Keresés

Híradó

2005. december 4., vasárnap 16:04
Most nézem, hogy ezt nekem írtad! Mint már lentebb említettem a cikk egy részét máshonnan merítettem, de ettől még valóban átnézhettem volna! Persze, tudtam, hogy nincs már itt Williams apó, valahol igazat is adtam neki, ilyen szériaszám mellett már akaratlanul is önismétlésbe fulladt volna a komponálás. A sorozat nyitódarabjának megzenésítése viszont brilliáns munka, s ha hozzáveszen, hogy még ugyanabban az évben írta meg az A.I. zenéjét is (mely az egyik kedvencem tőle) és nem mellékesen mindkettő alkotását Oscar-ra jelölték, akkor azt hiszem nem túlzás a géniusz jelző! Belegondolva nem is tetszett a mostani rész zenéje! :-)))
most posts by TM
0
2005. december 4., vasárnap 15:44
Az apró bibi, hogy nem John Williams írta a Tűz serlege zenéjét, hanem Patrick Doyle...
0
2005. december 4., vasárnap 12:13
Érdekességek a tegnap este lezajlott Európai Filmdíj-gáláról:

Az Európai Filmdíjat az Európai Filmakadémia (EFA) adta át, idén már tizennyolcadszor. Az Akadémiát Ingmar Bergman vezetésével negyven filmes alapította 1989-ben az európai filmkultúra támogatására. Bergman  96-ban átadta az elnökséget Wim Wenders filmrendezőnek, aki azóta is betölti ezt a posztot. A jelenleg 1600 európai filmest tömörítő szervezet magyar tagjai közt találjuk Jancsó István, Szász János, Szabó István és Pálfi György filmrendezőt, Vezér Évát, a Filmunió elnökét és Grünwalsky Ferenc operatőrt is.

Legjobb film: Caché

Michael Haneke a 2003-as Farkasok ideje után egy thrillerrel tér vissza; a Caché-ban egy televíziós showműsor házigazdájának (Daniel Auteuil) és feleségének (Juliette Binoche) élete fordul fel, amikor egy ismeretlen videokazettákat kezd küldeni nekik, amelyeken ők maguk szerepelnek. A felvételeket az utca túloldaláról készíti róluk valaki. Valaki, aki jól ismeri őket, és akar valamit tőlük. A filmet Magyarországon a Budapest Film mutatja be jövő tavasszal.

A Caché elnyerte a legjobb rendezés, legjobb férfiszínész, és a legjobb vágás díját is.

A legjobb filmzene díját a Hotel Ruanda nyerte el (Rupert Gregson-Williams és Andrea Guerra)  megelőzve például a Morricone által jegyzett Sorstalanság score-
t.

Legjobb nem európai film: Good Night, And Good Luck., rendezte: George Clooney

Életműdíjjal ismerték el Sean Connery munkásságát.

A teljes cikk olvasható: http://www.origo.hu/filmklub/20051204europai.html

most posts by TM
0
2005. november 28., hétfő 0:27
A cikket linkeltem valahonnan, csak menetközben elfelejtettem a forrást! Nem a teljes szöveget szúrtam be, csak részleteket, a Willliams-es sor elkerülte a figyelmem! :)
most posts by TM
0
2005. november 28., hétfő 0:08
Kösz hogy bemutattad nekünk John Williams-t is... ;-)

Ez a Schindler marketingstratégiájához kezd hasonlítani...
0
2005. november 27., vasárnap 23:12
Reklám nélkül is van premier
Steven Spielberg (Világok harca) egy tőle szokatlan módon készül bemutatni legújabb, botrányszagú filmjét.
Az LA Weekly híre szerint Spielberg az eddig bevett szokásoktól eltérően nem küldi a december 23-án debütáló alkotását a reklámzabálók közé és elmarad a szokásos marketing-áradat is. Ami talán még fontosabb és furcsább húzásnak tűnik, hogy az Oscar-jelölésre gyúró kampányok (hatásvadász trailerek, vetítés az Oscar-tagoknak, a film poszterével beterített házfalak) is elmaradnak, helyette némi hír- és filmmorzsával kell beérnünk a bemutatóig. A hivatalos stratégia szerint ugyanis a december 1-én kezdődő minimális hirdetéseknak, s az azt követő kritikáknak önmagukért kell, hogy beszéljenek, így még a stúdió fejesei sem láthatják a filmet egészen jövő szerdáig (magyar idő szerint csütörtökig). Spielberg régi társa, Kathleen Kennedy (Jelek, Vágta, Hatodik érzék) is csak néhány nappal azután tekinthette meg a kész produktumot, hogy John Williams (Cápa, Harry Potter és a titkok kamrája, Harry Potter és a Tűz serlege) befejezte hozzá a komponált zenét.
most posts by TM
0
2005. november 27., vasárnap 21:40
Akkor hülye vagyok, bocs :]
0
2005. november 27., vasárnap 21:36
"Az iPod mennyivel jobb az MP3-nál? És mégsem lett siker."

Viccelsz? A világ egyik legsikeresebb terméke az iPod. Persze ebben jelentos szerepe van az iTunes szolgáltatásnak is, ami persze Magyarországról nem elérheto.
0
2005. november 27., vasárnap 18:34
Szerintem, ha nem is olyan gyorsan, de biztosan úgy fog járni mint az MC (magnó kazetta tényleg lehet még valahol vásárolni?)

De képzeljétek el hogy ha már elérhető áron lesznek a merevlemezes DVD-recorder-ek (Panasonic) Én biztos hogy leváltom a VHS-t! Ez csomó plusz szolgáltatással bír: Mindent vehetsz a merevlemezre, aztán ami kell, (pl.: sorozatok) azt írhatod ki DVD-re, csinálhastz hozzá, menüket, és maradandóbb a minősége is!
0
2005. november 27., vasárnap 18:21
Egyre nő az online DVD-kölcsönzések száma
2005. november 23. 23:33, Szerda - Berta Sándor

Az illegális másolt műsoros DVD-knek egyre inkább szembe kell nézniük azzal a ténnyel, hogy kezd magára találni a legális DVD-piac is. Ezt bizonyítják a legújabb előrejelzések is.

Gyakran hallani arról, hogy a kiadók szomorkodnak mondván az illegális kópiák visszavetik a legális DVD-kereskedelmet. Nos, ez a tendencia kezd megfordulni. A Screen Digest és a Goldmedia piackutató cégek közös felmérése szerint 2009-ben csak Németországban a DVD-k 40 százalékát már az interneten fogják kölcsönözni az emberek. Más európai országokban is hasonló fellendülést jósolnak az elemzők, Nagy-Britanniában például 2009-re a DVD-k felét fogják a hálón kölcsönözni. Az Egyesült Államokban azonban teljes az érdektelenség a műsoros DVD-k online megvásárlása vagy kikölcsönzése iránt. A kontinensnyi országban a lemezeknek csupán a 25 százaléka talál ily módon gazdára.

2005 végére a rendszeresen a világhálóról DVD-t kölcsönző emberek száma elérheti a 6,3 milliót. Érdekesség ugyanakkor, hogy eddig még nem következett be az, amire sok szakember korábban akár fogadni is mert volna: az internetes DVD-kölcsönzők elterjedésével nem tűnnek el a hagyományos kölcsönzők sem. Európában becslések szerint 45 millió, míg az Egyesült Államokban 381 millió DVD talál az interneten gazdára. A DVD-k kölcsönzéséből származó bevétel pedig az esztendő végére elérheti a 855 millió eurót.

Szakértők szerint a felhasználók rájöttek arra, hogy kényelmesen és olcsón rendelhetnek filmeket a világhálón keresztül, a karosszékükből is anélkül, hogy ki kellene mozdulniuk otthonról és a DVD-k minősége jobb a kalózmásolatokénál. Ráadásul az online DVD-kölcsönzőknél egy film olcsóbban beszerezhető, mint egy másolt kópia. Ez a folyamat a szakemberek szerint pedig akár a Video-on-Demand (VOD), vagyis a filmek legális internetes letöltési előfutárának is tekinthető. Hiszen a következő lépcső az lehet, hogy a felhasználók már maguktól a kiadóktól rendelik meg, töltik le a nekik tetsző filmeket. A tanulmány végső megállapítása, hogy az emberek rájöttek arra, hogy a moziélményért nem kell kimozdulniuk a négy fal közül.

Megállapodott a filmstúdiókkal a BitTorrent alkotója
2005. november 23. 18:01, Szerda - Gyurkity Péter

Az előzetes híreszteléseknek megfelelően Bram Cohen az Amerikai Mozgókép Szövetséggel közösen jelentette be, hogy egyesítik erőiket az illegális másolatok arányának csökkentése érdekében.

Az első hírek még tegnap érkeztek a tervezett sajtótájékoztatóról. Akkor annyit lehetett tudni, hogy a BitTorrent alkotója, Bram Cohen és az MPAA elnöke, Dan Glickman közös bejelentésre készülnek. Ez igaznak bizonyult, és mára megismerhettük a két szövetkező fél közös célkitűzését, amely nem más, mint az illegális másolatok visszaszorítása, és - hosszú távon - a filmterjesztés új módjának bevezetése.

A bejelentésben az MPAA elismeri, hogy Cohen forradalmi technológiát fejlesztett ki a nagyméretű fájlok interneten történő terjesztésére, ám - ahogy fogalmaznak - ezt a technológiát sokan illegális célokra használják fel. Éppen ezért a jövőben az alkotóval közösen igyekeznek megakadályozni a szerzői jogot sértő tartalmak további elterjedését, és legális célokra hasznosítani a megoldásban rejlő lehetőséget. Cohen részéről ez annyit jelent, hogy a saját oldalán május óta elérhető kereső motort szűri majd, és blokkolni fogja az egyértelműen jogsértő hivatkozásokat. Végül tehát mégiscsak eredményre vezetett az MPAA akkori kirohanása, amit éppen az új kereső megjelenése váltott ki.

Maga Cohen már hónapok óta megegyezésre törekszik a kiadókkal és filmstúdiókkal. Mi sem mutatja azt annál jobban, hogy már augusztusban megpendítette a kiegyezés ötletét. Igaz, akkor még nem közölte, hogy milyen feltételekkel lenne hajlandó ebbe belemenni, és a maga részéről mit tart megvalósíthatónak. Sokak szerint a mostani sikeres megállapodás is csak egy újabb látszatgyőzelem a másik oldalnak, hiszen a BitTorrent keresőjét eddig sem sokan használták, és forgalma jócskán elmarad az olyan óriások mellett, mint a Pirate Bay. Kezdeti lépésnek azonban nem rossz, és már láttunk példát arra, hogy a megegyezni nem hajlandó oldalak milyen sorsra jutnak.

Az MPAA szerint a szűrés mellett még egy nagyon fontos következménye lehet a megállapodásnak. Ez pedig nem más, mint a filmterjesztés megújítása, amely - hosszú távon - a világhálón nyerhet új értelmet. Részleteket nem közöltek, de könnyen előfordulhat, hogy a filmipar a technológia egy módosított változatot fogja a maga számára hasznosítani.  

0
2005. november 27., vasárnap 18:13
Én is ragaszkodom a jó öreg VHS-hez, nálam is egymás mellett jól megfér mind a 2 és semmi pénzért sem dobnám ki a 100 darabos VHS gyűjteményemet. :]
0
2005. november 27., vasárnap 18:08
Szerintem a VHS-nek sosem lesz vége, mert igen praktikus, és már-már ,,klasszikus" jószág. A magam részéről a DVD mellett nagyon jól megvagyok a kis analóggal :]
0
2005. november 27., vasárnap 17:53
Jó, de azt is nézd meg hogy hány eredeti VHS-t adnak el, és mennyi DVD-t! Biztos hogy DVD-ből sokkal többet! Persze hogy VHS-ből még több van, mert egyenlőre csak azon gazdaságos a felvétel! De ha majd a DVD-recorderek is elérhetőbbek lesznke, a VHS-nek vége!

Egyébként meg igaza lehet Bomarr-nak...
0
2005. november 27., vasárnap 17:30
Dylan: Ez igaz, de a DVD még egy mezei rendszeren (4:3-as szines TV, mono hanggal) is egyértelmű előnyökkel bir; mig az új generáció csak némi minőség-javulást tud felmutatni, amit föleg a több milliós rendszereken lehet majd kiélvezni.
0
2005. november 27., vasárnap 17:09
Hát, és sajnos így is lett. Nézz meg pár statisztikai adatot Magyarországról. Még mindig sokkal de sokkal kevesebb DVD lejátszó van hazánkban, mint VHS. Házimozi rendszerről már ne is beszéljünk :(
0
2005. november 27., vasárnap 17:04
"Az átlagember, aki egyszerűen csak kedveli a filmeket, nem vesz milliókért rendszert, televíziót, megelégszik egy tízezer forintos playerrel, és kész. A HD-DVD a maximalista High-End mániások hobbija lesz, akik még mindig kisebbségben vannak. Nem lesz ez a HD-DVD olyan nagy üzlet..."

Pár évvel ezelőtt ugyanilyen véleményeket lehetett hallani a DVD-ről is a VHS-el szemben! :-))
0
2005. november 27., vasárnap 14:44
Az első mondatomhoz még annyit hozzátennék, hogy - bár az én ,,rendszerem" ugyan csak egy kis hobbi-mozi, amit alig 350E-ből raktam össze - pl. a barátom, aki a tíz éve spórolt pénzét High-End házimoziba fektette be (erősítő másfél milkáért, 4 millás projektor ecetera) most kezdheti előlről a gyűjtögetést. Irigylem szegényt.
0
2005. november 27., vasárnap 14:39
A legrosszabb az egészben, az pedig az, hogy mire eljutunk odáig, hogy meggondoljuk, vegyünk-e HD-DVD-t, már jön is a következő formátum...
Egyébként szerény véleményem szerint a HD-DVD (vagy Blue-Ray) nem lesz siker. Az iPod mennyivel jobb az MP3-nál? És mégsem lett siker. A DVD-A meg az SACD kiütötték egymást. Szóval, buktaszagú a dolog. Ha egységesítenék a két hordozót... de még akkor sem jósolok neki nagy jövőt. USÁ-ban borzalmasan sok DVD-t adtak el, a többség mégis kibírja házimozi rendszer nélkül. Akkor minek nekik csúcstechnológia? Az átlagember, aki egyszerűen csak kedveli a filmeket, nem vesz milliókért rendszert, televíziót, megelégszik egy tízezer forintos playerrel, és kész. A HD-DVD a maximalista High-End mániások hobbija lesz, akik még mindig kisebbségben vannak. Nem lesz ez a HD-DVD olyan nagy üzlet...
0
2005. november 27., vasárnap 14:27
Én biztos nem fogom lecserélni a gyüjteményem. A DVD számtalan előnnyel birt a VHS-hez képest: nem csak valóban nagyságrendekkel jobb kép és hang, hanem az extrák és a könnyű kezelhetőség (nem kell tekergetni, kilehet kockázni stb.) miatt is.
Ráadásul nem tudom mi a biztositék rá, hogy a HD-DVD-ken minden film sokkal szebb lesz, ha egyszer a kiadók néha arra se veszik a fáradságot, hogy a DVD nyujtotta gyönyörű képminőséget kihasználják. Néha megelégednek a gyengébb transzferekkel is, néha pedig rendezői utasitásra rontják a képet, lásd. Világok harca.
0
2005. november 27., vasárnap 14:19
Amire ott tartunk hogy eldől a háború, és érdemes lesz HD-DVD-ket venni, addigra a technoloógia is olcsóbb lesz! A sima DVD lejátszó is 2-300 ezere volt 1997-1998-ban. Most meg 8.000 forint. Hogy mikor dől el a háború, azt még nem lehet tudni, de mindenképpen az lesz a vége, hogy szépen lassan cserélgethetjük le a gyűjteményünket... :-( Most gondolj bele, megvettem a kedvenc filmemet valami méregdrága special collectors edition díszdobozban, ami a polc ékessége, és majd le kell cserélned, mert hát ezt a filmet HD formátumban is szívesen néznéd... Az én gyűjteményem, jelenleg 200 db hoz közelít, de vajon hogyan viszonyulnak az új formátumhoz azok akiknek 1000+ -os gyűjteményük van? Minden film két példánban lesz meg nekik? A helyhiány miatt meg az ósdi DVD-ket felpakolják a padlásra? :-)
0
2005. november 27., vasárnap 13:48
Na jó, de mondom: meg kell venned az új (méregdrága) tévét, valószínűleg a lemezekért is igen sok lóvét kérnek, tényleg nagy beruházás. De majd meglátom. Annak idején DVD-t sem akartam venni, jó volt nekem a VHS.
0
2005. november 27., vasárnap 13:46
Hát, bezony, ezt te írtad (vagy a társad, mivel azt a kritikát ketten írtátok):
"Mielőtt még bárki is a HDTV és BluRay irányába kacsingatva, ugyan már vessen egy pillantást a Forradalmak képére! Tényleg kell nekünk ennél élesebb, ennél részletgazdagabb kép?"
0
2005. november 27., vasárnap 13:44
Mert mióta a DVD-t feltalálták, már MPEG4 is van (talán még jobb is...), ahol sokkal kisebb tárhelykapacitásnál sokkal-sokkal jobb képminőséget is el lehet érni. Ha mondjuk felatalálnának egy olyan DVD-t, amin MPEG4-kódolású film van, nem kéne vesződni az új hordozó kifinomításával. De, úgy látszik, egy új lemezzel többet lehet keresni :]
0
2005. november 27., vasárnap 13:10
én ilyet mondtam volna? :) projectoron nézve már a dvd sem tűnik olyan hű de tökéletesnek. majd ha gazdag leszek, tuti adok egy esélyt a hd-dvd-nek, vagy a blu raynek. csak előbb dőljön el a háború.
0
2005. november 27., vasárnap 13:06
"Ráadásul még itt is MPEG2-be kódolnak."

És ez miért baj?

A gyűjtögetést meg nem kell elölről kezdeni szerintem, vannak filmek, amik a hatalmas vászonra születtek, max. azokat megveszi az ember (már persze ha van hozzá megjelenítő), de egy Pierre Richard klasszikushoz már a DVD minősége is több mint elegendő. :)
0