Köszi a hozzászólók segítségét, a leírtak fényében a tavalyi év utolsó hétvégéjén több üzletben is közelről hipnotizáltam egy-egy LG és egy-egy Samsung térhatású tévét.
A passzív technika nagyon happy ezekkel a színes partyszemüvegekkel, egyébként ha az ember a kötekedősebb pupillával állít oda, akkor viszonylag közelről picikét valóban látszik az úgynevezett csíkozódás, természetesen elsősorban az éleken, de abszolút nem zavaró, sőt, ha nem figyelek oda, nem is észrevehető. Főleg, hogy rengeteg DVD-t is fogok nézni a tévén, ami 3D nélkül is csíkozódni fog.
Az aktív technika szemkápráztatóan gyönyörű képet ad - a full HD csodaszépen érvényesül a képfrissítős trükk segítségével, a szemüveg kényelmesebb, ám ha nem is láttam, végig érzékeltem a villódzást, három perc után szó szerint káprázott a szemem, ténferegtem, mint aki a pálinkakóstoltató standhoz tévedt és csak egy perc után múlt el a yoyo-feeling, úgyhogy aktív 3D biztos nem lesz.
Egyébként őrületes, hogy a gyártók egymásra licitálva állnak elő újabb és újabb ötletekkel - a Philips az Ambilight modellekkel hódít, amelyek a kijelzőn uralkodó színű fénnyel vonják körbe a képernyőt, amitől elvileg moziszerűbb a hatás, sőt, az az embernek az illúziója, mintha a képernyő is nagyobb volna.
A Samsung UHD tévék két széle pedig ívelt (vagy akár gombnyomásra görbül csak be), mint az IMAX-vászon, elsősorban szintén a mozis hatás és a képernyő növelésének illúziója céljából.