jóval olcsóbban megjelentetni egy kiváló minőségű médiát. A két nagy "független" gyártó a Fox és a Paramount azonnal tiltakozott a DVD ellen. Már javában jelentek meg a Warneres és CTS filmek mikor a Fox tüntetőleg megjelentette a Star Wars SE-t laserdiscen Dolby Digital hanggal 80 ezerért. És később mikor muszájból mégis kiadtak egy-két filmet a lehető leggagyibb minőségben tették a lehető legdrágábban. Titanic, Back Rain és még sorohatnám. A Matrix-on egymagában annyi felirat volt, mind az összes Fox-os DVD-n együttvéve. És ez még a mai napig tart. A Fox-nak könyörögni kell a szinkronért a Paramount meg kiadja az Indy-t surround szinkronnal. Nekik nem volt üzlet a DVD zsírosabbik fele a DVD lejátszók, a hangfalak és a TV-k. Nekik csak a lemezbevétel jutott.
Ezzel együt jelentősen megváltoztak a moziba járási szokások, amerikában csökkentek a jegyeladások annyira, hogy kénytelenek voltak jegyárat emelni. A filmek 3-4 hét alatt teljesen kifutnak. A DVD eladások nőnek, de a VHS eladások (amelyből azért kétévente eladták ugyanazt a filmet) és a horror árú Laserdisc eladások jelentősen csökkentek. A mozibevételek csökkenését is számolva nem lennék meglepve, hogy ha kiderülne a "függetlenek" buknak a DVD bizniszen. Ráadásul a DVD lemez a kalózkodás alapja. Ha nem volna akkor VHS-ről kellene digizni a felvételeket a megjelenés után. Ma már 10 újságíró kedvéért screener DVD-ket gyártanak, így a mozibemutató előtt már bárki nézheti a Divx-et a nappalijában. (Hozzáteszem gyorsan, hogy Magyarországon legálisan. A szerzői jogvédő hivatal állásfoglalása szerint az internetről saját használatra letöltött zenék és filmek nem számítanak jogsértésnek.) A DVD tehát nemcsak a kánaánt hozta a filmiparnak.
0
2003. október 31., péntek 20:33
Még egy dolog ebben talán Zalus járatosabb. Mennyi haszna van a Sony-nak egy DVD filmből? Hiszen nagy részét elviszi az alkotó, a szereplő (ha olyan szerződése van) a befektetők, stb. Magas a reklámköltsége a bevezetéskor és sok járulékos költsége is van (borító, dobozolás, stb.). Az üres DVD lemezen nincsenek ilyen járulékos költségek, tehát a fajlagos hasznon jóval nagyobb. Az igaz, hogy kisebb a fogyaszóti ár, de még talán így is megérne egy számolást. Lehet, hogy 10 DVD-R-en nagyobb a gyártó haszna, mint egy DVD filmen
0