Keresés

Star Wars

2017. december 22., péntek 13:12
Alig várom én is. :)
- Elnézést uram, meg tudná mondani hány óra?
- Már hogy ne tudnám megmondani dagikám?! Épp itt az ideje, hogy jól megcibáljam az orrodat és a fejedre húzzam az alsógatyádat.
0
2017. december 22., péntek 9:49
Nagyon szép a deluxe kiadású filmzene CD! Ráadásul normál tálcás, nem úgy kell kiműteni a lemezt a helyéről és egy masszív bookletet is tartalmaz, a  borítóján Rey fotójával. :)
most posts by TM
0
2017. december 21., csütörtök 23:49
Sith vagy nem Sith, nem mindegy, ha lényegében tökre ugyanúgy viselkednek?

És azt figyeltétek, hogy az olyan helyeken, ahol direkt koppintás van, ott John Williams is simán betette a régi zenei témákat (lásd Palpatine/Snoke, Halálcsillag/Crait alagútjai)?
Üdv a Tudatos Fogyasztói Társadalomban!
0
2017. december 21., csütörtök 23:17
Mert Luke úgy gondolja, ahogy a régi Jedik, hogy Egyensúly akkor van, amikor senki nem használja az erő sötét oldalát. Amikor aztán a Kiválasztott elhozta nekik az igazi egyensúlyt, akkor meg néztek, mint a luki nyúl :).
0
2017. december 21., csütörtök 22:16
"Pont az a gond, hogy sosem lesz egyensúly, ameddig van Jedi Rend"

Ezzel csak az a gond, hogy Luke maga mondta Reynek, hogy Endor után sokáig Egyensúly volt, de aztán jött, ő, Ben Solo...

Szóval, akkor hogyan is van? Luke egyedüli Jediként, Sithek nélkül egyensúlyban van, de Bennel már nincs, aki viszont meg nem is Sith. Amúgy, azt figyeltétek, hogy sem Kylo, sem Snoke nem tartja/nevezi magát Sithnek?
0
2017. december 21., csütörtök 21:42
Na, igen. Ebben van valami!

SPOILER!

Ott vannak pl. Yoda félreérthető szavai a szent fára utalva, hogy nincs már ott semmi, amit Rey ne birtokolna. Ám a film végén látjuk, hogy Rey elvitte magával a könyveket a Falcon-ra.
Ez nem azt a teóriát erősíti, hogy teljesen megszűnne majd a Jedi Rend.

Amúgy most este olvastam el a slashfilmen a film kritikáját aminek egyes gondolatai meglepő módon nagyon hasonlítanak arra, ahogy én éltem meg a filmben Luke és Yoda által tett dolgokat (esküszöm nem olvastam korábban a cikket!).

http://www.slashfilm.com/the-last-jedi-defense

Érdemes elolvasni, mert tényleg nagyon érdekes gondolatokat vezet le arra vonatkozóan, hogy miért tett olyan, a rajongók számára SW idegen dolgokat Johnson, amilyeneket.
Nagyon erős, de talán találó gondolatok:

"he wants to cleanse the garden and allow something fresh and new to grow."

"Why resurrect an archaic institution that cannot serve a new generation when you can let that new generation build something new for itself?"

"Maybe it’s dangerous to worship our heroes to the point of idolatry, to convince ourselves that they can never do wrong, never make mistakes, and never let their hubris creeate monsters that threaten a new generation."

Egyedül a Snoke halálát és a Rey szüleit firtató gondolataival nem értek egyet. A többi úgy-ahogy ül, bár persze nem értek azért 100%-ig egyet mindennel, amit leír.
0
2017. december 21., csütörtök 18:25
Ja, és arra emlékszünk, hogy Johnson a marketing során mennyire hangoztatta, hogy Luke az utolsó Jedi? Ehhez képest elég nyilvánvaló, hogy mire/kire utal a cím... Nagy kamus az ürge, annyi szent!
0
2017. december 21., csütörtök 18:21
Amiről te beszélsz, az szerintem csupán az, amit sugallt a film, végül azonban mégis visszatért a kitaposott ösvényre.

SPOLER VESZÉLY!

Mert hiába vetett fel érdekes kérdéseket és koncepciókat Jonhson, akár Rey és Kylo, akár Luke tekintetében, ha az utóbbi végül - saját korábbi meglátásai és fenntartásai ellenére - mégis csak menteni akarta a Jedik örökségét, és a maga módján még a harcba is visszatért, sőt még azt is deklarálta, hogy a háború csak most kezdődik. (Csak hát a faszén nem tudott inkább felszállni a Falconra a sok cukimuki porg helyett!) Rey-ről pedig egyértelműen ki lett mondva, hogy immár ő az utolsó Jedi, és megvan mindene a folytatáshoz, amire szüksége van. De ha mindehhez még azt is hozzávesszük, ahogy a végén Luke-ból és a Jedikből legendát csináltak, akkor megint ott vagyunk, ahol a part szakad.

Egyszóval Jonhson csak úgy tett, mintha valami marha nagy újdonságot hozott volna a Star Warsba, hogy aztán a végére lényegében eldobjon mindent, amivel valóban megreformálhatta volna a franshise-t. Persze Abrams még kezdhet valamit ezzel az egész katyvasszal, ha tud, de ő sem igazán arról híres, hogy a legnagyobb reformer lenne a filmes vagy a történetírói szakmában...
0
2017. december 21., csütörtök 17:08
Már miért kéne újrateremteni?

Pont az a gond, hogy sosem lesz egyensúly, ameddig van Jedi Rend. Ők maguk a kibillent egyensúly okozói. Luke is elmondja Rey-nek. Egyensúly csak úgy van, ha van világosság és sötétség is. Élet és halál is! A Jedi Rend a világos oldalt képviselte csak, és megvetették a sötét oldalt és annak hasnzálóit. De így sosem voltak képesek valós egyensúlyt teremteni. A Sith persze a másik véglet. Ők a Jedi Rendből váltak ki, és a sötét erő erejét "istenítették", de közben meg felemésztették magukat és gonosszá váltak.

A megoldás szerintem Rey lesz (vagy Rey és Kylo együtt?!), aki képes lesz úgy uralni a sötét oldalt, hogy közben nem billen át, nem válik gonosszá.
Luke pont erre nem volt képes. Félt a sötét oldaltól. Épp ezért lett volna képes akár Ben-t is megölni, mert érezte benne, és félt hogy Ben a nagyapja útjára lép (végül Luke-nak köszönhetően úgy is lett).
0
2017. december 21., csütörtök 16:14
A kérdés "csak" az, hogy ha Luke-nak nem sikerült újrateremtenie a Jedi Rendet, akkor kinek fog? Rey-nek? Ő még kevesebb kiképzést kapott, mint Luke... Szóval neki aligha lehet rá több kapacitása, hacsak nem ő maga a kib@szott Erő Jézus Krisztusa! Vagy az inkább Luke volt? Ehh, akkor Rey maga Pallasz Athéné... Az Erő meg önmagával hadakozik az ő vs. a Skywalker vérvonal formájában.
0
2017. december 21., csütörtök 13:32
Végre volt időm megnézni a filmet (eredeti nyelven), és hát kicsit felemás érzéseim vannak, mert bár voltak részek amik kifejezetten tetszettek a filmben, azért voltak benne dolgok, amikkel azért voltak bajaim:

SPOILER!!!

1. Nekem semmi bajom a Luke féle vonallal. Teljesen érthető a viselkedése. Sose kapott rendes Jedi kiképzést, már felnőttként tanitgatta Obi-wan és Yoda. Őt is megkísértette a sötét oldal, de (akkor) ellenállt. Luke sose volt igazán "nagy Jedi-mester", a legnagyobb tette, hogy visszatérítette az apját a sötét oldalról. Aztán a kevéske tudását próbálta egy új Jedi-nemzedék nevelésébe fordítani. Csak ott volt Ben Solo, Skywalker vérvonallal, és hajlammal a sötét oldalra. Megijedt, érthető. És hülyeséget csinált. Nem tudta feldolgozni a kudarcot, és száműzetésbe vonult. És talán egy kicsit ugyanúgy habókás lett mint Yoda. De el kezdte ő is máshogy látni a Jedi Rendet. Hogy a túl sok szabály és törvény között valahogy a Jedik elfelejtettek az Erő egyensúlyával foglalkozni. Teljesen elidegenítették magukat a sötét oldaltól, közben meg túl sok mindenbe beleavatkoztak (abba is ami az élet rendje). Sose lehetett volna egyensúly/béke, ha csak az Erő világos oldalát képviselők vannak túlsúlyban. Ezért kell végérvényesen megszűnnie a Jedi Rendnek.

2. Rey - számomra az Ébredő Erő legérdekesebb karaktere volt. Nagyon vártam, hogy hova fejlődik Ő, és most kb. egy hasonló utat járt be mint Luke a TESB és a ROTJ alatt: oktalan még, és vehemens, veszélybe sodorja és túlvállalja magát, de a szíve a helyén van. Tök jó lenne végre egy olyan karakter, aki képes uralni az Erő mindkét részét úgy, hogy közben nem hasonlik meg, és nem lesz hatalomvágyó.
Egyedül a szüleire vonatkozó utalás nem jött be, remélem Kylo csak félre akarta vezetni. Nagy hiba lenne az Ébredő Erő utalásait így kinyírni.
Nagyon remélem, hogy a IX. részben olyan kifejlethez ér a karakter, mint amilyet megérdemel.

3. Kylo - jól vitték tovább az Ébredő Erőből ezt a zavarodott, kiszámíthatatlan karaktert. Többszínű, összetett, bár kevésbé félelmetes gonosz(?) karakter ő. A maszk elhagyásért piros pont. Nem lehetsz Vader, kár is erőlködni. Egy ideig reménykedtem, hogy valahogy összefognak Rey-jel, de akkor ugye nem sok minden maradt volna a IX. epizódra. Meg hát Snoke halála után továbbra is kell egy "gonosz" karakter.

4. Snoke - Na, ha van része a filmnek, amivel nem értek egyet, az Snoke karaktere. Így elherdálni egy az előző filmben viszonylag jól elindított, sejtelmes múltú karaktert. A film talán legnagyobb hibája. Kár érte.

5. Finn - Kifejezetten tetszett a karakter alakulása. A vicces ébredős jelenet, Rose megismerése, titkos öngyilkos küldetés a vezérhajón, a végső önfeláldozási kísérlet - nálam mind működött. Egyedül a kaszinóváros kitérő nem jött be annyira. Simán el tudtam volna képzelni a filmet anélkül is.

6. Rose- nekem bejött a karakter. A tesó halálával adtak némi mélységet neki. A Finn iránti rajongása is aranyos volt, miközben persze szemrebbenés nélkül elkábította. A végén pedig a megmentés is kellett. Működhetett volna Finn önfeláldozása is, de szerintem így jobb lett.

7. Leia - Carrier Fisher halála miatt nehéz szavakba önteni, mit érez az ember mikor a vásznon látja ezt a klasszikus karaktert. Nem nagyon tudok semmibe se belekötni, még abba a sokakat kiakasztó jelenetbe se. Nekem még belefért.

8. Yoda - végre ugyanaz a habókos, idegesítő, de közben bölcs öreg volt aki miatt a Birodalomban megszerettük. Epic volt. Nekem nagyon bejött.

9. Poe - Snoke mellett a másik nagy csalódás számomra. Mintha Han Solo csibészségét és önfejűségét akarták volna beleépíteni, de nem sikerült. Idegesítő, ostoba karakter lett. Elrontották.

10. DJ & Holdo - pfff, semmi extra velük kapcsolatban. Jól kitalált, talán egy kicsit sablonos karakterek. De nem volt velük gondom.

11. Humor - egy SW filmbe kell humor is! Lehet az a Han és Leia közti civakodás, vagy hogy egy Wookiee ráüvölt egy mouse droidra, vagy hogy egy ewok magára dob egy parittyát. Talán az eldobott fényszablya kicsit sok volt.

12. Látvány - szokásos SW minőség, talán csak pár jelenetnél volt egy kicsit gyenge a CGI (Fathier-lovaglás, BB-8 az AT-ST lépegetővel). Kicsit keveseltem a fénykardozást. Holdo hipertér-ugrásos öngyilkos akciója viszont odabaszott!

+1. Összeségében nekem minden hibája ellenére azért tetszett a film. Nem lesz a kedvenc SW filmem, de nem is utálom. Szerintem ez már tényleg egy új generációnak készült. Jobban mint az előzmény-trilógia. Nem így képzeltük el a Skywalker-saga folytatását? Ez van.
Ahogy Mark Hamill nyilatkozta: "ez csak egy film"
0
2017. december 21., csütörtök 9:22
Harcos csajszit próbáltad?
Majd nekem is fog kelleni, csak kicsit később.
0
2017. december 21., csütörtök 8:36
Tud valaki segíteni az SW 8. zenéjének beszerzésében?
- Már hogy ne tudnám megmondani dagikám?! Épp itt az ideje, hogy jól megcibáljam az orrodat és a fejedre húzzam az alsógatyádat.
0
2017. december 20., szerda 23:58
Miért ne? Yoda vs Thor pl. abszolút passzol:)
0
2017. december 20., szerda 23:06
Én is ma néztem meg másodjára. Azt hiszem, hogy bőven elég volt belőle.
0
2017. december 20., szerda 22:17
Miért... miért. Te ezzel ne foglalkozz, ne gondolkodj, ne keress logikát. Ez van, ezt írtuk meg neked, fogadd el.

Valahogy így működik manapság Hollywood.

Amúgy, most néztem másodszor (és utoljára) és még kevésbé tetszik. A gyerek azt mondta, Luke olyan, mint Loki... akkor lehet, Loki is Jedi? És majd lesz SW-Marvel crossover? :)
0
2017. december 20., szerda 21:25
OK. Kíváncsi leszek rá. Főleg, ha azt is megírod, miért mondja Leia a filmben, hogy már egy ideje tudja, hogy a fiát sosem mentheti meg a Sötét Oldaltól, ha az előző részben (azaz kronológiailag csak néhány nappal vagy órával korábban) lényegében a halálba küldte Hant azzal, hogy hozza vissza...
0
2017. december 20., szerda 19:29
Holnapután megyek megnézni a VIII. filmet még egyszer.Majd utána írok véleményt.
0
2017. december 20., szerda 17:30
Tudtok segíteni, hogy hol kapható a 8. rész zenéje? Deluxe változat. Eddig sehol sem találtam, 5 helyen voltam eddig...
Előre is köszi. Reklám helyett írjatok nekem e-mailt, ígérem nem leszek hálátlan. (orgadam@gmail.com)
0
2017. december 19., kedd 23:27
Köszi, azóta megerősítették nekem is. :)
most posts by TM
0
2017. december 19., kedd 22:05
Már kaphatóak nálunk is.
0
2017. december 19., kedd 21:33
Bár Ren lovagok szerintem lesznek, de a kardos kérdésre szerintem a büdös életben nem kapunk választ (hacsak nem az EU-ban).
0
2017. december 19., kedd 20:44
Jó lenne, magam is így gondolom. De a 8 után már semmiben nem vagyok biztos - lehet, ez is úgy jár, hogy ja, mégse.

Talán miután Abrams találta ki őket, a saját filmjébe beleteszi... meg azért az sem ártana, ha most Maznak lenne ideje elmesélni, Luke kardja hogy került a kastélyba.
0
2017. december 19., kedd 20:06
Remélem a 9.-ben benne lesznek.
0
2017. december 19., kedd 19:46
Ez nagyon jó! :)

Tényleg, a Ren lovagokkal mi van? Azokat is kihúzta Rian a korábbi sztoriból? A Ren lovagok mesterének már nincs lovassága? (ez most csak az írásod alapján jutott eszembe, ugyanis erről sem esett egy qrva szó sem a 8-an)
0