Nekem mindhárom X-men film tetszett, nem gondolom, hogy a harmadik "fos" lenne.
Ellenben nagyon vártam már az önálló Rozsomák-filmet, és ahhoz képest hatalmas csalódás volt, sajnos....
Ez a film sokkal-sokkal jobb is lehetett volna ahhoz képest, amilyen lett. Közepes akciók, papírmasé karakterek, átlagos látvány, nulla rendezés.... egy erősen közepes iparosmunka, semmi eredetiség.
Nem azt mondom, hogy abszolút nézhetetlen a film, de nem sok köze van a képregényhez, pláne nem Wolverine eredeti személyiségéhez. Nincs meg a feeling, hogy az ember X-Men/Rozsomák-filmet lát, a magyar szinkron ezt nem is igen segíti elő, de persze nem is ront rajta, csak épp semmilyen - futószalagon gyártott átlagmunka.
A film negatívumaiért egyértelműen Hugh Jackman produkciós cége a felelős. A nagyobb nézőszám érdekében finomítottak az akciókon és a brutalitáson, ami pedig éppen Rozsomák alaptermészetét adja. Egy lényegétől megfosztott főszereplő pedig nyilvánvalóan nem fogja tudni elvinni a hátán a filmet.
A forgatókönyv alig merített a képregényekből, helyette sablonos és máshol is sokat látott fordulatokat és cselekményszálakat vonultat fel - minden egyediség és eredetiség nélkül.
Számomra a legzavaróbb az volt, hogy noha Rozsomák életének egyik, ha nem a legalapvetőbb mozzanata az volt, amikor megkapta az adamantium-implantjait és karmait (a képregényekben és még az X-Men filmekben is nagy hangsúlyt fektettek erre), ehhez képest a saját filmjében ezt csak lezavarják egy rövid jelenetben, aztán kész is. Egy ilyen pongyolán levezetett esemény lenne a figura legmeghatározóbb élménye és minden cselekedetének mozgatórugója?
Annál is inkább, hogy a valódi eredettörténet szerint a műtét során elszenvedett sokk hatására lett Rozsomák amnéziás és akkor vette be magát a vadonba, és rohadtul nem szaladgált még előtte sehol....
Sajnos, több helyen is felnevettem a film alatt, mindannyiszor kínomban:
1. Rozsomák megkapja a fia ruháit a kedves, öreg nénitől. Ez egy kifejezetten buta, suta, idétlen jelenet, és ráadásul még iszonyatos elcsépelt, sablonos is... közhely!!!
2. Rozsomák a néni fürdőszobájában véletlenül szétvágja a karmaival a mosdót. Ez a "viccesnek" szánt jelenet soha nem volt a képregényekben, ez teljesen idegen Wolverine karakterétől. A figura soha nem csinált viccet a karmaiből vagy a műtétjéből.
3. Rozsomák Haspókkal boxol és közben idétlen poénokat szór. Szintén csak a filmben előforduló momentum, Rozsomák figurájától igencsak távol eső személyiségvonás.
És végül: a világ egyik legelcsépeltebb és csontig lerágott konfliktusforrása az, hogy "az elit kommandó egyik tagjának elege lesz a sok gyilkolásból, és ezért visszavonul, de ezt a felettesei nem hagyhatják, ezért utánaküldik az egyik volt társát".....
Ez unalmas és milliószor látott filmes alaptörténet, ami kb. a Dolph Lundgren, Jean-Claude Van Damme és Lorenzo Lamas filmek színvonalához illik, de nem egy csúcsra járatott franchise-éhoz....
Remélhetőleg a Fox is belátja, hogy nagyon mellényúlt az önálló Rozsomák-filmmel, és a folytatás (?) már okosabban lesz elkészítve. Én még azt is meg merném kockáztatni, hogy Hugh Jackman helyett másik színész alakítsa Rozsomákot. Érdemes lenne egy kísérletet tenni...
Marvel ezt írta (még elbírálás alatt van a hsz)
"Hát ha valaki képregény rajongó, mint én, az soha nem mondaná azt, hogy a film rossz. Nem mondom, hogy tökéletes, hisz eltér a képregény történetétől, meg lehetett volna benne több vér, és persze valami ismertebb rendezőt is találhattak volna, de attól még jobb, mint az előző X-men filmek. Igaz a karaktereket jobban is kiemelhették volna. Csak sokszor azt nem értem, hogy mért hangsúlyozzák folyton, hogy nem is Farkas. Igaz, hogy a Wolverine Rozsomákot jelent, de a képregényben én mindig egy farkassal láttam ábrázolva. Magyarul jobban hangzik, hogy Farkas."
Én rajongónak vallom magam, a film mégis rossz lett, ezen nem érdemes vitatkozni.
Nem a vér vagy az ismertebb rendező hiányán múlt a dolog, hanem azon, hogy kiherélték Rozsomák karakterét a PG-13 korhatárbesorolás miatt. Mintha Freddy Krueger csak simogatná az áldozatait... Gavin Hood mit tehetett volna? Ismeretlen rendező, hiába az Oscar-díj, egy ilyen gépezetben nem ő hozza a döntéseket, hanem a stúdió és Jackman cége. Tisztességes iparosként levezényli a forgatást, de kb. ennyi.
És hogy miért Rozsomák? Azért mert a Wolverine ezt jelenti magyarul. Mert Logan külső-belső tulajdonságai egy rozsomákéra hasonlítanak (kicsi, szőrös, agresszív, stb.). Mert a rozsomákok főleg kanadában élnek, és Logan is kanadai. És mert annak idején így találta ki a képregényíró.
Én elég jól ismerem az képregényeket, de a Wolverine Origins-en kívül soha sehol nem találkoztam Logan-farkas közös ábrázolással.
Az, hogy a farkas vagy a rozsomák-szó hangzik-e jobban magyarul, egyéni ízlés kérdése. Nekem pl. a rozsomák tetszik jobban.