Én úgy látom, nüansznyi minőségjavulásért kell egyre mélyebben a zsebünkbe nyúlni...
Évekkel ezelőtt vettem egy LG merevlemezes felvevőt a TV sorozatok miatt. Most úgy alakult, hogy ezen DVD-ztem. Persze HDMI nincs rajta, a plazmám HD Ready, 1024x768 felbontással, 42-es méretben, 24p nélkül. Komponens kábellel volt bekötve, ami képminőségben semmivel sem jobb, mint a SCART-on átvitt RGB, de előnye, hogy progresszív is lehet. Kicsit kényelmetlen volt, hogy mindig nekem kell átkapcsolni AV-re a TV-t, de kifogástalan élményt nyújtott...
...mindaddig, amíg a DVD felvevőm el nem kezdett vacakolni a lemezekkel. Rétegváltás után bosszantóan akadozott. Nos, én is elgondolkodtam, mi legyen? DVD vagy BD lejátszó? A BD lejátszók árát sokallom, a lemezekét szintén, és persze a kínálat sem olyan jó, mint a DVD-knél. Egyelőre inkább kivárnék.
Így végül vettem egy jobb DVD lejátszót HDMI-vel (olcsóbban), így a DVD-ket tökéletes minőségben élvezhetem.
Most tök jó, hogy minden kényelmesen, flottul és megbízhatóan működit. A felskálázásnak nem látom értelmét, nem is használom. A lejátszó progresszív módja viszont nagyon jó, ezért azt bekapcsoltam. A HDMI-n átvitt kép nyilván tökéletes, de őszintén szólva nem látok különbséget az RGB/komponenshez képest.
Ugyanakkor egy-egy jobb minőségű lemeznél mind a mai napig leesik az állam, és azt kérdezem magamtól: minek ide Blu-ray???
Alig várom már, hogy én is bekéküljek, de ilyenkor tényleg mindig elgondolkodom rajta: megérné-e? A DVD-vel maximálisan elégedett vagyok, a BD-t meg csak részben látnám a TV-men. Most új TV-t meg biztosan nem vennék a BD miatt, márpedig a FullHD és a 24p miatt mindenképpen az dukálna hozzá.
Summa summárum a BD tök jó, ha van rá keret, de a DVD is kifogástalan élményt tud nyújtani, így akinek nincs pénze BD-re, szerintem ne szomorkodjon, élvezze azt, amije van. Hamarosan a BD is olcsóbb lesz, akkor aztán ismételten megtapasztlhatjuk, hogy mit is kaptunk a pénzünkért.
Vicces gyerek vagy Sully, ezt díjazom. Téged nyírlak ki utolsónak.