Annyira azért még nem katasztrófális a helyzet. :-) A SONY csúcsmodelljei között is van 1-2 jól sikerült darab. Az viszont tény, hogy ezek nem olcsók.
A közép és felső-közép kategóriában viszont szerintem egyértelműen jobb választás a Panasonic. Bizony a japánok nagyon összekapták magukat. A plazma részlegük leállítása, és az LCD részlegük "reneszánsza" bizonyítja, hogy azon kevés elektronikai cég közé tartoznak, akik képesek voltak jól, és üzletileg sikeresen reagálni a piac, és a kereslet változására.
Én nagyon remélem, hogy az "utolsó japán dinoszaoruszok" egyikeként még sokáig a porondon maradnak!
Én a magam konzervatív, az esztétikumot és a minőséget előtérbe helyező ízlésével kisebb tragédiaként éltem meg, hogy az elmúlt években láttam a legendás japán cégeket sorra elsüllyedni a "koreai kistigrisek" és a kínai "másolók" mindent elárasztó tengerében.
Funai, Hitachi, JVC, Mitsubishi, SHARP, Toshiba, és még sorolhatnánk... Mindegyikért nagy kár!
Jó volna, ha a SONY és a Panasonic még sokáig nem követnék őket!
Az átlagfogyasztó a valódi piaci versenyben tud igazán jól járni. Manapság viszont - a meghatározó piaci szereplők távozásával - sajnos egyre kevésbé beszélhetünk ilyen versenyről!
Mindezeken túl, számunkra, filmrajongók számára is bizonytalan a jövő. Nem csak a fentiek miatt, de az elmúlt időszakban számos nyilatkozatot lehetett olvasni a még kitartó vállalatok képviselőitől arra vonatkozóan, hogy még ők sem biztosak a jövőben.
Nem lehet tudni, hogy meddig lesznek még DVD lemezek, BD lemezek, illetve ezeket kiszolgáló berendezések. Egyesek szerint pár éven belül megszűnnek. (A számítástechnikából "kikopó" optikai meghajtókhoz hasonlóan.)
A "jósok szerint" az elektronika, a szórakoztatás területén a jövő közép és hosszú távon az integrált, mindent magukba foglaló "okos" megoldásoké (full extrás TV-k és projektorok, "okos házak"), amelyekhez csak és kizárólag digitális tartalmak lesznek elérhetőek.
Én azért bízom benne, hogy legalább 15-20 évig ez még nem lesz téma!