Végre volt időm megnézni a filmet (eredeti nyelven), és hát kicsit felemás érzéseim vannak, mert bár voltak részek amik kifejezetten tetszettek a filmben, azért voltak benne dolgok, amikkel azért voltak bajaim:
SPOILER!!!
1. Nekem semmi bajom a Luke féle vonallal. Teljesen érthető a viselkedése. Sose kapott rendes Jedi kiképzést, már felnőttként tanitgatta Obi-wan és Yoda. Őt is megkísértette a sötét oldal, de (akkor) ellenállt. Luke sose volt igazán "nagy Jedi-mester", a legnagyobb tette, hogy visszatérítette az apját a sötét oldalról. Aztán a kevéske tudását próbálta egy új Jedi-nemzedék nevelésébe fordítani. Csak ott volt Ben Solo, Skywalker vérvonallal, és hajlammal a sötét oldalra. Megijedt, érthető. És hülyeséget csinált. Nem tudta feldolgozni a kudarcot, és száműzetésbe vonult. És talán egy kicsit ugyanúgy habókás lett mint Yoda. De el kezdte ő is máshogy látni a Jedi Rendet. Hogy a túl sok szabály és törvény között valahogy a Jedik elfelejtettek az Erő egyensúlyával foglalkozni. Teljesen elidegenítették magukat a sötét oldaltól, közben meg túl sok mindenbe beleavatkoztak (abba is ami az élet rendje). Sose lehetett volna egyensúly/béke, ha csak az Erő világos oldalát képviselők vannak túlsúlyban. Ezért kell végérvényesen megszűnnie a Jedi Rendnek.
2. Rey - számomra az Ébredő Erő legérdekesebb karaktere volt. Nagyon vártam, hogy hova fejlődik Ő, és most kb. egy hasonló utat járt be mint Luke a TESB és a ROTJ alatt: oktalan még, és vehemens, veszélybe sodorja és túlvállalja magát, de a szíve a helyén van. Tök jó lenne végre egy olyan karakter, aki képes uralni az Erő mindkét részét úgy, hogy közben nem hasonlik meg, és nem lesz hatalomvágyó.
Egyedül a szüleire vonatkozó utalás nem jött be, remélem Kylo csak félre akarta vezetni. Nagy hiba lenne az Ébredő Erő utalásait így kinyírni.
Nagyon remélem, hogy a IX. részben olyan kifejlethez ér a karakter, mint amilyet megérdemel.
3. Kylo - jól vitték tovább az Ébredő Erőből ezt a zavarodott, kiszámíthatatlan karaktert. Többszínű, összetett, bár kevésbé félelmetes gonosz(?) karakter ő. A maszk elhagyásért piros pont. Nem lehetsz Vader, kár is erőlködni. Egy ideig reménykedtem, hogy valahogy összefognak Rey-jel, de akkor ugye nem sok minden maradt volna a IX. epizódra. Meg hát Snoke halála után továbbra is kell egy "gonosz" karakter.
4. Snoke - Na, ha van része a filmnek, amivel nem értek egyet, az Snoke karaktere. Így elherdálni egy az előző filmben viszonylag jól elindított, sejtelmes múltú karaktert. A film talán legnagyobb hibája. Kár érte.
5. Finn - Kifejezetten tetszett a karakter alakulása. A vicces ébredős jelenet, Rose megismerése, titkos öngyilkos küldetés a vezérhajón, a végső önfeláldozási kísérlet - nálam mind működött. Egyedül a kaszinóváros kitérő nem jött be annyira. Simán el tudtam volna képzelni a filmet anélkül is.
6. Rose- nekem bejött a karakter. A tesó halálával adtak némi mélységet neki. A Finn iránti rajongása is aranyos volt, miközben persze szemrebbenés nélkül elkábította. A végén pedig a megmentés is kellett. Működhetett volna Finn önfeláldozása is, de szerintem így jobb lett.
7. Leia - Carrier Fisher halála miatt nehéz szavakba önteni, mit érez az ember mikor a vásznon látja ezt a klasszikus karaktert. Nem nagyon tudok semmibe se belekötni, még abba a sokakat kiakasztó jelenetbe se. Nekem még belefért.
8. Yoda - végre ugyanaz a habókos, idegesítő, de közben bölcs öreg volt aki miatt a Birodalomban megszerettük. Epic volt. Nekem nagyon bejött.
9. Poe - Snoke mellett a másik nagy csalódás számomra. Mintha Han Solo csibészségét és önfejűségét akarták volna beleépíteni, de nem sikerült. Idegesítő, ostoba karakter lett. Elrontották.
10. DJ & Holdo - pfff, semmi extra velük kapcsolatban. Jól kitalált, talán egy kicsit sablonos karakterek. De nem volt velük gondom.
11. Humor - egy SW filmbe kell humor is! Lehet az a Han és Leia közti civakodás, vagy hogy egy Wookiee ráüvölt egy mouse droidra, vagy hogy egy ewok magára dob egy parittyát. Talán az eldobott fényszablya kicsit sok volt.
12. Látvány - szokásos SW minőség, talán csak pár jelenetnél volt egy kicsit gyenge a CGI (Fathier-lovaglás, BB-8 az AT-ST lépegetővel). Kicsit keveseltem a fénykardozást. Holdo hipertér-ugrásos öngyilkos akciója viszont odabaszott!
+1. Összeségében nekem minden hibája ellenére azért tetszett a film. Nem lesz a kedvenc SW filmem, de nem is utálom. Szerintem ez már tényleg egy új generációnak készült. Jobban mint az előzmény-trilógia. Nem így képzeltük el a Skywalker-saga folytatását? Ez van.
Ahogy Mark Hamill nyilatkozta: "ez csak egy film"