Keresés

Tévé vásárlás! Help!

2020. november 6., péntek 21:41
Leárazták: https://euronics.hu/termekek/panasonic-tx-75gx942e-smart-4k-uhd-led-tv/p/231466

Bár még mindig nem olcsó...

Ez a teszt viszont nagyon bíztató: KÜLSŐ LINK
0
2020. október 26., hétfő 0:30
Köszi a választ. Sajnos neten nem találtam én se semmit, ezért is kérdeztelek. Jó lenne róla olvasi, érdekelt.
0
2020. október 25., vasárnap 22:56
Bár tudnék! Sajnos nem volt alkalmam tesztelni! Túl sok info-t az interneten sem lehet találni róla, mert a Panasonic az USA-ban szinte ismeretlen, de a világ többi részén is alig használják a tévéiket.

Azt pedig szerintem 5 ujjamon meg tudnám számolni, hogy ezt a típust kis hazánkban hányan vásárolták meg.

Az elérhető info-k alapján a színhűsége kalibrálatlanul is példás (ebben a Pana a csúcs).

Edge LED háttérvilágítással rendelkezik, és valami spéci "Local Dimming" implementációval is, de az a kevés zóna miatt a tesztek szerint inkább árt, mint használ.

Ha ki lehet kapcsolni (erről nem találtam info-t), és homogén panelt fog ki az ember, akkor ez egy kiváló tévé lehet.

Mivel jó fajta MVA panelt kapott, magas a natív kontraszt értéke, kiváló fekete szintet tud produkálni. Ehhez viszont szükséges, hogy a panel felületén ne legyen bevilágítás (avagy "fényszivárgás").

Sajnos a fényerejéről szintén nem sok érdemi információ áll rendelkezésre.

Funkciókkal jól ellátott tévé, támogatja az összes HDR szabványt, valódi 120 Hz-es, 10 bit-es a panelja, és megkapta a Panasonic legjobb képfeldolgozó processzorát...

A képminőségre nagy valószínűséggel nem volna panasz.

Jó vétel is lehet, de jó volna letesztelni előtte!

Egyébként pedig szerintem erősen túlárazott.
0
2020. október 25., vasárnap 19:05
Kedves piftuka!

Most belefutottam a Panasonic TX-75GX942E led tv-be! A 189cm-es képátló nagyon csábító, de ez ugye csak egy led tv. Nem tudom milyen lehet a képminősége. Árban annyi, mint a 165ös oled-ek. Tudnál róla valamit írni?
0
2020. október 25., vasárnap 15:15
Minden nap nézem az árakat és a készletet. :)
0
2020. október 25., vasárnap 12:15
Igen, mert most pedig néhány üzletben "Boxing Day" akciókat tartanak.

Egyébként ilyen ez... minimum 2 hetente van valami akció a műszaki cikkekre a legnagyobb szaküzletekben.

Néhány üzlet viszont hajlamos a BF előtt minden korábbinál magasabbra emelni az árat, majd "nagylelkűen" engedni 20%-ot az árból a BF alatt, amely ár valójában magasabb, mint amennyiért pl. most meg tudod vásárolni.

Egyébként a "GZ" kezd eltűnni a kínálatból. Ezt is érdemes figyelembe venni.
0
2020. október 23., péntek 23:15
Pont most néztem megint, olcsóbbak lettek, a hz feljött a 2. helyre!
0
2020. október 23., péntek 23:07
Bizony, a globális pandémia, és az árfolyamok alakulása sem kedvezett az áraknak.

Még az "átlagos" akciók során is alacsonyabb áron lehetett a legtöbb készüléket megvásárolni, mint amennyiért most adják őket.

A "Black Friday" akcióra érdemes lehet várni, de én még inkább a karácsony előtti, és "utolsó pillanatos" akciókban bízom leginkább.
0
2020. október 15., csütörtök 15:35
Oké. Fekete péntek vagy karácsony körül veszek, most már nem kapkodom el, főleg, hogy a gz950 33e-el, a gz1500 pedig 180-el drágább mint korábban. :(
0
2020. október 15., csütörtök 11:01
Hajrá! :)  Majd írd meg kérlek, a tapasztalataidat!
0
2020. október 13., kedd 2:12
Köszi szépen! Most már csak figyelnem kell az akciókat és lecsapni! :)
0
2020. október 13., kedd 0:38
A "GZ1500" teljesen azonos a "GZ950" és "GZ1000" modellekkel. A hangrendszer a különbség, ami akkor számít igazán, ha a tévé hangját szeretnéd hallani.

Azért (a tesztek szerint is) az előre irányuló "soundbar" jobb hangnyomást és hangminőséget produkál, mint a 950 & 1000 burkolatba épített, hátrafelé sugárzó hangszórói.

Egyező, vagy nagyjából azonos árkategóriában szvsz jobb vétel.

A HZ980 gyakorlatilag a "Dolby Vision IQ" szabvánnyal, és a Dual Tunerrel ("Picture-in-Picture" mód) nyújt többet.

Tudva, hogy az LG Display 2 évente újít a panelen, elvileg még az is egyezik a tavalyi szériával (és majd jövőre lesz ismét újabb), ahogyan a képfeldolgozó processzor is.

Azonos ársávban tehát azt érdemes venni, amelyik számodra a legszimpatikusabb.
0
2020. október 10., szombat 15:44
Kedves piftuka.
Kérdeznék még. A gz1500 mennyivel tud többet, mint a 950? A hangrendszert és a külső megjelenést leszámítva?
Illetve képbe került a hz980 is, ez már idei széria. Tesztet nem találtam róla, csak leírást. Úgy tűnik egy kategória a gz950/1500-al. Laikusként persze. Jól gondolom? Bár ennél a típusnál nem tetszik a kis kerek talp, de ha jobb készülék mint a másik kettő, elgondolkodom rajt.
0
2020. július 17., péntek 19:48
Hajrá! ;-)
0
2020. július 17., péntek 14:07
Nekem ez már sok, olyan dolgokról írsz és olyan kifejezéseket használsz, hogy csak lesek. :)
Ami biztos, hogy ha a mostani plazma tökéletesen megfelel játékra és filmre, akkor egy oled is jó lesz. Sőt, nyilván jobb.
0
2020. július 17., péntek 12:15
Igen, az a helyzet, hogy akinek plazma tévéje van, az vélhetően tudja, mit vállal az OLED technológiával.

Ráadásul ők érzékenyek a kontrasztra, szóval kevés LCD tud megfelelni (ilyen szempontból) az igényeiknek.
(Persze ez is típusfüggő, mert van jó pár plazma tévé, amelyet az én LCD tévém is "megesz reggelire", ha kontrasztról van szó.)

Viszont tudatos(abb) plazma tévé tulajdonosoknak, házimozi fanatikusoknak általában kiemelten fontos a mozgás.

Ebben még mindig a CRT és a plazma technológia jár élen. Csak hát az már két kihalt technológia.

Jelenleg tehát választhatsz... nincsen blur (a kiváló response time miatt), de judder/stutter jelentkezik. Ez az OLED.

Vagy van némi blur (a gyengébb válaszidő miatt, és típusfüggő mértékben), de nincsen judder. Ez az LCD.

Én nagyon érzékeny vagyok a "röcögésre", szóval jelenleg az OLED számomra ilyen téren nem megfelelő. Még akkor sem, ha már a 2 évvel ezelőtti modellekhez képest is sokat fejlődtek ilyen téren.

Ha te nem vagy érzékeny erre, akkor mindenképpen kiváló választás egy OLED is.
0
2020. július 15., szerda 12:10
Nekem is ez az egyik hobbim, ez alapján képben lényeges különbség nincs egy lg e sorozat és bármelyik csúcs panasonic és sony között. A kezelőfelület pedig vmi kőkorszaki sajnos a panákon. De ha ez nem is számítana, a korábbi modellek Dolby vision-t nem kezeltek, ezt már megoldották, de a mostani modellekben sem elérhető például az HBO go, ami szerintem gáz.
0
2020. július 15., szerda 2:27
Különösebben nem parázok a beégéstől, ha olyan jellegű, mint a plazmánál.
Beszoktam sötétíteni minden esetben, ha filmezek vagy játszom. Egyszerűen hangulatosabb.
A betekintési szögnek nincs jelentősége, mert teljesen szemből nézzük.
Igazából csak a tökéletes képminőségre van szükségem, más nem érdekel.
A plazma megy a kislány szobájába. Még csak 9 hónapos, de már gyűjtöm neki a meséket. :)
0
2020. július 15., szerda 1:56
Teszteltem is. (Jó pár éve már, hogy ez lett az egyik hobbim.)

És az összes valamire való tesztet is elolvastam, megnéztem róla. Azt is javaslom mindenkinek... Vincent Teoh tesztjei, RTings, AVForums, stb...

Rengeteg információt lehet gyűjteni a népszerűbb típusokról.
0
2020. július 15., szerda 1:51
Image retention... van.

Beégés... az is. Bár az LG állítja, hogy a 2019 óta gyártott paneleket nem érinti ez a probléma, viszont a "puding próbája az evés".

Majd kb. 5-10 év múlva kiderül, hogy milyen mértékű permanens beégést produkál (vagy nem produkál) a panel.

Valóban van "védelmi rendszer" is... ezt a tévé automatikusan végzi el helyetted, nem neked kell külön "babusgatnod", mint anno a plazma tévéket a "fehér mosás" során.

Plusz a gyártók tudatosan visszafogják az OLED tévék fényerejét (a ~800-900 nit csúcsfényerő jelenleg ezen a vonalon "überfrankónak" számít).

Mindig mondom, hogy tökéletes televízió nincsen.

Az OLED előnye a pazar fekete, "végtelen" kontraszt, és utóbbinak is köszönhető rendkívül szép, vibráló színpaletta, képi világ. ("Kézzelfoghatóbb" mélységérzet is megfelelő minőségű tartalom esetén.)

Hátránya, hogy az OLED-ek élettartamát (kék OLED) még nem tudták szignifikánsan növelni. 2013 óta van sorozatgyártásban a technológia, és még a 2-3 évvel ezelőtti készülékek esetében is elég megnézni a legtöbb hirdetést. ("Némi beégéssel"... "Kis pixel hibával"...)

Az új panelekről pedig majd - mint említettem - úgy 5-10 év múlva fogsz tudni ugyanilyen tapasztalatokat szerezni.

Valós probléma még a "tinting", sávosodás, és bár a legutóbbi szériára az LG a tesztek szerint sokat javított ezen a téren, de azért itt-ott lehet olvasni példányokról, amelyeknél a panel két széle között 24%-os eltérést mértek homogenitásban.

Ez tehát még mindig kihívás. Viszont az OLED technológia nem érzékeny a betekintési szög változásra, és egyaránt jól nézhető, élvezhető fényes szobában is (itt általában a tükröződés hátrány szokott azért lenni), és elsötétített helyiségben is.

Sok alternatíva ugyebár nincsen... Ha félsz a beégéstől, és hosszú távra keresel készüléket, marad valamilyen LCD.

Házimoziznál, tehát csak a felső-közép kategória, illetve a "prémium LCD" kategória jöhet szóba.

VA panel, sok zónás FALD háttérvilágítással, nagy kontrassztal, és reményeid szerint minimális, vagy zéró fényszivárgással a panelen.

Előnye, hogy a beégéstől nem kell tartanod. Hátránya, hogy a LED háttérvilágítás szintén kb. 3 évre van "bekalibrálva". Utána minden nap ajándék.

Több esetben az LCD is "elfárad" nagyon hosszú távon... gyengül a fényerő, homogenitási problémák jöhetnek elő olyan panelnél is, ami ilyen szempontból remek volt...

Azért 5000:1 feletti natív kontrasztnál, magas fényerőnél egészen kiváló képet tudnak a jobb példányok produkálni.

A Samu Q9 szériája például nagyon jól sikerült, de ott van több TCL "Mini LED" háttérvilágítású modell is, ami pazar.

Egyébként ők elérték a 4000 nit-es csúcsfényerőt is! 10 bites, kontrasztos panel, ilyen fényerővel kombinálva jelenleg a legjobb HDR képi élményt produkálja.

(Egyes hírek szerint jönnek hamarosan az első valódi 12 bites panelek is... Megfelelő Dolby Vision tartalom esetében az nagyot fog "ütni" várhatóan.)

Ám annak, aki 5+ évente cserél tévét, én mindig inkább az LCD-t szoktam ajánlani.

Sokadszor mondom, de minden egyéni elvárásodat, és a két technológia minden jellemzőjét figyelembe véve érdemes kiválasztanod azt a készüléket, amely számodra a legjobb. ;-)
0
2020. július 15., szerda 1:32
Jól teszed. Ha üzemképes, akkor nem érdemes eladni. Pénzt nem nagyon kapsz már érte, ugyanakkor használati értéke még mindig jelentős számodra.

"Második" tévének, családtagnak továbbadni (vagy megtartani "retro" masinaként) tökéletes.
0
2020. július 15., szerda 1:09
Nem tudom ezt miből állapítottad meg? Saját kezűleg tesztelted?
Egyébként én is Panasonic fan vagyok a lejátszók terén, ott tévedhetetlenek.
0
2020. július 14., kedd 19:46
A ghosting-ről nem beszéltünk. Olvastam több helyen hogy az oled beég. De azt is, hogy az újabbak már nem, mert van valami védelmi rendszer.
0
2020. július 14., kedd 14:39
Hát ha 3 év után szétmegy egy akciós áron nézve is 650-700es tv, akkor nem tudom mit teszek. Mindenesetre a plazmát nem terveztem eladni.
0
2020. július 14., kedd 13:52
Tényleg nem akarlak elkeseríteni, de ~10 év alatt éppen annyit változott a világ, hogy napjaink tévé készülékei közül bármelyik esetében, 2 év üzemidőn túl minden egyes nap ajándék.

Ezen aggódni nem kell, sőt felesleges... úgysem tudsz ellene tenni semmit. De érdemes ennek tudatában leváltani a régi berendezéseket.
0