Keresés

Kétrétegű, írható dvd lemezek!

2003. október 31., péntek 20:21
Kimerítő érvelés.

Nem mindenben értek egyet. A HDTV megjelenítők megnagyobb előnye pont a felbontás. Míg egy CRT TV-t az átmérő ötszöröséről kell nézni, addig egy HDTV LCD-t harmadakkora távolságból. Olyan, mint a monitor. A lakás méret ezzel kilőve. Sőt. A plazma TV-k sokkal kisebb helyet foglalnak tehát még helytakarékosak is. Ha van egy 4x5 méteres szobád ahol most kényelmesen egy 82cm-es TV-t tudsz nézni akkor oda vehetsz nyugodtan egy 106cm-es plazmát és megspóroltál fél négyzetmétert. Szóval pont a tömegigényt a "kis lakásokba minél nagyobb megjelenítőt" szolgálja ki.

Az ami Pan/Scan dolog nem a minőségre vezethető vissza. Mindenkinek 4:3-as TV-je van és szeretné egész képernyősben nézni a filmeket. Ahhoz, hogy a TV-je teljes felbontását kihasználja (ergó a legjobb minőségben tudja nézni őket) muszáj neki P/S filmeket venni. Ha nem volna minőségmániás akkor megvenni a 16:9-es verziót és nyomna egy zoom gombot a készülékén. Ez inkább filmigénytelenség, mintsem minőségigénytelenség. Hollywood is ezt nyomja. Igénytelen gagyi filmek, felturbózva vizuális és hang effektekkel.

És a végére: ugyanaz a cég gyártja a Spidermant amelyik a 8.5Gb-os újraírható DVD lemezt. Sőt ez a cég gyártja hozzá az asztali DVD recordereket és a PC-s írókat. A DVD5 halott dolog. Ki a fenének lehet eladni úgy egy DVD felvevőt, hogy egy szerencsétlen másfél órás filmet nem tud rá felvenni a TV-ből? Erre mondta azt mindenki, hogy leváltja a VHS felvevőket? Nincsenek birtokomban azok a számok amelyekkel a gyártók dolgoznak. De nyilván azt mutatják, hogy itt az ideje, hogy megjelenjen a DVD9. Biztos buknak a műsoros DVD eladáson 20-30%-ot. Viszont nyernek 20%-ot az üres DVD lemez eladáson, a jogdíjakon (amit pl. a szoftvergyártókkal fizetetnek) az új PC-s illetve asztali felvevők eladásából. És ne felejtsük el, hogy nem annyi DVD-R lemezt adnak el amennyire DVD filmet másolnak. Hanem tízszer annyit. A többi 9 lemez úgy hoz hasznot, hogy a másik oldalon nem visz. A DVD már befutott dolog. Nyilván 2 éve még nem lett volna túl gazdaságos bevezetni a DVD9-et. Most már eladtak annyi DVD filmet, hogy a másik oldalon is kereshetnek. És ide jön be a Blu-Ray amely szintén felvevő és komoly konkurenciát jelent a DVD-nek, ha a HDTV részét elvetjük akkor is egy dual layeres Blu-Ray lemezre hatszor annyit lehet felvenni, mint egy DVD9-re. Tehát felfér rá 5-6 teljes film. Vagy 35 Barátok közt. Tehát először elzavarom a népet DVD9-es felvevőt venni. Bejáratom a dolgot eladok belőle kismilliót. Majd bedobom a HD-DVD-t és kisöpröm a DVD9-et.
0
2003. október 31., péntek 19:27
Az tény, hogy már most is létezik a DVD-technikánál nagyságrendekkel jobb kép és hangrögzítési technika, illetve olyan megjelenítő (HDTV), amely valóban szebb, jobb képet képes reprodukálni. De szerintem az igazán nagy üzlet nem az (legyünk jó indulatúak) 5% hiperigényes és anyagilag jól eleresztett hight-tech guruk igényeinek kielégítése, hanem a tömegigény kiszolgálása. Lehet kapni Lamborhini-t, de az emberek többségének se igénye, se pénze nincs rá. Jobb helyeken a középkategóriás Mercik mennek jól, nálunk az Opel Astra, meg a Suzuki - ezek az autóipar DVD-i. Az átlag-fogyasztó számára még megfizethető, gazdaságosan fenntartható, de mégis jobb, mint a Wartburg.
Nem véletlen, hogy szerencsésebb országokban kihalt a VCD - soha nem is tudott igazán talpra állni. A Mini Disc is elhalálozott, pedig technikailag jobb volt, mint a magnókazetta. Az SACD és a DVD-AUDIO sem hozott még lázba tömegeket, pedig tényleg nagyságrendekkel jobban szólnak, mint a CD.
Vannak bizonyos technikai és érzékelésbeli korlátok, amelyeket megközelítve az ember már nem kíván, vagy nem tud tovább lépni.
A nagy kérdés tehát nem az, hogy létezik-e minden szempontból jobb technika a DVD-nél, hanem az, hogy van-e rá TÖMEGigény?
Meggyőződésem, hogy a nagy tömegek számára a DVD tökéletes filmhordozó-formátum. Igaz, hogy ha 100-200 centi átmérőjű képről beszélünk, nem mehetünk el a HD-DVD mellett és biztos, hogy sokan vannak, akik ezt igénylik. Lehet, hogy maga a technika megfizethető lesz hamarosan és a HD-DVD lemezek ára sem lesz magasabb, mint a DVD-é, de hányan vannak világszerte azok, akik valóban 100-200 centis képet akarnak/tudnak nézni? Hiába vágnának hozzám egy 180-as plazma-tévét ingyen, ha nincs akkora szabad falfelületem, ahová lógassam. Hiába találják ki a DTS-ES-FX-MZ/X 14.5 hangszabványt, ha a nyomorult 5+1 hangfal elhelyezése is gondot okoz (ha még egy hangszórót behoznék a házba, a feleségem kidobna a komplett cuccal együtt.)
Az elektronikai újításokra leginkább fogékony japánoknak is nehéz lesz eladni, hogy mennyivel jobb képet kap 2 méter felett, amikor a túlnépesedett országban már gazdagnak számít, aki egy 50 négyzetméteres lakást birtokol.
Lássuk be, hogy azok, akik nem elégedettek a jelenlegi DVD-minőséggel világszerte csak a társadalom kis hányadát teszik ki. A DVD tömegcikk lett. Abból kell kiindulni, hogy a nagy átlag nem érzékeny egy bizonyos szint felett a minőségi különbségekre - és ez világszerte így van. Minél több ember vesz DVD-lejátszót, annál inkább így lesz ez. 3-4 éve még Amerikában sem lett volna nagy piaca a Pan/Scan változatoknak, ma, hogy már nem csak a legmegátalkodottabb filmbolondoknak van otthon DVD-ja, majdnem ugyanannyit adnak el egy film Pan/Scan változatából, mint a szélesvásznú változatból. Szerintetek azok, akik a Pan/Scan Indiana Jones-t vették meg most DVD-n, megveszik majd újra a trilógiát HD-DVD-n, csak mert nagyobb a képfelbontás, vagy jobb a hang?
Szerintetek ha olyan nagyon minőségmániás lenne a többség, vajon lenne bárki, aki leemel a polcról egy VCD-t? Pedig a VCD piac él és virul Magyarországon.
Biztos, hogy lesz új formátum, de ez még nem magyarázza meg a kétrétegű írható lemezek szükségességét. Bebizonyosodott, hogy egy kétrétegű lemezre a filmek 99%-a az emberek 95%-a számára megfelelő minőségben elfér. Ha jön egy új formátum, az csak úgy lehet életképes, ha visszafelé kompatibilis (kizárt, hogy a gyűjteményen nagy részét újra megvegyem egy másik formátumon). Digitális technikáról lévén szó kb. két perccel a megjelenése után lehet majd kapni, beszerezni, barkácsolni olyan kütyüket, aminek a segítségével átjátszhatjuk a teljes anyagot számítógépre, ahol pedig valószínűleg azonnal vagy tucatnyi shareware áll majd rendelkezésünkre, hogy a hiperszuper felbontású anyagból egy SUPERBIT minőségű DVD-9-re optimalizált "MASTERT" állítsunk elő, amit aztán kiírhatunk az akkor már húsz forintért árusított nyers lemezekre. Ezzel a minőséggel pedig a HD-DVD potenciális vásárlókörének egy része is elégedett lesz, tehát újabb HD-DVD rajongók morzsolódnak le a vásárlói körből.
Tehát ismét felteszem a kérdést: miért jó a DVD-iparnak, a film- és hardvergyártóknak a kétrétegű írható formátum bevezetése?
0
2003. október 31., péntek 18:36
Én nem szoktam nagyon foglalkozni az ilyen felszólalásokkal, de most ez nem tetszett. Nem írtam mennyi pénzem van, és azt sem mire költöm. Igen, ez egy technikai topic. Akkor a technikáról fejtsd ki a véleményed, ne azt mondd meg ki a magára valamit is adó házimozis. Részemről ez a téma lezárva, harag nincs(bár nem tudom érdekel-e).
0
2003. október 31., péntek 15:22
Már megint a személyeskedés. Ismétlem ez egy technikai topic. Nem tartozik ide, hogy mennyi pénzed van és azt mire költöd. Az meg legkevésbé, hogy minek érzed magad.
0
2003. október 31., péntek 15:09
"ma egy magára valamit is adó házimozis nem adja 80cm-nél alább."

Szerinted akinek nincs lehetősége legaláb 80 cm-es tv-t venni az nem érezheti magát "házimozisnak"??
vigyázni kéne az ilyen fellengzős dumával, egy igazi "házimozisnak" ettől hányni kell...
0
2003. október 31., péntek 12:06
Még mielőtt megkérdeznéd, hogy miért vennének az emberek jövőre HDTV megjlenítőket mikor nincs is rá adás, válaszolok is rá.

Ma már egyre inkább a központosított multimedia centerek irányába húz a világ. Ehhez minél nagyobb méretű és felbontású megjelenítőkre van szükség. Ma már nem illúzió (másfél milkó) egy olyan XGA (HDTV) felbontású lapos több, mint egy méter átmérőjű display amely a nagyszoba falán figyel és amelyre a DVD-n (HD-DVD-n) kívül például a PC is rá van kötve. Egy méteres méretben játszani, Divx-et nézni is jobb (Divx formátumú filmek on-line legálisan kölcsönözhetőek), de e-mail-t írni, az Xpress-t böngészni és ilyen hülyeségeket írni is kényelmesebb. Ez a mai CRT TV-ken elképzelhetetlen a kis felbontás miatt.

A másik a már említett méretnövekedés. Sok helyen említettem, hogy a megjelenítők mérete egyre inkább kitolódik. 10 éve a 72cm-es TV még csodának számított, ma egy magára valamit is adó házimozis nem adja 80cm-nél alább. Pár év múlva a méteres megjelenítők nem számítanak nagynak. Az LG a napokban mutatta be a 71"-es plazmáját (ez 180 cm) és idén bemutatják az 50"-es LCD TV-jüket is. Persze ekkora méretben a PAL felbontás hulla gagyi ezért természetesen mindkét modell full HDTV (1920x1080) natív felbontású. Ha láttál már 90-100 cm-es képcsöves TV-t akkor láthattad, hogy ekkora méretben ezek már nagyon rossz képpel rendelkeznek.
0
2003. október 31., péntek 11:53
Miért kellene nagyságrenddel többet nyújtania? Említettem a DTS-t, az ES/EX-et a Superbitet. Mivel drágább a HD-DVD? Venni kell egy új lejátszót. Ennyi az új formátum. A DTS miatt vehettél új erősítőt, az ES/EX miatt szintén. Ez mennyivel nagyobb pénzügyi váltást igényel?
Szerintem a DVD filmek 5-6 ezer Ft-os ára is baromi sok. A CD ára is baromi sok. Azt gondoltam volna 4 éve mikor a DVD lejátszómat vettem, hogy egy pár fanatikuson kívül a kutya nem fog ennyiért házimozit venni és lemezeket gyűjteni. Nem ez volt az első tévedésem. Talán emiatt is nyitottabb vagyok.

"Szerintem ahhoz hogy betörjön egy új formátum ahhoz nagyságrendekkel többet kell nyujtania elődjénél."

Tőled is megkérdezem: láttál már min. 106cm-es megjelenítőn HDTV adást? Mert ha nem akkor ne írjál olyat, hogy nagyságrendekkel többet KELLENE nyújtania. Ha meg láttál akkor nyilván nem írsz ilyet. ;-)

"Érdekes. Nekem az első gyári Star Wars kazettáim még a '80-as évekből valók. Azt hiszem akkor még a DVD képzeletben se létezett..."

Az utolsó kazettáid meg alig pár évesek. 2000. november 17-én jelent meg a bővített SE kiadás VHS-en. Én akkor már javában DVD-ket vásároltam.

"A HD-DVD-knek meg imho még nincs igazán piaca"

Én sem mondtam, hogy most van. Azt mondtam, hogy lesz. Gondolom Neked nincs otthon HDTV megjelenítőd és ezért nem is érdekel az egész. Megértem, nekem sincsen. De jövőre szeretnék. És az árak miatt jövőre sokan fognak váltani. Jövő után még többen. Ha a DTS-ES miatt emberek tömegei vettek új erősítőt akkor egy ennél jóval nagyobb minőségi ugrás miatt még többen hajlandóak lesznek új TV-t venni. Főleg ha megfizethető árban lesznek. Nem mondom, hogy a HD-DVD tömegesen fog terjedni. Bár említettem a DVD-re is ugyanezt gondoltam. Az a legvalószínűbb, hogy történik egy generációváltás. A VHS-t leváltja a DVD a kommerszebb tömegek felé, a HD-DVD meg leváltja a DVD-t az igényesebb házimozi rajongók körében. Már elindult egyébként kisérleti jelleggel az európai HDTV adás, a legnagyobb lökést ezek a csatornák hozhatják. Vicces, hogy amerikában a legjobb minőségű házimozi az HBO. Ez nem lesz sokáig tartható. Sokan szeretnék rögzíteni a műsorokat vagy legalábbis hasonló minőségben filmeket tárolni. Erre ma a DVD nem alternatíva.
0
2003. október 31., péntek 11:28
Meg kell védenem a DVD formátumot, hiszen nem tudnám elviselni, hogy egy gagyi, lejárt idejű formátumból legyen közel 500 a polcomon :))
0
2003. október 31., péntek 11:07
" Szerintem a legjobb barométer Lucas és a Star Wars. Szegény mindig hangulatos fáziskésésben van. Akkor sikerült neki kiadnia VHS-en a trilógiát mikor már csak a nagyon hülyék vették azt a formátumot."

Érdekes. Nekem az első gyári Star Wars kazettáim még a '80-as évekből valók. Azt hiszem akkor még a DVD képzeletben se létezett...

"Azt viszont be kell látni, hogy ma a gyártók diktálnak és nem a fogyasztók"

Hát ez igy ebben a formájában nem igaz imho. Ha a fogyasztó nem veszi meg az adott terméket akkor a gyártó hiába dobja a piacra a cuccait. A HD-DVD-knek meg imho még nincs igazán piaca, legalábbis az átlag filmnéző nem megy bele abba hogy többszörösét fizesse ki egy DVD film árának csak hogy némileg javuljon a kép minősége (ami egy normál TV-n annyira nem is szembeötlő).
Szerintem ahhoz hogy betörjön egy új formátum ahhoz nagyságrendekkel többet kell nyujtania elődjénél. A DVD ilyen volt a VHS-hez képest. A VCD anno csak annyit tudott mutatni hogy szebb volt egy fokkal a VHS-nél. Meg is bukott szépen.
0
2003. október 31., péntek 8:30
"Annak pedig aki a DVD kép és hang minőségét cikizi üzenem,hogy irigylem a szemét és a fülét."

Nem lenne jó ha személyeskedésbe csapna át a dolog hiszen ez egy technikai/üzleti kérdés. Éppen ezért egy pár dolgot ehhez is fűznék.

A Dolby Digital 5.1 jó? Üljetek le a Fight Club című audió orgia elé és mondjátok azt, hogy nem. Mégis megjelent a DTS amely bár sok vitát kiváltott azt hiszem mára leszögezhető, hogy jobb, mint a DD. Mert egy nagyon jónál is lehet jobb. Nem is az a kérdés, hogy jobb-e hanem, hogy veszik-e? Sutter a legjobb példa rá, hogy igen. A DTS jobban eladható, mint a DD. Egy másik példa a Superbit. Talán még nagyobb vitákat váltott ki. Veszik? Veszik. Azok is akik amúgy már megvették az adott filmet sima kiadásban. Sőt talán azok várják az Ötödik elem magyar Superbit kiadását a legjobban akik megvették a gány Best-es kiadást. Duplán eladni valamit a legjobb üzlet. És bizony megvan rá a paicképes kereslet. A harmadik dolog az ES/EX. Van annyival jobb, mint az 5.1? Megint nem jó a kérdés. Hiszen ma már a kommersz kategóriában sem nagyon találni olyan erősítőt amelyik nem tudja. Tehát ha tetszik ha nem, megveszed. Kénytelen vagy fizetni érte. Te döntöd el, hogy mit akarsz? Dehogy.

A HDTV-ről. Akik azt mondják, hogy nem érdemes vele foglalkozni azok láttak már HDTV felvételt? Felteszem máshogy a kérdést. Van valaki aki ha a pénze engedné nem venne egy 106cm-es lapos megjelenítőt (plazma/lcd)? A legtöbb lakásba ideális méret házimozira. Látott már valaki 106cm-es méretben egymás mellett DVD filmet és HDTV filmet és úgy gondolta, hogy a HDTV nem sokkal jobb? De nézzük obejktíven. Ha a DTS-el és a Superbittel ilyen vásárlóerőt sikerült megmozgatni akkor az ennél nagyobb minőségi eltérést okozó HDTV-vel nem lehetne? Eddig a legnagyobb akadálya a pénz volt. A DTS vagy az EX/ES is akkor lett jó üzlet mikor megfizethetővé vált. Mára egy 106cm-es plazma olcsóbb, mint egy azonos méretű képcsöves TV. Továbbmegyek. Jövő ilyenkor egy HDTV plazma egy árban lesz egy 82cm-es képcsöves TV-vel. Ma már egy 82 cm-es TV áránál valamivel többért HDTV projektort lehet kapni. Hogy egy év múlva mi lesz azt nem taglalom. Szóval akik jövő ilyenkor határozzák el magukat megjelenítő vásárlásán azok komoly része már HDTV kompatibilis eszköz mellett dönt. És ha jelentősen megnő azok száma akik már rendelkeznek ilyen megjelenítővel felerősödik az igény az ilyen minőségű filmek iránt.
0
2003. október 31., péntek 7:51
Tényleg kicsit elkanyarodtatok a témától és olyan következtetéseket akartatok levonni a mondandómból ami nem volt benne.

Persze, hogy még odébb van a HDTV kánaán. De annyira már nem messze, hogy a gyártók a stratégiai figyelmüket csak a DVD-re összpontosítsák. Ezért is fér bele a DVD+/-RW 9. Iszonyatos pénzt jött be a DVD-ből ez a tempó tovább nem folytatható csak akkor ha médiát váltanak.

Az igaz, hogy annak idején nem volt mpeg4, de nem is nagyon akartak várni rá illetve fejlesztéseket foganatosítani annak érdekében, hogy az akkor is már komoly vitákat kiváltó mpeg2 helyett valami időtálló tömörítést használjanak. Ma már volna jobb és mégis a Blu-Ray mpeg2-őt használ, sőt a digitális mozik pedig a Dmpeg2-őt.

Összegezve ez nem az "Érdemes-e még DVD filmet venni" topic, nem is arra hegyeztem ki a mondandómat. Azt viszont be kell látni, hogy ma a gyártók diktálnak és nem a fogyasztók. A gyártók pedig változtatásra szánták el magukat még ha ez nem is megy végbe fél óra alatt. Ennek a változásnak több jele is van és szerintem ezek közé tartozik a kétrétegű DVD+/-RW lemezek megjelenése.

A DVD beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Emberek millióival vetették meg újra a régi filmeket az új hordozón. Egy új média addig üzlet amíg a régi filmekkel nem telítik a piacot. Ez megtörtént. Itt az ideje valami újnak amin újra el lehet adni a jövő héten megjelenő Indy trilógiát vagy a Cápát vagy az E.T.-t vagy a Twin Peaks-t. Szerintem a legjobb barométer Lucas és a Star Wars. Szegény mindig hangulatos fáziskésésben van. Akkor sikerült neki kiadnia VHS-en a trilógiát mikor már csak a nagyon hülyék vették azt a formátumot. Ha megjelenik végre DVD-n akkor tudhatjuk biztosan, hogy a DVD-nek véglegesen befellegzett. ;-)
0
2003. október 31., péntek 2:48
A DVD9 formátum semmi másra nem lesz jó csak film másolásra,de ehhez persze iró csere is szükséges,mivel azonban minden új technológiának ára van nem hiszem,hogy rohamosan elterjedne.Mivel még a dvd5 +/- formátumai is elég ökör áron kaphatóak nálunk (azokat a 3-400Ft-os no name lemezeket amikat Kiga emlitett,én nem engedem be az irómba) 800-1000FT,ráadásul ezekből is a 4x-es ritka mint a fehér holló.Ebből köv.,hogy a kétrétegűek még drágábbak lesznek,ami már rontja a bussinest,mivel nem éri meg az egész beruházás.Ezt persze "kicsiben" értem. De viszont aki kitalálta a két oldalas lemeszt, az nem volt teljesen komplett. A másik témába nem igen vagyok otthon, nevezetesen, a HDTV téma,de osztom azt a nézetet,hogy nem veszélyeszteti a dvd terjedését,mivel mindennek idő kell még kiforrja magát.Kicsit nehezen tudom elképzelni,hogy az emberek sorra dobálnák el a több százezer(vagy milliós) házimozi cuccaikat.
Annak pedig aki a DVD kép és hang minőségét cikizi üzenem,hogy irigylem a szemét és a fülét.
0
2003. október 31., péntek 2:14
Jól mondod, de szerintem egy kicsit eltértünk a témától.

Visszatérve az írható lemezekre, a kalózkodás szerintem nem annyira technikai, mint inkább erkölcsi kérdés. Ha valakinek eddig eszébe sem jutott DVD-t másolni, az valószínűleg nem épp a kétrétegű írható lemez megjelenésével fog kedvet kapni. A változás csak annyi lesz, hogy a mostani piaci kalózlemezek drágábbak lesznek, és rétegváltásnál az esetek egy részében elszállnak.
0
2003. október 31., péntek 1:07
Mivel mindig lesz új formátum és még jobb, még szebb képminőség ezért Kiga a VHS kazettái között fog meghalni :)

Az a képminőség amit jelenleg egy DVD tud nyújtani egy jó minőségű szélesvásznú tv-n, nekem tökéletesen megfelel. Most még. Nyilván 5 év múlva már más médiumon fogom megvenni a filmeket, de az egész gyűjteményemet nem fogom lecserélni. Amig más vár a "sültgalambra", addig én elvezem a filmeket.
0
2003. október 30., csütörtök 23:49
Mármint hogy a HDTV leváltsa a DVD-t egyik pillanatról a másikra? Hát ennek nem látom túl nagy esélyét. Amerikában például már majdnem minden háztartásban ott figyel a DVD lejátszó, és nem a hyper-szuper TV mellé, hisz ha megfigyeljük a 4:3-as DVD verziók úgy fogynak hogy csuda. A HD-DVD szinte semmi újat nem tud hozni az általános felhasználó számára. Szebb a kép? Ugyan már... egy normál TV-n a franc se látja a különbséget, akkor meg miért venne az ember a DVD háromszoros áráért HD-DVD-t. Arról nem is beszélve, hogy egy új formátum megjelenése nem jelenti a régi eltünését. Beszélünk folyamatosan arról, hogy a DVD átvette a VHS helyét miközben a VHS piac él és virul. Minden kijön VHS-en is rendesen. És CD lemezek ide vagy oda, még mindig jönnek a zenék a régi kazikon is. Arról már nem is beszélve, hogy CD formátumnál is vannak már sokkal jobb formátumok. No és aztán...
0
2003. október 30., csütörtök 23:39
Azért ne felejtsd el, hogy a DVD szabványt 1996-ban véglegesítették, és akkor még nem volt igazán mpeg4, maximum nagyon kicsi és nagyon csúnya internetes videók használták. Másrészt, az akkori PC-k még az mpeg2-vel sem tudtak megbírkózni, hardware-es mpeg4 dekódolásról pedig még csak nem is álmodtak az emberek, amit a DVD-lejátszókban használni lehett volna. Csak 1-2 éve létezik hardware-es mpeg4 dekódolás. Harmadrészt 96-ban még nem volt kitalálva a HDTV szabvány sem.
Azt meg sem említem, hogy a nagyfelbontású progresszív megjelenítők sem voltak túlságosan elterjedve, amiken az mpeg2 hibái igazán előjönnek. Amikor kijött a DVD akkor évekig el sem tudtuk képzelni, hogy ennél még lehet jobb is. A VHS-hez képes azért nagy előrelépés volt. Nagyobb mint ami a HD-DVD lesz a DVD-hez képest.

Szerintem a stúdiók nem igazán siratják a könnyedén rippelhető DVD-t. Már alig várják, hogy újra mindent megvetethessenek az emberekkel HD-DVD-n. Lassan már minden eladható régebbi filmet kiadnak DVD-n, az új filmeket meg mindenki HDTV-n nézi a HBO-n. Tovább kell lépni. A DVD mehet a kukába.

Én mondjuk nem csodálkozom, hogy ilyen gyorsan lefut a DVD, hiszen az a termék ami ennyire gyorsan behozza az elődjét (VHS), azt ugyanilyen sebességgel fogja leváltani az utóda.
0
2003. október 30., csütörtök 23:15
Hát a HDTV-nek azért korántsincs akkora piaca mintahogy azt itt leirod. A nagyon rossz képtömöritésről tartod beszámolodat meg ugy ahogy van nem vágom.

"Ezért lehetséges, hogy a mai napig nincs Indy Trilógia..."

Üsd be az xpress keresőjébe az Indiana Jones-t. Meg fogsz lepődni.

Egyébként pedig a számitógépes-játék piac se csődölt be, csak azért mert vannak irható CD lemezek meg Internet ahonnan bármit lelehet tölteni. Szerintem kicsit túlparázod a dolgot (ráadásul a filmekhez most is hozzálehet jutni DVD minőségben kalózkiadásokon. Egy haveromnak már elöbb megvan a film tökéletes hanggal meg képpel semmint hogy bemutatnák a mozik. Aki sokalja a DVD árakat az imho eddig se vette az eredeti DVD-ket)
0
2003. október 30., csütörtök 22:16
Bocsánat a gondolati síkom vége lemaradt. :-)

A már említett Blu-Ray (HD-DVD) amely jövőre elárasztja az európai boltokat is mit gondoltok milyen tömörítést használ? Hát persze, hogy mpeg2-őt. A történet így lesz kerek és így lesz soha véget nem érő. Végül is pont elég mozirajongó van aki nem érzi jól magát a bőrében ha havonta a fizetése harmadát nem tudja házimozira költeni. Az már mindegy, hogy Laserdiscen, DVD-n vagy D-VHS-en teszi. Egy zsebbe megy.
0
2003. október 30., csütörtök 22:11
Még annyit tennék hozzá, hogy szerintem a DVD már eleve halva született próbálkozás volt. Nagyon rossz és nehézkesen alkalmazható szabvány ami miatt mai napig igen sok az inkompatibilitási probléma. Egy eleve nagyon rossz képtömörítést találtak ki az mpeg2-őt, nem véletlen hogy a kalóziparban ahol az észérvek számítanak és nem az üzlet az mpeg4 terjedt el. Kis kapacitású lemezek amelyek a lehetőségét hordozták a rossz minőségű kiadványoknak és persze teljesen széthúzó filmipar amely talán még a mai napig nem egységes a kérdésben.
A fentiek következtében jelenhetett meg úgy a Black Rain ahogy megjelent vagy ezért nem ment a Matrix tíz lejátszóból kettőben. Ezért lehetséges, hogy a mai napig nincs Indy Trilógia vagy Star Wars és ezért lehetséges, hogy jövő év első negyedében itt a 8.5Gb-os írható DVD+/-RW. De valószínűleg ennek tudható be az is, hogy már lassan egy éve kapható nagyságrenddel jobb képminőséggel ám jóval visszamaradottabb technikával a D-VHS amely képben és hangban porig alázza a DVD-t és amelyre példás gyorsasággal jelentek meg a műsoros kazetták. De ennek káosznak tudható be az is, hogy megjelenik a T2 HDTV felbontásban DVD lemezen ám Windows Media Video tömörítéssel ahol még a hülye is láthatja, hogy fele akkora helyen hogy fér el egy film négyszeres felbontásban csak azért mert nem a már születésekor gagyi mpeg2-őt használja. És a végén kell említést tenni az amerikai HDTV piacról (amerika a legnagyobb DVD vásárló piac) ahol már több tucat mozi és sport csatornára lehet előfizetni és ahol a boltok az elmúlt években dugig teltek HDTV megjelenítőkkel. Elképzelhetjük az átlag amerikait amint az HBO mozicsatornán havi egy-két DVD film áráért sokkal jobb minőségben nézheti a filmeket, mint a gyári DVD lemezen.

Persze ez Magyarország itt nem is ez a helyzet, de az óriásvállalatok nem is ide pozicionálják a jövő éves feljesztési terveiket.
0
2003. október 30., csütörtök 21:54
Nem nehéz kérdés ez. A filmeket ma már túlnyomó részben elektronikai óriásvállalatok gyártják. Nekik a DVD nem csak azért volt hű, de jó mert 7000Ft egy lemez hanem főleg azért mert 1 millió Ft egy házimozi. Évente új hangrendszer új erősítőkkel, új lapos TV-kel, 16:9-es projektorokkal, hangfalakkal, kábelekkel stb-vel. Óriási üzlet ez. Miért gyártanak kétrétegű írható DVD lemezeket? Mert az egyrétegűekkel már megszedték magukat és épp itt az idő, hogy a kétrétegűvel is megszedjék. Mert ehhez új PC-s és asztali DVD író berendezés kell ami nem lesz olcsó, mint ahogy a lemez sem lesz az. Amerikában hódít a HDTV, a Sony és még 8 mammutvállalat jelentet meg jövőre HD-DVD (Blue-Ray) felvevőt asztali és PC-s kivitelben.
A világon semmi sem történik véletlenül, így ennek is megvan a jó oka. Két dolog azonban biztos, hogy a filmgyártók nem járnak rosszul és hogy mi viszont igen.
0
2003. október 30., csütörtök 20:57
Nem nagyon értem, hogy miért volt szükség az írható kétrétegű lemezekre, és ember nincs, aki erre logikus magyarázattal szolgálni tudna. Ugyanazok a cégek fejlesztik ki, dobják piacra őket és remélnek hasznot tőle, amelyek eddig tapsikoltak minden idők legsikeresebb szórakoztatóipari termékének, a DVD-nek. A saját üzletüket ássák alá.
Adatrögzítéshez átlag-felhasználók számára tökéletesen elegendő az egyrétegű lemez. Családi felvételek DVD-re írásánál is bőven elég a DVD-5. Profi felhasználók adatrögzítéséhez a 9 Giga is kevés, vannak más megoldások erre.
Az egyetlen csoport, akinek szüksége van a DVD-9-re nem más, mint a kalózok csoportja. Ha valóban kereskedelmi forgalomba kerülnek a 2-rétegű lemezek és írók, azt hiszem egy Magyarországhoz hasonló életszínvonalú és erkölcsi színvonalú országban (szerintem itt nem csak azok másolnak, akik nem engedhetnék meg maguknak az eredetit) hónapokon belül megszűnhet, vagy erősen lecsökkenhet a hivatalos DVD-kiadás, de szerintem az amerikai piac is megsínyli majd.
Tényleg nem értem miért jó ez az elektronikai cégeknek, és miért nem kardoskodnak ellene a stúdiók, akik közül többen aktív részesei voltak a formátum kifejlesztésének.
0
2003. október 30., csütörtök 20:07
remélem rohadt drága lesz, mert nem kéne, hogy kishazánkat mellőzék a forgalmazók és csak szaros házi feliratozású meg szinkronizálású filmek lennének mindenkinek!!
0
2003. október 14., kedd 21:48
van benne valami ;)
0
2003. október 14., kedd 21:38
Zalusnak igaza van. A DVD filmek (lemezek) 97%-a átkódolás nélkül átmásolható lesz az új médiára. Mivel mindkét formátum (-/+) kihozza jövőre a dual layeres cuccokat ezért valószínűleg hamar fog terjedni. És ahogy a lemezek ára eléri a bűvös 1000Ft-ot (ma az egyrétegű lemezek már 3-400Ft-ért kaphatóak) mindenki orrba-szájba fog másolni. A kompatibilitás szinte teljesen megoldott, csak a virágot ne hagyjátok otthon a DVD temetésekor.
0
2003. október 14., kedd 21:12
Biztos jó drága lesz az író és a lemez is. Legalábbis egy darabig.
0