Keresés

Szédülés (szinkronizált változat) (DVD)

2020. november 7., szombat 20:12
Egyetértek. A valaha elkészült egyik legjobb bűnügyi történet, aminek szerintem a legnagyobb erőssége a melankóliában hajló hangulata. Középpontban a mindent elsöprő szenvedély érzékeltetésével-James Stewart hatásos alakításában. Illetve az elveszett szerelem utáni vágyakozás halálpontos leírásával.

Ami még minden egyes újra nézés alkalmával elvarázsol-természetesen a zene mellett-az Kim Novak különleges szépsége. Igazi femme fatale, nyomokban talán még Sean Young is visszanyúlt a karakterhez a Szárnyas fejvadász forgatása idején. Érdekes adalék volt még számomra Barbara Bel Geddes szerepeltetése: talán a melankólikus hangulat ellenpontozásaként alakítva egy igazi tűzről pattant, életrevaló menyecskét. Ő ugyebár sok évvel később a Dallas mamájaként aratott maradandó sikereket a sorozat rajongói körében.

Hitchcock mindig szeretett különféle technikai újításokkal kísérletezni filmjeiben. Itt James Stewart karakterének rövid rémálom-jelenete érdemel ebből a szempontból figyelmet, illetve a főhős szédülésének érzékeltetésére alkalmazott zoom technika. Talán érdekes lehet, hogy végül a bűnös elnyeri-e a méltó büntetését... Szerintem egyáltalán nem lényeges. Az ütős befejezés és J. Stewart zárójelenete feledteti ezt az apró hiányérzetet.
0
2010. március 2., kedd 17:01
Még egy érdekesség.

A stúdió eredetileg felrakatott a film végére egy mondatot,hogy a tettes végül elnyerte a büntetését.
Később már ez szerencsére lemaradt.
0
2010. március 1., hétfő 17:02
Vic FLange kritikájához!

SPOILER!

Ennél a fimnél nem az a lényeg,ki kit akart" megszívatni",ill mi a gyíkosság oka.Ugyanazt a hibát követed el,minta korabeli kritikusok,akik értelmetlenül aljas és valószerűtlen mozinak tartották.
Ez voltaképpen igaz is,de ez a film a megszállottságról szól egy nő irányába.
Mondok még egy logikátlanságot:az álfeleség a tett után miért nem tűnt el,vagy miért egyezett bele később az átváltozós "játékba"?
De ez nem számít.
Ez a film a szememben a rendező legjobbja,kiváló színészi alakításokkal,bár Hitchcock Kim Novakkal nem volt elégedett,de szerintem tökéletes,akárcsak a zene.
0
2009. október 25., vasárnap 22:08
A Fülöp Zsigmondos verzió hallható.
0
2009. október 25., vasárnap 21:57
Azt szeretném kérdezni, hogy melyik szinkron van a lemezen? A Fülöp Zsigmond-os vagy a Szakácsi Sándor-os?
0