Na, próbáltam kiismerni az S54 képarány kezelését. Mérsékelt sikert értem el ezügyben.
Ami szerintem a józan ész szerint elvárható lenne, az a következő három alapelv:
- a TV képarányával egyező formátumú video változatlan formában jelenjen meg
- a másik formátumú tartalom lejátszásakor a megjelölt preferenciának megfelelően történjen a konverzió
- a feliratot a módosított képre, utolsó lépésként kell rákeverni
Ehelyett a működés a következőket tükrözi:
4:3PAN&SCAN
A 4:3-as tartalmat változatlanul, a 16:9-es tartalmakat a lemez beállításaitól függően Letterbox vagy Pan&Scan módon jeleníti meg. Ez igaz a menüre is.
4:3LETTERBOX
A 4:3-as itt is változatlan, a 16:9 mindig letterbox, kivéve a menüt, ott az authoring a meghatározó, és ez így is van rendjén.
4:3ZOOM
Ettől azt vártam, amit a lentebb látható leírás is sugall, ehelyett nemcsak a 16:9-es képbe zoom-ol bele, hogy a közepéből kivágjon egy 4:3-as területet, de a 4:3-as képbe is (!) belenagyít. Ez utóbbiért kár. Ráadásul a feliratot még a nagyítás előtt a képre keveri, így az nem látszik a TV-n. Emellett azt is észrevettem, hogy bizonyos esetekben rá se teszi a feliratot a képre, de ennek oka rejtély. Szerintem használhatatlan funkció. Ennek szimplán úgy kellene működnie, hogy minden 4:3-as tartalmat változatlanul hagy, a 16:9-es filmek közepéből kivág 4:3-at, és ráteszi a feliratot.
16:9NORMAL
Mindent teljes képernyőre rak ki, csak sajnos egy dolgot felejt el: a 4:3-as tartalom mellé 4:3-as vezérlőjelet küldeni. Erre úgy látom, hogy egyébként van lehetőség, mert a TV-m simán átvált, ha pl. 4:3PAN&SCAN-re kapcsolom a lejátszót. Így viszont kézzel kell mindig átkapcsolni a TV-t, ezért lehet, hogy ez is felejtős.
16:9SHRINK
Közel kifogástalanul működik. A 16:9-es tartalmakat nem bántja, a 4:3-asokat a kép közepére méretezi, így kétoldalt fekete csíkok lesznek. A menüt is így jeleníti meg. Kis bibi, hogy a feliratot a képpel együtt kicsinyíti, de ez végülis nem zavaró, ez esetben akár még pozitívumként is felfogható, mert a felirat olvasható, és így biztosan nem nyúlik túl a kép szélességén.
16:9ZOOM
A 16:9-es képeket ez se bántja (nem úgy, mint a 4:3-as képeket a 4:3ZOOM), viszont a 4:3-asba az elvárható módon bele zoom-ol, 16:9-es képet vágva abból. A 4:3-as menüket 16:9-re nyújtva jeleníti meg, ami még elviselhető, de az már gáz, hogy a feliratok itt is a nagyítás előtt kerülnek a képre, ezért azok nem látszanak. Itt is előfordul, hogy egyáltalán nem is keveri rá a feliratot a képre. Mindezek miatt ez a funkció is csak erős korlátokkal használható.
Amúgy tetszik a készülék, de amit különös erősségének gondoltam vásárlás előtt (a sokoldalú és remek képaránykezelést), azt sajnos nem úgy hozza, ahogy vártam. Ehelyett elég dilettánsnak és kiismerhetetlennek tűnik az egész, különösen a két ZOOM mód. Lehet, hogy a BD60-ból már ezért hagyták ki? Ha nem megy, nem erőltetik? Kár érte, mert nagyon hasznos lenne mindkét ZOOM funkció, ha normálisan működne. Emellett érdekes, hogy a sima ZOOM (amit viszont sose használnék) funkciónál bezzeg képesek voltak normálisan megoldani a feliratkezelést, azaz ott nagyítás után teszi a képre.
Na, ezt kiveséztem, asszem...
Vicces gyerek vagy Sully, ezt díjazom. Téged nyírlak ki utolsónak.